Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 leuke vragen om te stellen tijdens een date

10 leuke vragen om te stellen tijdens een date

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Daten is de uitgelezen manier om iemand te leren kennen. Het is ontzettend spannend: je bent eigenlijk nog vreemden van elkaar, dus je wilt heel graag het beste van jezelf laten zien en een goede indruk achterlaten. Vaak ben je daardoor extra zenuwachtig op een (eerste) date, wat soms de gesprekken niet ten goede komt.

Je bent zo bezig met hoe je overkomt, dat je vergeet om gewoon relaxed met elkaar te kletsen! Ten slotte wil je meer weten over degene die tegenover je zit, om erachter te komen of jullie een match zijn. Daarom is het belangrijk om naast de standaardvragen, ook wat interessantere en meer diepgaande vragen te stellen. Verder geven we je een aantal tips die van belang zijn tijdens het voeren van een gesprek op een (eerste) date.


blank

10 leuke vragen om iemand beter te leren kennen

De volgende 10 vragen zijn allemaal positieve en open vragen. Perfect dus voor een (eerste) date! Daarnaast zijn het niet al te persoonlijke vragen, maar hebben de vragen wel voldoende diepgang om meer te weten te komen over je date dan slechts de standaardzaken.

1. Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?

Deze vraag is leuk omdat je meer te weten komt over de vrijetijdsbesteding van je date. Wat doet hij/zij het liefst wanneer er even geen verplichtingen zijn? Wie weet hebben jullie hier wel overeenkomsten! Je zou bijvoorbeeld ook kunnen vragen: wat doe je het liefst in het weekend? Of: waar besteed je je vrije tijd aan?

2. Als je één miljoen zou winnen, wat zou je er dan mee doen?

Door het stellen van deze vraag kun je erachter komen wat je date graag nog zou willen wanneer geld ‘geen’ rol zou spelen. Wanneer je date bijvoorbeeld antwoordt met: ‘Ik zou een sloep kopen’, weet je dat dat iets is wat hij/zij graag zou willen maar op het moment niet de middelen voor heeft. Gegarandeerd een interessant gesprek!

blank

3. Welk land zou je nog heel graag naartoe willen?

Leuk om te weten van je date! Wie weet willen jullie wel naar hetzelfde land toe. Of je komt erachter dat je date helemaal niet van reizen houdt. Je zou de vraag ook als volgt kunnen stellen: ‘Als je nu het vliegtuig in kon stappen en overal ter wereld naartoe kon vliegen, waar zou je dan heen gaan?’

4. Wat is je favoriete seizoen?

Sommige mensen leven helemaal op tijdens de winter en vinden het heerlijk om met een warm dekentje en een kop chocomel op de bank te liggen. En andere mensen vinden de winter verschrikkelijk en doen het liefst een lange winterslaap. Wat is jouw favoriete seizoen? En wat is die van je date?

blank

5. Welke serie vind je het leukst?

De lievelingsserie van iemand kan veel over iemands persoonlijkheid zeggen. Houdt je date van een spannende serie waarbij je lekker tegen elkaar aankruipt op de bank, of vindt hij/zij het heerlijk om gedachteloos te lachen bij een grappige serie? Wanneer je date geen series kijkt, kun je ook altijd vragen wat zijn/haar favoriete televisieprogramma is.

6. Welk gerecht kan men je midden in de nacht voor wakker maken?

Liefde gaat vaak door de maag! Wat is het lievelingseten van je date? Een leuke vraag om te stellen, en wie weet kan je er iets mee doen tijdens jullie volgende date…

blank

7. Wat is je lievelingsboek?

Dit is een diepgaande, maar niet te persoonlijke vraag die je kunt stellen aan je date. Vaak zit er namelijk een verhaal achter waarom een bepaald boek als lievelingsboek wordt bestempeld. Hierdoor kom je dikwijls achter boeiende informatie over iemands persoonlijkheid of interesses die je anders niet krijgt. Wanneer je date geen lezer is, kun je ook vragen wat zijn of haar lievelingsfilm is.

8. Als je geen slaap nodig had, waar zou je die extra uren tijd dan aan besteden?

Door deze vraag te stellen kom je erachter waar je date graag meer tijd in zijn of haar leven aan zou willen besteden. Is dat bijvoorbeeld iets voor zichzelf, of juist iets voor anderen? Deze vraag kan hele uiteenlopende gesprekken op gang brengen!

9. Wie inspireert jou?

Dit is weer een voorbeeld van een diepgaande vraag, waar het belangrijk is dat je niet vergeet om ook naar het ‘waarom’ te vragen. Vaak zit er achter de persoon die jouw date inspireert een heel verhaal, wat een hoop over iemand laat zien.

10. Wat is het mooiste cadeau dat je ooit gekregen hebt?

De antwoorden op deze vraag zijn vaak heel gevarieerd. Van een materiaal cadeau tot een persoonlijk cadeau: het kan van alles zijn. Daarbij is het ook weer een positieve vraag: cadeautjes krijgen is altijd leuk!


Bekijk ook:


blank

Standaardvragen goed gebruiken

Tijdens een (eerste) date zijn er een hoop standaard vragen die je kunt stellen om meer te weten te komen over je date. De antwoorden op deze vragen helpen je om een globaal beeld te vormen over degene die tegenover je zit. Deze vragen zijn echter lang niet altijd even interessant genoeg, omdat je slechts aan de oppervlakte van iemands persoonlijkheid blijft. Wel is het handig om een aantal van deze standaardvragen in je hoofd te hebben, om het ijs een beetje te breken. Voorbeelden van deze vragen zijn:

  1. Waar kom je vandaan?
  2. Wat zijn je hobby’s?
  3. Wat doe je voor werk?
  4. Heb je al eens eerder gedate?
  5. Heb je al eens eerder een relatie gehad?

Vraag door op de antwoorden die je krijgt

Wanneer je net samen aan een tafeltje in het restaurant zit en elkaar voor het eerst ziet, zijn dit simpele vragen die je kunt stellen. Natuurlijk kun je ook inhaken op de antwoorden die je date geeft. Bijvoorbeeld, jij stelt de vraag: ‘Waar kom je vandaan?’ en je date zegt: ‘Arnhem’.

Dan kun je doorgaan naar de volgende vraag, of je stelt weer een nieuwe vraag over Arnhem. Bijvoorbeeld: ‘Goh wat leuk, wat vind je leuk aan Arnhem?’ Zo hou je het gesprek gaande en kom je steeds meer te weten over de ander.

Gebruik niet alleen maar standaard vragen

Zorg er wel voor dat niet het gehele gesprek uit standaardvragen bestaat. Ook is het belangrijk dat je niet teveel vragen stelt die met ja of nee beantwoord kunnen worden. Dat kan namelijk zorgen voor ongemakkelijke gesprekken waar veel stiltes in vallen.

Daarnaast leer je iemand ook veel minder goed kennen dan wanneer je open vragen stelt. Wanneer je aan het daten bent wil je erachter komen of diegene iets voor jou is, en daarvoor is een beetje diepgang tijdens de date wel van belang.


blank

Diepgang en persoonlijke vragen stellen

Tijdens de eerste paar dates kan het soms lastig zijn om een goede gradatie te vinden in de hoeveelheid diepgang van je vragen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je date ongemakkelijk maakt door het stellen van te persoonlijke vragen.

Dit kan je voorkomen door te zeggen: ‘Zou ik je een wat persoonlijkere vraag mogen stellen?’ Hiermee geef je je date de mogelijkheid om zich voor te bereiden op het feit dat er een persoonlijkere vraag aankomt. Daarnaast geef je je date de ruimte om eventueel ‘nee’ te kunnen antwoorden.

Op deze manier maak je gebruik van simpele, open communicatie, wat voor beide gesprekspartners prettig is. Zeker als je elkaar nog niet zo goed kent, kan het helpen om deze vraag te stellen om zo ongemakkelijke situaties te voorkomen. In de trant van een gesprek over vorige relaties kan een persoonlijke vraag bijvoorbeeld zijn: ‘Ben je wel eens vreemdgegaan?’ Persoonlijke vragen geven diepgang aan je gesprek en op die manier leer je elkaar beter kennen, maar wees wel voorzichtig met elkaars gevoelens.


blank

Probeer het gesprek een positieve wending te geven

Zeker tijdens de eerste paar dates is het van belang om de sfeer van het gesprek zo positief mogelijk te houden. Positiviteit en vrolijkheid is zeer aanstekelijk en hoe positiever je overkomt, hoe aantrekkelijker je bent voor je date. Je hebt geen afspraakje met elkaar gemaakt om het over vervelende dingen te hebben, en je wilt natuurlijk goed overkomen! Probeer daarom zoveel mogelijk om zware onderwerpen te vermijden en stel je date leuke vragen.


blank

Open vragen in plaats van ja/nee

Daten draait erom dat je elkaar beter leert kennen. Let er daarom goed op dat je je date voornamelijk open vragen stelt. Open vragen zijn vragen waar je in principe geen simpel ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden. Dit soort vragen lenen zich uitstekend voor een date, omdat je met het stellen van open vragen langer door kunt praten over een bepaald onderwerp. Ook kom je meer over je date te weten dan wanneer je een simpele ‘ja/nee’ vraag stelt. En dat is toch precies wat je wilt?


blank

Stel ‘waarom’ vragen, dat zorgt voor diepgang

Naast het stellen van open vragen kan het ook interessant zijn om naar het ‘waarom’ te vragen. Dit gaat als volgt in zijn werking. Jij stelt bijvoorbeeld de vraag: ‘Ben je een winter of een zomermens?’ Je date antwoordt daarop met: ‘Ik ben een zomermens.’ In plaats van ‘oke’ hierop te antwoorden, kun je ook antwoorden met: ‘Interessant, waarom dan?’ Hierdoor zal je date ook gaan nadenken bij zichzelf: waarom ben ik een zomermens? En zo kun je op hele leuke en diverse gesprekken komen!


blank

Terugvragen is een pré

Tijdens een date ben je bijna altijd ontzettend zenuwachtig waardoor je soms op de automatische piloot terecht komt. Dit houdt in dat je slechts de vragen die je date jou stelt beantwoordt, maar zelf helemaal vergeet om vragen terug te stellen! Dit is absoluut funest voor de sfeer van je date. Vergeet dus niet om altijd vragen terug te stellen. Hiervoor hoef je vaak alleen nog maar even: ‘en jij?’ achter je zin te plakken. Hiermee laat je direct zien dat je geïnteresseerd bent in je date.


Kortom: daten is een ontzettend leuke en gezellige manier om iemand goed te leren kennen. Maar vergeet niet om je best te doen en je zenuwen niet de overhand te laten nemen! Hou het gesprek goed op gang, stel open, positieve vragen en vergeet niet af en toe naar het ‘waarom’ achter een antwoord te vragen. Zo kom je gegarandeerd veel te weten over je date, en wie weet is het wel dikke mik!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

blank
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag