Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe schrijf je een goede liefdesbrief? 12 tips

Hoe schrijf je een goede liefdesbrief? 12 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je ooit weleens een liefdesbrief geschreven? Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar het is een heel mooi gebaar. Naast dat het ontzettend romantisch is, kan een liefdesbrief je helpen om je gevoelens op een rij te zetten.

Verliefdheid kan immers heel intens en heftig zijn. Hoe kan je nu een echt mooie, goede liefdesbrief schrijven? In deze blog zochten we het voor je uit en geven we de meest romantische tips om je gevoelens te verwoorden in een brief.


blank

1. Wat maakt een liefdesbrief zo mooi?

Een liefdesbrief is op en top romantisch. Juist in deze ‘snelle’ tijd waar veel mensen online zijn om iemand te ontmoeten, is de liefdesbrief een hele mooie manier om te laten weten wat je voor iemand voelt. Het liefst een echte papieren brief, zodat jouw geliefde je handschrift ziet en aan alles merkt dat je moeite hebt gedaan voor hem of haar.

Als je van iemand houdt, zijn er twee verschillende redenen om hem of haar een brief te schrijven. Dit zijn de paar belangrijkste:

  • Je hebt sinds kort een relatie met iemand, of je bent serieus aan het daten en het gaat heel goed. Jullie zijn heel gelukkig samen en dat wil je graag romantisch verwoorden aan de ander.
  • Je bent verliefd op iemand, maar je vindt het moeilijk om dat rechtstreeks te zeggen.

Meestal schrijven mensen een brief omdat ze zielsgelukkig zijn met degene waar ze (net) een relatie mee hebben. Dat kan erg intens zijn, en een mooie manier om te laten merken hoeveel het samen zijn voor je betekent, is dus het schrijven van een brief.

In sommige situaties ben je dolverliefd, maar is het niet iemand tegen wie je dat gauw zou zeggen. Dat kan gebeuren in een vriendschap: je hebt gevoelens gekregen voor de ander, of het kan een onbekende zijn.


2. Wees voorzichtig met een liefdesbrief

Als je verliefd bent en het is wederzijds (zoals in een relatie), kan je je helemaal uitleven als het gaat om een goede, lieve brief.

Als het mogelijk is dat je iemand verrast met jouw gevoelens, is het goed om wat voorzichtiger te zijn. Het zou kunnen dat de ander misschien een beetje schrikt, verlegen wordt of het niet zag aankomen. Je kan dit beperken door eerlijk te zijn over je gevoelens, maar niet te langdradig. Hou het ook een klein beetje luchtig. Hieronder vind je daar meer tips over.

Een liefdesbrief kan misschien heel goed uitpakken als je allebei verlegen bent. Als je regelmatig iemand ziet die je niet aan durft te spreken, kan je het gerust op die manier onder woorden brengen. Lastiger wordt het om te zorgen dat de brief in dat geval bij de juiste persoon terecht komt.

Als het mogelijk is om iemands nummer of mailadres te achterhalen, kan je de ‘brief’ misschien op een andere manier bij de juiste persoon terecht laten komen. Ook dan geldt: wees duidelijk, luchtig of laat simpelweg blijken dat je de ander ziet zitten. Misschien kan je de ander vragen of hij of zij samen wat wil drinken.


3. Het begin van je brief: romantisch, lief en niet te zwaar

Een liefdesbrief hoef je heus niet volgens alle regels te schrijven. Vergeet niet dat het geen zakelijke brief is! Begin dus met iets liefs, of iets dat jij mooi vindt. ‘Lieve….’ kan al een hele mooie aanhef zijn. Of wat dacht je van ‘leuke, gekke, sterke, mooie, of nog iets anders wat slaat op jouw geliefde?
Zeker als je elkaar al even kent kan er veel, en een beetje plagen mag ook. Niet te moeilijk denken dus, want als je je hart laat spreken is dat eigenlijk nooit fout.

Wel belangrijk: de brief is aan je geliefde gericht. Begin dus niet met ‘ik’ en laat de brief al vanaf het begin draaien om degene van wie je zoveel houdt.


4. Begin met een kladversie

De kans dat je de liefdesbrief meteen al perfect vindt, is niet zo groot. Vlekken, kreukels en opvallende fouten wil je waarschijnlijk ook niet in de brief. Schrijf ‘m daarom eerst in klad en verbeter wat je anders op wilt schrijven. Daarna kan je de brief rustig ‘echt’ schrijven.


blank

5. Gebruik je eigen stijl en wees origineel

Hierboven zeiden we al dat de liefdesbrief natuurlijk wat anders is dan een zakelijke brief. Wees er daarom niet bang voor om jouw eigen bewoordingen, handschrift en stijl te gebruiken. Degene van wie je houdt zal jou daar alleen maar in herkennen, en dat is des te leuker en romantischer. Misschien heb je een heel goed gevoel voor humor, ben je een dromer of sta je bekend om uitdrukkingen die niemand anders verzint. Juist in een goede, romantische liefdesbrief kan je ze gebruiken.

Niet iedereen verzint van nature makkelijk iets om op te schrijven. In dat geval kan je origineel blijven door de standaard, of cliché uitdrukkingen een beetje te vermijden.


6. Liever niet doen

Een liefdesbrief is een romantisch gebaar naar de ander (man of vrouw). Daar mag best wat ouderwets romantisch respect in zitten: het draait om liefde in de brief, en niet om lust.
Spannende berichten zijn leuker om via de app te sturen. De ander kan er dan ook meteen op reageren.


7. Schrijf beeldend

Als je niet zoveel schrijft, klinkt ‘beeldend schrijven’ misschien wat abstract. Met beeldend bedoelen we dat je in plaats van bijvoorbeeld ‘Ik mis je’ schrijft ‘Het is hier stil zonder jou’ of iets anders wat je zelf mooi vindt. Je brief gaat zo meer leven en wordt nog romantischer en origineler.
Een ander voorbeeld is ‘Zelfs de gewone dingen worden bijzonder met jou erbij.’
Met beeldend schrijven benoem je nog directer wat je zo waardeert in de ander.


blank

8. Een beetje herhaling is lief

Je hoeft natuurlijk niet alles twee keer in je brief te schrijven. Toch kan een beetje herhaling juist heel mooi zijn. Herhaling geeft een zekere structuur aan een brief en je kan de lieve boodschap die je aan de ander wilt geven nog wat meer benadrukken.
Dit heeft ook met de tip over beeldend schrijven te maken: je kan sommige romantische dingen op meerdere manieren zeggen tegen de ander.
Alleen al om te zeggen dat je de ander wil zien zijn er tientallen manieren:

  • De tijd kruipt voorbij zonder jou.
  • Met jou is alles veel leuker.
  • Ik kijk er altijd naar uit om je te zien
  • Ik zal de bijzondere momenten met jou nooit vergeten.

Er zijn heel veel manieren om uitdrukking te geven aan wat je wilt zeggen!


9. Geef complimentjes

Mensen ontvangen graag complimentjes. Zeker van degene van wie ze zoveel houden…van jou! Als je iemand nog niet zo lang kent, is het soms lastig om dat op een originele manier te doen. Toch kan het wel: wat vind jij bijzonder, leuk, lief, of mooi aan de ander? Helemaal romantisch is het, als je iets kan verzinnen waar de ander zelf niet meteen aan denkt. Misschien weet iemand wel dat hij of zij mooi haar heeft, maar niet dat zijn of haar lach ook erg leuk is.

Ook bij de complimentjes geldt: laat je hart spreken en zeg de ander wat je graag zou willen zeggen. Zo komt het des te mooier terecht in de liefdesbrief.


10. Gebruik humor of uitdrukkingen

Misschien ken je elkaar al wat langer, of wellicht juist niet. Toch hebben ook stelletjes die elkaar nog niet zo lang kennen vaak al grapjes, humor en lieve plagerijtjes die ze graag delen. Deze zijn natuurlijk heel persoonlijk en origineel om in de brief te zetten. Doe dat vooral, of begin je brief er zelfs mee, als je bang dat het wat te zwaar wordt.

Deze tip hoort ook bij humor gebruiken: hou de brief lekker luchtig, of je iemand nu goed kent of niet. Zo straalt het geluksgevoel echt van de liefdesbrief en zal de ander er net zo gelukkig en vrolijk van worden.


11. Geef je brief ook romantisch

Een liefdesbrief hoort in elk geval in een envelop, of netjes opgerold met een lintje. Tussen het lint en de brief kan je een roos of andere bloem doen.
Ook heel romantisch is (voor vrouwen) om een vleugje parfum op de brief te sprayen.

Leuk om over na te denken is ook: ga je de brief op een rustig moment geven, of verstop je hem ergens waar de ander ‘m zeker vindt?


12. Iedereen kan een goede liefdesbrief schrijven

Niet iedereen schrijft even veel of graag, maar voor een liefdesbrief is dat niet zo belangrijk. Een liefdesbrief is bedoelt om persoonlijk, recht uit je hart en origineel je gevoel op te schrijven voor de ander. Door complimentjes te geven, de humor te gebruiken die jullie samen hebben en een beetje beelden te schrijven, wordt de brief al erg mooi.
Het helpt om eerst een kladversie te maken. Zo kan je de brief altijd aanpassen wanneer de eerste versie niet perfect is.

Belangrijk aan een liefdesbrief is dat het een romantisch gebaar is: het draait om de liefde die jij voelt voor de ander. Spannende toespelingen kan je beter maken over de app. In de brief draait het om het romantische gebaar. Grapjes zijn juist weer wel leuk, daarmee hou je de brief luchtig.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag