Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt een blind date? 10 leuke tips

Hoe werkt een blind date? 10 leuke tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Tegenwoordig zijn blind dates niet meer zo verrassend als vroeger. Door alle sociale media is de kans groot dat je al enigszins weet wie je gaat ontmoeten. Toch blijft het spannend. Hoe is de ander in werkelijkheid? En wat vindt hij of zij van jou? Jezelf ontspannen en iets leuks aantrekken helpen al heel veel. In dit artikel geven we alle tips voor een leuke blind date, voor mannen én vrouwen .

Je weet nooit hoe een blind date uitpakt, maar je kan er in elk geval een leuke avond van maken. Van kledingtips tot gespreksonderwerpen: hier lees je hoe je dat doet.


Is een blind date tegenwoordig nog een blind date?

Echte blind dates zoals je die vroeger veel had, komen tegenwoordig niet zoveel meer voor. Door het gebruik van allerlei sociale media en datingapps is de kans groot dat je op één van deze kanalen een of meerdere foto’s van iemand kan zien. Je hebt dan dus al een beeld van iemand. Het voordeel is dat je weet of iemand je type is, maar het nadeel is dat een foto een momentopname is. Op die manier kan een foto van iemand positief uitpakken of helemaal niet.

Sommige mensen zijn erg onzeker en hebben alleen oude en/of onduidelijke foto’s. Andere mensen hebben meer zelfvertrouwen en laten meer van zichzelf zien. Daarbij willen ze ook graag een mooie foto van de ander kunnen zien. Hieronder lees je een leuke tip over al of niet foto’s delen en andere tips om voorbereid en ontspannen op je blind date te verschijnen.


blank

1. Foto’s uitwisselen of een volledige blind date?

Hoewel de meeste mensen foto’s uitwisselen, hoeft dat helemaal niet. Sommige datingsites zijn erop ingericht dat je pas na meerdere gesprekken iemands foto te zien krijgt. Zo kom je erachter of je qua belangstellingen en karakter een match bent. Andere mensen zitten op een datingsite waar ze wel direct een foto kunnen plaatsen, maar zijn daar te verlegen voor. Als je dit allebei bent en wat afspreekt, heb je een echte blind date. Het kan ook zijn dat je vrienden je willen koppelen met iemand die je nog niet kent.

Een andere manier van volledig blind daten is naar een speeddate event gaan. Je praat dan een aantal keer kort met iemand die je nog nooit ontmoet hebt, en naderhand kan je aangeven wie je nog eens zou willen zien.

Of je een echte blind date wilt of een ‘halve’ blind date met iemand die je al van een foto kent, is helemaal aan jou. Dit geven we als tip: als je een blind date hebt waarbij je iemands foto (nog) niet gezien hebt, ga er dan ook niet naar op zoek. Hou je verwachtingen realistisch en ga er open in.


2. Maak een afspraak en blijf niet eindeloos chatten.

Waarschijnlijk heb je al goed contact met je toekomstige blind date, want anders zat je niet te denken aan een blind date. Wacht niet te lang met afspreken en stel ontspannen voor om een keer koffie te gaan drinken of speciaalbier te proeven.
Als je eerst eindeloos gaat chatten of appen met iemand, worden je verwachtingen heel groot, terwijl je de ander nog niet gezien hebt. Daarbij is niet iedereen online hetzelfde qua communicatie, als in het echt. Zelfs als je een foto van iemand hebt gezien, kan jouw voorstelling van iemand heel anders zijn dan hoe de persoon in het echt is.

Een andere reden om niet te lang te wachten met met een afspraak, is dat het oncomfortabel kan zijn als je veel over jezelf hebt verteld tegen iemand die niet jouw type blijkt te zijn. Zeker niet als je achteraf gezien al veel tijd in deze persoon hebt geïnvesteerd, en de ander in jou.

Natuurlijk kan je voor de date gezellig appen of mailen, maar wacht niet te lang met afspreken en laat jezelf niet teveel meeslepen. Zo bescherm je jezelf tegen een grote teleurstelling.


blank

3. Maak een afspraak op een geschikte plek

De plek waar je afspreekt kan veel invloed hebben op hoe de date verder verloopt. Zo is een eerste date in de bioscoop niet zo handig, omdat je dan door de film wordt meegesleept en je niet echt een gesprek hebt samen. Wat zijn wél leuke activiteiten voor een (eerste) date:

 • Samen een wandeling maken (liever niet al te afgelegen, dus kies een gezellig park, de dierentuin of de stad).
 • Koffie drinken in een leuk barretje.
 • ‘s avonds ergens wat drinken.
 • samen een ijsje of een andere snack halen
 • een tentoonstelling bezoeken die jullie allebei leuk vinden

Samen wat drinken is niet het meest origineel, maar het is wel ontspannen en duurt niet eindeloos lang. Als de date erg leuk is, heb je een goede reden om een extra drankje te drinken óf om gauw een andere keer af te spreken. Klikt het niet of valt het tegen, dan kan je op tijd weg zonder dat je bijvoorbeeld een hele maaltijd of film hoeft uit te zitten.

Als het moment dat jullie afspreken dichterbij komt, zet dan de leuke plaatsen en activiteiten die je kent om wat af te spreken op een rijtje. Kies er één uit zodat je een leuk idee kan aandragen als de ander jouw kant uitkomt.


4. Bang dat je geen gespreksstof hebt?

De één is van nature spontaan en heeft altijd gespreksstof, terwijl de ander wat introverter is. Sommige mensen lossen dit op door van tevoren een lijstje te maken met onderwerpen of vragen en deze in hun telefoon te zetten. Daar is niets mee mis, maar als je enkel dat lijstje afwerkt en de ander is ook verlegen, zijn jullie al snel door het gesprek heen. Zo hou je het gesprek spontaan:

 • Stel de ander vragen als hij of zij iets vertelt aan jou (sla hier niet in door, het hoeft geen interview te worden).
 • Stel af en toe een grappige vraag: ‘Wat is het meest rare dat je ooit gedaan hebt?’ of ‘Welke reis zou je ooit nog willen maken?’
 • Schrik niet teveel als er een stilte valt, want dan zal je sneller gaan forceren om een einde aan de stilte te maken. Het is oké als er af en toe een stilte valt.
 • Is je nog iets leuks of geks overkomen dat je zou willen delen: vertel het je date. Misschien komt er een heel leuk gesprek uit voort.
 • Probeer al te persoonlijke, of negatieve onderwerpen te mijden.

Neem gerust je lijstje mee, maar zorg ook voor een spontaan gesprek en vraag door als de ander iets vertelt aan jou. Niet teveel, want dan komt de date ook niet ten goede.


5. Wat trek je aan en waar let je date op?

Er zijn geen uitgebreide regels over wat mannen of vrouwen aan moeten trekken tijdens een eerste date. Echt niet. De één voelt zich prettig in een spijkerbroek, de ander in iets netters (dat geldt voor zowel mannen als vrouwen). Draag iets waarin je jezelf bent en je prettig voelt, maar waaraan de ander wél kan zien dat je er aandacht aan hebt besteed.

Voor mannen is een overhemd altijd goed, omdat deze zowel casual als netjes gedragen kan worden. Vrouwen hebben wat meer keuze dan mannen, omdat mooie sieraden, een beetje make-up, mooie schoenen of een sjaal een outfit heel compleet kunnen maken. Zelf een jeans en sneakers kunnen prima, zeker wanneer je ze als vrouw combineert met een mooie blouse, top of trui.

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat donkere sneakers (met een donkere neus) meestal wat ‘gekleder’ staan dan sneakers met een witte neus.
Nog een paar tips voor mannen en vrouwen:

 • Lekker ruiken is altijd goed (voor mannen en vrouwen), maar zorg ervoor dat je niet een hele walm om je heen hebt.
 • Begroet je date niet met kauwgom in je mond. Een kauwgom begroeting is geen goed begin voor een leuke date.
 • Was je haar en breng het mooi in model.
 • Trek geen te oude of te nieuwe schoenen aan. Te versleten schoenen zijn niet zo verzorgd, terwijl sommige nieuwe schoenen ongemakkelijk lopen.
 • Draag altijd iets dat echt bij je past, en niet iets wat je alleen aantrekt omdat je een date hebt. Als je niet comfortabel bent met je kleding en dus niet met jezelf, straal je dat uit.
 • Een uitgesproken stijl laten zien (als je die hebt) is altijd leuk. Daarmee laat je zien wie je bent en dat je weet wat je wilt.

Er verzorgd uitzien is dus belangrijk, en draag verder vooral wat je zelf mooi vind.


6. Relax, want je leven hangt niet van een date af.

Maak het feit dat je een blind date hebt niet te groot. Het is spannend, maar het is aan de andere kant gewoon een ontmoeting tussen twee mensen die gezellig iets gaan drinken. Je leven hangt er niet vanaf. Als je heel graag iemand wilt ontmoeten kan het wel zo voelen, maar dat maakt het ook erg zwaar. Zie de blind date in de eerste plaats als leuke ontmoeting.
Heb je veel last van zenuwen voor de date, probeer die dag dan iets te doen waar je ontspannen van wordt. Neem vooraf een warme douche of een warm bad, ga sporten of laat je hond uit. Iets doen met vrienden vinden ook veel mensen prettig.


blank

7. Op tijd komen heeft meerdere voordelen.

Naast dat het een veel betere indruk maakt dan te laat komen, heeft op tijd komen op jullie date nog een ander voordeel. Als je als eerste op de afgesproken plek bent, heb je even de tijd om de plek in je op te nemen en je op je gemak te voelen. Dat voelt veel prettiger dan (haastig) als laatste van de twee aan komen lopen.

Als jullie alle twee erg op tijd zijn is ook dat een goed begin: jullie willen allebei een attente indruk maken op de ander.


8. Vertel anderen van je date

Je vrienden of een familielid op de hoogte stellen van je date is slim om een paar redenen. In de eerste plaats kan een vriend(in) van je je op je gemak stellen als je je erg druk maakt om de date. Daarnaast blijft een blind date altijd een afspraak met iemand die je in principe niet kent. Het kan geweldig zijn, mwoah, of je voelt je helemaal niet prettig. In het laatste geval is het prettig als iemand weet waar je bent en als je diegene eventueel kan bereiken, al is het maar omdat je je verhaal kwijt wilt.


9. Maak je verwachtingen niet te groot

Iedereen heeft weleens sprookjesverwachtingen die niet helemaal reëel zijn. Op een blind date gebeurt dat ook makkelijk. We helpen je uit de droom: de kans dat je iemand tegenkomt die helemaal perfect is, is klein. Focus je in eerste instantie op een leuke ontmoeting, en geef de ander een kans als je merkt dat je het erg gezellig vindt. Liefde op het eerste gezicht komt maar af en toe voor. Meestal moet het groeien.
Als je verwachtingen realistisch zijn, heb je een grotere kans op een ontspannen, leuke date.


10. Doe samen iets nieuws

Een leuk festival, een bandje in een kroeg, speciaal biertjes proeven een leuke tentoonstelling of een stad waar jullie allebei nooit komen: een nieuwe activiteit is erg leuk. Waarschijnlijk levert het ook goede gesprekken op. Ook fijn is dat je je wat meer verbonden voelt met de ander door samen iets nieuws te proberen. Dat hoeft helemaal niets groots te zijn (juist niet). Het beste kies je een niet al te lange activiteit die redelijk vrijblijvend is. Zo kan je allebei weer weg als het niet klikt. Klikt het wel, dan heb je samen gelijk een leuke herinnering!


Bereid je voor, maar wees wel relaxed

blank

Een echte blind date komt niet heel veel voor. Veel mensen hebben tegenwoordig al foto’s van elkaar gezien door alle mogelijkheden van social media. Je kan er echter ook bewust voor kiezen om geen foto van jezelf te laten zien. Als je dit samen doet kan het erg leuk uitpakken, en ligt de focus meer op de klik en op de belangstellingen die jullie samen hebben.

Voor de meeste mensen is een blind date spannend, maar jezelf voorbereiden betekent vooral dat je goed verzorgd en ontspannen bent. Heel veel meer kan je niet doen. Probeer op tijd een afspraak te maken en hou een vriend(in) of familielid op de hoogte. Zo is er altijd iemand die weet waar je bent en of je een leuke date hebt gehad.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag