De 10 beste graffiti workshops in Nederland

De 10 beste graffiti workshops in Nederland

Laatst bijgewerkt: 19 maart 2019

Graffitikunstenaars toveren wereldwijd de meest grijze straten om tot fleurige en kleurrijke wijken. Helaas staat graffiti daarentegen ook bekend om kladwerk dat niet onder de term ‘kunst’ valt. Tijdens een van de velen workshops in Nederland ga je onder begeleiding van een professional aan de slag met de befaamde spuitverf. Je krijgt verschillende technieken aangeleerd en je krijgt meer informatie over de oorsprong van de kunstvorm. Workshops kunnen zowel individueel als in groepsverband geboekt worden. Denk daarbij aan bedrijfsuitjes en/of teambuilding. Wie weet schuilt er een ware graffiti-artiest in jou!


Wat kun je verwachten van een graffitiworkshop?

Bij graffiti spuiten komt veel meer kijken dan alleen een verfspuit en een doek of muur. Ook veiligheid en het creatieve proces vooraf spelen een cruciale rol om tot een mooi eindresultaat te komen. Het laat je nadenken over wat jij wil maken en hoe je dat gaat realiseren.

Veiligheid

Safety first! Ook bij een graffitiworkshop is het van belang om veilig en gezond te werk te gaan. Daarom krijg je bij de meeste workshops een witte overal zodat je kleren niet vies worden, een mondkapje tegen de schadelijke stoffen en soms een mutsje zodat je haar niet onder de verf komt te zitten. Het aantrekken van beschermde kleding is altijd de eerste stap bij een graffitiworkshop.

Basistechniek

‘Zonder basis geen bouwwerk’,  luidt het gezegde. Het is belangrijk om eerst de basistechnieken te leren voordat je een kunstwerk probeert te maken. De instructeur ter plaats zal groepsgewijs uitleggen hoe je de spuitbus het best gebruikt. Hoe houd je ‘m het best vast? Wanneer spuit je ver van het doek af? Wanneer dichtbij? Wat voor soort caps gebruik je? Op al deze vragen krijg je tijdens de cursussen uitgebreid antwoord. Bij de workshops oefen je meestal op blanco doeken.

Kunstwerk maken

Na het aanleren van de basistechnieken is het tijd om individueel of per groepje na te gaan denken over het kunstwerk. Wat voor creatie gaat er gemaakt worden? Om tot een goed idee te komen wordt er eerst gebrainstormd. Als er weinig creatieve ideeën naar voren komen draagt de professional vaak een thema aan om een handje te helpen. Wanneer er eenmaal een thema bedacht is wordt er gezamenlijk nagedacht over welke kleuren er bij passen en wat voor vormen.

Teamwork

Om tot een thema en uiteindelijk tot een plan te komen is een goed staaltje teamwork geen overbodige luxe. Daarom is een graffitiworkshop ook een ideale manier voor een bedrijf om aan teambuilding te werken. Je bent creatief en ontspannen bezig, én je stimuleert ook nog eens het groepsproces. Daarnaast is het ook mogelijk om het gezamenlijk gemaakte kunstwerk mee te nemen. Wellicht mooi voor op het kantoor als aandenken. Genoeg redenen om als bedrijf eens een workshop graffiti-spuiten te doen.

Eindgesprek/evaluatie

Als het kunstwerk klaar is wordt er samen met de professional gekeken naar het proces en het eindresultaat. Is alles vlekkeloos verlopen of ging het toch niet helemaal als verwacht? Hoe zijn jullie tot een thema gekomen en hoe komt het dat er juist voor dat thema is gekozen? Bij deze en nog veel meer andere vragen wordt stilgestaan bij de evaluatie. Het eindresultaat is vaak beeldend voor het proces vooraf. Afsluitend mag je je eigen kunstwerk vaak mee naar huis nemen.


Hoe veel kost een graffitiworkshop?

Een vraag die vaak als eerst gesteld wordt is hoe veel iets kost. Bij een graffitiworkshop is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Wel kunnen wel een betrouwbare indicatie geven. Zo ben je voor een gemiddelde workshop tussen de 2 en 4 uur ongeveer 40 euro per persoon kwijt. Met hoe meer mensen je bent, hoe goedkoper het wordt. Om er achter te komen hoe veel het precies kost dien je een aanvraagformulier in te vullen op de website van een van de aanbieders. Een voorbeeld daarvan is graffitinetwerk.nl

Aantal deelnemers

Ten eerste mag je vaak pas meedoen vanaf je tiende levensjaar. Dit heeft te maken met veiligheid en bescherming tegen schadelijke gassen. Daarnaast vragen de meeste workshopaanbieders vaak een minimaal aantal van 10 deelnemers bij een groepsworkshop. Ook worden er soms individuele workshops aangeboden, maar die zijn een stuk prijziger. Maximaal aantal deelnemers is er bij de meeste aanbieders niet.

Begeleiding

Die 40 euro per persoon wordt besteed aan beschermende kleding, verfbussen, een locatie, verfdoek, verschillende caps en natuurlijk professionele begeleiding. Doorgaans is er één begeleider per 10 a 15 personen. Dus met hoe meer mensen je bent, hoe meer begeleiders er aanwezig zijn. Vrijwel alle docenten zijn gecertificeerd.

Vergelijkbare workshops

Naast graffitiworkshops worden in deze stijl ook vergelijkbare workshops aangeboden zoals: street art, street painting, schilderen en digital graffiti.

blank


Aanbieders & locaties

In Nederland zijn een paar grote aanbieders van graffitiworkshops en alles wat daarbij komt kijken. Ze hebben meerdere vaste locaties maar komen net zo graag naar een locatie naar wens, inclusief mobiele luchtfiltering en alle andere apparatuur. Ook kunnen workshops buiten worden gegeven. Uiteraard moet het dan wel droog zijn. Veel wind kan ook roet in het eten gooien.

1. Graffitinetwerk B.V. (Rotterdam)

Graffitinetwerk is een en al graffiti. Deze community en bedrijf in een doet naast het geven van workshops nog veel meer met de kunstvorm. Zo maken ze straatreclame, schilderingen en maken ze graffitikunst voor verschillende grote opdrachtgevers, zoals grote Nederlandse banken, gemeenten, kranten en winkelketens. Bekijk hun portfolio op hun website. Zo krijg je ook een indruk wat je gaat doen tijdens de workshop.

Ze hebben ontelbaar veel locaties waar een workshop kan worden aangeboden. Ga je voor de veilige binnenlocatie? Dan kun je het best terecht in Rotterdam. Die locatie raden wij dan ook ten zeerste aan. In totaal zijn er 89 locaties in Nederland. Dit betreffen veelal buitenlocaties, al dan niet overdekt.

2. Can Gallery (Eindhoven)

Can Gallery is gelegen in Eindhoven en biedt daar ook workshops aan. Verschillende street art kunstenaars komen naar deze locatie om onder andere workshops aan te bieden. Op hun website cangallery.nl vind je meer info en contactgegevens.

3. Graffiti-workshop.nl (door heel Nederland)

Graffitiworkshops door heel Nederland worden niet alleen door Graffitinetwerk gegeven, ook door Graffiti-workshop.nl. Op tientallen locaties verspreid over het land kun je terecht. Bekijk op hun website waar precies. Op de workshops zelf valt niets aan te merken. Wat betreft informatievoorziening over prijzen en voorkeurslocaties is de website onduidelijk. Via het formulier op hun website kun je aanvullende informatie en prijzen aanvragen.

4. Leukitem (Assen)

Het is ook mogelijk om in Assen een graffitiworkshops te volgen. Naast families, bedrijven en vriendengroepen kunnen hier ook klassen andere groepen kinderen terecht. Deze aanbieder werkt alleen op locatie. Voor een reservering kun je terecht op hun website.

5. Klaver5 (Zwolle)

Al tientallen jaren is Klaver5 de specialist wat betreft graffitikunst in Overijssel. Je kunt er dan ook terecht om kunstwerken te kopen, advies en workshops. Deze workshops bieden ze voor jong en oud aan. Naast echt spuiten met verf geven ze ook workshops graffititekenen. Bovendien hebben ze een speciaal assortiment voor kinderen. Voor alle informatie ga je naar klaver5-graffiti.nl.

6. Graffitiforyou (Zwolle)

Op een andere locatie in Zwolle worden ook graffitiworkshops aangeboden. In een mooie grote loods met alle attributen die je nodig hebt ga je in groepen creatief gezien helemaal los. Uiteraard wordt er goed aan de veiligheid gedacht en krijg je beschermde kleding aan. Ook de luchtregulatie is in orde. Op graffitiforyou.nl is alle informatie te vinden inclusief een contactformulier.

7. Ikwilgraffiti.nl (Amsterdam)

Voor graffitiworkshops en het leren maken van mooie muurschilderingen in regio Amsterdam kun je terecht bij Stein Koning. Hij regelt workshops voor iedereen die wil. Ook hier zijn alle materialen geregeld. De docenten zijn gecertificeerd en hebben al meer dan tien jaar ervaring. Alle informatie inclusief een offerteaanvraagformulier vind je op hun website.

8. Graffitiworkshoputrecht.nl (Utrecht)

Altijd al een keer legaal graffiti willen spuiten? Dan kan dat mooi centraal in Utrecht. Tijdens de workshop leer je gezamenlijk een kunstwerk te maken op basis van een bepaald thema. Precies zoals beschreven in de vorige hoofdstukken. Laat je verassen door je eigen creativiteit!

9. Kings of Colors (Den Bosch)

Beelden zeggen meer dan woorden zeggen ze weleens. Bekijk dit onderstaande filmpje van graffitikunstenaars en workshopaanbieders van Kings of Colors voor een goede impressie hoe ze te werk gaan. Met zowel vrienden, familie als een groep kinderen kun je terecht voor een cursus!

10. graffitiworkshop4u.nl (door heel Nederland)

Het lijkt op graffitiforyou.nl, maar het is toch nét iets anders. Dat verschil zit ‘m puur in de naam. Qua workshop zit er namelijk niet zo veel verschil in. Deze cursussen worden door heel Nederland gegeven. Ze gaan er daarbij vanuit dat je eigen locaties hebt. Zowel binnen als buiten is mogelijk. Een uitgebreide inleiding van de workshop lees je hier.


Conclusie

Graffitispuiten is meer dan simpelweg wat spuitverf op een muur kalken. Er gaat een heel creatief teamproces aan vooraf. Denk daarbij aan het bedenken van een thema, kleur en de vormen. Na iets bedacht te hebben ga je gezamenlijk aan de slag om tot een mooi eindresultaat te komen. Na een korte evaluatie mag het kunstwerk worden meegenomen. Erg leuk voor op bijvoorbeeld het kantoor, school of in de kantine. Op verschillende plekken in Nederland kun je terecht voor een workshop. Sommige aanbieders komen zelfs bij je thuis als het nodig is!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag