Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor een eerste date

7 tips voor een eerste date

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ohjee, na een tijdje veilig te hebben gechat via Whatsapp of Happn is het moment nu toch echt aangebroken. Je gaat op een eerste date. Eerste dates zijn eigenlijk spannend voor iedereen. Of het nou even een kopje koffie drinken is met je date, een date is die je eigenlijk al kent of iemand die je via Tinder hebt leren kennen.

Om jou op en top voor te bereiden op je eerste date hebben we hieronder zeven onmisbare tips voor je op een rijtje gezet. Zo stap je zelfverzekerd en met een goed gevoel af op je date en scoor je voor je het weet al die tweede date.


blank

1. Heb niet teveel verwachtingen

De eerste tip is om niet te veel verwachtingen te hebben van je date. Dit is een belangrijk punt, omdat de date hierdoor verkeerd uit kan pakken en je zenuwachtig kunt worden. Je kunt namelijk nog zoveel verschillende verwachtingen hebben van tevoren, tijdens de date loopt het toch altijd anders dan gepland.

Sommige mensen vormen over alles een beeld van tevoren in hun hoofd. Zal je date er goed uitzien? Lijkt hij of zij op de foto? Hoe zal je date zich gedragen? En heeft de date potentie voor een serieuzere relatie?

Laat het op je af komen

Door voorafgaand aan je date zoveel verwachtingen te schetsen ben je constant bezig met het peilen van deze verwachtingen. Dit zorgt ervoor dat je niet meer in het moment kunt leven en niet de volledige aandacht op je date kunt richten. Ook tijdens je date moet je niet bezig zijn met je afvragen of deze date wel leuk genoeg is en of er wellicht een vervolgdate komt.

Mag je dan helemaal geen verwachtingen hebben? Jawel, iedereen vormt uiteindelijk wel een bepaald beeld van je date. Maar het gaat er vooral om dat je met de juiste mindset op date gaat. Stap er met het idee in dat je er gewoon een leuke avond van wilt maken en heb verder geen specifieke verwachtingen. Zo zul je zien dat je vanzelf minder bezig bent met hoe je overkomt en wat je gaat vragen, maar dat de date veel natuurlijker verloopt.


blank

2. Maak een goede eerste indruk

Een goede eerste indruk is erg belangrijk. In de eerste paar minuten of misschien wel seconden vormen mensen namelijk al een beeld van je en zet het een stempel op je date. Zorg er daarom allereerst voor dat je op tijd bent voor je date. Niets is zo vervelend als je date een half uur laten wachten, want je date heeft immers ook zijn of haar best gedaan om op tijd te komen. U

iteraard mag je best een paar minuten te laat komen, want dan kun je stiekem de ander vast even observeren. Je kunt er ook voor kiezen om een cadeautje mee te nemen naar je eerste date. Zorg er dan wel voor dat het iets kleins en persoonlijks is, anders kan een cadeau al snel negatief werken. Als je je date eenmaal hebt gevonden, komt natuurlijk het moment waarop jullie elkaar gaan begroeten.

blankDenk na over je eerste groet

Zorg ervoor dat je vastbesloten bent over hoe je je date begroet en zorg ervoor dat dit geen ongemakkelijke situatie wordt. Begroet je date door met zelfvertrouwen één of drie kussen op de wang te geven of geef een omhelzing. Je date begroeten met een hand kan absoluut niet want dit schept meteen al een afstand tussen jullie.

Het is tevens belangrijk om bij de begroeting te lachen en je date in de ogen aan te kijken. Door niet weg te kijken maar je date in de ogen aan te kijken zorg je ervoor dat je een goede dosis zelfvertrouwen uitstraalt. Daarnaast moeten je eerste woorden niet te zachtjes en verlegen zijn, maar duidelijk te verstaan zijn. Tot slot werkt het ook mee om vooral over positieve dingen te praten in plaats van je negatief uit te drukken.

Non-verbale communicatie

Behalve verbale communicatie is non-verbale communicatie ook heel belangrijk. Je lichaamstaal bepaalt namelijk voor een groot deel wat voor indruk we op iemand maken. Zorg ervoor dat je altijd een open houding aanneemt naar je date. Ga niet met je armen over elkaar staan en plaats je armen niet over elkaar op tafel als je tegenover je date zit.

Draai met je lichaam en je voeten open naar je date en niet naar de zijkant. Tot slot is de mimiek van je gezicht belangrijk. Probeer met je gezicht verschillende zachte uitdrukkingen te maken op basis van waar je date het over heeft en houd je gezicht niet stak in de plooi. Ook hierbij geldt weer dat je voldoende moet lachen, zolang het maar oprecht overkomt.


blank

3. Besteed tijd aan je uiterlijk

Als je een date hebt, betekent dit dat je wat meer tijd aan je uiterlijk kunt besteden. Voor de een is dit heel vanzelfsprekend, maar voor de ander kan dit nog een hele opgave zijn. Het juiste uiterlijk begint natuurlijk met een goede kledingkeuze.

Zorg er allereerst voor dat je je outfit afstemt op wat jullie gaan doen. Ga je ‘s avonds ergens een drankje doen dan mag je er best netjes uitzien. Gaan jullie iets sportiefs ondernemen of gaan jullie bijvoorbeeld veel wandelen tijdens de date, dan is een casual of sportieve outfit natuurlijk beter van toepassing.

Minder is meer

Voor de meeste dates geldt toch wel: less is more. Veel mannen zitten er niet op te wachten dat de dames op hoge hakken verschijnen. Daarentegen zitten vrouwen er meestal ook niet op te wachten als mannen een nette blouse, broek en schoenen aantrekken. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld alleen om een nette blouse te combineren met een spijkerbroek. Wat je ook draagt, zorg ervoor dat je je er zelf prettig in voelt. Als je jezelf goed voelt in je outfit dan straal je dit namelijk ook uit naar je date.

Als je een date hebt is het natuurlijk ook belangrijk dat je fris ruikt. Het is namelijk een enorme afknapper als je date niet lekker ruikt. Neem een lekkere en ontspannende douche voordat je op date gaat en vergeet niet een deootje en een luchtje op te doen. Wees niet te gulzig met het parfumflesje of de aftershave, want we willen natuurlijk niet de hele avond in de wolk van jouw luchtje zitten. Lekker ruiken geldt natuurlijk ook voor je mond. Het klinkt misschien als de normaalste zaak van de wereld, maar toch vergeten veel mensen nog hun tanden te poetsen voor ze op date gaan.

Voorkom dat je tijdens je date met je uiterlijk bezig bent

Het is dus wel duidelijk dat het belangrijk is om voldoende aandacht te besteden aan je uiterlijk voordat je op je eerste date gaat. Dit wil echter niet zeggen dat je tijdens de date ook nog bezig moet zijn met je uiterlijk. Ga tijdens de date dus niet continu aan je haren, je shirt of blouse zitten om deze goed te doen. Een andere tip is om niet te laten merken dat je enkel naar het toilet gaat om je lippenstift te doen of je make-up bij te werken. Het is prima om even een extra deo te gebruiken of je haar te checken na een toiletbezoek, maar zorg ervoor dat je niet de hele tijd met je uiterlijk bezig bent.


blank

4. Kies een goede activiteit

Als je op een eerste date gaat, dan is het verstandig om de juiste activiteit te doen. Veel mensen denken namelijk bij een date alleen aan een drankje doen of uit eten gaan. Dit zijn echter juist situaties waarbij je meteen tegenover elkaar zit en elkaar recht moet aankijken. Als je elkaar nog moet leren kennen kan het veel ontspannender zijn om je eerste date wat ‘luchtiger’ te houden. Je kunt daarom beter een eerste date plannen waarbij jullie iets gaan doen.

Voorkom stiltes met afleiding

Zo kun je bijvoorbeeld gaan wandelen, sporten, naar de dierentuin gaan of gaan picknicken in het park. Uiteraard kun je daarna altijd nog beslissen om ergens een drankje te gaan doen, maar dan is het ijs in ieder geval gebroken. Daarnaast heb je altijd iets om over te praten als jullie iets gaan ondernemen en zul je zo makkelijk voorkomen dat er stiltes vallen. Door het doen van een activiteit op de eerste date zorgen jullie er tevens voor dat je elkaar kunt aanraken en dat er meer lichamelijk contact is. Als je namelijk ergens gaat drinken zit er vaak een tafel tussen jullie en kun je elkaar niet aanraken.

Geen bioscoop

Tot slot moeten we ook nog even melden dat naar de bioscoop gaan op jullie eerste date absoluut niet kan. Hier zit je twee uur in het donker te staren naar een scherm en weten jullie na afloop alsnog helemaal niets over elkaar. Onthoud deze tip en bewaar de bioscoop date dus maar voor later.


Lees ook:


blank

5. Stel de juiste vragen

Als je op een eerste date gaat dan hoop je uiteraard dat jullie leuke gesprekken hebben. Wist je dat je door het stellen van de juiste vragen al heel veel invloed uit kunt oefenen op jullie gesprekken? Je kunt namelijk door het stellen van de juiste vragen een oppervlakkig en saai gesprek voorkomen. Allereerst is het belangrijk dat je date geen interview wordt. Jullie moeten beiden ongeveer evenveel aan het woord zijn en beiden interesse tonen in elkaar.

Dit geldt ook voor de manier van vragen stellen. Zorg ervoor dat je geen lijstje van onderwerpen afwerkt in je hoofd en dat je gesloten vragen stelt. Als je date alleen ‘ja’ of ‘nee’ op je vragen kan antwoorden dan zul je al eerder een ander onderwerp aansnijden en weet je alsnog niet veel meer. Zorg ervoor dat je daarom open vragen stelt aan de ander en vraag naar zijn of haar mening.

Leef in het moment

De focus moet echt bij het gesprek liggen en je moet dus niet in je hoofd bezig zijn met het bedenken van een vervolg onderwerp. Door in het moment te leven en echt bezig te zijn met het gesprek kun je oprecht doorvragen en leer je de ander beter kennen. Ben je snel zenuwachtig en wil je ongemakkelijke stiltes vermijden? Dan is het altijd prettig om een aantal back-up gespreksonderwerpen achter de hand te houden

Praat niet teveel over je werk

Tot slot wordt een date al snel saai als je het over dagelijkse bezigheden of elkaars werk hebt. Voorkom juist deze onderwerpen, want hier kun je het altijd nog over hebben. Om te achterhalen wie je date nou eigenlijk echt is kun je veel beter praten over dromen, toekomst, passies, hobby’s en vrienden. Stel open vragen over deze onderwerpen of maak een bepaald statement over je date. Zo kom je achter iemands mening, zie je waar je date blij van wordt en kun je veel beter peilen of jullie een goede match zijn.


blank

6. Weet wat je niet moet zeggen

Nu je weet waarover je wel moet praten is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je vooral niet moet zeggen. Allereerst zijn bepaalde onderwerpen op een eerste date echt niet aan te raden. Zo kun je beter voorkomen dat je te lang over je werk of studie blijft praten. Uiteraard mogen jullie het prima even hierover hebben maar voorkom dat het hier de hele avond over gaat.

Praat niet over eerdere relaties

Een onderwerp wat een echt taboe is, is het praten over je ex. Jouw date hoeft echt niet te weten dat je al eerder in het café bent geweest met je ex of dat je die leuke vakantiebestemming hebt ontdekt met je ex. De laatste no-go tijdens de eerste date is om meteen een open boek te zijn. Het is prima dat je jezelf blootstelt, maar zorg ervoor dat dit wel tot op zekere hoogte gebeurt. Tijdens je eerste date hoef je dus niet uit te leggen wat voor problemen je thuis hebt of met welke lichamelijke ongemakken je allemaal rondloopt.

Wees zeker van jezelf

Tot slot is het niet alleen belangrijk om bepaalde onderwerpen te vermijden, maar ook om bepaalde zinnetjes te vermijden. Niets is namelijk zo onaantrekkelijk als een date die overal over twijfelt, geen mening heeft en geen beslissingen durft te nemen. Voorkom daarom de zinnetjes als ‘ik denk het’, ‘ik geloof het’ of ‘ik weet het niet’. In plaats daarvan kun je beter laten zien dat je ergens zeker over bent en dat je het initiatief durft te nemen. Vraag bijvoorbeeld of je date al eens een bepaalde wijn of een bepaald biertje heeft gehad en stel voor om deze te bestellen. Ook kun je bijvoorbeeld zelf voorstellen om een bepaalde kant op te lopen of ergens naar binnen te stappen in plaats van afwachtend te zijn.


Lees ook:


blank

7. Voorkom dat je wordt gefriendzoned

Als je op een eerste date gaat dan hoop je natuurlijk dat er een klik is, dat jullie elkaar aantrekkelijk vinden en dat de vonk overslaat. Uiteraard kan het natuurlijk ook voorkomen dat jullie wel een klik hebben, maar dat dit alleen vriendschappelijk is.

Heb je voor jezelf het gevoel dat er wel meer kan ontstaan dan een vriendschap, dan moet je er uiteraard wel werk van maken. Als je namelijk niet laat merken dat je de ander interessant vindt, kun je namelijk al snel gefriendzoned worden. Om te voorkomen dat je wordt gefriendzoned is het belangrijk om bepaalde dingen in je achterhoofd te houden.

Maak fysiek contact

Allereerst is het belangrijk om lichaamscontact te maken met je date. Zit je achter een tafel zorg er dan voor dat je de voeten van je date ‘per ongeluk’ aanraakt. Een ander voorbeeld is om je date aan te raken bij de schouders als je langs hem of haar loopt.

Flirt met je date

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken in dit rijtje is het flirtgedrag. Flirten is namelijk heel belangrijk om aan je date te laten merken dat je hem of haar leuk vindt. Lach daarom voldoende en maak veel oogcontact. Voor de vrouwen onder ons is een goede tip om met je haar of je drankje te spelen en af en toe weg te kijken. Voor de mannen onder ons is een goede tip om af en toe met je handen door je haar te gaan of ondeugend te glimlachen.

Voor beiden geldt dat het ook handig is om je kleren soms even goed te doen tegenover je date, zo stimuleer je namelijk de ander om naar jouw lichaam te kijken. Dus vergeet vooral niet om te flirten, want zo zorg je ervoor dat je je date helemaal kunt inpalmen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag