Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

11 tips voor een goedkope bruiloft

11 tips voor een goedkope bruiloft

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil jij graag trouwen, maar is het budget dat je daarvoor hebt niet zo groot? Maak je dan geen zorgen. Hoewel een bruiloft vrij prijzig is, valt er veel te doen om die kosten zo laag mogelijk te houden. Een bruiloft van tienduizend euro is helemaal niet per se nodig, het kan namelijk ook een stuk goedkoper. Hoe? In dit artikel geven we je 10 tips voor een goedkope bruiloft.

Goedkoop klinkt misschien niet heel erg positief. Het kan zijn dat je er beelden bij krijgt van een tweedehands jurk die niet helemaal goed past, van een feestje in een oude tochtige schuur, en van slechte wijn en karige hapjes. Maar dat is niet waar onze tips toe zullen leiden. We gaan je wél laten zien hoe je met een klein budget een onvergetelijke bruiloft kunt vieren.


1. De verplichte kosten

Natuurlijk kost trouwen altijd geld, maar hoeveel dat precies is, kun je grotendeels zelf bepalen. Eigenlijk zijn de enige kosten waar je geen invloed op hebt, de kosten die je moet betalen aan de gemeente. Zo zul je bijvoorbeeld voor jullie allebei een uittreksel van het geboorteregister moeten hebben, waar kosten aan verbonden zijn.


blank

2. Bepaal wat belangrijk is

Al je graag een goedkope bruiloft wilt, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je keuzes moet maken. Wat is voor jullie echt belangrijk, en waar wil je absoluut niet op bezuinigen? Denk daar goed over na. Wat is bijvoorbeeld belangrijker voor jullie, een grote bruidstaart of een goed feestje?

En wil je liever met familie en vrienden een hapje eten? Of kies je liever voor een avondje dansen? Huur je een luxe auto om je naar het stadhuis te laten vervoeren? Of geef je dat geld liever aan iets anders uit? Al deze dingen zijn belangrijk om te overdenken wanneer je graag een goedkope bruiloft wilt.


3. De datum en tijd

Wanneer je graag goedkoop wilt trouwen, is het handig om te onthouden dat de dag en tijd waarop je trouwt invloed heeft op de prijs. Wanneer je doordeweeks tijdens kantooruren trouwt zal dat namelijk een stuk minder kosten, dan wanneer je bijvoorbeeld op zaterdag of zondag trouwt. En voor wie de dag en tijd helemaal niet zo belangrijk is: elke gemeente is verplicht om een of meerdere momenten aan te bieden waarop je gratis kunt trouwen, dus doe daar je voordeel mee.

Tip: Ook in de trouwwereld bestaan hoog- en laagseizoenen. Zo zul je in het hoogseizoen (van mei tot oktober) meer betalen voor je bruiloft en alles wat daarbij komt kijken, dan in de maanden die daarbuiten vallen.

blank


4. Een intieme bruiloft

Natuurlijk zou je iedereen die je kent uit kunnen nodigen voor jullie grote dag, maar veel gasten betekent ook veel kosten. Niet alleen zul je een grotere locatie moeten huren, maar er zullen ook meer hapjes en drankjes moeten komen. Daarom is het verstandiger om een intiem gezelschap uit te nodigen met wie jullie deze grote dag het liefst willen vieren. Wees daarom kritisch als jullie de gastenlijst op gaan stellen. Kies voor familie, goede vrienden en mensen zonder wie je deze dag absoluut niet kunt voorstellen. De rest kun je eigenlijk wel weglaten.

Hoewel het misschien lastig is om niet iedereen die je kent uit te nodigen, heeft een kleinere bruiloft ook een hoop voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld veel meer tijd om met iedereen te kletsen en te dansen, en loop je niet het risico dat je je aandacht niet onder al je gasten kunt verdelen. Wil je toch liever een grote bruiloft met veel gasten? Dat is mogelijk, maar ook dan zul je keuzes moeten maken.


5. Locatie

De locatie waar je gaat trouwen en het feestje gaat vieren, bepaalt uiteindelijk voor een groot deel de kosten voor je bruiloft. Door hier slim mee om te gaan, kun je dus een hoop kosten besparen. Kijk eens wat verder dan de gebruikelijke zalen en locaties. Hebben jullie (of iemand dichtbij jullie) een grote tuin? Maak er dan bijvoorbeeld een tuinfeest van. Of kies voor een origineel feestje in een park of op het strand. Door je niet vast te houden aan traditionele feestlocaties, en door open te staan voor andere ideeën, kun je een hoop geld besparen op de trouwlocatie


blank

6. Diner

Ook het diner is vaak een flinke kostenpost, en ook hier kun je gelukkig op besparen. Wanneer je het thuis of ergens buiten viert, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een grote barbecue te houden. Gezellig buiten, een lekker zonnetje erbij, koud drankje, fijn muziekje, en je hebt een supergezellig etentje met de mensen die er echt toe doen. Wat ook een mogelijkheid is, is dat je iedereen die komt vraagt om iets mee te nemen.

Zo kan iedereen in plaats van een huwelijkscadeau een lekker gerecht meenemen. Zet alle gerechten op een lange tafel en maak er een lopend buffet van. En als laatste tip: je kunt natuurlijk ook zelf koken. Vraag aan vrienden, je ouders, of ooms en tantes, of ze je willen helpen met het bereiden van de gerechten. Niet alleen is het supergezellig om een avond of twee voor de bruiloft met z’n allen een avondje te koken, maar het scheelt ook nog eens een hoop geld. Probeer het niet te moeilijk voor jezelf te maken, en maak gerechtjes die vrij makkelijk zijn, zodat je er geen nachtwerk van hoeft te maken.

Tip: Ook op de taart kun je op deze manier een hoop geld besparen. Vraag bijvoorbeeld aan iemand die gek is op bakken of hij of zij je wil helpen met het bakken van een mooie taart.


7. Doe het zelf

Je kunt dus een hoop geld besparen op het diner en de taart door het zelf te maken, maar je kunt dit natuurlijk met nog veel meer dingen doen. Heb je een vriend of vriendin die heel handig is met make-up en haar? Vraag hem of haar dan om je te helpen met het doen van je haar en make-up, om zo de kosten voor een kapper en visagist uit te sparen. Ook de versiering van het huis of de locatie kun je natuurlijk grotendeels zelf verzorgen. Maak mooie kaarsenhouders van lege potjes of flessen, of leef je uit met stof en papier om andere mooie decoraties te maken. Online zijn heel veel tutorials te vinden voor het maken van je eigen bruiloft decoratie, waardoor je ongetwijfeld iets kunt vinden dat bij je past.

Tip: Ook de trouwkaarten kun je zelf maken, of door een handige vriend of vriendin in elkaar laten knutselen. Niet alleen is het heel leuk om dit (samen) te doen, maar het bespaart je ook nog eens een hoop geld.


8. De jurk en het pak

Trouwjurken zijn meestal voorzien van een flink prijskaartje, waardoor vaak alleen de jurk al voldoende is om een klein budget op te maken. Houd er rekening mee dat je niet per se op de jurk of het pak hoeft te besparen, als je dat wel op de rest doet. Voor wie wel graag ook iets minder uitgeeft aan de trouwkleding, valt daar ook een hoop te besparen. Trouw bijvoorbeeld in de trouwjurk van je moeder, of kies voor een witte jurk van een ‘normale’ kledingwinkel. Trouw je in de zomer? Kies dan voor een leuk kort jurkje, in plaats van voor een officiële trouwjurk. Ook wanneer je je trouwjurk of pak wel nieuw koopt, kun je besparen. Kijk vooral goed rond en bezoek meerdere (online) winkels om zo tot de beste (en wellicht ook goedkoopste) keuze te komen.

Bonustip: Lees ons artikel over tips voor het vinden van een goedkope trouwjurk.


blank

9. De ringen, het boeket en de foto’s

Trouwringen zijn duur, maar ook in dit geval kun je besparen door goed rond te kijken. Online zijn veel verschillende aanbieders te vinden, en de prijzen verschillen vaak enorm. Wil je echt veel besparen op de ringen? Kies dan voor zilveren ringen, of voor ringen die officieel geen trouwringen zijn, maar die wel matchen. Vaak zijn deze ringen vele malen goedkoper dan ‘echte’ trouwringen. Voor de bloemen kun je natuurlijk een duur bruidsboeket laten maken, maar je kunt misschien ook vragen aan die handige tante of zij misschien een mooi boeket voor je in elkaar wil zetten. En in plaats van een dure fotograaf inhuren, kun je misschien ook aan iemand die je kent vragen of hij of zij de foto’s wil maken. Zo bespaar je heel simpel een hoop geld.


10. Durf het anders te doen

Bruiloften hebben vaak een standaard indeling. ’s Morgens naar de kapper en visagist, daarna wordt je opgehaald of ga je je partner ophalen, dan foto’s maken, naar het stadhuis, na het trouwen een hapje eten, dan een receptie, en uiteindelijk het feest. Maar dat veel bruiloften met deze dagindeling werken, wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat jullie dat ook moeten doen. In plaats van de bruiloft een hele dag te laten duren, kun je natuurlijk ook pas ’s avonds (op locatie) trouwen. Ook kun je ervoor kiezen om alleen met de naaste familie naar het stadhuis te gaan, en de rest pas ‘s avonds uit te nodigen voor een feestje. En wie zegt eigenlijk dat je niet alleen ‘s middags een bruiloft kunt vieren?


11. Een bruiloft met een klein budget

Als je graag goedkoop wilt trouwen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een van die dingen is dat je keuzes zult moeten maken. Je kunt wel alles tegelijk willen, maar met een kleiner budget is dit vaak gewoon niet haalbaar. Kijk daarom naar wat jullie het belangrijkste vinden, en zorg dat dat in ieder geval goed geregeld is. De rest is dan slechts bijzaak. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je deze bijzondere dag doorbrengt met de mensen van wie je het meest houdt, zodat het een dag wordt om nooit te vergeten. En daar kan geen budget tegenop.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag