Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt Tinder? Uitleg, tips & screenshots

Hoe werkt Tinder? Uitleg, tips & screenshots

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In de afgelopen jaren heeft Tinder zich ontwikkeld tot een heus begrip in de datingwereld en daarbuiten. Het bekende ‘swipesysteem’ wordt nu op meerdere websites toegepast.

Maar voor nu is het vooral belangrijk om te weten hoe Tinder werkt. Want dat het jou een leuke date of misschien zelfs een relatie kan brengen, is zeker. Maar hoe gaat het in z’n werk? Dit artikel introduceert alles wat je over Tinder moet weten: van het installeren tot de app tot het vinden van een match.


1. Tinder in het kort

Tinder is een dating applicatie voor mobiele telefoons. Daarvoor maakt Tinder gebruik van jouw GPS-locatie. Oftewel, Tinder is een app waarmee je in contact kunt komen met jongens en meiden bij jou in de regio. In dit artikel zullen we uitleggen hoe dat precies werkt en welke instellingen Tinder allemaal heeft.

blank


2. Voor wie is Tinder bedoeld?

Eigenlijk is Tinder bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een match. Voor een luchtig gesprek via de app, een romantische date of misschien wel een spannende booty call. Iedereen zit er voor een andere reden, maar één ding is zeker: binnen een mum van tijd heb jij een aantal matches en kan het contact beginnen. In het begin werd Tinder vooral gebruikt door de jongere generatie, omdat het een mobiele datingapplicatie was.

Mensen moesten hier nog een beetje aan wennen en hadden het idee dat het meer voor de jeugd was. Tegenwoordig zitten er echter mensen van alle leeftijden op Tinder. Dus ook als alleenstaande ouder of vrijgezelle senior kun je prima op zoek gaan naar een match via Tinder.

Het enige nadeel van Tinder is dat het een vrij vluchtig medium is. Matching is gebaseerd op een eerste indruk, en er komen verder geen persoonlijkheidstesten of andere ingewikkelde matchingsystemen aan te pas. Desalniettemin is het een leuk platform voor iedereen die in contact wil komen met vrijgezelle mannen en vrouwen.


3. Geschiedenis van Tinder

Tinder is opgericht op 15 september 2012, op een universiteitsfeestje in Los Angeles. De nieuwe app verspreidde zich al snel over meerdere campussen. Na een exponentiële groei was de app in april 2013 al 100.000 tot 200.000 keer per dag gedownload. Tegenwoordig is Tinder beschikbaar in de meeste landen. In Nederland heeft bijna elke vrijgezel Tinder weleens gebruikt, of in ieder geval overwogen om de app te installeren.


blank

4. Hoe maak ik een tinder account? 5 stappen

Hieronder zullen we uitleggen hoe Tinder werkt. Volgens de app is het zo eenvoudig als ‘Swipe, Match, Chat.’ En eigenlijk kunnen we dit beamen. Toch leggen we graag uit hoe het swipen, matchen en chatten in z’n werk gaat.

Stap 1 – Tinder installeren

Voordat je Tinder kunt gebruiken, moet je deze app installeren. Dat is nogal logisch. Je kunt de app gratis downloaden in de Android Play Store of in the Apple Store. Binnen een paar minuten heb je de app vervolgens op jouw telefoon staan en kan het datingavontuur beginnen.

Stap 2 – Aanmelden op Tinder

Vervolgens moet je jezelf aanmelden op Tinder. Er zijn twee opties om dat te doen:

  • Facebook. Dat is eigenlijk de meest eenvoudige methode om jezelf aan te melden. Door te klikken op ‘inloggen met Facebook’ is jouw profiel met één klik op de knop een feit. Nadat je via Facebook hebt ingelogd, moet je jouw identiteit alsnog bevestigen door je telefoonnummer op te geven.
  • Telefoonnummer. Niet iedereen heeft Facebook, of voelt zich er prettig bij om zijn/haar profiel aan het Facebookaccount te koppen. Daarom biedt Tinder ook de mogelijkheid om jezelf door middel van je telefoonnummer aan te melden.
  • Account bevestigen per sms. Na het inloggen met Facebook of met je mobiele nummer, moet je jouw account per SMS bevestigen. Je krijgt een code die je vervolgens moet invullen op de app.

Wat is veiliger: Facebook of telefoonnummer?

Beide opties zijn veilige manieren om jezelf aan te melden. Zoals Tinder zelf vermeldt: er wordt niets namens jou op Facebook geplaatst. Het is slechts een manier om het inloggen te vereenvoudigen.

Leden die jij niet als match hebt kunnen dus ook geen contact met jou opnemen. Ook met jouw telefoonnummer wordt heel zorgvuldig omgegaan, deze wordt niet getoond aan andere gebruikers.

Stap 3 – Je profiel compleet maken

Bij Tinder gaat het om eerste indrukken. En je maakt de beste eerste indruk als jouw profiel er leuk en netjes uitziet. Om je profiel op orde te maken heb je een aantal opties die we hieronder zullen toelichten.

Standaard zie je jouw voornaam en leeftijd. Ook zien andere gebruikers hoe ver je weg bent (bijvoorbeeld: 5 kilometer uit de buurt, of minder dan een kilometer uit de buurt). Vervolgens kun je een aantal foto’s uitkiezen. Eén ‘hoofdfoto’, die mensen als eerste zien. Vervolgens kun je extra foto’s toevoegen om een beter beeld van jezelf te geven. Deze foto’s kun je uploaden vanaf je telefoon, of je kunt ze automatisch vanaf Facebook importeren. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via ‘Media toevoegen’ een video toe te voegen. Hiermee kun je jouw profiel nóg persoonlijker maken!

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om een korte biografie over jezelf te schrijven. De meeste mensen houden het kort, want op Tinder is de eerste indruk het belangrijkste. Details komen later wel aan de orde als je eenmaal een match bent.

Ten slotte kun je een functie en bedrijf (werkgever) toevoegen, evenals een school. Ook kun je Tinder koppelen met je Instagram-account, zodat andere gebruikers jouw mooiste kiekjes te zien krijgen. Deze opties zijn allemaal niet verplicht, maar kunnen jouw profiel net wat completer maken dan dat van anderen.

blank

Stap 4 – Criteria voor het vinden van jouw match

Voordat je driftig gaat swipen, moet je eerst nog een paar instellingen aanpassen. Je kunt uiteraard ook direct aan het werk, maar wij raden aan om de instellingen nog even nauwkeurig te bekijken. Door deze aan te passen op jouw wensen, worden je matches nauwkeuriger en voldoen ze beter aan jouw wensen. Eigenlijk zijn er twee belangrijke criteria waar je op kunt selecteren:

  • Afstand. Wil jij graag een match bij jou om de hoek, of ben jij ook wel geïnteresseerd aan leuke jongens en meiden aan de andere kant van het land? Je kunt een maximaal aantal kilometers opgeven. Let op: als jij naar een andere locatie gaat en je gebruikt Tinder, kan het alsnog zijn dat jij potentiële matches ‘buiten de regio’ voorgeschoteld krijgt!
  • Maximale en minimale leeftijd. Je gelooft het misschien niet, maar Tinder is voor jong en oud. Sommige senioren zijn net zo behendig met het swipen als twintigers. Dus… Hoe oud mag een potentiële match zijn? Je stelt het eenvoudig in.

Overige instellingen

Er zijn nog een aantal overige instellingen die niet zozeer met jouw match te maken hebben, maar wel met jouw profiel. Zo kun je kiezen of je wel of niet wordt weergegeven op Tinder, of je sociale content wil delen (jouw foto’s, Spotify muziek en Spotify topartiesten), of je video’s wel of niet automatisch afspeelt et cetera. Ook kun je een eigen gebruikersnaam instellen. Ten slotte kun je meldingen (via mail en via de telefoon) in- of uitschakelen.

Stap 5 – Swipe, swipe, swipe

Eigenlijk komen we nu pas tot de kern van de vraag: “Hoe werkt Tinder?”. Want het allerleukste aspect van Tinder is het swipen. Dit is dé manier om anderen te ontmoeten. Eigenlijk kun je Tinder het beste vergelijken met een digitale speeddate. Je ziet iemands profiel (foto, naam, leeftijd, eventueel gemeenschappelijke interesses en/of vrienden) en beslist: leuk of niet leuk?

  • Swipe naar links. Hiermee geef je aan dat je niet geïnteresseerd bent in de persoon.
  • Swipe naar rechts. Hiermee geef je aan dat je wél geïnteresseerd bent in de persoon op je beeldscherm.
  • Superlike. Je krijgt eens in de zoveel tijd de optie om iemand een ‘Superlike’ te geven. Hiermee geef je aan uitermate geïnteresseerd te zijn. De persoon met een Superlike krijgt hier zo snel mogelijk een melding van en kan besluiten of hij/zij jou ook ziet zitten.

5. Wanneer ben je een match?

Je bent pas een match met iemand als jij diegene naar rechts hebt geswipet en diegene dat ook bij jou heeft gedaan. Oftewel, Tinder is gebaseerd op wederzijdse interesse. Hartstikke fijn, want nu heb je enkel en alleen contact met mensen die jij zelf leuk vindt.

Op sommige datingsites en datingapps krijg je continu berichtjes van leden die jouw profiel hebben gezien, dat is op Tinder dus niet zo. Pas als iemand jou ook naar rechts heeft ‘geveegd’ krijg je een melding: “Je hebt een nieuwe match!”. Daarna verschijnt je kersverse match in je overzicht van matches en kan je met hem/haar chatten.

Het enige nadeel aan dit systeem is dat je geen contact op kunt nemen met mensen waarmee je geen match hebt. Maar eigenlijk is dat niet zo erg, want de kans dat hij of zij op jou reageert is niet zo groot. Anders had diegene jou wel naar rechts geswiped.

blank


6. Hoe krijg je meer tinder matches?

Tinder draait eigenlijk allemaal om het krijgen van matches. Het verschilt per persoon hoeveel matches je krijgt. Natuurlijk heeft het te maken met uiterlijke kenmerken, maar dat is lang niet het enige. De foto’s en de uitstraling op de foto’s kan heel veel verschil maken.

Daarnaast vallen sommige mensen ook op door hun interessante interesses of gezellige introductieverhaaltje. Zit jij al op Tinder en vraag je jezelf af hoe je meer matches krijgt? Dan verwijzen we jou graag naar ons artikel ‘12 tips om meer Tinder matches te krijgen.’

Zoek contact met jouw match

Het is leuk om een match te hebben, maar wat doe je er vervolgens mee? Dat is helemaal aan jou. Sommige mensen gebruiken Tinder puur om te kijken hoe ze in de markt liggen, of om hun ego te vlijen. Maar, we kunnen je geruststellen: het gros van de Tindergebruikers is op zoek naar een goed gesprek, leuke date en eventueel een relatie. Dat bereik je allemaal door contact op te zoeken via de chat! Weet je niet zo goed wat je precies moet zeggen tegen je match? Ook daar hebben we een oplossing voor. Onze Tinder experts hebben namelijk ook een artikel geschreven over: ‘Wat is een goede openingszin via Tinder?’.


7. Wat voor soort abonnementen heeft Tinder?

Jarenlang was Tinder een gratis datingapp. Dat is het vandaag de dag nog steeds, maar tegenwoordig zijn er wel een aantal ‘in-app aankopen’. Dat wil zeggen dat je jouw Tinder datingervaring nog naar een hoger niveau kunt tillen door gebruik te maken van extra, betaalde functies. Hieronder leggen we uit wat je kan met een gratis account (eerste optie), Tinder Plus (tweede optie) en Tinder Gold (derde optie).

Wat kun je met een gratis account op Tinder?

Met een gratis account op Tinder heb je toegang tot alle basisfuncties. Je kunt profielen beoordelen (leuk of niet leuk), je matches bekijken en met de matches chatten. Je krijgt echter een maximum aantal profielen per dag voorgeschoteld en je hebt geen toegang tot sommige exclusieve instellingen van de app.


8. Tinder plus

Tinder Plus is een manier om jouw Tinderervaring nog beter te maken. Door dit aan te schaffen kun jij gebruikmaken van de volgende extra’s:

  • Swipen over de hele wereld. Met deze functie kun je jouw locatie instellen waar je maar wil. Je kunt je als het ware digitaal in Japan bevinden, terwijl je in werkelijkheid in je huis in Groningen zit te Tinderen.
  • Meer privacy. Je kunt zelf instellen of en wie jouw leeftijd en afstand kan zien. Bovendien kun je aangeven dat jouw profiel alleen getoond wordt aan mensen die jij hebt geliked. Zo kom je er sneller achter of die leuke jonge of meid jou ook leuk vindt.
  • Onbeperkte rewinds. Soms ben je zo driftig aan het klikken dat je per ongeluk naar links in plaats van naar rechts swipet. Jammer, daar gaat die leuke potentiële match! Of toch niet? Met Tinder Plus kun jij een swipe ongedaan maken. Hierdoor kun je alsnog iemand liken die je perongeluk al had weggeklikt.
  • Gratis boost per maand. Als je een boost krijgt wordt je direct getoond aan mensen bij jou in de buurt. Zo sla je als het ware de digitale wachtrij over.
  • Onbeperkt aantal likes. Deze functionaliteit heeft eigenlijk nauwelijks uitleg nodig. Je kunt onbeperkt mensen beoordelen via Tinder!
  • 5 Superlikes per dag. Een superlike is een manier voor anderen om jou te laten weten dat ze ‘super’ erg geïnteresseerd in je zijn. Met Tinder Gold kun je maar liefst 5 superlikes per dag ontvangen.
  • Advertenties uitschakelen. Met Tinder Gold kun je onbeperkt Tinderen zonder gestoord te worden door advertenties.

9. Tinder Gold

Tinder Gold is de meest uitgebreide functie van Tinder. Het lijkt qua extra’s heel erg op Tinder Plus. Je krijgt dan ook alle functionaliteiten (swipen over de hele wereld, meer privacy, onbeperkte rewinds, gratis boost per maand, onbeperkt aantal likes, 5 superlikes per dag en het verwijderen van advertenties). Daarnaast krijg je nog één belangrijke extra functionaliteit, die we hieronder toelichten.

Wie vindt jou leuk?

Heb jij geen zin om eindeloos te swipen, maar wil je het liefst direct een aantal mensen zien die in jou geïnteresseerd zijn? Dan is Tinder Gold echt iets voor jou. Met deze functie kun je namelijk in je matchoverzicht zien wie jou heeft geliket. Vervolgens kun je deze matches automatisch ‘accepteren’. Daardoor heb jij al heel snel heel veel matches, zonder dat je daar zelf veel moeite voor hebt hoeven doen. Je krijgt dan de melding: ‘Al 25+ mensen vonden je leuk, klik hier om direct met ze te matchen!’. Handig, toch?


10. Wat kost Tinder?

Bovenstaande soorten abonnementen hebben jou vast al een beeld gegeven van de verschillende mogelijkheden van Tinder. Allemaal hee leuk en aardig, maar wat betaal je daar nou voor? Wij geven hieronder een overzicht van Tinder Plus en Tinder Gold.

Kosten Tinder Plus

  • 12 maanden €4.58 per maand
  • 6 maanden €5.83 per maand
  • 1 maand €10.99 per maand

Kosten Tinder Gold

  • 12 maanden €7.58 per maand
  • 6 maanden €9.66 per maand
  • 1 maand €16.49 per maand

11. Voordelen en nadelen van Tinder

Nu je een beetje weet hoe Tinder werkt, wordt het tijd voor de hamvraag. Ga jij Tinder gebruiken, ja of nee? Om die keuze iets makkelijker te maken hebben wij een aantal voor- en nadelen van Tinder voor jou op een rijtje gezet.

Voordelen van Tinder

  • Tinder is een gratis datingapp
  • Laagdrempelige manier om in contact te komen met vrijgezellen
  • Alleen chatten met mensen in wie jij zelf geïnteresseerd bent
  • Enorm grote database met vrijgezellen van over de hele wereld

Nadelen van Tinder

  • Sommige mensen vinden Tinder oppervlakkig, het is echter maar net hoe je hier zelf mee omgaat. Er zijn al meerdere malen relaties ontstaan tussen twee Tindermatches. De eerste Tinderbaby’s zijn zelfs al geboren.
  • Niet iedere Tindergebruiker heeft hetzelfde doel


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag