Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Online dating via contactadvertenties

Online dating via contactadvertenties

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Nog niet zo heel lang geleden was dating via contactadvertenties nog behoorlijk populair. In een tijdschrift als de “Via Via” konden mensen een oproep plaatsen. Om iemand te vinden voor een relatie bijvoorbeeld, maar ook voor (eenmalige) sekscontacten. Door de komst van het internet verschoof de manier waarop contactadvertenties werden geplaatst.

Nog steeds kun je ze vinden in kranten en tijdschriften, maar het overgrote deel vind je tegenwoordig op het internet. Hoe dat precies werkt, dat online dating via contactadvertenties, en alternatieven hierop ontdek je in onderstaand artikel!


blank

Wat is een contactadvertentie precies?

Feitelijk zegt het woord al meer dan genoeg. Men plaatst een advertentie met als doel in contact te komen met een ander. Dit contact kan in de basis van alles zijn: van penvrienden en platonische relaties tot seksuele contacten en ‘echte’ relaties. In vroegere tijden vond je dit soort advertenties in kranten en tijdschriften. De oude “Via Via” is hier een mooi voorbeeld van. Je kunt dit tijdschrift min of meer als de voorloper van Marktplaats.nl en 2dehands.be zien.

Aangeboden of gevraagd

Particulieren konden advertenties plaatsen waar diensten, goederen en andere zaken werden gevraagd en/of aangeboden. Een belangrijke sectie was het onderdeel ‘contactadvertenties’. Mannen en vrouwen deden oproepen om met elkaar in contact te komen voor sekscontacten, dates en serieuze relaties. Het internet veranderde echter het speelveld en voor het offline medium kwam steeds minder aandacht.

Marktplaats

Een website als Marktplaats.nl nam de functie over en dat is toch wel dé plek waar je vandaag de dag de meeste contactadvertenties zult tegenkomen. Overige websites in dezelfde sector zijn 2dehands.nl/.be en Speurders.nl. Ook hier zal je contactadvertenties tegenkomen, maar het gros van de mensen die aan online dating doet middels contactadvertenties maakt gebruik van Marktplaats.nl.


Datingsite alternatieven voor contactadvertenties

Bovenstaande nadelen zijn niet benoemd om je te ontmoedigen, maar meer om je in te laten zien dat online daten via contactadvertenties ‘gevaren’ kent die je bij bijvoorbeeld datingsites niet hebt. Bij de meeste dating websites overigens, want ook hier zal je malafide websites tegenkomen waarbij het niet mogelijk is om fysiek een afspraak te maken en welke voornamelijk zijn opgezet om je een lege portemonnee op te leveren. We hebben de beste alternatieven voor je op een rijtje gezet.


Lexa

1. Lexa

Natuurlijk beginnen we met de grootste datingsite van Nederland. Hoe kunnen we anders? Lexa is al zo oud als de weg naar Rome (de digitale weg dan welteverstaan) en kent in Nederland meer dan 1,5 miljoen leden. Zoals de naam doet vermoeden zijn de meeste leden op Lexa.nl op zoek naar een serieuze relatie en de werkwijze van Lexa.nl lijkt te werken, want sinds het ontstaan van de website zijn er een kleine 240.000 relaties voortgevloeid uit de inschrijving op de datingsite. Lexa.nl hanteert het Veilig Daten Keurmerk en het Thuiswinkel Waarborg Kenmerk. Gegevens die je via de website verzendt zijn dus altijd beveiligd en de profielen worden gecontroleerd op echtheid. De kans dat je een date met Jack the Ripper hebt via Lexa.nl is daarmee een stuk kleiner dan bij een date die je via een contactadvertentie op Marktplaats of Speurders hebt.

Bezoek Lexa
Parship

2. Parship

Net als Lexa behoort Parship tot de grotere datingsites van ons land en opnieuw gaat het vooral om leden die serieus op zoek zijn naar een relatie. Parship.nl is bekend geworden als website voor hogeropgeleiden, maar heeft de deuren inmiddels voor iedereen geopend en dat zie je terug aan de hoeveelheid nieuwe inschrijvingen die ze hebben mogen ontvangen sinds dat moment. Het verkrijgen van matches op Parship.nl verloopt via een matchingsysteem. Er wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen en het slimme systeem gaat vervolgens zelf op zoek naar leden die mogelijk goed bij je zouden kunnen passen. Je kunt echter ook zelf gewoon door de profielen bladeren op Parship.nl als dat je persoonlijke voorkeur heeft. Net als Relatieplanet.nl beschikt Parship over beide keurmerken en is online daten via deze website dus 100% safe.

Bezoek Parship
NovaMora

3. NovaMora

Opnieuw een datingsite die qua aantal leden in de top van Nederland thuis hoort met een spannend karakter. De leden op NovaMora zijn op zoek naar uiteenlopende contacten: van de droompartner tot een fijne one night stand. Mocht je dus niet geïnteresseerd zijn in een serieuze relatie, maar juist online willen daten om (eenmalige) sekscontacten op te doen, dan is NovaMora de website die je eens uit moet proberen. Een groot voordeel van NovaMora ten opzichte van de andere twee datingsites zijn de ruime mogelijkheden met een gratis account. Bij Lexa.nl en Parship.nl zijn veel functies afgeschermd voor gratis gebruikers en dien je premium lid te worden om van alle functionaliteiten gebruik te maken. Bij NovaMora is dit ook wel het geval, maar dus wel in veel mindere mate en kun je met een gratis account van tal van functionaliteiten gebruik maken zoals berichten verzenden en ontvangen, het kennismakingsspel spelen en uitgebreid zoeken.

Bezoek NovaMora

blank

Contacten opdoen via dating apps

Bovengenoemde online dating sites zijn een prima (en veiliger) alternatief voor dating middels contactadvertenties. Het is echter natuurlijk niet het enige alternatief. Een andere optie die prima werkt is online dating via dating apps. Deze apps zijn laagdrempeliger dan de datingsites (je hoeft bijvoorbeeld geen lange profieltekst of vragenlijst in te vullen), maar eerlijk is eerlijk: ze zijn vaak vooral berust op uiterlijk vertoon.

Je veegt profielen naar links of rechts op basis van foto’s. Vaak worden ze dan ook gezien als een ordinaire ‘vleeskeuring’, maar ondanks dat kan er zeker wel wat moois voortvloeien uit de contacten die je op doet via een dating app. Hetzij voor (eenmalige) sekscontacten, hetzij voor de liefde van je leven of een ‘gewone’ vriendschap. We hebben de populairste dating apps van dit moment voor je op een rijtje gezet.

Tinder

Moeten we deze app echt nog introduceren? Praktisch iedereen heeft wel eens van de dating app gehoord en hij staat op oneindig veel telefoons geïnstalleerd bij Nederlandse gebruikers. Op basis van foto’s en/of een korte begeleidende tekst swipen gebruikers profielen naar links of naar rechts.

Veeg je beiden naar rechts, dan is het een match en kun je met elkaar kletsen. Tinder wordt vaak gezien als ‘hook-up app’, maar er zijn ook zat leden te vinden die juist op zoek zijn naar nieuwe vriendschappen of een serieuze relatie. De app is 100% gratis te gebruiken, maar kent als gratis versie enige restricties.

Je kunt bijvoorbeeld niet oneindig blijven swipen en ook een verkeerde swipe kun je met de gratis versie niet ongedaan maken.

Happn

Waar Tinder het mogelijk maakt om vanaf je luie bank over heel de wereld (je moet dan wel de betaalde variant hebben overigens) matches te verzamelen, zal je voor Happn toch echt de deur uit moeten. Happn werkt op basis van locatie. Je moet op zo’n 250 meter bij elkaar in de buurt zijn geweest om te kunnen matchen.

Veeg je beiden weer naar rechts, dan kun je een gesprek aanknopen. Over het algemeen is Happn iets serieuzer van aard dan Tinder, maar ook hier kun je wel leden vinden die geïnteresseerd zijn in een (eenmalig) fijn avondje. Ook deze app is gratis te downloaden en te gebruiken, maar kent opnieuw restricties bij de gratis variant. Zo krijg je advertenties te zien en kun je je locatie niet onzichtbaar maken. Ga je voor de betaalde variant, dan krijg je extra “Hello’s” waarmee je gemakkelijker de aandacht op jezelf kunt leggen bij de overige leden.

Bumble

De derde grootste app van Nederland luistert naar de naam Bumble en deze onderscheidt zich ten opzichte van de voorgaande twee doordat alleen vrouwen de conversatie kunnen starten. Je moet je voorstellen dat vrouwen op een dating app soms wel honderden berichtjes per dag krijgen en het dus voor een man relatief moeilijk is om er tussenuit te springen. Vaak leiden conversaties dan ook nergens naar, mocht je überhaupt al een reactie terug krijgen.

Bij Bumble nemen vrouwen het initiatief. Zij openen het gesprek. Hierdoor zal een openingszin vaker uitmonden tot een leuk gesprek, want spreekt een vrouw je aan op Bumble, dan kun je er min of meer wel vanuit gaan dat ze geïnteresseerd in je is. Net als Tinder en Happn is Bumble helemaal gratis te downloaden en te gebruiken, maar met de premium variant krijg je extra opties. Je kunt dan bijvoorbeeld profielen zien die jou al geliked hebben en tevens kun je re-matchen met matches waarvan de match ‘verlopen’ is.


Chatrooms, fora en (Facebook) groepen

Bij het laatste alternatief op online daten via contactadvertenties is de vraag groot hoe succesvol je gaat zijn. Bij bovengenoemde opties is het duidelijk: jullie zitten beiden op een online dating site of een online dating app om ‘iets’ te vinden. Een gezellige avond, een partner voor het leven.

In chatrooms, op fora en in (Facebook) groepen vind je tal van gebruikers, maar niet iedereen gebruikt deze middelen om in contact te komen voor dates, relaties en one night stands. Vaak kun je wel hele leuke nieuwe mensen ontmoeten waar je (online) vriendschappen mee op kunt bouwen omdat jullie dezelfde interesses hebben.

Qua onderwerpen is er voor elk onderwerp wel een chatroom, een forum en/of een (Facebook) groep te vinden: van games tot boeken, van films tot muzikanten en van seks tot liefde. Let hier wel op het anonieme karakter weer (met uitzondering van de Facebook groepen, want daar ben je juist met naam en toenaam direct bekend).

Iedereen kan zich op een forum inschrijven met een (fictief) e-mailadres en voor sommige chatrooms hoef je je niet eens in te schrijven. De leuke persoon aan de andere kant van het scherm hoeft dus absoluut niet te zijn wie hij of zij zegt dat ie is. Zolang je daar goed rekening mee houdt kunnen fora, chatrooms en (Facebook) groepen een prima alternatief zijn op online daten via een contactadvertentie.


Voor- en nadelen van ouderwetse contactadvertenties

Online daten via contactadvertenties heeft voor- en nadelen. Eén van de belangrijkste voordelen is de laagdrempeligheid. Je hoeft je nergens voor in te schrijven, geen ellenlange vragenlijst en/of profieltekst in te vullen en meestal zijn er geen (of zeer geringe) kosten aan verbonden. Tot dusver de voordelen, want in vergelijking met de alternatieven op online daten via contactadvertenties kent deze vorm van online dating meer nadelen dan voordelen.

Veiligheid

Het belangrijkste nadeel is de onveiligheid van een contactadvertentie. Werkelijk iedereen kan de contactadvertentie hebben geplaatst. Je buurman of buurvrouw, je mannelijke of vrouwelijke collega of een seriemoordenaar. Je weet het simpelweg niet.

Real life afspraak

Mocht het contact uitlopen tot een afspraak in ‘real life’, dan bestaat er dus altijd de kans dat de persoon in kwestie niet is wie hij of zij zegt dat ie is. Of er in het echt heel anders uitziet dan beschreven in het online contact. Iets waar je dus goed rekening mee moet houden als je daadwerkelijk gaat afspreken met iemand die je via een online contactadvertentie hebt ontmoet.

Anonimiteit

Aan de andere kant van deze anonimiteit staat dat je gebruikersnaam en andere gegevens die je hebt ingevuld in je profiel op Marktplaats.nl, Speurders of 2dehands voor iedereen inzichtelijk is. Iedereen kan je mailen en heb je je telefoonnummer toegevoegd, dan hebben mensen ook direct toegang tot je privénummer. Iets dat bij de alternatieven op online dating middels contactadvertenties dus duidelijk niet het geval is.

Een laatste nadeel is nog de grote mate van fake-advertenties en advertenties van betaalde diensten. Zeker in de rubrieken “vrouw zoekt man” en “stel zoekt man” kom je veel advertenties tegen van (seks) dating websites en fraudeurs/oplichters. De eerste groep probeert eenzame mannen te verleiden om zich in te schrijven op een (seks) dating website en over te gaan tot een betaling om gebruik te kunnen maken van de website.

Chatbots

Je krijgt als man vaak direct na je aanmelding talloze berichtjes van geïnteresseerde “vrouwen”. In werkelijkheid zijn dit vaak zogenaamde ‘chatbots’ die de berichtjes versturen met slechts 1 doel: jou credits en/of een abonnement laten aanschaffen waardoor je kunt reageren op al de berichtjes die je krijgt. Iemand die daar vatbaar voor is (lees: eenzaam en op zoek) zal overstag gaan, maar krijgt al gauw de deksel op de neus.

Vroeg of laat blijkt namelijk vanzelf dat het om een chatbot gaat en niet om een persoon van vlees en bloed waar je in ‘real life’ een afspraak mee zou kunnen maken.

Fake-advertenties

De andere groep die fake-advertenties plaatst op websites als Marktplaats, Speurders en 2dehands.nl betreft vaak fraudeurs en oplichters. Ze doen zich voor als eenzame vrouw en proberen bij de man in kwestie privégegevens te verkrijgen en vaak wordt er ook om geld gevraagd na een x aantal berichtjes. Omdat er geld voor benzine nodig is om naar de fysieke afspraak te komen bijvoorbeeld of omdat er een familielid ernstig ziek is. Overbodig natuurlijk om te zeggen dat je NOOIT geld naar een vreemde moet sturen via het internet, maar toch gebeurt het nog regelmatig dat mensen worden opgelicht via de contactadvertenties op bovengenoemde websites.foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag