Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wanneer ben je verliefd? 11 signalen van verliefdheid

Wanneer ben je verliefd? 11 signalen van verliefdheid

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In films lijkt verliefdheid haast een soort virus dat je overvalt. De verliefde kan ineens bijna nergens ander meer aan denken, komt niet meer uit zijn of haar woorden en wil voortdurend in de buurt van de ander zijn. In het echt is het helaas iets minder zwart-wit, waardoor je soms twijfelt over je gevoelens. Vind je iemand ‘gewoon heel erg leuk’ of is er sprake van verliefdheid? Met dit artikel achterhaal je wanneer je verliefd bent.


blank

1. Je wil alles over iemand weten

Verliefdheid begint met een grote interesse in de andere persoon. Je bent niet alleen benieuwd naar iemands werk en hobby’s, maar wil ook alles weten over kleinigheden zoals iemands verjaardag of lievelingsfilm.

Je betrapt jezelf erop dat je via het internet en social media nog meer te weten probeert te komen over een persoon. Als je alle informatie dan ook nog eens onthoudt, is er een grote kans dat je verliefd (aan het worden) bent.


2. Je vindt alles aan diegene leuk

Wat ze altijd zeggen over ‘de roze bril’ is wel een beetje waar: in het begin van een verliefdheid vind je bijna alles aan een persoon leuk. Je vindt het opeens fantastisch dat hij of zij op tennis zit, al kun je zelf nog geen bal raken.

Iemands zenuwtrekje vind je ‘schattig’, iemands monologen over politiek ‘interessant’. Dit gebeurt vooral in de beginfase van de verliefdheid en stamt voort uit de evolutie. Want om je voort te planten, is het natuurlijk belangrijk dat je niet al te snel afknapt op de potentiële vader of moeder van je kinderen.


blank

3. Je denkt voortdurend aan hem/haar

Sommige gedachten kun je niet sturen en dat geldt zeker voor verliefde gedachten. Als je verliefd bent, dan denk je (on)bewust heel vaak aan degene op wie je verliefd bent. Betrap jij jezelf erop dat je gaat slapen en opstaat met de gedachte aan een persoon? Grote kans dat je gevoelens voor hem/haar koestert.

Ook overdag spookt diegene opvallend vaak door je hoofd. Je vraagt je bijvoorbeeld op willekeurige momenten van een dag af hoe het met de ander gaat. Of je zit stiekem te dagdromen over een gesprek of afspraakje met hem/haar.


4. Je voelt je snel jaloers

Tijdens een relatie is het logisch dat je wat exclusiviteit verwacht. Maar als je nog niet aan het daten bent, is jaloezie een duidelijk signaal van je verliefde brein. Rationeel gezien maakt het je niet uit als die knappe collega een andere collega complimenteert, maar toch voelt het niet goed. Jij had dat complimentje willen ontvangen.

Feestjes zijn ook een goede graadmeter: wil je diegene het liefst de hele avond voor jezelf en voel je je onrustig als hij of zij met iemand anders praat? Grote kans dat jij diegene iets leuker vindt dan dat je dacht.


blank

5. Je bent verslaafd

Bij elk geluidje van je telefoon maakt je hart een sprongetje: zou het een bericht van Hem of Haar zijn? Je pakt je telefoon en de teleurstelling is groot als het een appje van familie blijkt te zijn. Ook in het echte leven probeer je de andere persoon zo vaak mogelijk tegen te komen.

Telkens als je de hem/haar ziet, ervaar je een groot gevoel van energie. Je zou het liefst de hele tijd bij de ander in de buurt zijn. Kun je na een date niet wachten tot de volgende date? Heb je wel honderd dingen die je nog graag samen zou willen doen? De kans is groot dat je verliefd bent.


Lees ook:


6. Je lichaam reageert op hem/haar

Verliefdheid gaat gepaard met een hoop chemische reacties die soms zelfs lichamelijke reacties teweegbrengen. Een bekend voorbeeld is dat je hart sneller gaat kloppen omdat je zo enthousiast of misschien zelfs zenuwachtig bent om iemand weer te zien.

Andere mensen ervaren ‘knikkende knieën’ als ze de persoon zien waarop ze verliefd zijn. Ook kun je last krijgen van vlinders in je buik, een ondefinieerbaar gevoel waarvan je maar niet kan bepalen of het nou ‘prettig’ of ‘onprettig’ is. Het verschilt echter van persoon tot persoon: verliefdheid hoeft niet per se gepaard te gaan met lichamelijke reacties.


7. Je ziet een toekomst samen

Je kunt je gemakkelijk een toekomst voorstellen samen met de andere persoon. Het kost je weinig moeite om jullie eerste vakantie samen voor te stellen. Of jullie toekomstige huis, trouwdag en zelfs kinderen.

Sterker nog, je kijkt ernaar uit om al deze avonturen samen met de ander aan te gaan. Dit geldt natuurlijk ook op de kort(ere) termijn. Kijk je meerdere weken of maanden vooruit? Dan is de kans groot dat je verliefd bent.


blank

8. Je droomt over de ander

Tijdens je slaap verwerk je alle bewuste en onbewuste emoties waar je in het dagelijks leven mee te maken hebt. Als je regelmatig over de ander droomt, kan dit natuurlijk betekenen dat je die ander erg vaak ziet.

Maar je ziet elke dag tientallen mensen, dus de kans is groot dat degene uit je dromen bewust of onbewust een erg grote indruk op je maakt… Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de sfeer en de setting van je droom. Dit kan de reflectie zijn van een wens die je hebt.


9. Je vindt goedkeuring belangrijk

Normaal gesproken maakt het je niet zoveel uit wat je ouders, vrienden en familie allemaal zeggen over degene met wie je aan het daten bent. Het is jouw leven en het zijn jouw keuzes, dus het zal je een worst wezen wat een ander daarvan vindt.

Nu is dat anders. Ineens ben je benieuwd of je moeder je date kan waarderen, en of je vader het goedkeurt. Het doet je goed als je vrienden bevestigen dat je met een leuk persoon aan het daten bent. Wanneer je verliefd bent bouw je namelijk een toekomst met iemand op en jouw date krijgt jouw vrienden en familie er gratis bij!


10. Je vindt de ander mooi

Je vindt de ander een mooi mens. Hoe verliefder je bent, hoe knapper je iemand gaat vinden. Maar dat niet alleen: degene ruikt lekker, je geniet van het geluid van zijn/haar lach en je kan urenlang naar zijn/haar stemgeluid luisteren.

Je omarmt iemands eigenschappen en bent bereid om iemands minder leuke kanten te vergeven. Ondanks fysieke elementen zoals geur en stemgeluid, kun je ook verliefd worden door het uitwisselen van berichten. In de online dating wereld van tegenwoordig gebeurt dat zelfs steeds vaker!


blank

11. Je wil een goede indruk achterlaten

Normaal gesproken ben je niet zo beïnvloedbaar en vooral ‘lekker jezelf’. Dat dácht je tenminste. Je betrapt jezelf erop dat je extra vaak lacht om de grappen van de ander, ook al vind je het misschien helemaal niet zo grappen.

Daarnaast kleed je jezelf extra mooi aan als de kans er is dat je hem of haar ziet. Ook speel je als vrouw extra vaak met je haar en neem je als man een extra stoere houding aan. Dit soort lichaamstaal gaat vaak onbewust, maar hiermee straal je flirterige signalen uit. Grote kans dat Cupido’s pijlen je geraakt hebben!


Conclusie: Wanneer ben je verliefd?

Bovenstaande kenmerken zijn signalen dat Cupido dit keer raak geschoten heeft. Als de meeste van bovenstaande kenmerken niet op jou van toepassing zijn, dan vindt je de andere persoon waarschijnlijk wel leuk maar misschien niet leuk genoeg om een serieuze relatie te beginnen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag