Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt Happn?

Hoe werkt Happn?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het gebeurt je vast weleens dat je in de trein of bus oogcontact hebt met een wildvreemde. Misschien lachen jullie naar elkaar en verschijnt er een blosje op je wangen. Maar dan stopt de bus de volgende halte en stapt je ‘crush’ uit. Jullie zien elkaar waarschijnlijk nooit meer . Iedereen heeft weleens in zo’n situatie gezeten.

Dating app Happn biedt uitkomst in situaties als deze. In de gratis app, voor zowel IOS als Android, zie je profielen van singles die je in het echte leven bent tegengekomen. Als je elkaar leuk vindt heb je een ‘connectie’ en kun elkaar berichten sturen. Klinkt fantastisch toch? Lees verder om stap voor stap uitgelegd te krijgen hoe de app werkt.

4 alternatieven voor Tinder en Happn »


Stap 1: download de app

Happn is uitsluitend beschikbaar op smartphones. Voordeel is dat het downloaden en gebruik van de app gratis is. Wel zijn er betaalde functies, maar daar komen we later op terug. Het eerste wat je moet doen is als je een Iphone hebt naar de Appstore gaan en als je een ander toestel hebt naar de Playstore. Typ bij de zoekbalk ‘Happn’ in. Als het goed is krijg je een soortgelijk scherm als onderstaande te zien. Als je de app al eerder gedownload hebt zoals in het voorbeeld kun je op het wolkje klikken. Anders druk je op het kopje ‘downloaden’.

blank


Stap 2: open de app en maak een account aan

De app is meestal binnen vijf minuten gedownload en staat tussen de andere apps op je toestel. Zorg voor een goede internetverbinding en open de app door er op te drukken/tikken. Het eerste scherm dat verschijnt is zoals in de volgende afbeelding. Er wordt kort uitgelegd wat de app inhoudt en onderin je scherm staat: log in via Facebook.

blank

Inloggen met Facebookaccount

Klik op ‘log in via Facebook’. Dit is de enige manier om een account aan te maken. Het klinkt misschien raar aan het begin, maar als je doordenkt is het goed voor te stellen. Het houdt namelijk veel oplichters tegen die zich als iemand anders voordoen en je kunt makkelijk interesses en foto’s delen. Happn zal nooit zonder toestemming dingen op je tijdlijn delen met je vrienden. Ook kunnen je vrienden niet zien dat je Happn gebruikt. Je kunt je dus zonder zorgen inloggen via Facebook.

Seksuele voorkeur

Als je toch benieuwd bent wat Happn met de gegevens doet is het raadzaam de voorwaarden door te lezen. Deze krijg je automatisch te zien. Sterker nog: je moet deze accepteren voordat je de app kunt gebruiken. Na het accepteren van de voorwaarden krijg je jouw standaard profielfoto van Facebook te zien en de vraag: ‘wie wil je tegenkomen?’ Hier kun je jouw persoonlijke seksuele voorkeur bevestigen. De profielfoto kun je met een druk op de knop wijzigen als je er niet tevreden mee bent. Later meer daar over.

Locatiegebruik

De laatste stap voordat je daadwerkelijk ‘in’ de app komt is Happn toestemming geven dat ze jouw locatie gebruiken. Het hele doel van de app is matchen met mensen die je tegen komt. Vandaar dat ze jouw locatie nodig hebben. Zo kunnen ze bijhouden welke andere Happn-gebruikers jij bent tegengekomen. Voor eigen veiligheid deelt Happn jouw exacte locatie niet. Alleen de straatnaam. Je hoeft je wat dat betreft dus geen zorgen te maken over je privacy. Toch is het goed voor te stellen dat het voor veel mensen vreemd voelt als een app jouw locatie bijhoudt.

blank


Stap 3: maak je profiel op orde

Eenmaal in de app is het zaak om als eerst je profiel mooi te maken. Dit is immers het gedeelte dat jouw mogelijke ‘connecties’ te zien krijgen. Rechtsonder in beeld zie je ‘mijn account’ staan. Wanneer je daar op drukt krijg je het onderstaande scherm te zien. De foto die daar staat is jouw Facebookprofielfoto. Ook je naam en eventueel leeftijd is van Facebook geplukt. Je kunt zelf instellen wie wat te zien krijgt. Later vertellen we daar meer over.

blank

Foto’s

In deze app draait het voornamelijk om foto’s. Zorg dus voor een stel leuke spontane foto’s die jou als het ware omschrijven. Als allereerst is het aan te raden om een profielfoto te kiezen waar je blij bent. Het liefst op een leuke setting, zoals ergens buiten of in een horecagelegenheid. Voeg vervolgens foto’s van jezelf toe op locaties waar je graag bent, zoals in je bandje, op het sportveld, op je boot, in de kroeg of op reis. Zorg altijd dat je hele lichaam op minstens een foto te zien is. Zo krijgen mensen een goed beeld van je postuur en komen ze niet voor verassingen te staan wanneer jullie gaan daten. De app biedt mogelijkheid tot 9 foto’s.

Foto’s toevoegen

Foto’s toevoegen werkt alsvolgt: klik op het icoon met de pen naast je profielfoto zoals op bovenstaande afbeelding te zien is. Nu krijg je jouw profielfoto in het groot te zien. Zie onderstaande foto. Vervolgens zie je rechtsboven een icoontje te zien met een klein poppetje. Als je daar op klikt krijg je een scherm te zien waar je negen foto’s kunt toevoegen.

Informatie over jezelf toevoegen

Het bovenstaande scherm waar je profielfoto in het groot staat is je profiel. Dit zien jouw (mogelijke) connecties dus. Zorg naast een stel leuke foto’s voor complete informatie. Geslacht en leeftijd worden van Facebook geplukt, maar je kunt wel zelf je werk en opleiding invullen en zelfs een bio. Met dat laatste wordt bedoeld dat je een klein stukje over jezelf kunt schrijven. Bijvoorbeeld dat je erg van jazzmuziek, Zuid-Amerika en honden houdt. Of je kunt neerzetten naar wat voor personen je zoekt. Je bent heel vrij in hetgeen wat je daar neer wilt zetten. Zorg voor iets grappigs en spontaans. Als je naar onder scrolt kun je ook je Instagramaccount linken als je die hebt. Die is echter optioneel. Naast Instagram kun je ook Spotify linken. Zo kunnen mensen zien naar wat voor muziek je luistert.


Stap 4: voorkeuren instellen

Om de juiste zoekwensen in te stellen klik je na het openen van de app weer op ‘mijn account’, rechtsonder in je scherm. Vervolgens klik je op ‘mijn voorkeuren’. Hier kun je aangeven of je mannen en/of vrouwen wil ‘tegenkomen’. Daar onder geef je aan in welke leeftijdscategorie je een crush wilt vinden. Dit kan van 18 tot 70+. Een andere optie is het instellen van je onzichtbaarheid. Je kunt inplannen wanneer jouw profiel niet zichtbaar is op de app. Wanneer je bijvoorbeeld bang bent om collega’s op je werk tegen te komen op de app kun je er voor kiezen om Happn iedere werkdag tussen 9 en 5 uit te zetten.

Met een betaald premium account kun je nog meer voorkeuren instellen, zoals het verbergen van leeftijd, laatste inlogdatum en afstand. Alles over Happn premium lees je in een volgend hoofdstuk.

blank


Stap 5: beginnen met ‘crushes’ maken

Iedere datingapp heeft een andere benaming voor het elkaar liken waardoor je een chat kunt beginnen. Een aantal bekende woorden daarvoor zijn: match, crush en connectie. In Happn noemt men dat crush. Om een crush te krijgen moet je beginnen met iemand liken. Dit doe je door links onder naar ‘home’ te gaan. Als je daar op geklikt hebt krijg je na een rondje lopen of rijden gelijk mannen en/of vrouwen te zien die een potentiële crush voor jou zijn. Al deze personen die je op de app ziet verschijnen ben je tegengekomen in een straal van 250 meter. Het kan dus zijn dat je een van hen herkent.

blank

Vind je de persoon die je voorgeschoteld krijgt niks? Dan druk je op het kruisje links en ‘verdwijnt’ hij/zij. Wil je met die gene chatten? Dan druk je op het hartje. Als hij of zij jou ook leuk vindt krijg je vanzelf een melding dat jullie een crush zijn en kunnen jullie beginnen met chatten.

Chatten

Heb je een crush te pakken? Dan is het tijd om te gaan chatten! Rechts onder zie je het kopje ‘berichten’ staan. Daar vind je al je crushes en de gesprekken die je daar mee voert. Naast gewoon praten kun je ook spraakopnames sturen of een muzieklink van Spotify sturen.

Hello

De oplettende lezer heeft in de afbeelding gezien dat er naast een hartje en kruisje nog een andere optie is om op de klikken, namelijk ‘hello’. Als je daar op drukt krijgt hij/zij te zien dat je hem/haar leuk vindt en wil chatten. Een soort power-hartje. Maar nog steeds moet die gene die deze ‘hello’ ontvangt jou terug ‘liken’ om te kunnen chatten. Het enige wat je hier mee bereikt is een voorsprong op de massa. Je hebt maar een beperkt aantal ‘hello’s’. Met een betaald premium account kun je deze functie vaker gebruiken.

Meldingen

Als je op het kopje ‘meldingen’ onder in je scherm klikt krijg je personen te zien die een ‘hello’ voor jou gebruikt hebben of met jou willen chatten. Als je vervolgens op deze notificatie klikt kun je die gene terug liken om voor een crush te zorgen en te gaan chatten. Niet jouw type? Dan klik je hem of haar weg.

blank

Profiel bekijken

Door op de foto van een (potentiële) crush te klikken krijg je zijn of haar account te zien. Je kunt door verschillende foto’s scrollen en lezen wat voor werk en/of opleiding die gene doet. Bovendien kun je zien wanneer deze persoon voor het laatst online was en op hoeveel kilometer afstand zij of hij nu is.


Happn Premium (betaald account)

Wil je alles uit Happn halen wat er in zit? Dan kun je altijd kiezen voor een betaalde versie van deze app. Het volgende beknopte schema laat zien over wat voor extra’s je beschikt bij een betaald account.

  • Je kunt altijd zien wie jou geliket heeft. Normaal gesproken zie je dat af en toe bij notificaties, maar lang niet altijd.
  • Verstuur tot 10 hello’s per dag
  • Maak jezelf onzichtbaar wanneer je maar wil, verberg je leeftijd en de datum van de laatste keer dat je online was.
  • Je krijg geen reclames meer.

Voor een maand Happn premium betaal je €10,99. Drie maanden kost €9,- per maand en voor zes maanden betaal je €6,67 per maand. Houd de prijzen goed in de gaten. Deze willen nog weleens veranderen.

blank


Happn is een van de populairste datingapps ter wereld. Naast dat het zeer gebruiksvriendelijk is, vinden veel mensen het een leuk idee dat ze mensen die ze op de app voorgeschoteld krijgen daadwerkelijk tegen zijn gekomen. In tegenstelling tot Tinder komen de potentiële crushes dus een stuk ‘dichterbij’ je belevingswereld. De app wordt voornamelijk door jongeren gebruikt, maar ook steeds meer ouderen gebruiken apps als Tinder en Happn.

Happn alternatieven

Ondanks de vele positieve punten, is er ook wat kritiek op dating apps zoals Tinder en Happn. Zo vinden veel mensen de matching in deze apps oppervlakkig; de reden waarom je met elkaar matcht is in de meeste gevallen namelijk het uiterlijk en de foto’s op een profiel. Hierdoor worden deze dating apps wel eens vergeleken met een vleeskeuring. Het kan daarom goed zijn dat deze dating apps en de manier van daten niet helemaal bij jou past. In dat geval zijn er verschillende apps en datingsites die een goed alternatief bieden. In dit artikel over de alternatieven voor Tinder behandelen we diverse datingsites en apps. Sommige van deze sites zijn minder gericht op het beoordelen van iemand’s uiterlijk, andere datingsites richten zich meer op het vinden van een serieuze relatie i.p.v. snel contact.

4 alternatieven voor Tinder en Happnfoto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag