Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De 6 populairste gay dating apps

De 6 populairste gay dating apps

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Dating apps zijn er in talloze vormen, soorten en maten en alhoewel je als homo- of biseksueel ook prima terecht kunt op de ‘normale’ datingapps (veel apps hebben tenslotte de mogelijkheid om je matches te filteren op je eigen geslacht), is een speciale gay dating app misschien net het verschil tussen wél of niet vinden wat je zoekt.

Daarom in dit artikel de 6 populairste gay dating apps van dit moment, zodat je snel en gemakkelijk vindt waar je als homo- of biseksuele man of vrouw op zoek naar bent!


GayParship

1. GayParship

Parship is één van de grootste dating websites van Nederland en met GayParship hebben ze een speciale sectie voor homo- en biseksuele mannen of vrouwen.

De GayParship app is zo’n typisch voorbeeld van een zeer specifieke dating app. De meeste leden gebruiken de app om een serieuze relatie te vinden.

Ben je op zoek naar een one night stand met een leuke man of vrouw, dan kun je deze app beter links laten liggen. Ben je echter op zoek naar de liefde van je leven, dan is dit dé app voor jou!

Meer dan 1 op de 3 leden vindt hier een partner en in 78% van de gevallen gaat het dan om een partner van gemiddeld of hoger opgeleid niveau. In beginsel was Parship vooral bedoeld voor hogeropgeleiden, maar intussen is iedereen welkom in de gay dating app. Je merkt echter aan de leden dat het nog steeds wel een app van ‘niveau’ is. Ideaal dus als dat is wat je zoekt! De app heeft in principe alle functionaliteiten die de ‘gewone’ website ook bezit: door profielen bladeren, uitgebreid zoeken en een slim matchingsysteem zodat je niet per se zelf op zoek hoeft te gaan naar potentiële matches. De app is gratis te downloaden, maar uiteraard heb je er wel een Parship-account voor nodig.

Bezoek GayParship
Gaybuddy

2. Gaybuddy

Gaybuddy is een zeer specifieke ‘app’. Je zult er namelijk alleen homo- of biseksuele mannen op vinden. Ben je een vrouw die op vrouwen valt, dan zal je dus uit moeten kijken naar alternatieven (die we gelukkig voor je hebben verderop in dit artikel).

De mannen die gebruik maken van Gaybuddy zijn op zoek naar uiteenlopende zaken. De één zoekt enkel ‘hook-ups’, de ander gebruikt de gay dating app om de liefde van zijn leven te vinden. Een breed publiek dus en perfect als je met verschillende doelstellingen op zoek bent naar leuke mannen.

Gaybuddy is in dit artikel echter wel de vreemde eend in de bijt. Ze hebben namelijk helemaal geen eigen app. De reden dat we deze website tóch hebben opgenomen in dit lijstje is simpel: het is hét grootste online platform voor mannen die op zoek zijn naar mannen.

De website werkt ook op je smartphone of tablet uitstekend en biedt onder meer de mogelijkheid om uitgebreid te zoeken, te chatten en werkt net als GayParship met een matchingsysteem.

Extra interessant is het misschien wel om volledig anoniem te blijven. Ideaal als je pas net (of nog helemaal niet) ‘uit de kast bent gekomen’!

Bezoek Gaybuddy

blank3. Grindr

Wie gay dating apps zegt, zegt Grindr. Grindr is dé bekendste gay dating app voor mannen die op mannen vallen. Daar zit direct weer de valkuil: vrouwen hebben niets te zoeken binnen deze app.

Ditzelfde geldt in grote mate voor mannen die op zoek zijn naar de liefde van hun leven. Grindr wordt namelijk voor een heel groot deel enkel maar gebruikt voor ‘hook-ups’. Dit neemt niet weg dat er alsnog wel leden te vinden zijn die open staan voor een date en misschien wel meer.

Internationaal gezien is Grindr een waar fenomeen, maar ook in Nederland is de applicatie op veel telefoons geïnstalleerd bij homo- en biseksuele mannen. De app is 100% gratis te downloaden en te gebruiken, al is er wel een premium variant beschikbaar: Grindr Xtra.

Deze premium service kost 5 euro per maand en zorgt ervoor dat je geen advertenties meer te zien krijgt, onbeperkt je matches kunt zien en kunt zien wie er op dat moment online is om nóg sneller over te kunnen gaan op actie.


blank4. HER dating app

Nu we de belangrijkste gay dating apps die zich speciaal op mannen richten wel hebben gehad is het tijd voor de homo- of biseksuele vrouw.

Er is namelijk ook een app die speciaal is gemaakt voor vrouwen die op vrouwen vallen en waar een man dus helemaal niets te zoeken heeft. De HER dating app trekt leden die op zoek zijn naar uiteenlopende zaken: van one night stands en hook-ups tot serieuze relaties en vriendschappen voor het leven.

Er is een heuse community achter de app te vinden en daarmee dus een welkome plek voor hen die willen praten met gelijkgestemden over seks, liefde en relaties. Er zijn diverse groepsdiscussies waar je aan deel kunt nemen, zonder dat daar direct verdere intenties bij worden verwacht, al is dat dus wel heel goed mogelijk binnen de app.

Alhoewel de app tal van voordelen kent (een goed design, eenvoudig gebruik en een actieve community) zijn er ook wel nadelen te benoemen. Eén van de grootste nadelen voor Nederlandse vrouwen is het beperkte aanbod uit eigen land. De app is internationaal gezien enorm, maar in Nederland nog niet wijdverbreid. Daarnaast zijn veel functies afgeschermd voor premium gebruikers.

Wil je ten volle gebruik maken van de app, dan zal je de betaalde versie moeten aanschaffen. De kosten hiervan bedragen 10 dollar voor een maandlidmaatschap en 90 dollar voor een lidmaatschap van een jaar. De app zelf is uiteraard gratis te downloaden via de bekende app stores voor Android en iOS apparaten.


blank5. Tinder

‘Good old Tinder’. We kunnen er niet om heen. Wat je ook vindt van de app: ook voor homo- en biseksuele mannen en vrouwen kan hij prima werken.

Alhoewel heel veel mensen de app gebruiken voor hook-ups en one night stands, zijn er ook wel veel leden te vinden die serieuzere interesses hebben en aangezien er in Nederland geen dating app is die zó groot is als Tinder, is de kans groot dat je vroeg of laat gaat vinden waar je naar op zoek bent.

De app is geheel gratis te downloaden en te gebruiken, maar kent wel wat restricties met een gratis account. Je krijgt bijvoorbeeld advertenties te zien en kunt niet onbeperkt blijven swipen. Ook een verkeerde veeg (oeps… die man of vrouw was toch wel heel erg leuk en nu heb ik hem of haar naar links geveegd) is niet ongedaan te maken met een gratis account.

De betaalde versie van Tinder kost je in het goedkoopste geval € 4,58 per maand (als je onder de 30 bent en een jaarabonnement afsluit) en in het duurste geval 21,99 euro per maand als je een maandlidmaatschap afsluit als je ouder bent dan 30.


blank6. Happn

De laatste gay dating app in de lijstje met meest populaire apps voor homo- en biseksuele mannen en vrouwen is opnieuw een app die niet specifiek is ontwikkeld voor gays. Na Tinder is Happn waarschijnlijk de meest bekende dating app van Nederland en waar deze app zich in onderscheidt is het feit dat je echt fysiek bij elkaar in de buurt moet zijn geweest om te kunnen matchen.

Bij een app als Tinder kun je (zeker met de betaalde variant) matches vanuit de gehele wereld verzamelen vanaf je luie bank. Bij Happn zal je er echt op uit moeten om leuke mannen of vrouwen ‘tegen het lijf te lopen’.

Ook op Happn vind je weer leden die op zoek zijn naar uiteenlopende zaken, al moet gezegd worden dat de app doorgaans door een iets serieuzer publiek gebruikt wordt dan bijvoorbeeld Tinder. Het aantal leden dat op mensen van het eigen geslacht valt neemt gestaag toe, net als de algemene populariteit van de dating app. Ook als gay man of vrouw maak je dus tegenwoordig goede kans om een leuke match te ontmoeten via de app.

Happn is helemaal gratis te downloaden in de Apple Appstore en de Google Playstore, maar kent opnieuw restricties met een gratis account. Kies je voor de betaalde versie, dan krijg je geen advertenties meer te zien, kun je zien wie je geliket heeft, tot wel 10 Hellos per dag versturen (waarmee je jezelf nog meer in the picture zet) en maak je jezelf onzichtbaar wanneer je maar wilt. Een maandlidmaatschap kost je 22,99 euro per maand, een jaarlidmaatschap verlaagt dit bedrag naar 9,17 euro per maand.


blank

Waar let je op bij gay dating apps?

Waar let je allemaal op wanneer je de gay dating app wilt zoeken die voor jou het meest geschikt zou zijn, en waar moet je rekening mee houden tijdens het gebruik van zo’n app?

Het type date dat je zoekt bepaalt de app die je kiest

Het is afhankelijk van het soort date dat je zoekt welk gay dating app voor jou het meest geschikt is. Elke dag zoeken vele duizenden Nederlandse mannen via Grindr of een vergelijkbare casual dating app naar een spannende ontmoeting.

Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee en wellicht ben je daar zelf ook regelmatig voor te vinden. Maar zoek je zelf een romantische relatie dan kun je Grindr daar het beste niet voor gebruiken. Kies dan liever voor een app als (Gay)Parship want daar wordt echt uitsluitend gezocht naar serieuze relaties voor de lange termijn.

Wil je swipen of uitgebreid zoeken?

Elke dating app werkt op zijn eigen unieke manier en dat geldt natuurlijk ook voor gay dating apps. Een duidelijk keus die je daarin moet maken is of je graag wilt kunnen swipen om te matchen.

Swipe dating is een snelle en leuke manier om geschikte mannen te ontdekken. Maar als je graag zelf heel uitgebreid wilt zoeken omdat je veel eisen en wensen hebt (bijvoorbeeld omdat je een duurzame relatie wenst) dan is swipe dating juist niet zo geschikt. Bepaal dus aan de hand van je eigen date-intentie welke soort dating app voor jou beter zou zijn.

Klaar met daten? Verwijder ook je profiel

Hoe fijn je ook aan het daten bent, er komt ongetwijfeld een bepaald moment dat je de app weer zult willen verwijderen. Dan is het alvast goed om te weten dat simpelweg de app van je telefoon verwijderen je profiel nog wel gewoon online laat staan. Al je gegevens blijven op die manier nog lange tijd ergens op een server achter. Om dat te voorkomen is het slim om eerst je profiel te verwijderen (of op zijn minst deactiveert) voordat je de app van je telefoon gooit.

Discretie en veiligheid

Niet elke gay of biseksuele man die contact zoekt met andere mannen komt open en bloot uit voor zijn geaardheid. Als dat ook voor jou geldt dan is het vast ook heel belangrijk voor je dat je discreet kunt daten.

Daarmee vallen veel dating apps waarbij je alleen met Facebook aan kunt melden waarschijnlijk al af. Een beter alternatief is een app waarbij je een apart account aanmaakt waarbij je dat ook nog eens heel discreet op kunt zetten. Een groot pluspunt is dan als het niet verplicht is om herkenbare foto’s te gebruiken.


blank

Waarom gay dating via een app?

Gay dating apps worden steeds populairder. Waarom is het toch zo prettig om via een gay dating app op zoek te gaan naar een leuke man en daarvoor niet een traditionele datingsite te gebruiken?

Zoeken binnen je eigen regio

Of je nu een romantische relatie of een vrijblijvend afspraakje zoekt, het is vaak handig om overwegend mannen in je eigen omgeving te ontmoeten. Bij de meeste dating apps kun je zoeken in je eigen regio zonder dat je daar zelfs ook maar over na hoeft te denken.

Die apps maken namelijk gebruik van het GPS-signaal op je telefoon om alleen de mannen te tonen die zich op dat moment in je buurt bevinden. Ook wanneer je dus een keertje ergens anders verblijft kun je zonder daar bij stil te hoeven staan makkelijk in contact komen met gays in die nieuwe omgeving.

Makkelijk en snel

De meeste dating apps zoals Tinder en Grindr zijn volledig ontworpen voor mobiel gebruik en werken dus op je telefoon vaak veel eenvoudiger en sneller dan een datingsite.

Zelfs als een datingsite volledig is aangepast op het kleinere scherm van een mobiele telefoon ontbreken toch vaak de handige extra opties die een app wel kan bieden, zoals swipen om te matchen, handige push-notificaties wanneer je een match hebt en het zojuist al genoemde GPS-signaal waarmee je makkelijker dan ooit in je eigen omgeving op zoek kunt naar leuke mannen.

Meer activiteit

Mede vanwege de bovenstaande redenen is er op populaire dating apps tegenwoordig veel meer te beleven dan op traditionele datingsites. Dat is dus een hele goede reden om zelf ook gebruik te gaan maken van een of meerdere van die leuke apps. Je treft er meer leuke mannen en aangezien het enthousiasme over mobiel daten nog altijd groot is heb je er ook meer kans op leuke reacties.


Je intentie bepaalt de app

Online daten via een app heeft voor- en nadelen. De tijd dat je per se de kroeg in moest (of een homobar) om gelijkgestemden te ontmoeten is voorbij. Je kunt vanuit de palm van je hand op zoek naar leuke mannen of vrouwen. Om mee te daten. Om een leuke avond mee te beleven. Of om een serieuze relatie mee aan te gaan. Dit brengt ons direct bij een nadeel van sommige gay dating apps: niet elke app is geschikt voor elk gebruiksdoeleinde.

Er zijn apps die bekend staan als zogenaamde ‘hook-up apps’. Ben je op zoek naar een serieuze relatie, dan is dit absoluut niet de app voor jou. Anderzijds zul je – als je bijvoorbeeld juist op zoek bent naar vluchtig vertier – op andere apps onmogelijk kunnen ‘scoren’ en veel tijd verliezen met het browsen door profielen en oneindige gesprekken. Om die reden hebbenwe hierboven voor elk ‘doel’ een app voor je verzameld, zodat je altijd wel een leuke man of vrouw vindt die past bij wat jij zoekt via een gay dating app.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag