10 Redenen om wel of niet te zoenen op de eerste date

10 Redenen om wel of niet te zoenen op de eerste date

Laatst bijgewerkt: 16 april 2019

Zolang mensen met elkaar blijven daten zal ook altijd de vraag naar boven blijven komen of je wel of niet moet zoenen op de eerste date. Zowel mannen als vrouwen denken hier namelijk heel verschillend over. In dit artikel geven we je eerst vijf onderbouwde redenen om niet te zoenen op een eerste date, gevolgd door vijf net zo aannemelijke redenen om dat juist wel te doen. Maar let op: welke reden op een bepaald moment het zwaarste weegt wordt niet alleen bepaald door je eigen voorkeur, maar vooral ook door de situatie!


Reden 1 om NIET te zoenen: Je vindt dat het niet hoort

Nog altijd vinden veel singles dat zoenen op de eerste date niet zo handig is. Vooral vrouwen durven het soms niet aan omdat ze bang zijn dat de man ze als te makkelijk zal beschouwen, of dat hij het meteen als uitnodiging voor nog veel meer (seks op de eerste date) zal interpreteren. In de praktijk valt dat gelukkig allemaal wel mee. Dit is vooral nog iets dat uit vroeger tijden stamt, toen je elkaar nog amper kende als je voor het eerst met elkaar uit ging. Tegenwoordig swipe, flirt, match en chat je er tijdens het online daten vaak lustig op los en ken je elkaar dus ook al aardig voor je samen op stap gaat. Je mag dus gerist het idee loslaten dat een zoen op de eerste date op een of andere manier ‘niet goed’ zou zijn. Als het goed voelt kun je er prima voor gaan.


Reden 2 om NIET te zoenen: De date was een mislukking

Bij lang niet elke eerste date slaat meteen een knetterende vonk over. Sterker nog, de meeste dates die je hebt zullen tot niets leiden. Die kun je – als je wilt – natuurlijk alsnog met een zoen beëindigen. Maar als de date echt een zware tegenvaller was, omdat je vrijwel geen fysieke aantrekkingskracht voelde en je helemaal geen toekomst ziet met de ander, dan kun je de zoen maar het beste achterwege laten. Ten eerste wil je liever geen valse hoop geven wanneer de andere single jou wel heel leuk vindt. Maar daarnaast heb je waarschijnlijk ook helemaal geen zin in zoenen met iemand die je niet echt ziet zitten. Sluit de date dan dus beter op een andere manier af dan met een zoen.


Reden 3 om NIET te zoenen: Het perfecte moment komt maar niet

Als het moment er zich niet voor leent is het niet zo handig om een zoen te forceren, alleen maar om die kus uitgewisseld te hebben. Wellicht neem je wel afscheid in een mensenmassa en voor het eerst met elkaar zoenen in alle drukte vindt niet iedereen even prettig. Je vergroot je kansen op een kus door elkaar gedag te zeggen op een heel rustig plekje, maar ook dat biedt niet altijd garantie. Stel, je loopt als man bijvoorbeeld heel galant met je date naar haar huis. Je idee is prima, want je wenst haar voor ze naar binnen gaat een romantische zoen te geven. Maar bij aankomst blijkt haar huisgenote net buiten een sigaret te roken. Dan is het een beetje gek om haar alsnog te zoenen en kun je beter op een andere manier afscheid nemen. Natuurlijk kun je ook de huisgenoot vragen om op te hoepelen, maar dat komt de romantische sfeer meestal niet ten goede.


Reden 4 om NIET te zoenen: Je weet niet of het gevoel wederzijds is

Wanneer je de hele date al amper van elkaar af hebt kunnen blijven is er vast ook geen enkele twijfel of een afscheidszoen op zijn plaats zou zijn. Zelf verlang je er al de hele avond naar en ook je date kijkt je af en toe smachtend in je ogen. De zoen is slechts nog een kwestie van tijd! Ga er dan maar gewoon voor of kijk uitnodigend en laat het gebeuren. Maar helaas, soms is het wat lastiger in te schatten of de andere man of vrouw echt heeft genoten. Niet iedereen laat nu eenmaal overduidelijk merken iemand anders heel leuk te vinden, terwijl dat misschien wel gewoon zo is. Mocht je twijfelen, laat dan het initiatief aan de ander of kies ervoor toch maar niet te zoenen. Dat kun je altijd bewaren voor een tweede date (als die er inderdaad komt).


Reden 5 om NIET te zoenen: Je wilt laten zien dat je serieus bent

Heb je, al dan niet per ongeluk, signalen afgegeven tijdens de date waardoor de ander zou kunnen denken dat je niet serieus bent? Dan is het uitstellen van de eerste zoen soms een goede manier om te laten zien dat je toch echt niet zoveel haast hebt. Veel knappe mannen en mooie vrouwen hebben het probleem dat ze vaak met oppervlakkige interesse te maken hebben. Door dan juist niet het initiatief te nemen voor de eerste zoen laat je zien dat jij anders dan anders bent. Het grootste risico is dat je de signalen die je kreeg verkeerd hebt geïnterpreteerd en dat de ander juist teleurgesteld is dat er niet gezoend wordt. Daarom spreek je maar het beste wel zo vlot mogelijk weer een tweede date af om je interesse op die manier weer kenbaar te maken.


Reden 1 om WEL te zoenen: Je vindt je date gewoon heel leuk!

Je date zoenen na het eerste afspraakje is natuurlijk de beste manier om te laten weten dat je hem of haar alleen nog maar leuker bent gaan vinden. Voel je dus echt een klik en wil je dat de ander laten merken? Neem dan zelf het initiatief voor een fijne afscheidszoen. De beste eerste zoen is op de mond en duurt ongeveer drie seconden. Vermoed je dat je date wat terughoudender is dan kun je hem of haar ook een kus op de wang geven. De standaard drie zoenen op beide wangen geeft niet het juiste signaal af, want dat zou net zo goed een ‘gewone’ afscheidszoen kunnen zijn.


Reden 2 om WEL te zoenen: Alle signalen wijzen erop

Niet elke date is een doorslaand succes, maar af en toe is het echt goed raak en vliegen de vonken over en weer. Je kijkt elkaar continu zwoel in de ogen en de subtiele aanrakingen wisselen elkaar ook in hoog tempo af. Bij zoveel signalen dat jullie elkaar woest aantrekkelijk en heel erg leuk vinden is het natuurlijk volledig logisch dat er aan het eind van de date ook gezoend zal worden. Grijp dat moment gerust met beide handen aan en geniet ervan! De grootste uitdaging wordt waarschijnlijk om je op een bepaald moment weer uit jullie innige zoen los te rukken.


Reden 3 om WEL te zoenen: Je wilt laten zien dat je verliefd bent

Heb je het idee dat je date wel eens zou kunnen twijfelen over wat je voor hem of haar voelt? Dan is een romantische zoen natuurlijk de ideale manier om alle twijfel weg te nemen. Uiteraard is het ook belangrijk dat je het idee hebt dat de ander niet afwijzend staat tegenover een kus. Maar als dat ook maar enigszins het geval is, ga er dan voor! Doe je best om je gevoel erin te leggen en duidelijk te maken dat dit niet zomaar een zoen is, maar dat je echt hoopt op een bijzonder vervolg.


Reden 4 om WEL te zoenen: Je date neemt zelf het initiatief

Je staat op het punt om afscheid te nemen en terwijl je zelf nog staat te twijfelen of een zoen aan het eind van deze date een goed idee zou zijn, neemt de ander al het initiatief en drukt gedecideerd een zoen op je lippen. Je hoeft je gelukkig niet meer af te vragen of je een goede indruk hebt gemaakt, want dat is meteen wel duidelijk. Zoen maar innig terug als je zelf ook al de hele avond lekker veel chemistry hebt gevoeld, of bedenk hoe je de zoen zo snel mogelijk weer tot een einde kan brengen als dat niet het geval was!


Reden 5 om WEL te zoenen: Je wilt je eerste zoen niet missen

Veel dates vinden plaats met mensen die je nog niet zo goed kent. Je hebt elkaar dan bijvoorbeeld op een datingsite of datingapp leren kennen en nog niet eerder in het echt ontmoet. Dan kan een zoen op de eerste date een beetje te snel zijn, en zelfs als je iemand echt leuk vindt is het nog zeker geen ‘moeten’. Maar er zijn ook andere scenario’s waarbij je samen voor het eerst op date gaat. Misschien heb je al een hele tijd een oogje op elkaar en komt het nu eindelijk tot een echt afspraakje. Dan zou het zomaar kunnen dat je ook al heel lang verlangt naar een zoen met die ene speciale persoon. Als dat gevoel wederzijds is, geniet er dan gewoon van en maak jullie extra date nog fijner (en gedenkwaardiger) door met een geweldige eerste zoen af te sluiten!


Conclusie

Je merkt het, er valt bijna evenveel te zeggen voor het wel en niet zoenen op een eerste date. Het beste volg je dus maar gewoon je eigen gevoel en niet zozeer wat volgens anderen zo hoort. Maak je er ook niet al te druk om, want als je er teveel mee bezig bent is het lastig om spontaan mee te gaan in de situatie. En onthoud ook dat het veel belangrijker is of je nog een tweede en derde date zult afspreken met elkaar. Want als dat het geval is, dan komt die eerste zoen ook altijd vanzelf wel!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde & Dating

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Relatieplanet
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag