Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips voor het vinden van een goedkope trouwjurk

Tips voor het vinden van een goedkope trouwjurk

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is zover, je hebt de man of vrouw van je dromen ontmoet en jullie besluiten in het huwelijksbootje te stappen. Nu is het tijd om op te zoek te gaan naar dé jurk! Je budget is echter niet oneindig en je hebt geen duizenden euro’s over voor een jurk die je slechts één keer draagt. Bezoek echter een gemiddelde bruidszaak en het lijkt of er geen goedkope bruidsjurken bestaan. Gelukkig zijn er toch genoeg opties om een goedkope bruidsjurk te vinden, je moet alleen iets verder willen kijken dan de standaard bruidszaak. In dit artikel geven we je heel veel verschillende tips bij het zorgen voor een goedkope trouwjurk.

Ten eerste willen we je er graag op wijzen dat je bij het het aanschaffen van een trouwjurk rekening mee moet houden dat er nog kosten bij kunnen komen voor het op maat maken van de jurk. Tijdens de mooiste dag van je leven wil je natuurlijk dat je een jurk draagt die je als gegoten zit en er zal dus vaak nog het één en ander versteld moeten worden aan de jurk. Afhankelijk van hoeveel er aan verstelwerk moet gebeuren zullen de kosten hiervan tussen de 100 en 200 euro zijn. Bij sommige bruidszaken is dit bij de prijs inbegrepen, maar soms ook niet. Zorg dus dat je hier voor de aanschaf van op de hoogte bent, zodat je niet onverwacht extra kosten zult hebben.


Ga voor een model in de uitverkoop

Veel bruidszaken houden jaarlijks een uitverkoop, waarbij de laatste stukken van oude collecties verkocht worden, om plaats te maken voor de nieuwe collectie. In de bruidswereld is er natuurlijk wel sprake van trends, maar dit gaat echter veel minder snel dan in de rest van de modewereld. In een jurk van het vorige seizoen ben je dus ook zeker niet meteen ouderwets. Vraag de verkoopmedewerkers in de bruidszaak naar de uitverkoopartikelen, want dit zal vaak niet heel duidelijk aangegeven zijn (ze willen vanzelfsprekend liever de nieuwe stukken verkopen). Vaak hangen deze jurken wat meer achterin de winkel bijvoorbeeld. Het vergt wellicht iets meer zoekwerk, omdat je misschien niet in de eerste de beste bruidszaak meteen jouw jurk zult vinden, gezien je toch wat minder keus hebt. Maar dan is het wel goed mogelijk dat je een paar honderd euro op je jurk kunt besparen.

Sample sale

Aan het einde van het seizoen zit de kans er goed in dat ook de showmodellen verkocht worden. Vraag verkoopmedewerkers of het mogelijk is de jurk die als show- of pasmodel gebruikt is, aan te schaffen. Dit zijn de jurken die op een paspop gebruikt zijn om de het model van de jurk te tonen aan potentiële klanten, of jurken die door andere bruiden gebruikt zijn om te passen. Als dit je niet zoveel uitmaakt, dan kan het kopen van een show- of pasmodel van de jurk van je dromen je zomaar een paar honderd euro besparen.

Outletstores

Er zijn in Nederland een aantal bruidsmodeoutletstores, waar je nieuwe trouwjurken kunt vinden die velen malen goedkoper zijn dan in reguliere bruidszaken. Houd er rekening mee dat dit wel vaak iets oudere collecties zijn, als je voor het nieuwste van het nieuwste wilt gaan dan ga je bij outletstores waarschijnlijk niet dé jurk vinden. Maar als je bijvoorbeeld graag een designerjurk wilt, maar hier geen duizenden euro’s voor over hebt, dan kan een outletstore een uitkomst zijn. Voor een designerjurk betaal je hier misschien 1000 euro, dit is natuurlijk alsnog ontzettend veel geld, maar wel heel veel voordeliger dan de prijs van een gemiddelde designerjurk in een bruidszaak. Je vindt hier echter ook genoeg andere (niet-designer) jurken, met prijzen vanaf ongeveer 100 euro.


Een tweedehands bruidsjurk

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het kopen van je trouwjurk, maar hoe erg is het eigenlijk dat iemand anders ook al de mooiste dag van haar leven in deze jurk beleefd heeft? Die jurk heeft eigenlijk alleen maar good vibes! Er zijn bruidszaken die alleen maar tweedehands jurken verkopen, zoals Wedding Wonderland en soms heeft een gewone bruidszaak, naast reguliere bruidsjurken een klein collectie tweedehands trouwjurken.

Daarnaast is het in sommige families gebruikelijk om een trouwjurk van moeder op dochter over te dragen. Dus wellicht hebben jullie in je familie een prachtige bruidsjurk die jij ook weer kunt dragen.


Maak je eigen jurk

Als je goed om kunt gaan met de naaimachine is het natuurlijk geweldig om je eigen trouwjurk te maken. Dat is de ultieme voorpret! Op bijvoorbeeld deze site kun je patronen voor trouwjurken vinden. Als je ontzettend creatief bent kun je er zelfs voor kiezen om je eigen patroon te maken, maar dan moet je wel echt verstand van zaken hebben, anders wordt het een frustrerende klus. Kun je dat nog niet, maar lijkt je dit een mooi project? Dan raden we je aan om eerst een naaicursus patroontekenen te volgen, zodat je weet waar je aan begint.

Als je eenmaal het patroon klaar hebt, dan kan het echte werk beginnen. Haal in een goede stoffenwinkel mooie stoffen en benodigdheden voor de afwerking en je kunt aan de slag. Populaire stoffen voor bruidsjurken zijn bijvoorbeeld zijde, chifon, voile, satijn, crepe en taft.

Daarnaast raden we je aan om echt ruim op tijd te beginnen, want dit is niet een klusje dat je gehaast wilt afraffelen. Daarnaast kan het heel leuk zijn om dit samen met bijvoorbeeld je moeder of zus te doen, dat scheelt tijd en is natuurlijk ook erg gezellig. Je trouwjurk helemaal zelf maken kost misschien de meeste tijd, maar het is wel een hele mooie uitdaging, je hebt gegarandeerd een unieke jurk, het is erg voordelig, je hebt wekenlang voorpret en je kunt de jurk volledig aanpassen aan jouw maten en voorkeuren.

Heb je iets minder tijd tot je beschikking, of ben je iets minder vaardig met de naaimachine? Dan kun je natuurlijk ook overwegen om een tweedehandsjurk zelf te vermaken. Zo heb je toch een unieke jurk, maar maak je het jezelf iets minder ingewikkeld.

Een andere optie is om met het naaipatroon en een mooie stof naar een goede kleermaakster te gaan en de jurk voor je te laten maken. Dit zal natuurlijk prijziger zijn, maar alsnog velen malen goedkoper dan een designerjurk uit de bruidswinkel. Er zijn ook speciale bruidsjurknaaiateliers, waar je je eigen bruidsjurk kunt laten maken, voor een fractie van de prijs van een jurk uit een bruidszaak.


Ga voor minder traditioneel

Als je toch al niet zoveel met de standaard traditionele bruiloft hebt, dan is een traditionele lange witte jurk wellicht ook helemaal niet nodig. Dat kan veel geld besparen, want dan kun je je jurk ook buiten het bruidsassortiment vinden. De keuze die je dan hebt is ineens enorm! En buiten de bruidszaken zijn genoeg prachtige jurken te vinden, voor een fractie van de prijs die ze in bruidszaken rekenen.


Huur een trouwjurk

Als je erover nadenkt is het best gek: een peperdure jurk kopen die je vervolgens maar één keer draagt. Hecht jij niet zoveel waarde aan het bezitten van zo’n jurk, dan kun je natuurlijk er ook voor kiezen om een jurk te huren. Dan heb je wel een prachtige jurk op je bruiloft en daarna niet een jurk in je kast hangen die je toch niet meer kunt dragen. Denk hier echter goed over na van te voren, want de emotionele waarde van een trouwjurk is voor veel bruiden heel hoog. Als jij dit echter alleen maar zonde van je geld en de jurk vindt, dan is huren een goede optie. Je betaalt voor het huren van een jurk vaak maar 20 tot 30 procent van de aanschafprijs.

Lijkt je dit een goede optie, verdiep je dan goed in de bruidszaken die aan het verhuren van jurken doen. Let daarnaast op de borg die gerekend wordt voor de jurk, deze zijn vaak erg hoog, omdat stoffen kunnen scheuren of bevuilen. Zorg ook dat de prijs van de reiniging van de jurk vooraf duidelijk is, dan kom je achteraf niet voor verassingen te staan. Let tenslotte goed op of je sporen van het vermaken van de jurk kunt zien. Voor iedere bruid moet dit natuurlijk opnieuw gebeuren, zodat de jurk volledig op maat is. Je wilt natuurlijk niet dat di


Verkoop je eigen jurk

Wat je ook kunt doen is dat je wel een prachtige en peperdure trouwjurk koopt, maar na je bruiloft weer verkoopt. Dan maak je iemand anders er weer blij mee en trouw je alsnog in de jurk van je dromen. Besef je wel dat de jurk nadat jij deze gedragen hebt op je bruiloft, deze ongeveer 30 tot 50 procent van haar waarde verliest. Je kunt dus zeker een groot bedrag ervoor terugverdienen, maar verwacht niet dat je de jurk voor een paar tientjes minder dan de aankoopprijs kwijtraakt.

Hoe kun je je trouwjurk verkopen? Zorg dat je de jurk na je bruiloft goed laat reinigen en neem de kosten hiervan dus ook vooraf mee in je budget. Bewaar bij de aankoop van je jurk zoveel mogelijk informatie over de jurk. Dit kun je vermelden in de verkoopadvertentie. Zorg ook dat je de maten van de jurk kent. Ten eerste kun je dit natuurlijk zelf doen, bijvoorbeeld door middel van Facebook, maar ook Marktplaats kan een geschikt medium zijn. Daarnaast kun je de jurk verkopen aan bruidszaken die tweedehands bruidsmode verkopen. Houd er dan wel rekening mee dat zij hier natuurlijk ook iets aan willen verdienen, dus de prijs die je er dan voor kunt krijgen zal ongeveer één derde van de aanschafprijs zijn.


Afdingen op de prijs van je bruidsjurk

Dit lijkt misschien gek om te doen bij een trouwjurk, omdat gevoel natuurlijk een grote rol speelt bij de gelegenheid waarvoor je deze jurk koopt. Niet iedereen zal hier zich dan ook comfortabel bij voelen. Kun je je echter wel hier over heen zetten dan zul je zien dat het vaak mogelijk is om te onderhandelen over de prijs van je jurk. Vragen om korting op alleen de jurk werkt meestal niet, maar als je van plan bent de accessoires ook in dezelfde winkel aan te schaffen, dan kun je wel vragen of je bijvoorbeeld de accessoires er bij zou kunnen krijgen, of dat jullie er een andere mooie deal van kunnen maken.


Risicovol: online shoppen in China

Op internet kun je na even Googlen de meest fantastische trouwjurken vinden voor een prikkie. Maar schijn bedriegt! Deze jurken lijken op de foto’s misschien prachtig, maar vallen in het echt vaak vies tegen. De levertijd van deze jurken is vaak ontzettend lang en duurt vaak langer dan van te voren de afspraak is. Bovendien zijn de jurken op de foto’s vaak totaal anders dan de jurk die je straks via de post ontvangt. Daarnaast is het natuurlijk zo dat de verkoopsters in bruidszaken je precieze maten kunnen opmeten, als je dit via internet zelf moet doorgeven dan is het toch veel sneller mogelijk om hier fouten in te maken. Al met al lijdt online bestellen dus veelal tot teleurstellingen en stress. Dan is goedkoop uiteindelijk duurkoop en dat wil je jezelf natuurlijk besparen. Je kunt dus een gokje wagen en een jurk voor een prikkie via bijvoorbeeld een Chinese webshop aanschaffen, maar besef je wel dat je hier behoorlijk mee de fout in kan gaan.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag