Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Een goede profielfoto op je dating profiel? 11 tips

Een goede profielfoto op je dating profiel? 11 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een swipe naar links, een swipe naar rechts. In luttele secondes vliegen tientallen dames of heren over het beeldscherm waarbij slechts een enkeling naar rechts wordt geveegd. Hoe dat komt?

Omdat we het liefst eerst een goed plaatje hebben voordat we over gaan tot het praatje. In een tijd waarin de mens officieel een kortere aandachtsspanne heeft dan een goudvis is het essentieel dat je profielfoto direct tot de verbeelding spreekt. Zo niet, ben je kansloos en zul je nooit een match krijgen.

Om je een handje te helpen met het verkrijgen van meer matches schreven we dit artikel bomvol tips hoe je een goede profielfoto kiest voor op een datingsite of datingapp.


blank

1. Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden

Te zweten zit je, bij het schrijven van je profieltekst. Wat moet je er allemaal inzetten over jezelf? Moet je emoticons gebruiken of is dat kinderachtig? En een goede quote dan, dat heeft toch ook iedereen? Als dit je grootste zorg is momenteel, stop dan maar. 9 van de 10 mensen zullen je profieltekst namelijk niet eens lezen.

Ze lezen je profieltekst pas als de profielfoto hun aanspreekt. Slechts een enkeling zal de moeite nemen om beiden te bekijken voordat ze besluiten of ze je naar links of rechts vegen, maar het gros van de mensen op een datingsite of datingapp baseert hun keuze op de afbeelding die ze voorgeschoteld krijgen. Een afbeelding zegt nu eenmaal meer dan 1000 woorden. Zeker op het internet waar alles toch al vlug-vlug is.


2. Maak je foto gewoon zelf

Een goede profielfoto is dus hét verschil tussen weinig of veel matches, maar hoe maak je dan een goede profielfoto? Laten we voorop stellen dat je echt niet meteen een professionele fotoshoot moet boeken om goed voor de dag te komen in de digitale datingwereld.

Praktisch elke smartphone is vandaag de dag uitgerust met een prima camera waar je prachtige foto’s mee kunt schieten, hetzij selfies, hetzij een foto die door iemand anders is genomen.


blank

3. Gebruik voldoende daglicht

Je hoeft geen professionele fotograaf te zijn om te snappen dat licht enorm belangrijk is om een goede foto te schieten. Probeer in de club maar eens zonder flits een leuke groepsfoto te maken. Onmogelijk.

Over die flits gesproken: gebruik nooit een profielfoto waarbij je een flitser hebt gebruikt om de foto te schieten. Je ziet er direct 50 jaar ouder uit en alle kleine rimpeltjes en oneffenheden in je gezicht zullen zichtbaar zijn.

Maak daarom vooral je profielfoto bij voldoende daglicht en wil je het helemaal goed doen, maak je profielfoto dan ten tijden van het ‘golden hour’. Het eerste uur na zonsopkomst en het laatste uur voor zonsondergang staan bij fotografen bekend als ‘de gouden uren’. Het zonlicht is op die momenten het mooist. Maak er dan ook dankbaar gebruik van en speel met diverse lichtinvallen om tot het beste resultaat te komen.


4. De juiste hoek kiezen

Voortbordurend op bovenstaande: de hoek waarin je de foto schiet is óók allesbepalend voor je succes op een datingsite of datingapp. Ooit wel eens gezien hoe je gezicht (of beter gezegd: dubbele onderkin) er uit ziet als je de foto vanaf onderen schiet?

Niet doen dus! Maak de foto op ooghoogte of iets van boven. Vogel daarbij zelf uit vanuit welke hoek je gezicht het best tot z’n recht komt. Praktisch geen enkel mens heeft een 100% symmetrisch gezicht. Misschien is de linkerhelft van je gezicht meer fotogeniek dan de rechterhelft. Maak daar vooral gebruik van bij het schieten van je profielfoto.


5. Scherptediepte

Foto’s met een lage scherptediepte doen het goed, niet alleen in de online datingwereld. Het zijn de foto’s waarop een gedeelte van de foto scherp te zien is en de rest van de foto minder scherp is. Door deze fototechniek kun je eenvoudig de aandacht naar jezelf toetrekken. Jij wordt het middelpunt van de picture.

Helaas kun je alleen met spiegelreflex camera’s echt goede scherptediepte-foto’s maken, maar met allerhande apps kun je natuurlijk je reeds gemaakte foto bewerken zodat je alsnog een foto met een lage scherptediepte kunt gebruiken als profielfoto voor op een datingsite of datingapp.


blank

6. Mannen en vrouwen: een wereld van verschil

Bovenstaande tips komen vooral vanuit technisch oogpunt. Noem het gerust de “how” van een goede profielfoto. De “what” is echter net zo belangrijk. Want “wat” moet er precies op de foto komen te staan? Jijzelf natuurlijk, maar in welke vorm dan precies?

Moet je lachen op de foto of juist mysterieus je lippen op elkaar houden? Hoe zit het met huisdieren, vrienden en kleine kinderen op je foto? En bloot dan? Moet ik m’n sixpack of decolleté showen of gooi ik hier mijn eigen glazen mee in?

Op dit soort vragen geven we antwoord in het tweede deel van dit artikel, want dat er een groot verschil is tussen een goede profielfoto voor mannen en een goede profielfoto voor vrouwen, laat dat duidelijk zijn!

To smile or not to smile

Tuurlijk. Iemand die lacht is altijd aantrekkelijker dan iemand die met een nors gezicht de camera in kijkt. Maar uit onderzoek is gebleken dat de vlieger niet voor beide seksen op gaat. Vrouwen doen er goed aan om een foto van voren te nemen waar ze breeduit op lachen. Mannen kunnen juist beter een foto iets van de zijkant nemen waarbij ze mysterieus naar iets in de verte staren zonder enorme lach.

Huisdieren en foto’s van je visvangst

Om maar direct met het laatste te beginnen: mannen, vrouwen vinden een foto waar je met een joekel van een karper op staat niet aantrekkelijk. Punt. Heb je een hond of kat? Dan moet je er juist wél mee op de foto gaan. Succes gegarandeerd! Andersom geldt dit niet. Vrouwen die met hun huisdier op de foto gaan worden over het algemeen sneller weg-geklikt of geveegd, zeker als het om een chihuahua of andersoortig klein schoothondje gaat.

Bloot

“If you’ve got it, flaunt it”. Vaak wordt er – voornamelijk door vrouwen – gedacht dat een beetje bloot al snel ordinair over komt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je in Adams- of Evaskostuum op een (gewone) datingsite verschijnt, maar een beetje decolleté doet wonderen. Net als je sixpack. Daarbij moet wel gezegd worden dat voornamelijk jonge vrouwen een sixpack interessant vinden. Dames die halverwege de 20 of ouder zijn vinden een sixpack een stuk minder belangrijk, tenzij ze enkel voor de lust gebruik maken van de datingsite of app. In dat geval maak je juist wél goede kans als je met een afgetraind wasbordje op je profielfoto staat.


7. Social proof

Niemand (op een enkeling na wellicht) houdt van einzelgängers. Af en toe alleen zijn is helemaal prima, maar potentiële matches willen natuurlijk ook dat je gewoon een eigen sociaal leven hebt.

Foto’s met vrienden, vriendinnen en/of familieleden doen het daarom goed, maar let wel op dat je niet alleen maar foto’s gebruikt waar je met meerdere mensen op staat. Dit kan voor verwarring zorgen, want wie ben jij dan precies op de foto?


8. Meerdere foto’s

Inhakend op bovenstaande: op de meeste datingsites en datingapps heb je de mogelijkheid om meerdere foto’s toe te voegen aan je profiel.

Maak daar dan ook dankbaar gebruik van en etaleer wie je bent en wat je bezig houdt. Zo geef je een veel betere indruk van jezelf en als je in de smaak valt, kan die ene leuke foto nét de doorslaggevende factor zijn die de ander doet besluiten om je toch maar naar rechts te swipen.


9. Geef duiding

In hetzelfde straatje: je kunt in je profiel extra duiding geven aan foto’s die mogelijk voor verwarring kunnen zorgen.

Ben je bijvoorbeeld kinderloos, maar sta je wel met je neefje of je nichtje op de foto? Zet het dan in je profielbeschrijving. Hiermee voorkom je dat mensen die op zoek zijn naar iemand zonder kinderen je naar links vegen.


blank

10. Gebruik geen zonnebril

Natuurlijk zie je er superfancy uit met die kekke designerzonnebril, maar dat betekent niet dat je op elke foto met zonnebril moet verschijnen. De ogen worden ook wel de poorten naar de ziel genoemd.

Potentiële matches willen je graag in de ogen aan kunnen kijken om zo een beter beeld van je te krijgen. Met enkel foto’s waar je met een zonnebril op staat ontneem je mensen die mogelijkheid en dat resulteert automatisch in minder matches.


11. Wees jezelf!

Dé belangrijkste tip bewaren we voor het laatst. Want je anders voor doen dan je bent werkt averechts. In het meest gunstige geval leidt een match tot een date en als tijdens die date dan blijkt dat je er helemaal niet uitziet zoals op je foto zullen de meeste mensen hier een naar gevoel aan over houden.

Blijf vooral lekker dicht bij jezelf en laat dat naar voren komen in je profielfoto’s. Houd je helemaal niet van sporten? Neem dan geen gymselfie waar je in een flitsend pakje op staat.

Draag je normaal nooit make-up? Plamuur jezelf dan ook niet helemaal onder omwille van dé perfecte profielfoto. Je bent mooi hoe je bent en ‘de ware’ zal je hoe-dan-ook waarderen zoals je bent!foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag