Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Bruiloftverzekering: Hoe kan ik mijn bruiloft verzekeren?

Bruiloftverzekering: Hoe kan ik mijn bruiloft verzekeren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De bruiloft. Een van de mooiste, maar tevens een van de duurste dagen van je leven. Plus: het is een momentopname. Wat als er onverhoopt iets mis gaat, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen, extreme weersomstandigheden of iets anders?

Dan wil je het liefst zoveel mogelijk kosten laten dekken door de verzekering. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan de bruiloftverzekering en geven we antwoord op de vraag: “Hoe kan ik mijn bruiloft verzekeren?”


Hoe kan ik mijn bruiloft verzekeren?

Ga jij binnenkort trouwen? Dan kun je een verzekering afsluiten om de kosten te dekken, mocht de bruiloft onverhoopt niet door kunnen gaan over verplaatst moeten worden. Er zijn verschillende kosten die gedekt worden, zoals de reserveringskosten, huurkosten van de locatie, trouwfotograaf, ingehuurde band, druk werk et cetera. Daarnaast kun je nog aanvullende dingen verzekeren zoals de huwelijkscadeaus, trouwkleding en de huwelijksreis.

Je kunt een bruiloftverzekering het beste vergelijken met een evenementenverzekering, maar dan gespecificeerd op bruiloften. Om te bepalen welke bruiloftverzekering en welke dekking bij je past, moet je de mogelijkheden met elkaar vergelijken. Hieronder zullen we de verschillende dekkingen voor jou toelichten.

Praktische aspecten van het afsluiten van een bruiloftverzekering

  • Wanneer moet je een bruiloftverzekering afsluiten? Zodra je kosten voor je bruiloft maakt, is het verstandig om de bruiloftverzekering af te sluiten. Op het moment dat je aanbetalingen doet, kun je inschatten hoe duur je bruiloft ongeveer gaat worden. Dan kun je ook makkelijker berekenen wat de premie zal bedragen.
  • Waar kun je een bruiloftverzekering afsluiten? Er zijn verschillende aanbiedingen van huwelijksverzekeringen. De grootste en meest bekende verzekeraar is ‘AON Bruiloftverzekeringen’. Andere grote aanbieders zijn No Risk Wedding en Vrij Verzekerd. De ene aanbieder is niet per se beter dan de andere, je zult zelf de verzekeringen moeten vergelijken en de kleine lettertjes / polisvoorwaarden goed met elkaar moeten vergelijken. Het kan geen kwaad om een adviesgesprek aan te vragen voordat je een keuze maakt! Van te voren kun je je alvast inlezen door online offertes aan te vragen.

blank

Wat valt er onder de bruiloftverzekering?

Stel, je wil een bruiloftverzekering afsluiten voor de grote dag. Wat wordt er dan allemaal gedekt? De details liggen een beetje aan jouw aanbieder en aan het type verzekering dat je kiest, maar wij kunnen alvast inzicht geven in welke aspecten je allemaal kunt verzekeren.

Standaard verzekering: onkosten (basisdekking)

Elke bruiloftverzekering begint met een basisdekking. Dat betekent dat je alle voorspelbare kosten dekt. Wat wil dat zeggen? Je bent verzekerd tegen de kosten die je al hebt gemaakt voor de bruiloft en de kosten die je moet maken als je bruiloft wordt onderbroken, uitgesteld of afgelast. Daarnaast ben je verzekerd als het bruidspaar zelf, of belangrijke gasten zoals familie en vrienden niet kunnen komen, dan ben je verzekerd. Dat klinkt een beetje alsof alles al gedekt is, toch? Let goed op en lees de kleine lettertjes! Want er moet een goede reden zijn om een bruiloft af te lassen.

Optie in de verzekering: slecht weer

Jouw droombruiloft vindt natuurlijk plaats onder de stralende zon. Of in ieder geval niet in de stromende regen. Toch blijft het een heikel puntje: het weer. Want je kunt onmogelijk voorspellen of het mooi weer wordt op je bruiloft. Je kunt voor alle zekerheid een overdekte bruiloftlocatie boeken, maar dat kan betekenen dat de bruiloft niet hetzelfde wordt als jullie diep van binnen zouden willen. Je kunt de gok er ook op wagen en een verzekering voor het weer afsluiten. Als je bruiloft niet door kan gaan door extreme weersomstandigheden, zijn jullie evenals je gasten verzekerd.

Optie in de verzekering: ongevallen en aansprakelijkheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje, al helemaal als de drank rijkelijk vloeit. We gaan er niet van uit, maar er zouden wel kleine dingen kunnen gebeuren… Medische kosten, schade aan bezittingen: het kan best wel een duur grapje worden. Om jezelf in te dekken voor deze potentiële onkosten, kun je een aanvullende verzekering tegen ongevallen en aansprakelijkheid afsluiten.

Annulering Huwelijksreis (optioneel)

Als alles volgens plan verloopt, gaan jullie het huwelijk samen vieren op huwelijksreis. Maar wat nu als de reis niet door kan gaan, om verschillende redenen? Soms kun je dan terugvallen op je reis- en annuleringsverzekering, maar lang niet altijd…. Dat is niet mals, want een huwelijksreis is ontzettend duur. Die kun je onmogelijk twee keer aanschaffen. Als je het zekere voor het onzekere wil kiezen, dan raden we je aan om je huwelijksreis mee te verzekeren.


blank

Wat wordt er niet gedekt?

Zelfs als je alle aanvullende verzekeringen voor je bruiloft hebt afgesloten, dan betekent het niet dat alles standaard gedekt wordt. Hoe zit dat precies?

Bestaande gezondheidsproblemen

Over het algemeen geldt dat bestaande ziektes (dus ziektes die jij of je partner al had voordat de bruiloft en verzekering überhaupt werd gepland) zijn niet meeverzekerd. Als je in je verlovingsperiode ziek wordt en je hebt al en een bruiloftverzekering, dan wordt dit waarschijnlijk wél gedekt. Dit geldt overigens ook voor de gasten. Als jouw moeder vaak last heeft van migraine, en ze heeft de dag van de bruiloft zo’n erge migraine dat ze niet kan komen, dan is dat helaas niet gedekt…

Bestaande financiële problemen

Een ander aspect dat meestal niet gedekt wordt, zijn bestaande financiële problemen van jullie als stel óf van de leverancier. Als de leverancier bijvoorbeeld contractbreuk pleegt, of een vergunning niet rond krijgt, dan moet je dit verhalen op de leverancier en kan de verzekering hier niets aan doen.

Persoonlijke problemen

Wordt de bruiloft afgelast vanwege persoonlijke problemen, zoals overspel? Helaas, hier heeft de bruiloftverzekering geen boodschap aan. Hetzelfde geldt voor een bruid of bruidegom die niet op komt dagen voor het altaar, zonder aanwijsbare reden. Het komt wel eens voor dat verloofde mannen en vrouwen koudwatervrees krijgen en op het laatste moment afdruipen. Tja, dan zit je toch met een (financieel) probleem…


blank

Wat kost een bruiloftverzekering?

Als je een bruiloftverzekering hebt, kan dit je veel geld besparen. In ieder geval als er iets mis gaat. Maar wat als er niets mis gaat en alles volgens plan verloopt, wat wij natuurlijk voor je hopen? Je wil van te voren natuurlijk weten wat een bruiloftverzekering kost, zodat je voor jezelf een kleine kosten-baten analyse kunt maken. Gemiddeld kost een bruiloftverzekering tussen de €200 en €300 per maand. Dit is gebaseerd op bruiloften die tussen de €15.000 en €20.000 kosten. Bij een bruiloft van €500, zijn de kosten slechts €75 per maand. Let op: dan heb je alleen de basisverzekering! Als je graag wilt weten wat het precies voor jou gaat kosten, gebaseerd op de kosten van jouw bruiloft en de gewenste aanvullende verzekeringen, dan raden we je aan om je premie te berekenen op de website van een aanbieder.

Let op: sommige verzekeringen zijn anders opgebouwd dan andere verzekeringen. Er zijn altijd bepaalde kosten die je maakt, zoals assurantiebelasting (21%) en natuurlijk de polis- en administratiekosten. Bij sommige verzekeraars zijn deze kosten al inbegrepen bij de prijs, bij anderen nog niet. Dat maakt wel verschil voor de uiteindelijke prijs! Vergelijk nauwkeurig alle verzekeringen, details van de verzekeringen en de prijs en kijk welke het beste bij jullie (budget) past.

Uiteindelijk betaal je ook voor je eigen geruststelling

Waarschijnlijk heb je de bruiloftverzekering niet nodig, maar toch is het een fijn idee om deze te hebben. In vergelijking met het totale bedrag, is het helemaal niet duur. En de geruststelling die je ervoor terug krijgt, mentaal, is echt heel veel waard. De bruiloft is al stressvol genoeg zonder financiële ‘wat-als’ zorgen.


Wanneer geen bruiloftverzekering afsluiten?

Allereerst heeft het geen zin om een bruiloftverzekering af te sluiten in de week dat je gaat trouwen. Dingen als slecht weer bijvoorbeeld, kun je al voorspellen, dus de kans dat je iets uitbetaald krijgt is vrij klein. Daarnaast is een bruiloftverzekering niet interessant voor koppels die op een maandagmorgen bij het gemeentehuis trouwen met een klein groepje vrienden en familie. Want eerlijk: wat kan daar feitelijk mis aan gaan? Een bruiloftverzekering wordt pas echt interessant, of misschien zelfs noodzakelijk, als je al maandenlang aan het sparen bent voor de bruiloft van je leven. Als je graag een knallend huwelijksfeest wil geven, met alles erop en eraan, en jullie het je financieel niet kunnen permitteren als er ook maar iets misgaat.


Wat doe je als je geen bruiloftverzekering hebt?

Misschien komt dit artikel voor jou een beetje te laat, omdat je bruiloft al achter de rug is en helaas niet vlekkeloos verliep. Dan zit er niets anders op dan te kijken naar de opties die andere, bestaande verzekering van jou, je partner of je gasten voor jou kunnen betekenen. Want stel: jouw broertje gooit per ongeluk een plakkerige cocktail over de DJ-set, die vervolgens kapot gaat.

Maar je hebt geen verzekering afgesloten voor de bruiloft specifiek. Wellicht kan je dan de WA-verzekering van je broertje aanspreken, omdat het immers zijn schuld is dat het kapot is, in welke situatie dan ook. Of het nou jouw bruiloft was, of een ‘regulier’ feestje in een kroeg. Denk goed na, wees creatief, want er zijn wellicht manieren om de schade te dekken! Doe dit echter wel eerlijk, zonder fraude te plegen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde Financieel Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag