Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je een goedkope trouwlocatie?

Hoe vind je een goedkope trouwlocatie?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Trouwen wordt een van de mooiste dagen uit je leven, maar ongetwijfeld ook de duurste. Samen met je toekomstige levenspartner moet je flink sparen om deze dag te kunnen verwezenlijken. Een groot gedeelte van het budget wordt opgeslokt door de locatie. Daarom is de locatie tevens een aspect waarop je flink kunt besparen. Daarom proberen we in dit artikel de volgende vraag te beantwoorden: “Hoe vind je een goedkope trouwlocatie?” We zoomen in op de verschillende kostenposten van een trouwlocatie en geven je nog wat randinformatie over andere kostenposten van je bruiloft. 


Hoe vind je een goedkope trouwlocatie?

Meerdere wegen leiden naar Rome. Dat geldt net zo goed voor het vinden van een perfecte trouwlocatie. Soms moet je flink zoeken om tot een goede en goedkope trouwlocatie te komen, soms loop je zomaar tegen een betaalbaar juweeltje aan. Om jou te ondersteunen in de zoektocht naar een goedkope trouwlocatie, hebben wij in ieder geval een soort stappenplan ontwikkeld.

1. Bepaal je budget

Wat wil jij uitgeven aan je trouwlocatie? Dat kun je het beste bepalen aan de hand van je totale budget voor de bruiloft. Heb je nog geen idee wat een bruiloft ongeveer kost, of wat je hier aan uit wilt geven? Dan raden we je aan om ons andere artikel te lezen: “Wat kost een bruiloft?”. Hierin komen alle kosten voor de bruiloft naar voren. We verklappen alvast dat de locatiekosten een van de grotere kostenposten zijn. Naast het eten en drinken (soms inbegrepen in de locatie!), de trouwkleding, de ringen en dergelijke. Pas als jij het totale budget hebt bepaald, kun je kijken hoeveel de locatie mag kosten. Leg minstens €1000 opzij, want veel goedkoper gaat het niet worden. Tenzij je erg creatief bent en heel veel hulp hebt van vrienden en familie.

2. Zoek goedkope locaties

Daarna begint de zoektocht naar goedkope trouwlocaties binnen jullie budget. Over het algemeen maak je de minste kosten als je een locatie bij jullie in de buurt zoekt. Je kunt er makkelijk komen en eventueel zelf op en aanrijden om te helpen met de versiering. Dus rijd een rondje door de provincie en kijkt of je iets ziet wat je bevalt.

Of, nog makkelijker, ga via Google op zoek naar ‘goedkope trouwlocatie in x’. Je kunt verschillende offertes aanvragen en vergelijken. Een andere manier om goedkope trouwlocaties te vinden, is door een oproepje te plaatsen op social media. Hierin vermeld je duidelijk het budget (of in ieder geval dat je op zoek bent naar een betaalbare locatie), het aantal gasten dat je wilt ontvangen en de provincie waar het feest in moet plaatsvinden. Voordat je het weet reageren er vrienden en vriendinnen met leuke tips voor je bruiloft.

Een derde manier om een goedkope trouwlocatie te vinden, is door kritisch te kijken naar je eigen netwerk. Met name direct vrienden en familie kunnen jou misschien wel uit de brand helpen qua locatie. Want in plaats van een viergangendiner, kun je ook zorgen voor een buffet in iemands tuin of een gezellige barbecue. Waarbij het vlees wordt gegrild door een bekende, bij wijze van spreke. Zolang je creatief bent kun je in je eigen omgeving vaak hele goedkope alternatieven vinden voor dure trouwlocaties. Uiteindelijk doet de aankleding al heel wat! Bovendien zijn de gasten belangrijker dan de locatie zelf. Zij bepalen de sfeer! Met een goedkope trouwlocatie kun je meer gasten uitnodigen.

3. Vergelijk op prijs-kwaliteit

Wees kritisch op de prijs voor een trouwlocatie. Kies niet zomaar de goedkoopste uit, maar ga goed na waar de prijs allemaal uit is opgebouwd. Wat kan er allemaal inbegrepen zijn in de prijs voor een trouwlocatie?:

 • De kosten voor het opbouwen en afbouwen van een locatie
 • Kosten voor muziek (bijvoorbeeld voor de DJ, huren van apparatuur)
 • Kosten voor versieringen zoals bloemen, ballonnen
 • Kosten voor bediening
 • Kosten voor eten en drinken (horeca)
 • Kosten voor host/hostess
 • Et cetera

Dus als je een offerte ontvangt van een trouwlocatie, moet je goed vergelijken op de voor- en nadelen van een locatie. Soms lijkt trouwlocatie A goedkoper (bijvoorbeeld €2000), tegenover trouwlocatie B (bijvoorbeeld €3000). Maar als trouwlocatie B veel meer kosten dekt, dan is dat uiteindelijk goedkoper. Op die manier moet je ven vergelijken hoe de prijs-kwaliteitverhouding per locatie is geregeld.


Kun je de locatiekosten voor een bruiloft vermijden?

Het korte antwoord is ‘nee’. Het lange antwoord volgt nu. Reken jezelf niet te rijk als je gaat trouwen in jouw eigen tuin of in de tuin van vrienden en familie. Want hoewel je de locatie niet hoeft af te huren, betekent het niet dat er helemaal geen locatiekosten meer zijn. Want waar je rekening mee moet houden, is dat jouw locatie nog moet worden aangekleed. Er zullen misschien wat dingen moeten worden neergezet, zoals stoelen, statafels, versieringen, eventueel muziekboxen en dergelijke. Als je dit allemaal, heel toevallig, zelf in huis hebt, kun je het op eigen gelegenheid naar de locatie brengen. Maar dan alsnog moet je waarschijnlijk betalen voor het busje dat je huurt om deze spullen op locatie te krijgen. Vaak is het goedkoper (en scheelt het een hoop gedoe!) om een leverancier in te huren, die de spullen naar de locatie brengt.

Kosten voor opbouwen, afbouwen, horeca, bediening et cetera

Als je trouwt op een officiële trouwlocatie moet je ook altijd betalen, zelfs als je eten en drinken afneemt. Want de locatie zal er dan voor zorgen dat het een privé evenement wordt, waardoor zij eventuele andere omzet mislopen. Als jij een gigantische bruiloft geeft met 100 gasten die er allemaal eten en drinken, hoor jij de locatiehouder niet klagen. Maar als je met 20 man voor een gezellig bruiloftbarbecue kiest, zullen de ‘gemiste’ inkomsten van de locatie toch ergens gecompenseerd moeten worden. Naast de kosten voor het huren / tegemoetkomen van de horeca, is er vaak ook nog een bijdrage voor het op- en afbouwen van de locatie. De eigenaar van de plek moet ervoor zorgen dat alles helemaal klaar staat voor de bruiloft, inclusief de aankleding. Daar gaan de nodige uurtjes (en dus geld!) in zitten. Ten slotte kiezen veel bruidsparen ervoor om tevens gebruik te maken van het personeel van de locatie. Zij kunnen hapjes en drankje rondbrengen, zodat er een hoop gedoe uit handen wordt genomen. Maar ook hier hangt uiteraard een prijskaartje aan.


Hoeveel kost een trouwlocatie gemiddeld?

De kosten voor een trouwlocatie zijn niet voor elke bruiloft en voor elke situatie hetzelfde. Je moet zelf een overzicht maken van welke soorten kosten je allemaal verwacht te maken. Daarna kun je de balans opmaken en kijken wat je uiteindelijk, met alle kosten tezamen, kwijt bent aan de trouwlocatie. De exacte kosten van een trouwlocatie hangen onder andere af van:

 • De locatie van de trouwerij
 • Alleen ochtend, middag, avond of hele dag?
 • Aantal daggasten en avondgasten
 • Wel geen eten/drinken/muziek/versiering/entertainment
 • De dag dat je trouwt (zaterdag is bijvoorbeeld duurder dan maandag)

Je houdt het meeste overzicht in de kosten als je kiest voor een all-in-deal, waarbij de locatie zowel de horeca als entertainment voor rekening neemt. Dit is vaak ook goedkoper dan dat je allerlei losse initiatieven regelt. Natuurlijk moet je zelf nog wel even een rekensommetje maken om te kijken of dit daadwerkelijk zo is.

Stel, we gaan uit van een trouwlocatie waar je de hele dag verblijft. Overdag verwacht je 30 gasten en ‘s avonds 100 gasten. Dit zijn redelijk gangbare getallen voor bruiloften. Reken dan op gemiddeld €6000 voor de locatie van jouw dromen. Hopelijk lukt het jou met onze tips om deze kosten nog wat verder naar beneden te drukken, want het is een hoop geld… En dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere kosten die bij een bruiloft komen kijken!

 foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag