Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

12 geschikte activiteiten voor een eerste date

12 geschikte activiteiten voor een eerste date

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ga je binnenkort voor het eerst met een leuke man of vrouw op date? Dan vraag je je misschien af wat jullie eventueel zouden kunnen gaan doen. Ga je hem of haar bijvoorbeeld meenemen om ergens een hapje te eten? Of gaan jullie ergens iets drinken? Naar de film? Of ben je eigenlijk op zoek naar een origineler, beter of interessanter idee? Wat de reden ook is dat je hier terecht bent gekomen: wij voorzien je graag van 12 geschikte activiteiten voor een eerste date.


Wat moet je doen op een eerste date

De eerste date is altijd superspannend. Misschien heb je al een tijdje online contact met degene met we je gaat daten en is dit de eerste keer dat jullie elkaar in het echt zien. Of misschien ken je degene met wie je op date gaat al een tijdje, maar is dit de eerste keer dat jullie echt iets met z’n tweeën gaan doen. Hoe dan ook is die eerste date altijd spannend. Je hoopt maar dat het klikt, dat het niet ontzettend ongemakkelijk is en dat jullie het leuk zullen hebben. Om het jezelf iets makkelijker te maken, is het daarom slim om iets te gaan doen wat leuk is. Op die manier kun je, zelfs als blijkt dat jullie toch niet zo leuk zijn samen, toch een leuke middag of avond hebben. Activiteiten die leuk én geschikt zijn voor een eerste date zijn:


1. De dierentuin

De meeste mensen vinden het leuk om naar de dierentuin te gaan. Dit is dan ook een geschikte activiteit voor een eerste date. Niet alleen is het leuk om samen naar allerlei (exotische) dieren te kijken en lekker door het park te slenteren, maar het zorgt er ook voor dat je afleiding hebt. Ideaal voor wie bang is dat er pijnlijke stiltes zullen vallen of voor wie bang is dat hij zijn/haar date zal vervelen. Vind je een ticket voor een grote dierentuin te duur? Dan zijn er gelukkig ook een hele hoop kleinere dierenparken waar je terechtkunt.


2. Het park, bos of strand

Een andere geschikte optie voor een eerste date is een bezoekje aan het park, bos of strand. Lekker een stuk wandelen, beetje kletsen en elkaar onderweg steeds beter leren kennen. Het fijne aan buiten afspreken is dat mensen zich vaak meer op hun gemak voelen. Ook is er van alles om jullie heen te zien, waardoor je minder bang hoeft te zijn voor een stilvallend gesprek. Heeft een van jullie een hond? Dan is het misschien leuk om die ook mee te nemen. Ben je niet zo dol op de natuur? Dan kun je natuurlijk ook gewoon met z’n tweeën in de stad afspreken en daar een wandeling maken.

Tip: Spreek (vooral de eerste keer) wel ergens af waar meer mensen zijn. Je weet het immers maar nooit.


blank

3. Koffie drinken

Uit onderzoekt blijkt dat veel mensen het prettig vinden om op hun eerste date koffie te gaan drinken. Dus hoewel het misschien een beetje afgezaagd klinkt, is een koffiedate gewoon een goed idee. Je kunt er natuurlijk wel een beetje extra moeite voor doen om het toch een beetje origineel te maken. Zoek bijvoorbeeld een unieke locatie uit om koffie te gaan drinken. Of haal ergens koffie en drink deze gezellig op een bankje in het park of aan het water op. Zo kun je je koffiedate toch origineel maken.


4. Een pretpark

Zijn jullie allebei dol op een beetje spanning en sensatie? Dan is een date in een pretpark misschien wel hét idee voor jullie. Niet alleen kun je elkaar tijdens het wachten in de rij en het wandelen door het park beter leren kennen, maar het is ook leuk om gelijk iets te doen wat jullie allebei leuk vinden. Lekker samen door de lucht vliegen, over de kop gaan en de longen uit je lijf gillen. En bleek de persoon met wie je de date had toch niets voor jou? Dan heb je tenminste evengoed een leuke dag gehad.


blank

5. Picknick

Valt jullie date samen met mooi weer? Dan is het een leuk idee om samen te gaan picknicken. Lekker met een kleedje op het gras (of het zand), wat eten en drinken mee, en heerlijk genieten van het zonnetje, leuke gesprekken en de dingen om jullie heen. Je kunt eventueel ook nog een (bord)spelletje of iets dergelijks meenemen. Gewoon, voor de gezelligheid.


6. Een museum

Allebei dol op kunst? Dan is een uitje naar een museum voor jullie misschien wel dé manier om een eerste date door te brengen. Ga bijvoorbeeld naar een museum waar jullie allebei nog nooit zijn geweest, of neem hem of haar juist mee naar het museum dat jij het leukst vindt. Superleuk om elkaar tussen het rondkijken door beter te leren kennen.


7. Muziek

Als jullie allebei dol zijn op muziek, dan is dat misschien wel hoe jullie de eerste date het beste kunnen vormgeven. Ga bijvoorbeeld samen naar dat café waar dat ene leuke bandje speelt, ga samen een avondje karaoke zingen, of ga bijvoorbeeld naar een leuk muziekevenement in de buurt. Ook leuk: volg een workshop die met muziek te maken heeft. Ga bijvoorbeeld percussie leren spelen of misschien zelfs dansen.


8. Een workshop volgen

Hierboven al even genoemd: ga samen een workshop volgen. Niet alleen is het leuk dat jullie zo iets kunnen doen wat jullie allebei leuk vinden, maar het is ook leuk om op die manier samen iets nieuws te leren. Zijn jullie bijvoorbeeld dol op eten of koken? Dan kunnen jullie een kookworkshop gaan volgen. Houden jullie allebei van cocktails? Ga dan gezellig een workshop cocktails maken volgen. Hebben jullie allebei iets met sieraden? Dan kunnen jullie ook sieraden gaan maken. Of volg bijvoorbeeld een workshop:

 • Salsadansen
 • Bloemschikken
 • Pottenbakken
 • Schilderen
 • Sushi maken
 • Schapendrijven
 • Met roofvogels vliegen
 • Fotografie
 • Bonbons maken
 • Taart maken

De mogelijkheden zijn eindeloos.


blank

9. Ga iets sportiefs of actiefs doen

Een andere leuke manier om een eerste date door te brengen, is door iets sportiefs of actiefs te gaan doen. Nu kun je natuurlijk samen gaan hardlopen, tennissen of fietsen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke dingen die je zou kunnen doen. Ga bijvoorbeeld:

 • Boogschieten
 • (Midget)golfen
 • Kanoën
 • Suppen
 • Mountainbiken
 • Paardrijden
 • Trampoline springen
 • Bowlen
 • Lasergamen
 • Vliegeren
 • (Blo)karten
 • (Indoor) Skydiven
 • Poolen
 • Klimmen
 • Abseilen

Er is vast iets te vinden wat jullie allebei leuk vinden.


10. Escape Room

Een Escape Room is een héle goede manier om elkaar beter te leren kennen. Deze optie is misschien een beetje eng of spannend als je iemand nog niet kent, maar het is echt heel erg leuk om te doen. Daarnaast leer je elkaar ook gelijk goed kennen. Je moet samenwerken, zult heel wat af lachen en weet gelijk of jullie in staat zijn om samen te werken. Daarnaast hebben jullie daarna gelijk iets leuks om over te praten onder het genot van een kop koffie of een drankje.


11. Eten

Samen uit eten gaan op de eerste date is niet iets wat veel mensen prettig vinden. Niet alleen zit je gelijk een hele tijd met elkaar opgescheept, maar het is ook ongemakkelijk dat je eigenlijk niets anders kunt doen dan naar elkaar kijken en met elkaar praten. Gelukkig zijn er een hele hoop dingen die met eten te maken hebben die je wél zou kunnen doen tijdens een eerste date. Ideaal voor als jullie allebei dol zijn op lekker eten. Je kunt zoals eerder genoemd bijvoorbeeld samen een workshop gaan volgen, waarbij jullie gaan koken of bakken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook naar een foodmarkt of foodfestival gaan en daar proeven van allerlei verschillende keukens. Op deze manier kun je tóch samen genieten van lekker eten. En het is nog gezellig ook!


12. Neem hem/haar mee op jouw favoriete uitje

Om elkaar te leren kennen, is het een leuk idee om de ander mee te nemen op jouw favoriete uitje. De ander zal gelijk weten wat je leuk vindt en jij kunt vervolgens laten zien en uitleggen waarom je dat zo leuk vindt. Dit uitje kan natuurlijk van alles zijn. Misschien vind jij het wel superleuk om op een mooie dag een bootje te huren en te gaan varen? Of misschien doe je op je vrije dag niets liever dan een mooie wandeling maken. Misschien is er een sport die je graag beoefend? Of een plek waar je graag komt? Een activiteit die je graag doet? Mocht het klikken met je date en mochten jullie elkaar graag nog een keer willen zien, dan kan je vragen of de ander jou de volgende keer meeneemt op zijn/haar favoriete uitje. Een hele leuke manier om meer over elkaar te weten te komen.


Leuke activiteiten voor een eerste date

In dit artikel heb je inspiratie op kunnen doen voor leuke activiteiten voor een eerste date. Zorg er in ieder geval voor dat je iets gaat doen waar je je zelf prettig bij voelt. Voor een eerste date is het altijd handig als er voldoende afleiding is. Op die manier hoef je niet bang te zijn voor ongemakkelijke stiltes en kunnen jullie het evengoed leuk hebben als er tussen jullie niet echt een klik is. Welke activiteit het beste bij jou en jouw date past, hangt natuurlijk helemaal af van wie jullie zijn en wat jullie leuk vinden om te doen. Zorg er in ieder geval voor dat je iets kiest wat jullie allebei leuk vinden. Iemand die hoogtevrees of claustrofobie heeft, kun je immers beter niet meenemen naar een klimmuur of een Escape Room. Peil dus altijd even of iets bij de ander past. Twijfel je? Dan kun je beter op safe spelen en iets anders gaan doen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag