Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor een originele trouwbelofte

10 tips voor een originele trouwbelofte

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is de mooiste dag van je leven: je trouwdag. Steeds meer Nederlands kiezen ervoor om elkaar een trouwbelofte voor te lezen. In Amerika is dit een standaard onderdeel van een huwelijk. Wij snappen wel waarom die trouwbeloftes steeds populairder worden: het is een prachtige manier om de liefde van je leven te laten weten waarom je van hem of haar houdt.

Je wilt natuurlijk ten overstaan van je toekomstige man of vrouw plus al je vrienden, collega’s en familie wel goed beslagen ten ijs komen met een prachtige belofte. Daarom geven wij je tien tips voor een originele trouwbelofte. Zo maak je de mooiste dag van je leven nóg mooier!


blank

1: Ga even spieken

Doe vooral inspiratie op! Op internet vind je talloze trouwbeloften, in geschreven vorm, maar ook als video’s op Youtube. Zo kun je even spieken bij andere bruiloften en kijken hoe andere bruidsparen hun trouwbeloften hebben aangepakt.

Natuurlijk neem je zo’n belofte niet één of één over, dat is weinig origineel, maar het bekijken van andermans trouwbelofte kan je wel inspireren voor je eigen verhaal. Ook kun je films kijken om de kunst van de wedding vows af te kijken. Nummer één aanrader is natuurlijk de film The Vow met Channing Tatum.


2: Begin met steekwoorden

Je moet ergens beginnen met het schrijven van je trouwbelofte. Daarom alvast de eerste tip voor een originele trouwbelofte: maak eerst een lijstje met steekwoorden van wat je wilt vertellen.

Als je meteen de mooiste, poëtische zinnen op papier wilt zetten, maak je het jezelf heel moeilijk. Die juiste woorden komen vanzelf wel: bekijk eerst wat je precies tegen je geliefde wilt zeggen, daar kun je er later lopende zinnen van maken.

Zo blijf je dicht bij jezelf en verval je niet in een stereotiep verhaal. Begin op tijd met het vormen van dit lijstje: zo hoef je ten tijde van een writers block niet te stressen over een originele trouwbelofte.


blank

Een andere tip is om bij het schrijven van je trouwbelofte niet te verzinken in clichés. Dat kan echt een dooddoener zijn als je een origineel verhaal wilt vertellen. Een voorbeeld van een zin die je beter niet kunt gebruiken: ‘liefde is blind, maar jij bent altijd de mooiste in de kamer’. Dit kan in principe over iedereen gaan. Jouw partner is uniek, maak je trouwbelofte daarom ook uniek.


4: Trip down memory lane

Een originele trouwbelofte is een persoonlijke trouwbelofte. Jullie verhaal is natuurlijk uniek en het waard om op je trouwdag nog eens te herinneren. Om je trouwbelofte heel persoonlijk te maken, is het daarom een goed idee om goed in jullie verleden te graven.

Beschrijf bijvoorbeeld jullie eerste date, waar waren jullie, wat hadden jullie aan? Denk terug aan de allereerste vakantie samen, de eerste kus of het eerste moment waarvan je het zeker wist: dit is de ware. Neem de mooie herinneringen en leuke anekdotes vooral mee in je trouwbelofte, het publiek én natuurlijk je partner zal een traantje wegpinken.


blank

5: Beloof ook echt iets

Een trouwbelofte heet niet voor niets een trouwbelofte.. Beloof daarom in je verhaal ook echt iets. Dit maakt je trouwbelofte erg persoonlijk en origineel en geeft mooi ruimte voor een grapje. Doet je vrouw bijvoorbeeld nooit de deksel op de pot pindakaas?

Beloof haar dat je dit altijd voor haar zult doen. Of kan je man maar niet ophouden over zijn hobby? Beloof hem dat je altijd naar hem zult luisteren. Hebben jullie een bepaalde traditie, zoals op elke maandagavond samen pasta eten?

Beloof je partner dat je tot in de eeuwigheid een heerlijke tagliatelle maakt. Je snapt wat wij bedoelen.. met een persoonlijke belofte maak je je trouwbelofte grappig én origineel.


6: Wees niet bang voor emotie

Kun je het bij het schrijven van je trouwbelofte al bijna niet droog houden? Ben je bang dat je stem zal breken als je bij het altaar staat? Of dat je juist moet lachen om die leuke anekdote? Laat dit helemaal los! Je gaat trouwen met de liefde van je leven, logisch dat dat emoties bij je oproept. Ga vooral niet oefenen tot je een ons weegt en als een soort robot zonder tranen of lach je trouwbelofte kan opzeggen. De emotie maakt je belofte juist heel echt en persoonlijk. Blijf vooral jezelf.


blank

7: Zet je talent in

Zet ook je persoonlijke talent in bij het uiten je trouwbelofte. Heb jij een prachtige zangstem? Zing dan voor je partner een stuk van zijn of haar lievelingslied. Speel een stuk gitaar, reken uit hoeveel seconden jullie al bij elkaar zijn en zullen gaan zijn of draag een gedicht voor.

Let op dat het geen show wordt: je doet het immers voor je liefje. Kies er daarom voor om je talent bij een (klein) onderdeel van je trouwgelofte te gebruiken en alleen als je zeker weet dat je bruid of bruidegom dat kan waarderen. Hoe origineel wil je het hebben?


8: Laat iemand anders je trouwbelofte horen

Het is altijd fijn om nog even te sparren met je beste vriend, familielid of iemand anders die je erg vertrouwt. Het zou helemaal fijn zijn als diegene je relatie goed kent en een beetje gevoel voor taal heeft. Zo kan die dierbare je helpen bijschaven en toevoegen, zodat je tot een fantastische trouwbelofte komt.


9: Kort je trouwbelofte in tot twee minuten

Yes, je bent bijna klaar met je trouwbelofte. De volgende tip is: kort je trouwbelofte in tot maximaal twee minuten. Zo kun je je trouwbelofte beter onthouden op de grote dag zelf, maar weet je ook zeker dat je de belangrijkste elementen in je belofte houdt. Op deze manier blijft het ook leuk voor de bruiloftsgasten: niemand geniet echt van een ellenlang verhaal over je relatie.


10: Huur iemand in

Lukt het je écht niet om je trouwbelofte te schrijven? Huur dan een ghostwriter in die je kan helpen om de woorden uit je hart op papier te zetten. Zo iemand kan fantastisch schrijven, maar blijft op de achtergrond. Samen kun je tot een prachtige trouwbelofte komen. Overleg wel even en wees eerlijk tegen je nieuwe man of vrouw dat je iemand hebt ingehuurd, anders heb je misschien je eerste echtelijke ruzie al te pakken..


Wat is precies die trouwbelofte?

In Amerika zijn wedding vows onderdeel van elk trouwen, maar ook in Nederland lezen toekomstig man of vrouw elkaar steeds vaker een trouwbelofte voor. In een trouwbelofte vertel je jouw partner waarom je van hem of haar houdt, hoe jij jullie toekomst voor je ziet en wat jij belooft te doen in jullie huwelijk.

In welk gedeelte komt het uitspreken van de trouwbelofte dan aan bod? Officieel is er een moment voor de beloftes vlak voor het uitspreken van het ja-woord. Vlak voordat de ambtenaar jullie in het echt verbindt, kun je je belofte met je geliefde delen. Je trouwdag is echter jullie dag: als je liever je beloften op een ander moment met elkaar wilt delen kan dat natuurlijk ook. Het is jullie feest!

Het is wel goed om van tevoren met je liefje te overleggen over de trouwbelofte: zo weet je zeker dat jullie beiden een trouwbelofte willen schrijven en kun je de toon alvast overleggen. Heeft je partner een hekel aan zoetsappigheid, dan is het dus niet aan te raden om een slijmerige trouwbelofte voor te dragen. Of hecht hij of zij juist veel waarde aan humor? Dan kom jij niet met een bloedserieuze trouwbelofte aan. Praat er daarom samen over, zo voorkom je eventuele misverstanden en weet je zeker dat je allebei een trouwbelofte wilt voordragen.

Het schrijven van een trouwbelofte kan best moeilijk zijn. Je wilt je liefje natuurlijk de mooiste woorden geven op de dag van jullie leven. Daarbij heb je een hoop publiek. Je wilt ook niet met een standaard praatje komen. Met onderstaande tips voor een originele trouwbelofte komt het helemaal goed!


Conclusie

Met deze tips schrijf je zeker een originele trouwbelofte. Door te spieken bij andere (film)trouwerijen kun je veel inspiratie opdoen, maar met je eigen herinneringen en anekdotes kom je al heel ver. Stress over je trouwbelofte hoeft echt niet: als je dicht bij jezelf en je partner blijft, komt het echt goed. Nu kun je je verheugen op wat je liefde over jou te zeggen heeft en genieten van de mooiste dag van je leven!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag