Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De 8 beste gratis dating apps

De 8 beste gratis dating apps

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In navolging van ons artikel over de beste gratis datingsite mag dit artikel over de beste gratis dating app natuurlijk ook niet ontbreken. We zijn mobieler als ooit tevoren en een degelijke app is momenteel onmisbaar voor een datingsite.

Niet langer willen we alleen vanachter een pc of laptop op zoek gaan naar onze grote liefde: ook in de wachtkamer bij de dokter, in de pauze op school of op het werk en in de bus, tram of metro willen we gewoon op zoek kunnen gaan naar leuke vrijgezelle mannen of vrouwen. Daarom speciaal voor jou in dit artikel de 8 beste gratis dating apps van dit moment.


Lexa

1. Lexa

Swipen voor een relatie kan tegenwoordig ook met de datingapp van Lexa. In tegenstelling tot Tinder richten de app en de site van Lexa zich niet op een eenmalige date, maar op het vinden van een serieuze (nieuwe) partner.

De app maakt een dagelijkse selectie met profielen die leuk bij je passen, of bij je uit de buurt komen. Het chatten op de app werkt vrijwel hetzelfde als whatsapp en is heel eenvoudig.

Bezoek Lexa
EliteDating

2. EliteDating

De datingapp van de gelijknamige website EliteDating is momenteel de absolute nummer één. Een moderne en frisse dating app waarmee je serieus op zoek kan naar een leuke date. Alle mogelijkheden van de website kun je ook in de app gebruiken. In het handige dashboard kun je favorieten opslaan, matches bekijken en naar je eigen profiel om deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

De app kun je gratis downloaden en de meeste functies zijn gratis te gebruiken. Voor de serieuze leden is het mogelijk om een lidmaatschap aan te schaffen voor extra functionaliteiten.

Bezoek EliteDating
Parship

3. Parship

Voor hoger opgeleiden is er de datingapp Parship. Een wetenschappelijke matching methode zorgt ervoor dat, naar eigen zeggen, 1 op de 3 singles met succes een partner heeft gevonden.

De populaire parship app is inmiddels goed voor meer dan 100.000 berichten per maand. Ga jij hier ook je nieuwe vlam vinden?

Bezoek Parship
50plusmatch

4. 50plusmatch

Voor de 50-plussers onder ons is een reguliere website niet altijd de juiste oplossing. Daarom heeft 50PlusMatch een eenvoudige website opgericht speciaal voor jullie. Laagdrempelig inschrijven. Gratis uitproberen van alle functionaliteiten, en alvast een aantal leuke matchvoorstellen na het inschrijven. En natuurlijk een makkelijke manier om te zoeken naar andere leden.

Bezoek 50plusmatch
be2

5. be2

Wil je helemaal gratis gaan daten, maar toch met een serieus tintje? De website be2 richt zich volledig op het vinden van een serieuze relatie. Geen vlotte dates of snelle gesprekken, alles draait om het vinden van de ware liefde. Je kunt eenvoudig profielen doorbladeren en op locatie zoeken. En je wensenlijstje is natuurlijk erg belangrijk als je op zoek gaat naar de prins op het witte paard!

Bezoek be2
MetJou

6. MetJou

De datingsite MetJou controleert elk profiel handmatig. Betekent dat je nooit nepprofielen zult tegenkomen, en dat je zelf wat moeite moet doen om een gratis profiel aan te maken. Grote voordeel is wel dat je daarna direct in contact komt met serieuze leden, en dat je niet per ongeluk tegen een chatbot zit te praten. Deze “algemene” datingsite is in korte tijd erg populair geworden.

Bezoek MetJou
Pepper

7. Pepper

De populaire datingapp en website Pepper wint in Nederland snel terrein van andere populaire gratis datingapps zoals Tinder en Happn.

Pepper matcht je met andere gebruikers door te kijken naar jouw profiel en voorkeuren. Je hoeft dus niet zoals bij Happn en Tinder zelf op zoek naar een profiel dat bij jou past, maar de suggesties worden gedaan door de app zelf.

Daarnaast heb je meer opties om je profiel uit te lichten met bijvoorbeeld foto’s van je hobby’s en interesses.

Bezoek Pepper
Badoo

8. Badoo

Badoo is een datingapp die voornamelijk populair is onder jongeren. De app is volledig gratis te gebruiken; je kunt matchen en berichten uitwisselen. Voor extra functies waarmee je bijvoorbeeld meer bezoekers krijgt op je profiel kun je extra betalen.

Bezoek datingsite Badoo

Lees ook:


blank

Waarom geen tinder?

Bij het lezen van de bovenstaande top 5 heb je wellicht gedacht aan Tinder. Een logische gedachte, maar er dienen wat kanttekeningen geplaatst te worden bij Tinder als datingapp.

1. Ludiek tijdverdrijf

Allereerst zit een groot gedeelte van de mensen op Tinder als ludiek tijdverdrijf. Ze zien de app als de nieuwe variant van ‘hot or not’, een internetfenomeen waar men uren ongegeneerd kon vleeskeuren. Deze lijn wordt doorgetrokken binnen Tinder. De ene swipe naar rechts na de andere vindt plaats, maar als het puntje bij paaltje komt wordt er geen gesprek aangeknoopt of zonder de juiste intenties.

2. Weinig kans op een serieuze relatie

Die intenties lopen binnen Tinder sowieso behoorlijk uiteen. Een klein deel is serieus op zoek naar een levenspartner via Tinder. Het overgrote deel zit er echter op vanwege de fun of om een leuke ‘Netflix & Chill’ date in de wacht te slepen.

Ongeremde (eenmalige) seks zonder enige vorm van liefde is een relatief nieuw verschijnsel, maar dankzij Tinder enorm booming geworden. Ja, je kunt dit onder ‘dating’ scharen. Maar de meeste mensen associëren dating toch nog steeds wel met serieus op zoek gaan naar een nieuwe metgezel. Vanuit dat perspectief is Tinder dus niet bepaald de beste gratis dating app.

3. Moordende concurrentie

Een laatste nadeel is vooral herkenbaar bij de mannen. Stel dat je serieus op zoek bent naar een nieuwe vriendin en je hebt je oog op iemand laten vallen via Tinder en zij heeft jou ook naar rechts geswiped, dan weet je op voorhand al dat je één van de tientallen, zo niet honderden bent. Dames krijgen namelijk veel meer likes op Tinder dan de heren en zij worden dus ook doodgegooid met stomme oneliners en weinig overtuigende openingszinnen.

Als man zijnde moet je dus van hoge huize komen wil je opvallen tussen de massa. Natuurlijk is dit niet geheel onmogelijk, maar je kansen zijn vanwege de moordende (niet-serieuze) concurrentie een stuk kleiner dan wanneer je iemand elders zou ontmoeten. Of Tinder dus de beste gratis datingapp is, daar kun je over discussiëren.

Lees hier alles over het beste alternatief voor Tinder.


blank

Happn, Bumble of Mint dan?

Wellicht zijn er naast tinder nog een aantal ander opties waarover je hebt gehoord. Een drietal veel genoemde apps zijn happn, mint of bumble. Deze datingapps zijn ook gratis te downloaden via de Apple Appstore of de Google Playstore en zijn wat minder plat en ordinair dan Tinder.

Wat maakt deze apps anders?

Happn
Bij Happn moet je je nieuwe vlam in real life tegengekomen zijn. Je moet binnen een straal van ongeveer 250 meter bij elkaar in de buurt zijn geweest om te kunnen matchen.

Bumble
Bij Bumble kunnen alleen de vrouwen contact opnemen met de mannen. Dit geeft weer een voordeel ten opzichte van Tinder. De vrouwen op Bumble worden dus niet voortdurend bestookt door onzinnige openingszinnen en/of seksueel getinte berichtjes.

Mint
De gebruikers van Mint bevinden zich allemaal direct in de eigen omgeving. Dit zorgt ervoor dat een date sneller en gemakkelijker te maken is. Het unieke aan de app is dat je geen match nodig hebt voordat je kan chatten. Zo kun je naar iedereen in de buurt direct een berichtje sturen.

Nadeel; Te weinig mensen die deze apps gebruiken

Deze drie gratis dating apps hebben alle drie echter wel 1 groot nadeel: ze zijn (bij lange na) niet zo groot als Tinder of datingapps van bekende datingsites. Wellicht verandert dit nog in de toekomst, maar momenteel is het marktaandeel van Happn, Mint en Bumble relatief klein als je het vergelijkt met andere gratis dating apps. Hierdoor is de vijver waar je in moet gaan vissen een stuk kleiner en daarmee je kans op het vinden van je grote liefde natuurlijk óók een stuk kleiner.


blank

Freemium dating apps – gratis proefperiode

In dit artikel gaan we er vanuit dat je serieus op zoek bent naar een leuke man of vrouw. Voor een serieuze relatie, maar misschien ook wel gewoon voor een gezellige en onbezorgde date. In dat geval is het dus belangrijk dat de mannen of vrouwen op een datingapp in ieder geval serieus met je in gesprek willen gaan en ook bereid zijn om met je op date te gaan.

Gratis gebruik, betalen voor extra opties

Vanuit die optiek is het interessant om eens te kijken naar de freemium datingapps. Freemium is een afgeleide van free en premium. Misschien herken je dit wel van een app als Spotify. Spotify is 100% gratis te gebruiken, maar als je extra functies wilt (zoals het skippen van nummers of vrij zijn van reclame) zal je voor een betaald lidmaatschap moeten gaan. Dit heeft een groot aantal voordelen, maar verplicht je verder nergens toe. Er is niemand die je zegt dat je MOET upgraden. Die keuze is aan jou.

Ontdek of de app bij je past

Met freemium dating apps werkt dat ongeveer hetzelfde. In ons artikel over gratis datingsites kon je al lezen dat je je op tal van gerenommeerde datingsites gratis kunt inschrijven. Dit geldt voor alle bekende datingsites: van Badoo tot Parship en van Pepper tot Relatieplanet. Bij allemaal kun je geheel gratis en risicoloos een account aanmaken om te ontdekken of de website bij je past. Pas als je van alle functionaliteiten gebruik wilt maken wordt verzocht om een betaald lidmaatschap te overwegen. Wederom is er dus niemand die je iets verplicht en in veel gevallen kun je zelfs met een gratis lidmaatschap uitgebreid gebruik maken van de bijbehorende dating app.


blank

Wat is een goede gratis dating app?

Laten we voorop stellen dat er niet zoiets bestaat als dé beste dating app. Net zo min als dat er zoiets bestaat als hét beste drankje of hét lekkerste gerecht. Smaken verschillen, meningen lopen uiteen.

Wat jij juist zo fijn vindt aan een app vindt de ander juist verschrikkelijk. Er is dus geen allesomvattende app waarbij alles samenkomt en die je dus dé beste gratis dating app kunt noemen. Wel zijn er een aantal apps waar je meer succes hebt bij het zoeken naar een serieuze relatie.

1. Mogelijkheid om gratis te proberen

Datingsites weten doorgaans goed wat er in de markt speelt. De hoge mate van mobiliteit heeft er voor gezorgd dat elke zichzelf respecterende datingsite tegenwoordig een zeer gebruiksvriendelijke app in de markt heeft gezet. Met je gratis account kun je ook gewoon gebruik maken van de app. In veel gevallen enigszins beperkt, in andere gevallen toch nog behoorlijk uitgebreid. Zo is bij Badoo het populaire kennismakingsspel gewoon te spelen via de app. Zelfs met je gratis lidmaatschap.

2. Profiel mogelijkheden

Er zitten nogal wat voordelen aan de freemium datingapps ten opzichte van gratis datingapps als Tinder, Happn, Bumble en Mint. Eén van de belangrijkste zaken is de mogelijkheid tot het invullen van een uitgebreid profiel. Bij een app als Tinder heb je slechts een paar honderd karakters om iets over jezelf te zeggen en laten we eerlijk zijn: praktisch niemand leest de BIO sowieso.

Het gaat hier tenslotte vaak om uiterlijk en dan is het niet echt boeiend wat jij in het dagelijks leven doet en wat je interesseert. Maar als je serieus op zoek bent naar een nieuwe partner zijn dit natuurlijk juist zaken die interessant zijn. Het gaan immers om meer dan alleen het plaatje.

Ook het karakter en iemands interesses en hobby’s zijn natuurlijk reuze belangrijk. Bij de datingapps van Badoo, Parship, Relatieplanet, Lexa enz. enz. heb je de mogelijkheid om binnen de app ontzettend eenvoudig je profiel en/of je profielfoto aan te passen. Ditzelfde geldt voor de zoekfunctie. Bij de freemium apps kun je in veel gevallen met meerdere filters werken terwijl je bij de gratis dating apps niet veel verder komt dan de afstand en de leeftijd. Nu niet echt bepaald criteria die enorm belangrijk zijn bij het vinden van je droomman of droomvrouw. In veel gevallen in ieder geval niet de enige criteria.

3. Reclames en advertenties

Tevens zal je ook niet doodgegooid worden met reclames en advertenties. Een gratis datingapp zal immers ergens de inkomsten vandaan moeten halen en veelal is het tonen van advertenties het meest lucratieve verdienmodel. Dat zorgt ervoor dat er tussen de paar swipes steeds een advertentie wordt getoond. Dit kan na verloop van tijd hinderlijk worden en bij de freemium apps zal je hier geen last van hebben.

4. Budget voor ontwikkeling

In de laatste plaats hebben de datingsites die middels abonnementsvormen werken doorgaans een ruimer budget dat ze in de app kunnen steken. Hierdoor worden veranderingen en updates regelmatig doorgevoerd.

Dit heeft enerzijds met veiligheid te maken (je gegevens zijn niet kwetsbaar voor cybercriminelen) en anderzijds heeft dat met gebruiksgemak te maken. Als veel leden bijvoorbeeld aangeven dat er een bepaalde functie moet komen binnen de app, dan zal die er met een ruim budget ook veel makkelijker komen dan wanneer de uitbater middels (lage) advertentiekosten het hoofd boven water moet houden. Je zult dus niet alleen meer gebruiksgemak ervaren bij een freemium app, ook je privacy is beter gewaarborgd dan bij de gratis dating apps.


blank

Conclusie – ga voor een serieuze dating app

Is dit artikel geschreven om Tinder, Happn, Mint en Bumble de grond in te boren? Absoluut niet! Elke dating app, gratis of betaald, heeft zo zijn gebruiksdoeleinde en misschien werkt Tinder of één van de andere apps hartstikke goed voor je. Niets mis mee. Alleen maar goed! Onze ervaring is echter dat mensen die serieus op zoek zijn naar de liefde veel tijd, energie en soms ook geld verliezen als ze op zoek gaan via een app als Tinder of Bumble.

In dat geval kun je je beter gratis inschrijven op een datingsite als Pepper, Parship, Badoo, Lexa of Relatieplanet, de gelijknamige app downloaden en daar gratis gebruik van maken. Bevalt het, dan kun je altijd overschakelen op een betaald lidmaatschap. Toch niet echt je ding? Geen ramp. Met  klik op de knop verwijder je de app weer en download je een andere ‘gratis’ dating app. Er zijn er wat betreft genoeg (zowel 100% gratis, als freemium) en we hopen je met dit artikel een klein beetje wegwijs te hebben gemaakt in de wondere wereld van daten via je mobiel!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag