Relatieplanet
X

Wat is een crush?

Wat is een crush?

Laatst bijgewerkt: 7 november 2018

Crush. Een van oorsprong Engelse term die je vaak hoort. Ten eerste hoor je deze term vaak in songteksten van popmuziek. Maar ook in het dagelijks leven wordt er steeds meer gesproken over het ‘hebben van crush op iemand’. Maar wat betekent dit precies? Is dit hetzelfde als verliefdheid? Heeft het überhaupt altijd te maken met liefde? In dit artikel gaan we dieper in op de definitie van de term ‘crush’. Daarnaast zullen we uitleggen hoe jij een crush herkent, bij jezelf én bij een ander. 


Wat is een crush?

De term ‘crush’ is een Engelse term die vertaald kan worden naar ‘een oogje hebben op iemand’. Je kunt dit op meerdere ideeën interpreteren. Een aantal psychologen en wetenschappers beweert dat je een crush kan hebben op iedereen, ongeacht leeftijd op geslacht. Hierbij ontwikkel je een hele sterke, kortdurende obsessie voor iemand. Iemand met een crush wil heel graag geassocieerd worden met de eigenschappen van de persoon op wie hij/zij een crush heeft. Gevoelens en ideeën worden als het ware op iemand geprojecteerd. Vervolgens wordt er een sterk, positief beeld van die persoon gecreëerd dat leidt tot een krachtige idealisering, wat vaak omslaat in verliefdheid.

Romantische crushes zijn de crushes die het vaakste voorkomen en ook het bekendste zijn. Zo is er een website die crush omschrijft als ‘a brief but intense infatuation for someone, especially someone unattainable’. Oftewel, een korte maar intense verliefdheid op iemand, vaak op een onbereikbaar persoon. Met inachtneming van deze twee definities kunnen we concluderen dat je op meerdere manieren een crush op iemand kunt hebben. Tijd om de verschillende types eens onder de loep te nemen.

Verschillende soorten crushes

 • De vriendschappelijke crush. Het is belangrijk om je te realiseren dat niet alle sterke gevoelens romantisch van aard zijn. Het kan ook zijn dat je een bepaald gevoel van vertrouwen opbouwt en heel close wordt met iemand, zonder dat je hier romantische gevoelens voor ontwikkelt. Deze vorm van crush wordt soms een ‘squish’ genoemd. Het kan uitmonden tot een diepe vriendschap of misschien wel tot jouw nieuwe beste vriend of vriendin.
 • De bewondering crush (ook wel identity crush genoemd). Iedereen verafgood wel eens een andere persoon (in het Engels ‘idolize’. Dat betekent dat je iemand bestempelt als idool). Dat kan een beroemdheid, leraar of slimme klasgenoot zijn. Op de een of andere manier krijg je ontzettend intense gevoelens tegenover iemand en wat hij of zij allemaal doet. Deze kunnen zo intens voelen, dat je ze verwart met verliefdheid. Onthoud dat het heel natuurlijk is om gevoelens te ontwikkelen als iemand je iets geweldigs leert, of als je veel in zijn/haar nabijheid bent. We raden je aan om niet teveel stil te staan bij deze gevoelens en er niet teveel over na te denken. Na verloop van de tijd vervagen deze gevoelens vanzelf weer. Vooral als je op den duur ‘op gelijke voet’ komt te staan met de ander en minder onder de indruk bent.
 • De tijdelijke/lichamelijke crush. Het zit in de menselijke natuur om aangetrokken te worden tot een ander persoon. Hoe geweldig je relatie (als je die hebt) ook is, het kan gebeuren dat je je plotseling aangetrokken voelt tot iemand anders. Dit wordt een ‘tijdelijke crush’ genoemd. In eerste instantie lijkt een nieuw persoon altijd opwindend en interessant, maar dat betekent niet dat het je relatie bedreigt. Sterker nog, vaak zijn deze crushes puur lichamelijk van aard. Als je vrijgezel bent kun je natuurlijk proberen of er meer in zit dan lichamelijke aantrekkingskracht. Als je een relatie hebt raden we je aan om te wachten tot de tijdelijke crush vanzelf over gaat.
 • De romantische crush. Deze laatste vorm van een ‘crush’ is het meest bekende. Het betekent dat je iemand echt ontzettend leuk vindt, ditmaal wél op een romantische manier. Er is geen twijfel over mogelijk. Je wil zo graag met die andere persoon zijn. Niet als vrienden, maar als partner. Als je fantaseert over zoenen, knuffelen of een romantische date dan heb je ongetwijfeld een romantische crush op iemand.

Overeenkomsten tussen verschillende types ‘crush’

In alle gevallen heeft de persoon die een crush heeft veel bewondering voor de andere persoon op wie ze een crush hebben. Ze willen graag leuk gevonden worden en zijn bereid heel veel te doen om indruk te maken op de ander. Bij een romantische of lichamelijke crush heb je echter romantische gevoelens of aantrekkingskracht, terwijl dat bij een vriendschappelijke of bewondering crush ontbreekt.


Hoe weet je wanneer je een crush op iemand hebt?

Op dit moment is er vast wel iemand in je leven voor wie je bewondering hebt. Betekent het dan meteen dat je een crush hebt? En is dat een romantische crush? Met behulp van onderstaande signalen kom je erachter wanneer je een crush op iemand hebt. Je moet goed letten op jouw eigen gedrag als je bij ‘de crush’ in de buurt bent én als je juist niet in de buurt bent.

Gedrag en gedachtes als je bij ‘hem of haar’ bent

Het eerste waar je op kunt letten is jouw gedrag. Als je je plotseling heel anders gaat gedragen. Je kunt bijvoorbeeld heel verlegen worden, omdat je zo onder de indruk bent van de ander of bang bent iets fout te doen. Het kan ook zo zijn dat je zo enthousiast bent over de andere persoon dat je je veel extraverter gaat gedragen. Daarnaast is er een grote kans dat je plotseling veel gaat flirten en dat je jezelf erop betrapt dat je er goed uit wilt zien voor de ander. Wat heb je allemaal aan, zit je haar goed, moet je nog wat extra make-up op doen (als je een vrouw bent)? Dan is er een grote kans dat je een romantische crush hebt op iemand. Ook als je een niet-romantische crush hebt kun je extra aandacht besteden aan je voorkomen. Niet zozeer om er extra sexy uit te zien, maar wel om de goedkeuring van de ander te krijgen of je aan te passen aan zijn/haar stijl.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op jouw gevoelens. Bij een romantische crush voel je misschien vlinders, weke knieën of andere signalen die worden geassocieerd met een hevige verliefdheid. Zo kan het voelen dat je hart een of twee keer overslaat. Bij een niet-romantische crush kan het een stuk lastiger zijn om je eigen gevoelens te plaatsen. Over het algemeen ben je heel enthousiast dat je de andere persoon weer kan zien. Je kunt niet wachten! Eenmaal ter plaatse kun je je een beetje gespannen, opgewonden of iets dergelijks voelen. Je hebt echter geen neigingen om iemand te omhelzen of zelfs te zoenen. Eerder om goed te luisteren naar alles wat de ander zegt.

Gedrag en gedachtes als je niet bij ‘hem of haar’ bent

Betrap je jezelf erop dat je buitenproportioneel veel aan iemand denkt? Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat die ander van je vindt, vraag je je voortdurend af wat de ander aan het doen is of heb je vergelijkbare gedachten? Grote kans dat je een crush hebt op iemand. Je merkt het ook als je bijvoorbeeld met een paar vriend(inn)en aan het eten bent en de helft van het gesprek langs je heen gaat. Mentaal ben je er niet helemaal bij, op z’n zachtst gezegd. Als je gaat slapen denk je nog even aan die persoon en zodra je wakker wordt is hij of zij ook weer heel snel in jouw hoofd. Hmm, dan moeten de crush ‘alarmbellen’ af gaan!

Ook kun je erop letten of je veel over je crush praat. Als je telkens een reden vindt om een andere persoon op te brengen in een gesprek met je vrienden of familie, dan ben je extreem veel met diegene bezig. Het kan zijn dat je een romantische of niet-romantische crush hebt op iemand. Valt het je vrienden ook op dat je het veel over iemand hebt? Dan kan het helpen om met hen jouw gevoelens te bespreken. Samen kunnen jullie erachter komen of je een crush op iemand hebt en of deze wel of niet romantisch van aard is.

Andere signalen van het hebben van een crush

 • Je hebt iets in je leven veranderd naar aanleiding van de mening van de crush
 • Je verdiept je ineens in iets waar de crush zich zeer voor interesseert
 • Je bent extra alert als de naam van je crush valt tijdens een gesprek
 • Je voelt je opgewonden als iemand het over hem/haar heeft
 • Je dagdroomt regelmatig over de crush
 • Je ziet heel vaak dingen die jou doen denken aan je crush
 • Je voelt de aandrang om veel te delen met je crush

Wie heb je op dit moment in gedachten?

Je bent nu ongeveer halverwege het artikel. Heb je tijdens het lezen bewust of onbewust aan dezelfde persoon gedacht? Dan kan het zijn dat je buitengewoon veel interesse toont in deze persoon. Wij raden je aan om te onderzoeken of er inderdaad sprake is van een crush en daar vervolgens naar te handelen.


Hoe weet je of iemand een crush op je heeft?

Vaak weet je veel sneller of je zelf een crush op iemand hebt dan dat iemand een crush op jou heeft. Bovendien voelt het – als je een crush hebt – van levensbelang om te weten dat het wederzijds is. Dat geldt met name voor romantische crushes, omdat je in die situatie daadwerkelijk iets verlangt van een ander. Je wilt samen iets opbouwen. Verdenk je iemand ervan een crush op jou te hebben? Lees onderstaande lijst met signalen en kom een stukje dichterbij de waarheid.

Social media ‘stalking’

Nadat iemand je heeft ontmoet voegen ze je spoedig toe op Facebook, Twitter en andere social media. Het is niet erg romantisch, maar social media is een goede graadmeter om te achterhalen of iemand interesse in je heeft. Draai het om: als jij een crush hebt op iemand, wil je het liefst zo veel mogelijk te weten komen over hem haar en voortdurend op de hoogte blijven. Waar kan dat nou beter dan via social media? Juist. Het is echter niet zo dat dit per definitie duidt op een crush. Beoordeel dus ook nauwkeurig alle andere signalen van het hebben van een crush.

Degene denkt dat je heel cool bent

Als iemand heel erg onder de indruk is van jou, dan kan er sprake zijn van een crush. De bewondering is niet ten aanzien van een specifieke prestatie, eigenlijk is het gelinkt aan praktisch alles wat je doet. Van je hobbies tot je mening over het milieu. Hij of zij is ‘all about you’.

Hij of zij kan ogen niet van je afhouden

Staart de ander heel veel naar jou? Online (al jouw facebookfoto’s hebben de revue gepasseerd, je krijgt ineens een like op een foto van 5 jaar geleden) maar ook offline? Als je iemand betrapt op dit gedrag, dan kan dit wijzen op een crush. Als degene veel naar je lippen kijkt, dan kan dit erop wijzen dat hij/zij je wil zoenen. Dan is waarschijnlijk sprake van een romantische of lichamelijke crush.

De ander grijpt elke kans aan om je te zien

Ben je iemand die regelmatig optredens geeft, bijvoorbeeld met een bandje of omdat je lezingen geeft? Valt het je op dat iemand er altijd is, waar en hoe laat je ook moet optreden? Dan kan dit erop duiden dat diegene een crush op je heeft. Als je een bekende Nederlander bent dan is het waarschijnlijk gewoon een ‘groupie’, maar als je de groupie persoonlijk kent kan het verder gaan dan dit. Wellicht is er sprake van een crush.

Je wordt overal bij betrokken

Grijpt de ander elke gelegenheid aan om je een bericht te sturen? Bijvoorbeeld met allerlei vragen, leuke anekdotes van zijn/haar dag of simpelweg interesse in hoe het met je gaat? Waarschijnlijk probeert hij/zij een band met je op te bouwen, al dan niet romantisch. Je merkt dat de ander zich steeds meer interesseert in jou. Bovendien probeert de ander jou nieuwe, interessante dingen te vertellen en te leren die je nog niet eerder wist. Als je daarnaast ook nog eens wordt uitgenodigd voor allerlei gave evenementen en afspraakjes, dan is de kans groot dat iemand een crush op je heeft.


Wat moet je doen als je een crush hebt op iemand?

 1. Kijk of jij jezelf kunt herkennen in de signalen uit dit artikel die wijzen op het hebben van een crush
 2. Probeer te onderscheiden of het een romantische of een niet-romantische crush is
 3. Bedenk wat je met de crush wil doen. Wachten tot het vanzelf voorbij gaat, of wil je graag actie ondernemen?
 4. Als je actie wilt ondernemen moet je erachter zien te komen of iemand anders ook een crush heeft op jouw. Daarbij kunnen de tips in dit artikel helpen.
  • Vriendschappelijke crush: probeer de band met de ander verder te verdiepen door leuke dingen te doen, te praten over persoonlijke onderwerpen en veel in contact te blijven met elkaar. Spreek je waardering uit als de tijd er rijp voor is.
  • Romantische crush: probeer de interesse van de ander te wekken op een romantische manier. Nodig de ander uit voor intieme afspraakjes, koop een attent cadeautje, flirt: kortom, alles wat je ook zou doen als je verliefd bent en een relatie wil krijgen.
  • Lichamelijke crush: onderzoek of de crush puur lichamelijk is of dat jullie je ook geestelijk tot elkaar aangetrokken voelt.
  • Bewondering crush: waarschijnlijk kun je geen concrete actie ondernemen. Grote kans dat je jouw crush niet eens in het echt kent, omdat het bijvoorbeeld een popster is. Het kan helpen om negatieve informatie over de ander te zoeken zodat jouw bewondering langzaam afbrokkelt.Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde & Dating

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Relatieplanet
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag