Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 Redenen om te kiezen voor een elektrische barbecue

8 Redenen om te kiezen voor een elektrische barbecue

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je een barbecue wilt kopen heb je allang niet meer alleen de keuze uit een houtskoolbarbecue, maar kun je ook kiezen voor eentje op gas of een elektrische BBQ. Voor de meeste mensen doe je ‘echt’ barbecueën het beste op houtskool, maar desondanks wint de elektrische variant steeds meer aan populariteit. Dat komt doordat elektrisch grillen heel veel voordelen heeft ten opzichte van de klassieke manier met houtskool. In dit artikel geven we je de 8 belangrijkste redenen waarom jij ook prima voor een elektrische barbecue zou kunnen kiezen, maar vertellen we je ook wanneer elektrisch barbecue juist niet de beste keuze is.


Reden 1: Sneller warm

Een elektrische barbecue met een hoog vermogen is vaak al binnen 5 minuten klaar om te gebruiken, terwijl je bij houtskool vaak minimaal een half uur bezig bent om de barbecue zover klaar te maken dat je kunt gaan grillen. Daar moet je ook een zekere handigheid in hebben, want niet iedereen beschikt nog over de gave om zelf vuurtje te stoken. Met een elektrische barbecue is dat natuurlijk nooit een probleem. Wanneer je een barbecue koopt met een vermogen van minimaal 2000 Watt mag je ervan uitgaan dat je al binnen enkele minuten het vlees op het grillrooster kunt leggen.


Reden 2: Temperatuur makkelijker regelbaar

Omdat een elektrische barbecue een knop heeft waarmee je hem hoger of lager kunt zetten grill je altijd op de ideale temperatuur. Bij een houtskool barbecue is dat vaak een stuk lastiger te regelen. Wanneer je groenten grilt doe je dat meestal op een lage temperatuur, vlees dichtschroeien juist op een heel hoge temperatuur. De precieze afstelling van een elektrische barbecue zorgt ervoor dat dit altijd goed zal lukken. Kortom, ook als je geen echte barbecuegoeroe bent kun je met een elektrische barbecue meteen prima uit de voeten. Let er alleen wel op dat het een tijdje kan duren voor de juiste temperatuur is bereikt.


Reden 3: Minder rookontwikkeling

Bij een elektrische barbecue vindt veel minder rookontwikkeling plaats. Tenzij je natuurlijk het vlees per ongeluk aan laat branden, maar dat heb je gelukkig helemaal zelf in de hand. Er druipt altijd wat vocht en vet van het eten op de warmte-elementen van de elektrische barbecue en er is dus altijd wel een beetje rook, maar altijd veel minder dan bij grillen op houtskool. Daarom is de elektrische BBQ ook prima binnen te gebruiken.

Er zijn ook speciale tafelmodellen elektrische BBQ verkrijgbaar waarbij je indoor barbecue dus een soort gourmetten wordt. Dat is natuurlijk ideaal voor als het minder goed weer is dan je had gehoopt en bijvoorbeeld ook een leuk alternatief voor gourmetten tijdens de feestdagen. Bijkomend voordeel van elektrisch grillen is dat door de kleine rookontwikkeling je kleren niet zo gaan stinken.


Reden 4: Makkelijk schoon te maken

Een elektrische barbecue is natuurlijk een stuk eenvoudiger schoon te maken dan eentje met houtskool of briketten. Je hoeft namelijk alleen het vuil eraf te halen dat is achtergebleven door het grillen van het eten en niet dat van de houtskool. Er zijn ook geen overgebleven briketten en asresten waar je vanaf moet zien te komen. Bij veel elektrische barbecues kunnen de meeste onderdelen (zoals bijvoorbeeld het grillrooster) ook gewoon in de vaatwasser, dat is natuurlijk enorm handig. Let dan wel op dat je vaatwasser groot genoeg is voor de barbecue die je op het oog hebt. Anders zul je hem alsnog met de hand af moeten wassen.


Reden 5: Ideaal voor op het balkon of op vakantie

Omdat een elektrische barbecue geen rookontwikkeling heeft is hij ook ideaal om te gebruiken op een balkon. Zo krijg je zelf geen rook in huis en hebben je buren daar ook amper last van. Een elektrische barbecue kan ook heel compact zijn uitgevoerd als zogenaamde tafel BBQ. Dat maakt hem ideaal om te gebruiken op een balkon of om mee te nemen op vakantie. Ook wanneer je geregeld met zijn tweetjes wilt barbecueën is zo’n compact apparaat ideaal.


Reden 6: Minder bijkomende kosten

Een elektrische barbecue is vaak wat duurder in aanschaf dan een gewone barbecue op houtskool. Daar staat echter tegenover dat je bij een elektrische barbecue minder gebruikskosten hebt omdat je geen houtskool of briketten hoeft te kopen. Als je heel regelmatig wilt barbecueën kan naast het gemak dus ook kostenbesparing een reden zijn om voor elektrisch te kiezen.


Reden 7: Elektrische barbecue is veiliger

Omdat je niet met hete kolen aan de slag hoeft is een elektrische barbecue veiliger in het gebruik dan een houtskoolbarbecue of een barbecue op gas.

Hou natuurlijk wel nog steeds de nodige voorzorgsmaatregelen in acht:

  • De barbecue wordt heel heet dus het is aan te raden hem goed buiten het bereik van kinderen te plaatsen.
  • Rol een verlengsnoer altijd helemaal uit want een opgerold snoer of een kabel die nog op een haspel zit kan heel heet worden.
  • Het is ook slim om het verlengsnoer waarmee je de barbecue aansluit goed uit de looproute te leggen en als het even kan ook stevig vast te plakken aan de grond met tape. Zo kan niemand er per ongeluk achter blijven hangen.
  • Zorg dat de barbecue niet nat kan worden. Dat betekent dus ook dat je niet in de regen moet gaan barbecueën en zet hem ook nooit in de buurt van een zwembadje of vijver.
  • Laat de barbecue altijd goed afkoelen voor je hem schoon gaat maken.
  • Haal het stekker uit het stopcontact zodra je de klaar bent met grillen.

Reden 8: Beter voor het milieu

Elektrisch grillen is natuurlijk een stuk beter voor het milieu dan gas of kolen verbranden, vooral wanneer je ook nog eens groene stroom afneemt van je energieleverancier. Er komen namelijk veel minder schadelijke stoffen zoals fijnstof vrij en er hoeven ook geen fossiele brandstoffen voor gebruikt te worden. De rook van een barbecue is schadelijk voor mensen. Dat geldt ook voor de rook die in mindere mate vrijkomt bij elektrisch grillen. Zorg dus dat je altijd zoveel mogelijk uit de rook blijft en natuurlijk helemaal wanneer je al last hebt van je luchtwegen vanwege aandoeningen zoals astma.


Nadelen van een elektrische barbecue

Natuurlijk zitten er ook een paar nadelen aan elektrisch barbecueën:

  • Je mist de kenmerkende rokerige smaak van het vlees waar veel mensen zo dol op zijn. Of dit voor jou een nadeel is ligt er natuurlijk vooral aan of je zelf van die smaak houdt. Overigens kun je die smaak ook zelf in je eten brengen door wat rookhout in aluminiumfolie te doen, daar gaatjes in te prikken en op het grillrooster te plaatsen.
  • Voor veel mensen is een barbecue pas een barbecue als je hem zelf aan moet steken. Wanneer aanmaakblokjes, houtskool en de kenmerkende rookzuil wanneer je de barbecue net hebt aangestoken voor jou een groot deel van de charme zijn is een elektrische barbecue toch altijd even wennen.
  • Een elektrische barbecue heeft wat hogere aanschafkosten dan andere barbecues, maar natuurlijk heb je dat ook voor een groot deel zelf in de hand door voor een niet al te duur model te kiezen. Tenslotte zijn er ook heel dure houtskool- en gasbarbecues te koop.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag