Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tinder alternatief: 10 dating apps beter dan Tinder!

Tinder alternatief: 10 dating apps beter dan Tinder!

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Tinder: Een ordinaire vleeskeuring waarbij het vooral om oppervlakkigheid draait. Heb je de looks of een leuke BIO, dan kun je rekenen op veel matches. Ben je wat minder gezegend qua uiterlijk, dan is de kans groot dat er maar weinig mensen kennis komen maken. Zonde, want wie weet vind jij je droompartner (en hij of zij jou) wel via het internet, maar is een alternatief op Tinder een veel betere ontmoetingsplaats. We hebben daarom de beste alternatieve dating apps voor Tinder voor je op een rijtje gezet in dit artikel.


De beste alternatieven voor Tinder

We gaan er in het vervolg van dit artikel gemakshalve maar even vanuit dat je toch nét iets meer zoekt dan een eenmalige tinder-date. Een leuk gesprek, een gezellige date of misschien toch wel dé liefde van je leven. In dat geval zijn er diverse alternatieven op Tinder die je eens zou moeten proberen. We hebben de belangrijksten voor je op een rijtje gezet:


EliteDating

1. EliteDating

De populairste dating app van Nederland is uitgegroeid vanuit de datingsite EliteDating.
Over het algemeen vinden gebruikers EliteDating beter dan Tinder, omdat het minder oppervlakkig is doordat je niet hoeft te swipen.

Goede matching

De automatische matching werkt makkelijker en is vaak accurater dan Tinder. Ook het berichtensysteem werkt erg gebruiksvriendelijk. EliteDating heeft een iets serieuzere insteek dan Tinder of Happn, maar dit zorgt wel voor serieuzere partnervoorstellen en lijdt sneller tot een relatie.

Bezoek EliteDating
Lexa

2. Lexa

Lexa is ook weer zo’n datingsite die al jaren actief is als matchmaker. En met succes, want het matchingspercentage op Lexa ligt hoog.

Foto’s staan centraal

Dit komt misschien wel door de insteek die ze hanteren. In tegenstelling tot veel andere datingsites maak je op Lexa geen ellenlang profiel aan, maar laat je middels foto’s (en eventueel video’s) zien wie je bent en waar je interesses liggen. Dol op paardrijden? Zet een actiefoto in je profiel. Helemaal idolaat van een bepaalde zanger of popgroep? Kan gewoon in je collage vermeld worden.

Op deze manier krijgen leden van tevoren al een goed beeld van elkaar en helpt dit tijdens de gesprekken die je voert nadat er wederzijdse interesse is.

Inschrijven is gratis

Ook op Lexa is het inschrijven weer helemaal gratis en is dat nodig om gebruik te kunnen maken van de app. Uiteraard zijn ook hier de mogelijkheden weer een stuk uitgebreider dan op een app als Tinder. Zo kun je bijvoorbeeld zelf zoeken naar nieuwe matches en onbeperkt door de profielen bladeren. Iets wat bij de gratis variant van Tinder natuurlijk niet mogelijk is.

Super handige app

Lexa is in de eerste plaats een datingsite, die echter aangevuld is met een handige app die net zo leuk en makkelijk in het gebruik is als Tinder. Je stelt een profiel samen aan de hand van je eigen foto’s en video’s om meteen de perfecte eerste indruk te kunnen maken.

Meer diepgang

Lexa biedt daarbij absoluut meer diepgang dan Tinder, want leden worden aangemoedigd om zoveel mogelijk van hun interesses en hun persoonlijkheid te laten blijken in hun foto- en videocollage.Lexa wordt veel gebruikt door jongeren en met name voor het vinden van een serieuze relatie. Je kunt makkelijk matchen met leuke singles en als je een goede klik voelt ook direct binnen de Lexa app met elkaar chatten.

Bezoek Lexa
Badoo

3. Badoo

Badoo is een speler die zich al veel langer op de datingmarkt begeeft. De internationale website is al sinds jaar en dag niet meer weg te denken en kent miljoenen leden over de gehele aardbol.

Locatie daten

Je hoeft echter niet bang te zijn dat je voor een eerste date op het vliegtuig moet stappen. De app van Badoo werkt namelijk op basis van locatie en laat zodoende alleen leden zien die zich in de directe omgeving bevinden. De mogelijkheden van Badoo zijn een stuk ruimer dan die van Tinder en Happn. Dit komt omdat de app een verlengstuk is van de gewone website.

Kennismakingsspel

Daarom kun je bijvoorbeeld een veel uitgebreider profiel invullen (waardoor je kansen stijgen bij de overige leden) en zoeken naar leden met dezelfde interesses. Erg leuk is het kennismakingsspel binnen de app. Qua werking is dit hetzelfde als bij Tinder: je kunt mensen die je leuk vindt naar rechts vegen en mensen die je interesse niet wekken swipe je simpelweg naar links.

Elkaar allebei een swipe naar rechts gegeven? Dan kun je via de app direct contact met elkaar opnemen en een gesprek beginnen. Om de app te kunnen gebruiken zal je wel een profiel aan moeten maken op Badoo, maar dit kan gelukkig helemaal helemaal gratis.

Wereldwijd populair

Badoo is een wereldwijd sociaal platform dat tegenwoordig voornamelijk wordt gebruikt om te daten. Badoo heeft een heel prettige app die gebruikmaakt van het door Tinder zo populair gemaakte swipen om nieuwe matches te vinden. Dit word het Kennismakingsspel genoemd.

Superkrachten

Het leuke van Badoo is dat je ook met een gratis account behoorlijk veel kunt doen, iets wat we ook al in onze Badoo review vast hadden gesteld. Met de zogenaamde Superkrachten kun je echter wel leuke nieuwe functies ontgrendelen waarmee je extra effectief kunt daten. Zo kun je bijvoorbeeld bekijken welke singles jou leuk hebben gevonden toen ze het Kennismakingsspel speelden via de website of de Badoo datingapp.

Bezoek datingsite Badoo
Parship

4. Parship

De laatste datingapp die we in dit rijtje bespreken is voor de serieuzere mensen onder ons. Waar Badoo bijvoorbeeld in de basis is opgericht om nieuwe vriendschappen te sluiten en Lexa weliswaar serieuze relaties oplevert, maar toch vaak ook nog wordt gebruikt om gewoon een gezellige date te scoren, draait het bij Parship om het vinden van de liefde van je leven.

Succesvol

Dat ze hier succesvol in zijn mag blijken uit de statistieken: 1 op de 3 leden op Parship vindt er een serieuze relatie. Dit komt voornamelijk door de persoonlijkheidstest die je bij je aanmelding moet invullen.

Persoonlijkheidstest

Op basis van deze test word je vervolgens aan potentiële matches gekoppeld. Door deze manier van werken kom je sneller in contact met mensen die mogelijkerwijs goed bij je passen en is de kans op slagen een stuk groter dan bij overige datingapps. Inschrijven op parship is wederom weer gratis, maar dus wel nodig om gebruik te kunnen maken van de app.

Bezoek Parship

5. Bumble

Bumble is een datingapp die zich onderscheidt van andere Tinder alternatieven doordat het bij deze unieke datingapp altijd de vrouwen zijn die de eerste stap zetten. Er zijn daarbij verschillende vormen van Bumble, voor verschillende situaties.

Bumble date

Je kunt met Bumble Date bijvoorbeeld gewoon een leuk afspraakje vinden en naar een duurzame relatie zoeken. Dat is dus de versie van de app die je waarschijnlijk wilt gebruiken als je op zoek bent naar een alternatief voor Tinder.

Bumble bizz & bff

Maar je hebt ook Bumble Bizz voor het zoeken van nieuwe carrièremogelijkheden en er is Bumble BFF voor het vinden van nieuwe sociale contacten in je regio. Doordat vrouwen de eerste zet doen binnen de Bumble app hopen de makers dat dit voor meer gelijke kansen zal zorgen voor vrouwen ten opzichte van mannen. Het daten is in principe gratis, maar je hebt wel enkele betaalde Boost-functies waarmee je extra goed voor de dag kunt komen.


6. Plekk

Plekk is een datingapp die singles aan elkaar koppelt op basis van de plekken waar ze geweest zijn. Dat is dus niet iets anders dan bij Tinder en andere apps die gebruikmaken van geolocatie, want die tonen altijd vrijgezellen die zich op dat moment in je buurt bevinden. Bij Plekk werkt het dus anders, maar hoe dan? Je installeert de app en meldt je aan.

Leden zoeken op basis van je GPS

Daarna zorg je dat je GPS aan staat als je op een plek bent die je leuk vindt, bijvoorbeeld je favoriete kroeg, een leuk museum of een festival. Vervolgens check je op die locatie in bij Plekk, waardoor je vanzelf wordt gematcht aan singles die ook op dezelfde plek zijn (of zijn geweest).

Geen ge-swipe

Het idee daarachter is dat er een grote kans is dat je veel met elkaar gemeen hebt als je vaak op dezelfde plaatsen bent, bijvoorbeeld omdat je van dezelfde muziek houdt of het leuk vindt om naar de dierentuin te gaan. Het enige wat (nog) ontbreekt in de Plekk app als je op zoek bent naar een alternatief voor Tinder is het swipen, maar ook het klikken op het hartje of het kruisje werkt heel eenvoudig.


7. Happn

Happn. Een prima alternatief op Tinder. Het grootste voordeel ten opzichte van Tinder is toch wel dat je er de deur voor uit moet. De werking van de app is namelijk simpel, maar doeltreffend: je moet elkaar in real-life tegen zijn gekomen om te kunnen matchen. Logischerwijs zal je dus maar weinig matches krijgen als je op de luie bank blijft hangen.

Dating op basis van ontmoetingen

Bij Happn worden mensen die je vaker ontmoet ook hoger getoond in de lijst met profielen. Daarbij kun je echter ook zelf gewoon aangeven een bepaald persoon niet interessant te vinden, waarna die automatisch uit de lijst verdwijnt.

Ook een gesprek starten is makkelijk, want je kunt direct een chat beginnen met een profiel dat je wel leuk lijkt. Inloggen gebeurt, net zoals bij Tinder, met Facebook. Zo kun je ook meteen zien welke Facebookvrienden je gemeen hebt met een bepaalde single.

Locatie situatie

De app speelt in op een situatie die we waarschijnlijk allemaal wel eens hebben meegemaakt: je loopt in een drukke winkelstraat of staat op het perron op een trein te wachten en ziet vanuit je ooghoek een oogverblindend mooie man of vrouw.

Jullie kijken elkaar aan, glimlachen naar elkaar en verdwijnen (voorgoed) uit elkaars ogen. Met Happn hoeft dit laatste niet langer het geval te zijn. Via de app kun je simpel checken of de dame of heer in kwestie ook gebruik maakt van de app en zo ja, kun je aangeven dat je hem of haar wel ziet zitten. Is de interesse wederzijds? Dan kunnen jullie een gesprek aanknopen wat wellicht tot meer leidt.


8. Hinge

Hinge is een in Nederland relatief onbekende datingapp, die gek genoeg speciaal is ontwikkeld voor mensen die niet graag op datingapps zitten. Je kunt er singles ontmoeten die ook graag zo snel mogelijk weer al hun datingapps zouden willen verwijderen.

Een echte date

Designed to be deleted” is het motto van Hinge. Het doel van de app is om in zo kort mogelijke tijd je perfecte match te vinden en dan in het echt met elkaar te daten. Je krijgt alleen profielen te zien van Hinge singles waar je minimaal 1 gedeelde vriend mee hebt op Facebook. Tussen het swipen door krijg je af en toe de mogelijkheid een korte quiz te doen met wat grappige of persoonlijke vragen. Singles die daarop in dezelfde lijn hebben geantwoord als jij krijgen voorrang in je swipe-lijst.


9. Grindr (gay)

Grindr is een datingapp zoals Tinder die echter specifiek is bedoeld voor homoseksuele en biseksuele mannen om andere gays in hun eigen regio te ontmoeten. Grindr staat vooral bekend als gay datingapp waarmee je snel een casual date kunt regelen, maar steeds meer mannen zijn er op ook op zoek naar iets serieuzere ontmoetingen dan alleen maar een losse fling.

Net zoals bij Tinder wordt bij Grindr gebruikgemaakt van je GPS-locatie om singles in je buurt te laten zien. Profielen worden in het kort getoond in de app en als je iemand leuk vindt (en hij jou ook) kun je meteen binnen de Grindr app al met elkaar chatten.


10. Jack’d (gay)

We noemden zojuist Grindr al in dit overzicht, want dat is de bekendste Tinder-achtige datingapp voor homoseksuele en biseksuele mannen. Ook Jack’d is echter een behoorlijk populaire datingapp die in diezelfde vijver probeert te vissen en ongeveer hetzelfde van Tinder geleende principe volgt.

Wederom match je met leuke mannen die voor je worden geselecteerd op basis van je locatie. Je kunt echter ook een andere omgeving instellen, zodat je ook alvast mannen kunt leren kunnen in een stad waar je binnenkort verblijft.

Profielen bevatten meerdere foto’s en wat eenvoudige informatie over de persoon zelf, waardoor je meteen een redelijk goed beeld krijgt van hoe iemand is. Je blijft zo anoniem als je zelf wilt, dus Jack’d is ook heel veilig om te gebruiken. De Jack’d app heeft ook een handige functie die andere apps vaak alleen tegen betaling bieden: je kunt namelijk zien wie er onlangs op jouw profiel is geweest.


Swipe dating apps

Niet elke datingapp is ook meteen een swipe dating app. Maar wat is een swipe dating app? Dat is een app waarmee je heen en weer kunt vegen over het scherm om profielen makkelijk en snel te beoordelen. Na elke swipe komt er ook weer een nieuw profiel voor in de plaats. Je kunt naar rechts vegen om te laten zien dat je het profiel leuk vindt, en naar links om duidelijk te maken dat je geen interesse hebt.

Op een bepaald moment krijgt iemand die je hebt geliket natuurlijk ook jouw profiel te zien. Veegt die leuke single jouw profiel ook naar rechts, dan heb je een match. Bij Tinder wordt dit een Tinder match genoemd, maar andere swipe datingapps hebben hier uiteraard een eigen naam voor bedacht.

Naast deze swipe apps zijn er echter ook goede datingapps waarin je profielen op een andere manier beoordeelt dan door ze heen en weer te vegen. Dat kunnen nog altijd prima alternatieven zijn voor Tinder en daarom hebben we ook daarvan enkele apps in dit overzicht opgenomen.


Waarom een dating app?

Alhoewel we het in de intro van dit artikel zo doen lijken, is Tinder natuurlijk niet alleen maar bar en boos. De eerste Tinder-huwelijken zijn inmiddels gesloten en dat toont toch wel aan dat mensen zeker wel de liefde van hun leven kunnen vinden op het platform.

Daten vanuit huis

Ergens is het wel mooi, met die technologie van nu, dat je met een simpele swipe je grote liefde kunt ontmoeten. Niet langer ben je afhankelijk van je eigen netwerk, de lokale kroeg of mensen die je spontaan op straat tegenkomt.

Je kunt gewoon vanaf de luie bank op zoek gaan naar leuke mannen of vrouwen en daarbij is vooral je doelstelling bepalend of Tinder de ideale app is of niet. Want hoe je het ook wendt of keert: Tinder is relatief oppervlakkig. Het draait voornamelijk om uiterlijk. En heb je eenmaal een match, dan moet een gesprek er nog maar van komen. Door de populariteit van Tinder krijgen veel mensen (lees: vooral vrouwen) een overdaad aan avances op zich afgevuurd.

Opvallen in de massa

Meer dan eens kan het voor komen dat je een leuke man of vrouw ontmoet via Tinder, hem of haar een berichtje stuurt en wacht op een antwoord tot je een ons weegt. Erg vervelend, maar verplaats je voor het gemak eens even in de ander; wat als jij 100 berichten op een dag krijgt met “hey”? Zou je dan op elk berichtje reageren?

Uit de massa springen is op Tinder daarom knap lastig. Je moet er niet alleen goed uitzien, maar ook met een verrassende openingszin op de proppen komen om de aandacht te trekken. En heb je dan eenmaal een gesprek, dan is dit vaak van korte duur. Tinder loont zich niet om langere gesprekken op te hebben.

Veelal wordt na een aantal berichtjes over en weer gegevens uitgewisseld om op een andere manier het contact te vervolgen. Via Whatsapp, Facebook, Instagram of Snapchat bijvoorbeeld. Wat er vervolgens gebeurt is natuurlijk per situatie verschillend, maar we hoeven je vast niet uit te leggen dat één van de belangrijkste doelstellingen van mensen op Tinder toch wel ‘de seksdate’ of ‘Netflix & Chill’ is.


Met welke intentie wil jij online daten?

Met dit artikel hebben we niet geprobeerd Tinder in een kwaad daglicht te stellen. In tegendeel zelfs. Voor sommige doeleinden is Tinder dé absolute topper.

Voor het vinden van een seksbuddy bijvoorbeeld of om gewoon – lekker oldskool – hot or not te spelen. Voor het vinden van een serieuze relatie of een gezellige date is Tinder minder geschikt.

Enerzijds omdat het uiterlijk vertoon een (té) grote rol speelt binnen de app en anderzijds omdat een gesprek aanknopen op Tinder niet zo eenvoudig is als op de overige apps die we in dit artikel benoemd hebben.

Natuurlijk speelt uiterlijk ook daar wel een rol, maar wie weet is de rest van jouw profiel zó uitnodigend dat mensen – ondanks dat je misschien op het eerste oog niet direct hun type bent – tóch contact met je opnemen om je beter te kunnen leren kennen. Inschrijven is overal gratis en het loont dus om gewoon eens een kijkje te nemen. Niet geschoten is altijd mis en omdat je inschrijving gratis en vrijblijvend is, verlies je uiteindelijk helemaal niets. Hoogstens wat van je tijd, maar dat gebeurt (waarschijnlijk) ook als je op Tinder gaat wachten tot je droomman of droomvrouw voorbij komt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag