Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waaraan voldoet een betrouwbare datingsite? 11 tips

Waaraan voldoet een betrouwbare datingsite? 11 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Na lang wikken en wegen is de keuze gemaakt; je gaat dat online daten toch maar eens proberen en wilt je dus inschrijven op een datingsite. Hoe weet je dan welke website betrouwbaar is? Aan welke voorwaarden moet een dergelijke website dan voldoen? Er zijn een aantal punten die kunnen bepalen of je een dating website onder de categorie betrouwbaar kunt scharen of niet. In dit artikel behandelen we een aantal punten waar je op kunt (lees: zou moeten) letten.


1. Kies een gerenommeerde datingsite

Wil je zeker weten dat je terecht komt op een betrouwbare datingsite? Ga dan voor één van de datingsites met een goede naam en reputatie. De onderstaande websites zijn allemaal aangesloten bij het Keurmerk Veilig Daten en worden al jaren als succesvol ervaren:


Parship

Parship

Parship voldoet aan de eisen die gesteld zijn door Keurmerk Veilig Daten. Daarnaast zijn gebruikers over het algemeen erg tevreden met deze datingsite.

Je betaald voor een abonnement op Parship wel iets meer dan op andere datingsites maar in ruil daarvoor krijg je wel online dating met een serieuze insteek en een betrouwbaar online platform.

Bezoek Parship
Lexa

Lexa

Grote kans dat je de datingsite Lexa wel eens voorbij hebt horen komen. Deze moderne datingsite is helemaal van deze tijd. Met een supermooie en handige dating app kun je altijd contact houden met andere leden.

Ook het zoeken is helemaal van deze tijd. Je kunt matchen op basis van je wensen en uitgebreid door profielen bladeren. De geintroduceerde “Lexa Badge” zorgt er voor dat je precies ziet welke profielen serieus zijn.

Voor de veiligheid is er een “incognito” optie tijdens het inschrijven. Hierbij ben je tijdens het zoeken nog volledig anoniem!

Bezoek Lexa
EliteDating

EliteDating

Voor het daten op niveau is de datingsite EliteDating het meest geschikt. Elke week schrijven zich bijna 1500 leden in voor deze hoger opgeleiden datingsite.

Zelf geeft de site aan dat 90% van de singles boven de 30 jaar is en dat 85% daadwerkelijk een hoge opleiding heeft genoten.

Zoek je dus gelijkgestemden op niveau, slimme singles die ook op zoek zijn naar de liefde, schrijf je dan gratis in bij EliteDating om te kijken of deze datingsite bij je past.

Bezoek EliteDating
Pepper

Pepper

Pepper richt zich over het algemeen op een iets jongere doelgroep dan dat Parship doet. Dat zorgt er ook voor dat gebruikers een iets vrijblijvendere insteek hebben.

Daarnaast bezit ook Pepper het keurmerk Veilig Daten. Daarmee kun je er vanuit gaan dat je data op deze site veilig worden verwerkt en je met een betrouwbare datingsite te maken hebt.

Bezoek Pepper

2. Te grote diversiteit aan datingsites

Tenzij je onder een steen hebt gelegen het afgelopen decennia, kun je niets anders dan concluderen dat het internet ons leven aanzienlijk heeft veranderd.

Aankopen doen we tegenwoordig vanaf onze laptop of via onze smartphone, informatie vergaren doen we allang niet alleen maar meer in de bieb en ook onze partner vinden we tegenwoordig net zo gemakkelijk (of zelfs eenvoudiger dan voorheen) via de digitale snelweg.

Veel nieuwe datingsites

Dit laatste heeft ervoor gezorgd dat de online datingsites de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Van vrij algemene datingsites die toegankelijk zijn voor eenieder tot zeer specifieke datingsites voor bijvoorbeeld vreemdgangers, hogeropgeleiden of 50-plussers.

Voor eenieder is er wel wat wils te vinden, maar met zo’n groot aanbod is het soms lastig om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Want hoe herken je nu een goede/betrouwbare datingsite?


blank

3. Hoe herken je een betrouwbare datingsite?

Als je serieus op zoek gaat naar de liefde van je leven krijg je tenslotte onvermijdelijk te maken met zaken als privacy, persoonlijke gegevens en eventueel persoonlijke foto’s die je gaat delen op de datingsite.

Dan wil je natuurlijk niet dat dit soort gegevens vroeg of laat op straat komen te liggen en ook opgelicht worden door fraudeurs zal vast niet op je wishlist staan als je begint met online daten. Helaas gebeurt dit nog steeds veel te vaak.

Worden mensen verliefd op iemand op een online datingsite en blijkt de persoon in kwestie eigenlijk alleen maar op je geld uit te zijn (datingfraude). Of wordt een datingsite gehackt en zijn opeens je persoonlijke gegevens (onbeschermd) op het internet te vinden. Gelukkig erkennen veel datingsites deze gevaren en hebben ze de handen ineen geslagen om jou, als gebruiker van het medium, zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevaren die (kunnen) komen kijken bij online dating. We hebben de voornaamste zaken voor je op een rijtje gezet:


4. Veilig Daten Keurmerk

blankHet eerste punt dat we bespreken is meteen een hele goede indicatie of je met een betrouwbare datingsite te maken hebt of niet. In 2014 is het keurmerk “veilig daten” tot stand gekomen door een samenwerking van een aantal grote datingsites en de consumentenbond. Inmiddels zijn er een groot aantal sites die dit keurmerk dragen. Sites die aangesloten zijn dienen te voldoen aan een viertal kenmerken:

  • eerlijkheid en transparantie over prijzen en abonnementsmodellen
  • klantvriendelijke voorwaarden
  • goede bereikbaarheid
  • felle beleidsvoering tegen oplichting

Bij deze sites staat het belang van jou als consument op de eerste plaats. Wanneer een datingsite dit keurmerk heeft verworven, dan kun je ervan uitgaan dat je te maken hebt met een betrouwbare datingsite. Wat overigens niet wil zeggen dat de sites die dit keurmerk niet hebben, per definitie slechte dating websites zijn. Er zullen zeker ook hele goede sites zijn die zich niet hebben aangesloten bij het keurmerk, maar een datingsite die het keurmerk wél draagt, biedt net iets meer zekerheid.


blank

5. Kosten en voorwaarden

Het keurmerk noemt niet voor niks als één van de voorwaarden, eerlijkheid en transparantie. Wat het keurmerk hiermee wil aangeven is dat je op de website snel en duidelijk moet kunnen zien wat een abonnement kost en voor hoe lang je aan een abonnement vastzit. Tevens moeten de opzegvoorwaarden voor het abonnement wat je gaat afsluiten duidelijk worden vermeld.

Check de kleine lettertjes

Wordt een abonnement bijvoorbeeld stilzwijgend verlengd na een bepaalde termijn of stopt het automatisch? Als je te maken hebt met een goede betrouwbare site zal dit allemaal snel en makkelijk terug te vinden zijn. Een website die niet het beste voor heeft met haar klanten, zal al deze voorwaarden ergens ver weg hebben gestopt in de kleine lettertjes.
Natuurlijk zijn er ook genoeg datingwebsites die gratis zijn en misschien denk je zelfs wel “waarom zou ik überhaupt voor een datingsite betalen?!”.

Betaal voor je datingsite

Enerzijds een logische gedachte, maar aan de andere kant moet je beseffen dat de ware liefde vinden best wat mag kosten. Als je iemand in de kroeg ontmoet, bied je diegene ook een drankje aan en misschien heb je zelfs wel entree moeten betalen om het etablissement te kunnen betreden. Het grote voordeel van een datingsite waar je voor moet betalen is de serieuzere doelgroep op de website.

Op een gratis datingsite (al zijn er natuurlijk uitzonderingen) zullen meer mensen voor de fun zitten. Voor een gezellig gesprek of om plaatjes te kijken, maar doorgaans niet om serieus op zoek te gaan naar de liefde van hun leven. Op een datingsite waarvoor betaald moet worden zullen de mensen serieuzer zijn en is de kans op het vinden van een leuke man of vrouw (die net als jij op zoek is naar een serieuze relatie) een stuk groter.


6. Zichtbare contactgegevens

Wanneer je je een ongeluk moet zoeken naar een telefoonnummer of e-mail adres van de klantenservice, dan belooft dit doorgaans niet veel goeds. Alsof het zoeken naar een leuke date niet al moeilijk genoeg is!

Een datingsite die achter hun werk staat is altijd goed bereikbaar en bereid om jou als klant verder te helpen. Voor hen staat klantvriendelijkheid en behulpzaamheid hoog in het vaandel. Want wanneer jij tevreden bent en een goede ervaring hebt met de site, dan vertel je dit hoogstwaarschijnlijk ook weer verder aan anderen.

Er bestaat wat dat betreft nog steeds geen betere reclame dan mond tot mond reclame. Is jouw ervaring slecht, dan werkt dit alleen maar in het nadeel van de desbetreffende website en zodoende zullen ze er alles aan doen om jou de perfecte gebruikservaring te bieden via de website. Contact op kunnen nemen met de datingsite hoort daarbij.


blank

7. Het aantal leden en reviews

Ook het aantal leden zegt wel degelijk iets over de website. Een goedlopende site zal duidelijk zichtbaar hebben hoeveel leden ze in het bestand hebben en hoeveel leden daar dagelijks bijkomen. Handig om te weten, want hoe meer leden hoe groter de kans dat er een leuke single voor jou bij zit natuurlijk. Ga daarbij ook vooral zelf op zoek naar reviews. In dit digitale tijdperk gooit iedereen zijn mening online.

Maak hier gebruik van door een aantal reviews van (oud) leden op het wereldwijde web op te zoeken en grondig door te lezen. Hebben de negatieve reviews de overhand, dan weet je vaak al wel genoeg. “Bad news travels fast”, dus als je met een slechte datingsite te maken hebt kom je hier vaak al snel achter. Houd ook het geslaagd koppelingspercentage in de gaten. Datingsites die hun werk goed doen tonen deze resultaten maar wat graag op de website.


8. Uitgebreide profielen

Hoe uitgebreider het profiel is wat je in moet vullen, des te beter het beeld is van de kandidaten. Ook belangrijk is het natuurlijk om eerlijk en duidelijk te zijn in je eigen profiel zodat je de juiste personen aantrekt.

Wees op je hoede wanneer de informatie op een profiel maar minimaal is. Het kan zomaar zijn dat je met “fake” profielen te maken hebt (ondanks dat de datingsite hier zelf tegen op treedt) en er een heel ander persoon of misschien wel helemaal geen kandidaat achter zit en je opgelicht wordt.


blank

9. Gebruiksvriendelijkheid van de datingsite

Voordat je je definitief aanmeldt op een datingsite, is het verstandig om wat heen en weer te klikken op de website. Kun je bijvoorbeeld alles gemakkelijk vinden en is het je snel duidelijk hoe de website werkt. Vaak geeft een eerste indruk al een goed beeld van hoe de rest van de website eruit zal zien. Is de website overzichtelijk en ziet alles er professioneel en goed gestructureerd uit? Dan is de kans groot dat de overige (afgeschermde) pagina’s dit ook zijn.

Wanneer je niet snel uitgevogeld krijgt hoe de site zou moeten werken en ook nergens een duidelijke uitleg kunt vinden over hoe het dan wel moet, dan is de site niet echt gebruiksvriendelijk (en mogelijk dus ook niet helemaal betrouwbaar). Zoals eerder gesteld is een optimale gebruikservaring essentieel voor een datingsite en zodoende doet een goede datingsite er alles aan om de gebruiksvriendelijkheid van de website hoog te houden. Als een datingsite hier dan niet in wilt investeren zou dat het één en ander kunnen zeggen over de site in kwestie.


10. Betrouwbare dating apps

In deze tijd is een computer eigenlijk al weer bijna achterhaald. We doen praktisch alles met onze telefoon. Val jij ook onder deze categorie? Dan kan het voor jou van toegevoegde waarde zijn als de website ook een app heeft.

Vrijwel alle grote datingsites hebben een app of mobiele variant van de website. Je kunt hier in principe van vrijwel alle functionaliteiten gebruik maken die je op de normale website ook vindt. Denk aan je profiel wijzigen, door profielen bladeren en contact leggen met overige leden.

Je zou een mobiele app of versie van de datingsite ook onder het kopje gebruiksvriendelijkheid kunnen scharen. Een betrouwbare datingsite schroomt er dus niet voor om een speciale app te laten ontwikkelen voor hun gebruikers. Een goed punt dus om te checken of een datingsite betrouwbaar is of niet, al zegt het natuurlijk niet alles.


blank

11. Volg je gevoel

Alle tips en keurmerken daargelaten; vaak heb je zelf al snel wel een bepaald gevoel bij een website als je door de pagina’s bladert. Er zijn soms rode vlaggen waar je niet omheen kunt. Zolang je deze rode vlaggen niet negeert en je een goed gevoel hebt bij een website, ga er dan vooral voor.

Op vrijwel elke datingsite kun je je gratis aanmelden zodat je zelf kunt ontdekken of de datingsite bij je past of niet. Moet je direct al betalen bij je aanmelding? Dan zou dat een duidelijke rode vlag moeten zijn en kun je beter uitkijken naar een alternatief. Zoals we al eerder schetsten in dit artikel: datingsites zijn er genoeg en er is er altijd wel eentje te vinden die helemaal aansluit bij jouw persoonlijke wensen en voorkeuren!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag