Waar kun je een BBQ workshop volgen?

Waar kun je een BBQ workshop volgen?

Laatst bijgewerkt: 25 februari 2019

Een barbecue en de zomer zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Ieder voorjaar worden de Webers uit de schuur gehaald, roosters schoon geboend en heeft iedere supermarkt hele palletladingen met houtskool tussen de schappen staan. Als Nederlanders zijn wij fervent barbecue liefhebbers, maar niet iedereen heeft de kwaliteiten om een lekker stukje vlees te bereiden op de grill. Daarom kun je in Nederland ook lessen nemen om het vak te leren. In dit artikel leggen wij uit waar je in Nederland een BBQ-workshop kunt doen zodat jij nooit meer zwartgeblakerde speklapjes van de barbecue hoeft te halen. 


Wat is een BBQ workshop? 

Een BBQ workshop is een relaxte activiteit waarbij je kunt leren hoe je precies kunt omgaan met de barbecue. Uiteraard betekent het niet niet dat je bij een BBQ workshop alleen maar leert hoe je een lapje vlees op de barbecue legt, maar krijg je vooral informatie hoe jij een jaloersmakend stukje vlees of groente van de barbecue kunt halen voor je aanstaande gasten.  

Wat leer je tijdens een barbecue workshop? 

Het doel van een barbecue workshop is dat je onder begeleiding van een chef leert hoe je bepaalde vleessoorten of groenten op de beste manier kunt bereiden. Afhankelijk van de workshop kun je bijvoorbeeld vlees gaan roken, direct- of indirect grillen, slow cooken en ‘searen’. Iedere workshop is dus ook anders en wordt vaak gehouden met een ander type barbecue of zelfs meerdere types. Zo zijn er bijvoorbeeld workshops waar wij bij je gaat barbecueën op de Big Green Egg, een beroemd type barbecue. Over het algemeen werkt een BBQ workshop als volgt: 

Als eerst start je met een welkomstdrankje waarbij een stuk theorie wordt voorgedragen over hoe een barbecue precies werkt. Waarschijnlijk kom je er dan al snel achter waarom het niet lukt om thuis op de barbecue het eten altijd even lekker klaar te maken. Daarbij legt de chef uit hoe diverse soorten barbecues, de gebruikte brandstof en de techniek voor het barbecueën invloed kunnen hebben op het eten dat je op de barbecue legt. Vervolgens ga je zelf aan de slag met enkele producten van hoge kwaliteit. Tijdens de bereiding van deze producten word je continu geholpen en ondersteund door de chef-kok die uitlegt wanneer je een bepaalde handeling moet uitvoeren om het eten zo lekker mogelijk te bereiden.  

Wat kost een BBQ workshop en wat is er inclusief? 

De kosten voor een BBQ-workshop zijn afhankelijk van de locatie waar jij deze doet. Over het algemeen kost een workshop circa € 60,- tot € 120,- per persoon. Dit is dan inclusief drankjes en alle producten die op de barbecue gelegd worden. Omdat een workshop georganiseerd wordt in samenwerking met een chef-kok, geldt er vaak een minimaal aantal personen of een minimaal bedrag dat besteed moet worden aan de workshop. Over het algemeen worden vaak minimaal 10-15 deelnemers verwacht. Het kan ook zijn dat enkele deelnemers niet mee willen doen met het workshop gedeelte maar alleen het eten van de barbecue willen proeven. Ook dit is vaak een mogelijkheid. Deze deelnemers betalen dan ook minder en hoeven alleen het eten af te rekenen. 


Waar kun je een BBQ-workshop doen? 

Solbeach – Scheveningen 

Wat is een betere combinatie dan goed weer, een barbecue en een bezoekje aan het strand? Bij Solbeach Scheveningen heb je de mogelijkheid om al deze mogelijkheden te combineren met elkaar. Dit strandpaviljoen is direct aan het strand gelegen en biedt een BBQ-workshop aan op de Big Green Egg. Tijdens de workshop leg je niet zomaar een speklapje of worstje op de barbecue, maar ga je echt aan de slag met kwalitatieve ingrediënten voor een geslaagde barbecue. Onder begeleiding van de chef maak je samen een geweldig gerecht klaar terwijl je met je voeten in het zand staat staat en tegelijkertijd een kleurtje opdoet in de zon.  

Een arrangement bij Solbeach kost € 79,50 per persoon en is inclusief drankjes. Daarbij worden vier gerechten gemaakt, waarvan twee vlees, een vis en een vegetarisch gerecht. De BBQ-workshop duurt ongeveer 3 uur. 

Weber barbecue workshop 

Iedereen kent de barbecues van Weber wel. Wat niet iedereen weet is dat Weber ook een eigen Grill Academy heeft. Zo hebben ze workshops voor BBQ-liefhebbers op ieder niveau. Tijdens de Basic BBQ workshop van Weber vertelt een chef-kok je van alles over het gebruik van een barbecue. Daarbij komen onder andere de verschillen tussen een houtskool, gas en elektrische barbecue aan de orde. Ook wordt verteld hoe je een BBQ moet aansteken en welke grillmethoden er zijn. Tijdens de workshop wordt er ook een blinde smaaktest gehouden. Hierbij krijg je de kans om hetzelfde stukje vlees te proeven van een gas, elektrische of houtskool barbecue. Dan weet je precies op welke manier jij voortaan het liefst je gerechten bereid. 

De basic BBQ workshop van Weber kost €99 per persoon en is inclusief het grillen van een voor-, tussen-, hoofd-, en nagerecht. De workshop neemt ongeveer 4 uur in beslag.  

Naast de Basic BBQ workshop van Weber kun je ook een Exclusive BBQ-workshop boeken. Voor €109 per persoon is dit een interessante vervolg workshop op de basisvariant. Wil je nog net iets meer te weten komen wat je allemaal met een Weber barbecue kunt, dan leer je tijdens deze workshop de allerfijnste kneepjes van het barbecue-vak. Daarnaast is het mogelijk om aparte workshops te volgen voor een voorbeeld een houtskool, gas of Amerikaanse barbecue. Dit komt vooral van pas als je thuis een bepaalde soort barbecue hebt en beter wilt worden in het gebruik daarvan. Lees hier ons artikel met acht redenen waarom je moet kiezen voor een elektrische barbecue.

View this post on Instagram

#weko #webergrillacademy #webergrill

A post shared by Richard Doff (@richy_1860) on

VVC Adventures 

Ook bij VVC-adventure kun je een BBQ-workshop boeken. Tijdens deze kookworkshop maak je gebruik van de grill genaamd de Black Bastard. Voor aanvang van de barbecue workshop word je ontvangen door de chef die het programma van de dag gaat uitleggen. Samen met deze chef maak je diverse heerlijke gerechten klaar op de barbecue. Zo leer je onder andere om zelf pulled pork te maken, rook je verse vis van de dag, marineer je spareribs, prepareer je zelf tartaar, maak je er hamburgers van en bak je een brood in de Black Bastard. Ook leer je de fijne kneepjes voor het maken van een goede steak saus.  

De barbecue workshop bij VVC Adventures kost je € 75,- per persoon en is inclusief drankjes en alle gerechten. Je kunt je inschrijven als groep, maar het is ook mogelijk om je in te schrijven als individueel. Je zal dan meedoen met een andere groep die minder mensen heeft dan het maximale aantal. Deze BBQ-workshop duurt ongeveer 4 uur. 

Je kunt bij VVC Adventures ook een ander arrangement kiezen wat je naast de BBQ-workshop doet. Zo kun je er bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, bedrijfsuitje of teamuitje van maken. Daarnaast kun je er onder andere een moorddiner doen of proberen te ontsnappen uit een Escape Room. 

Smokey Goodness BBQ workshop 

Wie op zoek is naar een onvergetelijke ervaring tijdens een winterse BBQ is aan het goede adres bij Smokey Goodness. Hoewel voor veel mensen de barbecue alleen in de zomer aan gaat is het juist interessant om in het winterseizoen gebruik te maken van enkele bijzondere ingrediënten die alleen dan eenvoudig te verkrijgen zijn. Deze ingrediënten komen tijdens de winter BBQ-workshop aan bod. Tijdens de workshop word je door de mannen van Smokey Goodness ontvangen met een winterse cocktail en een welkomsthapje. Vervolgens ga je in groepjes van ongeveer 4 personen aan de slag voor de bereiding van maar liefst 5 winterse gerechten. De bereiding van deze gerechten gebeurt op diverse soorten barbecues en smokers. Daarbij leer je technieken zoals onder andere warm en koud roken, direct- en indirect grillen en en het inschatten van de perfecte garing. Vervolgens wordt er een heerlijk winters dessert klaargemaakt. De barbecue specialisten van Smokey Goodness verzorgen daarnaast ook nog een bijzondere demonstratie van twee vrij lastige gerechten. Dit is een bijzondere show die leuk is om te zien en waar je lekker van kunt eten. 

Een BBQ workshop bij Smokey Goodness kost € 100,- per deelnemer en is inclusief eten, drinken en een receptenbundel. De barbecue vindt plaats tussen ongeveer 16:00 en 21:30. 

Bij Smokey Goodness kun je daarnaast ook nog andere BBQ-workshops volgen. Zo heb je onder andere de Amerikaanse BBQ workshop en de Afrikaanse braai BBQ workshop. Mocht je nou helemaal geen vlees eten dan is dat geen probleem. Er is namelijk zelfs een vegetarische BBQ-workshop beschikbaar. Na die workshop weet je zeker dat je jouw vrienden en familie kunt overtuigen dat zelfs een vegetariër een goede maaltijd kan bereiden op een barbecue. 


De bovenstaande BBQ-Workshops zijn natuurlijk maar een greep uit alle BBQ-workshops die in Nederland georganiseerd worden. Er is voor ieder wat wils, zelfs voor vegetariërs dus de belangrijkste punten waar je een aanbieder op kunt onderscheiden zijn de prijs, de minimale en maximale groepsgrootte en wat voor gerechten eraan bereid gaan worden tijdens de workshop. Vervolgens kun je zelf een keuze maken of je bijvoorbeeld een barbecue workshop aan het strand wilt, in het midden van een bos of misschien wel op een locatie die je zelf hebt geregeld. Vind je het leuk om workshops te doen met een vriend, vriendin of je partner? Bekijk dan hier de 5 leukste workshops voor twee personen of bekijk deze voorbeelden van 10 leuke creatieve workshops.  foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag