Relatieplanet
X

Bischierig? Hoe weet je of je bisexueel bent?

Bischierig? Hoe weet je of je bisexueel bent?

Laatst bijgewerkt: 17 december 2018

De meeste vrouwen worden verliefd op mannen, en de meeste mannen worden verliefd op vrouwen. Soms merk je heel duidelijk dat je uitsluitend gevoelens hebt voor hetzelfde geslacht, en kom je uit de kast als homoseksueel of lesbienne. Maar wat moet je doen als deze gevoelens onduidelijk zijn? Als je soms denkt dat je heteroseksueel bent, en je dan weer aangetrokken voelt (of denkt te voelen) tot het andere geslacht? Je bent waarschijnlijk bischierig, of misschien zelfs bisexueel. Ben jij bischierig? Hoe weet je of je bisexueel bent?  In dit artikel zetten we je door middel van een aantal vragen aan het denken. 


Ben jij bischierig?

Bischierig is een samenvoeging van het woord ‘biseksueel’ en ‘nieuwsgierig’. Het betekent dus dat je nieuwsgierig bent naar hetzelfde geslacht, maar dat je nog niet zeker weet of het daadwerkelijk betekent dat je bisexueel bent. Andere websites koppelen er een andere definitie aan. Zij zeggen dat je met name op mensen van het andere geslacht valt, maar heel soms ook op mensen van hetzelfde geslacht. Het kan bovendien betekenen dat je slechts benieuwd bent naar een seksuele ervaring met iemand van hetzelfde geslacht, zonder dat je hier verliefd op bent of verliefd op zou kunnen worden. Bischierig is een term die in principe voor jongens (mannen) én voor meiden (vrouwen) kan worden gebruikt. We merken echter dat deze term vooral wordt gebruikt onder vrouwen, maar voor mannen bestaan deze gevoelens evengoed.

Checklist: ben ik bischierig

  • Ik vraag me af hoe het is om met iemand van hetzelfde geslacht te zoenen of seks te hebben
  • Ik heb gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht en ik weet niet of het om vriendschap of om liefde gaat
  • Ik heb het idee dat ik op een persoon val, en niet per se op een bepaald geslacht
  • Ik denk (te) vaak aan een goede vriend of vriendin van hetzelfde geslacht
  • Ik fantaseer erover om op date te gaan met iemand van hetzelfde geslacht

Heb je op een op meerdere vragen ‘ja’ geantwoord? Kortom, ben jij nieuwsgierig naar een liefde- of seksuele ervaring met iemand van hetzelfde geslacht? Dan ben je bischierig. Als je deze ervaring eenmaal hebt meegemaakt, en het smaakt naar meer, kan het erop duiden dat je biseksueel bent. Daarom helpen we je in de rest van het artikel om de volgende vraag te beantwoorden: hoe weet je of je bisexueel bent?


Hoe weet je of je bisexueel bent?

Dit is een vraag die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden. Vaak is de beste manier om erachter te komen: uitproberen. Ga eens op date met iemand van hetzelfde geslacht, en kijk wat dit met je doet. Met jouw seksuele drive, met je klik met iemand. Je komt er vanzelf achter of je valt op een persoon (zowel mannen als vrouwen) of op een bepaald geslacht. Wij begrijpen overigens heel goed dat het een hele grote stap is om met iemand van hetzelfde geslacht af te spreken als je nog niet eens weet of je bischierig of bisexueel bent. Daarom moet je eerst onderstaande vragen voor jezelf beantwoorden. Wees eerlijk en beantwoordt ze met je hart, en niet met je hoofd! Alleen dan kom je erachter of je biseksuele gevoelens koestert.

Voel je je aangetrokken tot beide geslachten?

Dit is iets wat je voor jezelf moet beantwoorden. Hierbij moet je letten op romantische en op seksuele gevoelens (deze zijn uiteraard niet hetzelfde). Je lichaam laat jou gauw genoeg weten of je opgewonden wordt van iemand, maar het is een stuk lastiger om te bepalen of je romantische gevoelens koestert voor iemand. Onderstaand artikel helpt jou om dit in te schatten:

Let op: je moet deze gevoelens koesteren tegenover mannen en vrouwen. Als je je uitsluitend aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht, dan ben je wellicht homoseksueel.

Wat vind je precies aantrekkelijk aan mannen en aan vrouwen?

Als je biseksueel bent, dan waardeer je het complete plaatje van iemand. Van iemands mooie ogen of billen, tot en met iemands gevoel voor humor en zijn/ haar coole hobbies. Je waardeert iemands persoonlijkheid én je voelt je seksueel aangetrokken tot diegene. Als je je uitsluitend seksueel aangetrokken voelt, dan kan het zijn dat je bischierig bent en graag een keer een seksuele ervaring hebt met iemand van hetzelfde geslacht. Of dat je bisexueel bent in fysiek opzicht, maar dat je niet ‘echt’ bisexueel bent omdat je nooit een relatie zou kunnen of willen hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Voel je uitsluitend bewondering voor iemand? Vanwege zijn/haar fantastische baan, of zorgzame karakter? Dan kan het duiden op sterke vriendschap of het hebben van een niet romantische crush.

Ben je wel eens intiem geweest met iemand van hetzelfde en van het andere geslacht?

Het kan gaan om zoenen, knuffelen, strelen, seks hebben. Dat duidt er in ieder geval op dat je bischierig bent. Als het een eenmalige escapade was die je niet wilt herhalen, dan houd je gewoon van experimenteren maar ben je verder niet bisexueel. Maar als je hierna verlangt naar ‘meer’, en er ook gevoelens om de hoek komen kijken, dan ben je wellicht biseksueel.

Kun je je voorstellen dat je intiem bent met iemand van hetzelfde en van het andere geslacht?

Heb je nog geen intieme ervaring met mannen én vrouwen gehad, maar kun je je wel voorstellen dat je deze zou hebben? Of heb je hier zelfs sterk verlangen naar, fantaseer je hierover, droom je hier weleens over, kijk je weleens biseksuele porno? Als je deze fantasieën graag in de praktijk wil brengen, dan is dat een belangrijke indicator dat je biseksueel bent. In ieder geval op fysiek vlak.

Denk je dat je verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht? Of ben je dat weleens geweest?

Biseksueel zijn heeft in de traditionele definitie alles wat je bij een heteroseksuele verhouding ook ziet: aantrekkingskracht én romantische gevoelens. Denk jij als vrouw dat jij hetzelfde kan voelen voor een man als voor een vrouw? En denk je als man dat je hetzelfde kan voelen voor een man als voor een vrouw? Dan weet je diep vanbinnen het antwoord op de vraag “Ben ik biseksueel”.

Wat betekent bisexueel zijn voor jou? Voel je je goed bij het label ‘bisexueel’?

Hoe definieer jij biseksueel zijn? Dat je af en toe seks hebt met iemand van hetzelfde geslacht, of dat je gelijkwaardige relaties hebt, soms met een man en soms met een vrouw? Dat heeft namelijk gevolgen voor jouw antwoord op de vraag of je bisexueel bent.

Daarnaast is het belangrijk om te evalueren hoe je je daarbij voelt. Vind je het prima, voel je je fijn en op je gemak in de wetenschap dat je beide geslachten apprecieert? Dan ben je zeker weten biseksueel. Als je het niet zeker weet, of nog een beetje aan het experimenteren bent, dan kun je het er voorlopig op houden dat je bischierig bent. In ieder geval ben je als (potentiële) bisexueel in de positie dat je op beide geslachten valt. Daarom kun je er heel bewust voor kiezen om alleen relaties aan te gaan met mannen of met vrouwen. Dus als jij je er niet prettig bij voelt om ‘uit de kast te komen’ als biseksueel, dan kun je ervoor kiezen om hier niet over naar buiten te treden en pas een relatie aan te gaan als je verliefd wordt op iemand van het andere geslacht. Dat kan echter wel betekenen dat je de liefde van je leven tussen je vingers door laat glippen…


Gevoelens voor een specifiek persoon? Het kan ook een niet-romantische crush zijn!

Soms is het heel lastig om vriendschap en liefde van elkaar te onderscheiden, al helemaal als je de situatie tussen twee hetero vriendinnen en twee hetero vrienden moet beoordelen. Je kunt zo’n goede klik hebben met iemand, of zoveel bewondering hebben voor iemand, dat je je afvraagt of je misschien verliefd hebt op diegene (en dus blijkbaar bisexueel bent). Maar voordat je conclusies trekt, raden we je eerst aan om het artikel ‘hoe weet je of je een crush hebt op iemand‘ te lezen. Hierin staat het onderscheid tussen een romantische en niet-romantische klik. Je leert lezenderwijs om verschillende soorten gevoelens te herkennen en van elkaar te onderscheiden.


Tip: praat met anderen, lees ervaringen

Het helpt heel erg om ervaringen van andere biseksuelen te lezen. Hoe kwamen zij erachter? Wat betekent biseksualiteit voor hen? Nog beter is het om met iemand te praten die zelf bisexueel is, al kunnen we ons voorstellen dat je het ongemakkelijk vindt om hierover een gesprek aan te knopen.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde & Dating

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Relatieplanet
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag