Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een bruiloft? 13 kostenposten

Wat kost een bruiloft? 13 kostenposten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Trouwen is waarschijnlijk een van de mooiste dagen uit je leven, maar tegelijkertijd ook een van de prijzigste. Uit onderzoek blijkt dat het grootste gedeelte van de kosten aan het feest worden besteed.

Daarnaast dan heb je dan nog de ringen, de huwelijksnacht, huwelijksreis en de fotograaf. Een bruiloft kun je zo duur maken als je zelf wil, maar dit artikel geeft jou alvast een indicatie van de kosten voor een bruiloft.


blank

Gemiddelde kosten bruiloft

Na het aanzoek (of liever nog voor het aanzoek) mag er al flink gespaard worden: een bruiloft kost gemiddeld tussen de €12.000 en €18.000. Je kunt het natuurlijk zo bont maken als je zelf wil. Wil je iedereen laten overvliegen naar de andere kant van de wereld voor je bruiloft, dan ben je natuurlijk veel meer geld kwijt dan wanneer je het beperkt tot een buffet in de tuin van je ouders.


De 13 kostenposten van een bruiloft

De trouwjurk, de smoking, het vervoer, de huwelijksbedankjes, de ringen, de uitnodigingen, de dj, de huwelijksreis, de locatie, de fotograaf, het diner, het bruidsboeket, de bruidstaart en ga zo maar door. Je kunt je al gauw voorstellen dat de kosten oplopen. Om het een beetje overzichtelijk te houden, benoemen we hieronder de kosten per categorie

1. Ringen

Deze kostbare, symbolische sieraden kosten je al gauw tussen de €500 en €2000 voor een paar. Aan de ene kant lijkt het een goede kostenpost om op te besparen, aan de andere kant moet je je realiseren dat je deze ring (als het goed is) voor de rest van je leven moet dragen.

2. Uitnodigingen

Met een e-card heb je nauwelijks kosten, terwijl een kartonnen kaart €1 a €2 per stuk bedraagt. De geschatte kosten hangen er ook vanaf of je zelf de kaart ontwerpt of dat je een grafisch designer inhuurt. Kijk goed rond in je kennissenkring, daar zitten vast wel creatieveling bij die jullie graag (en gratis) wil helpen.

blank

3. Uiterlijk

Veel vrouwen dromen als klein meisje al over hun perfecte trouwjurk, dus maar heel weinig vrouwen zullen het ja-woord in een tweedehands jurk zeggen. De kosten van een jurk bedragen tussen de €500 en €2500 euro, afhankelijk van het merk en het aantal doorpassingen. Een pak is iets minder prijzig: maximaal €1500. Met een jurk alleen is het plaatje nog niet compleet: met alle foto’s die worden gemaakt, moet het haar en de make-up natuurlijk ook perfect zitten. Reken daarom nog €100 tot €300 voor de kapper en make-up.

4. Plechtigheid

Het officiële gedeelte kost – afhankelijk van de gemeente en locatie – tussen de €200 en €700. Bij de meeste gemeentes kun je op maandagochtend gratis trouwen, maar dat is voornamelijk bedoeld voor mensen die het niet kunnen betalen. Bovendien is het natuurlijk niet heel erg romantisch.

blank

5. Trouwvervoer

Kiezen jullie voor een paard en wagen, flitsende limousine of toch jullie eigen auto? Als je een vervoersmiddel wil huren, ben je gemiddeld €500 kwijt.

6. Bruidstaart

De bruidstaart wordt altijd met de grootste precisie gesneden, maar dat begrijp je wel als je weet dat het per stukje tussen de €2 en de €8 kost. Als je weinig waarde hecht aan een professionele taart maar toch je familie en vrienden wil trakteren, kun je misschien een beroep doen op de bak vaardigheden van een vriend of vriendin.

7. Fotograaf

Een fotograaf kost tussen de €250 en €2000 voor een hele dag. Dit is zeker geen verspilling van je geld, omdat jullie trouwdag met alle foto’s en video’s vereeuwigd kan worden!

blank

8. Diner

Een goede bruiloft gaat gepaard met een heerlijk diner. Ook hier kun je natuurlijk zelf dagen van te voren gaan bakken en braden, maar dat is vaak nauwelijks haalbaar als je zoveel gasten hebt. Leg daarom €500 tot €2000 opzij voor het diner, waarbij een buffet ongeveer €25 per persoon bedraagt en een menu €35.

9. Het feest (inclusief locatie)

‘s Avonds zijn er vaak het meeste mensen aanwezig, omdat de zogeheten ‘avondgasten’ dan ook aansluiten bij de ‘dag gasten’. Een feestje komt pas op gang met leuke decoratie, goede muziek en drank die rijkelijk vloeit. Helaas is dit tevens het duurste gedeelte van de dag. Afhankelijk van de locatie, de hoeveelheid drank en de hoeveelheid gasten, ligt dit bedrag tussen de €2000 en €7000. Inclusief de DJ à €500-€1000.

10. De huwelijksnacht

Vaak gaat het bruidspaar rond middernacht terug naar het hotel en we geven ze geen ongelijk: als je zo’n €100 tot €200 betaalt voor je hotel, dan kun je er maar beter van genieten. Om jullie huwelijksnacht nog specialer te maken moet je het hotel inlichten over het huwelijk: zij kunnen de kamer versieren en jullie voorzien van een ‘late check-out’.

11. De bedankjes

Veel kersverse echtparen sturen hun gasten vaak een bedankje voor hun komst en/of huwelijkscadeau. Reken hier ook €100 tot €200 voor.

blank

12. De huwelijksreis

Jullie zijn heus niet vies van een beetje backpacken, maar op de huwelijksreis mag het allemaal wel een tandje luxer. De huwelijksreis is dan ook de perfecte manier om samen terug te blikken op jullie huwelijksdag en te genieten van de wittebroodsweken. Afhankelijk van je bestemming, kost een huwelijksreis tussen de €1000 en €5000.

13. Extra kosten?

Er zijn altijd van die kleine dingen waar je geen rekening mee had gehouden. Zoals de huur van tafels en stoelen (bovenop de trouwlocatie!), het doorpassen van de trouwjurk of het bruidsboeket. Een andere kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien is de receptie: dit bedraagt al snel €15 per persoon.


Lees ook:


blank

Hoeveel wil je uitgeven voor je bruiloft?

De uiteindelijke kosten hangen heel erg af van de keuzes die je in bovenstaande categorieën maakt. Neem bijvoorbeeld de huwelijksnacht: ga je voor een jacuzzi in de kamer of vind je een knusse airbnb ook prima?

Uiteindelijk maakt de hoeveelheid gasten het grootste verschil. Hoe meer gasten, hoe meer uitnodigingen, hoe groter de ruimte die je moet huren en hoe groter het bedrag van de catering wordt.

Wie betaalt de bruiloft?

Vroeger was het gebruikelijk dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden. Vandaag de dag is dat niet meer vanzelfsprekend. Met een beetje geluk willen jullie beide ouders wat geld inleggen. Onthoud wel dat degene met de grootste inleg over het algemeen het hoogste woord voert wat betreft de invulling van de bruiloft.

Hoe bepaal je je budget?

Vaak gaat er achter elke bruiloft wel een spaarplan schuil: de meeste mensen hebben geen duizenden euro’s klaar liggen. Sparen wordt leuker als je een gezamenlijke spaarpot (bijvoorbeeld in de vorm van een rekening) maakt, zodat je de progressie goed in de gaten kunt houden.

Het werkt over het algemeen het beste om een bedrag met elkaar af te spreken en daar maandelijks naartoe te werken, afhankelijk van de datum van de bruiloft (en hoeveel jullie kunnen missen, natuurlijk!). Tel hier voor de zekerheid nog 10% tot 20% bij op, voor het geval de bruiloft duurder uitpakt dan dat jullie van tevoren hadden verwacht/gehoopt.

blank

Vraag een envelopje als huwelijkscadeau

Het huwelijkscadeau hoort er wel een beetje bij. Sommige bruidsparen geven expliciet een verlanglijstje op. Vroeger kreeg je vaak ‘uitzet’ cadeau, zoals een koffiezetapparaat of een ander huishoudelijk artikel. Tegenwoordig vragen sommige stellen ook simpelweg om een ‘envelopje’, waarmee ze bijvoorbeeld de huwelijksreis kunnen bekostigen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag