De 8 leukste musea in Duitsland

De 8 leukste musea in Duitsland

Laatst bijgewerkt: 21 augustus 2018

Ons buurland Duitsland kent een rijke geschiedenis en je vindt er verschillende, bijzondere regio’s. Liefhebbers van cultuur zoeken graag musea op in hun vakantie. Wij zetten een aantal mooie musea in Duitsland op een rij. Musea zijn niet alleen leuk voor cultuurliefhebbers, maar ook voor mensen die nieuwsgierig zijn naar bepaalde steden, regio’s of geschiedenis. Daarom bespreken we hier de leukste musea, verspreid door heel Duitsland. De meeste suggesties zijn ook geschikt voor kinderen.


Municipal Gallery in Lenbachhaus, München

De Municipal Gallery in Glenbach house is alleen al qua gebouw een bijzonder museum. Het gebouw is deels historisch en deels hypermodern. Zelfs de tuin is de moeite van het kijken waard! In de Municipal Gallery vind je een schitterende, vaste verzameling kunst uit de 19e en 20e eeuw. Er worden ook verschillende losse tentoonstellingen gehouden. Je kunt hier onder meer kunst bekijken van Wassily Kandinsky en andere kunstenaars van Der Blauwe Reiter (een groep vernieuwende, impressionistische kunstenaars).

Dit schitterende museum is een paradijs voor kunstliefhebbers van het impressionisme, maar ook als je kennis wil maken met kunst is de Municipal Gallery de moeite waard.

Prijzen en toegankelijkheid

De Municipal Gallery is rolstoeltoegankelijk en de toegangsprijs is 10 euro. Het gereduceerde tarief is 5 euro. Behalve blindengeleidehonden, zijn honden niet toegestaan. Kinderen zijn welkom in dit museum en er worden educatieprogramma’s voor kinderen georganiseerd.
Faciliteiten

Het museum heeft een eigen restaurant waar je lekker kan eten en daarnaast is er een badkamer, toiletten een garderobe.


DesignPanoptikum, Berlijn

Dit is een kleinschalig museum in Berlijn dat nog het meest doet denken aan een verstrooide professor. Of aan de toekomst. Je vind hier de meest uiteenlopende vreemde apparaten en kunstwerken. Veel mensen zien Het Designpanoptikum als een mix tussen een museum en een kunstgalerie. De kunstenaar van het Designpanoptikum heeft dagelijkse voorwerpen uit hun context gehaald, waardoor het één er nog futuristischer uitziet dan het ander. De (Russische) eigenaar van dit kleine museum geeft graag een rondleiding en is een bijzonder goede verteller.
Je vindt dit museum aan de Poststraße 7 in Berlijn. Het museum is geschikt voor jong en oud.


LWL-Open-Air Museum Detmold (Freilichtmuseum Detmold) Noord-Rijnland-Westfalen

In dit museum lijkt het net of je in een filmset rondloopt. Dit openlucht museum neemt je mee naar vroeger en hoe de mensen toen leefden. Het terrein is meer dan 90 hectare groot.  In meer dan 100 gebouwen kan je zien hoe de mensen woonden, werkten en het huishouden voerden. Je komt veel deskundige medewerkers tegen die de tijd voor je nemen als je vragen hebt.
Het terrein van dit museum is wat heuvelachtig. Als je wilt kan je met paard en wagen naar de hoger gelegen gebouwen. Bezoekers ervaren dit museum als flink groot, dus we raden je aan om er goed de tijd voor te nemen. Trek bij voorkeur schoenen aan waar je een flink stuk op kan wandelen.

Activiteiten

In het Freilichtmuseum Detmold kan je regelmatig presentaties bijwonen van mensen die een vroeger beroep laten zien.

Eten

In verschillende gebouwen van het openluchtmuseum heb je de mogelijkheid om lekker te lunchen.


Städel Museum, Frankfurt

Dit is één van de meer bekende musea in Duitsland. Het Staedel museum staat bekend om haar prachtige collectie kunst vanaf het jaar 1500 tot nu. Door dit overzicht is dit museum ook erg geschikt voor mensen die niet heel bekend zijn met kunst. Er komen in het Städel verschillende bekende kunstenaars voorbij, zoals Monet, Kirchner, Rembrandt, Vermeer en Botticelli.
De afdeling moderne kunst is ook zeer de moeite waard: hier vind je werk van Yves Klein, Francis Bacon en Jean Dubuffet.

Voor kinderen

Leuk om te weten is dat het Städel museum elke laatste zaterdag van de maand een kunstworkshop voor kinderen organiseert. In de zomer wordt deze workshop in de tuin van het museum gegeven.
Voor kinderen onder de 12 jaar is een bezoek aan het Städel museum gratis.

Let op

Het Städel museum is op maandag gesloten. Bekijk voor de actuele openingstijden en bijzonderheden altijd even de website.


Deutsches Historisches Museum, Berlijn

Dit museum zit in het prachtige Zeughaus en laat de geschiedenis van Duitsland goed en volledig zien. Zo krijg je de Pruisische monarchie goed in beeld, maar ook de tweedeling van het Duitse rijk en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het gebouw zelf is al indrukwekkend, met zijn grootte van 90 bij 90 meter.
Het Deutsches Historisches Museum is erg mooi voor als je met veel beeldmateriaal zicht wil krijgen op de geschiedenis van Duitsland. In acht verschillende tijdperken maak je kennis met de ontwikkelingen en gebeurtenissen van het oude Duitsland.

Praktische informatie

We raden aan om voor dit museum flink wat tijd uit te trekken. De ervaring is dat mensen een paar uur rondwandelen als ze alles willen zien. Een toegangskaartje kost 8 euro.


Mathematikum, Giessen (Hessen)

Het Mathematikum is hét museum waarin wetenschappelijke fenomenen gaan leven en begrijpelijk worden. Voor natuurkundeliefhebbers, wetenschappers en kinderen is dit museum leuk en interessant! Je komt hier de meest bijzondere experimenten tegen. Je kan staan in een gigantische zeepbel, puzzels oplossen, bruggen bouwen en nog heel veel meer. Ondertussen leer je alles over natuurkundige problemen, verschijnselen en oplossingen. Jong en oud zijn hier wel een tijdje bezig.

Praktische informatie en lunch

Een kaartje voor het Mathematikum kost 9 euro. Het museum is rolstoeltoegankelijk en ook goed toegankelijk voor slechtzienden. De meeste interactieve experimenten zijn ook geschikt voor mensen met slecht zicht.
Er is een restaurant in Mathematikum, waar heerlijke bakkersspecialiteiten te eten zijn.

Winkel

De winkel van dit museum is extra de moeite waard, omdat je hier puzzels en spellen van het museum in het klein kan kopen. Misschien is jouw favoriete experiment hier wel verkrijgbaar in miniatuurvorm!


Miniatur Wunderland, Hamburg

In Nederland hebben we Madurodam, maar Miniatur Wunderland in Hamburg is ook erg de moeite waard. Dit miniatuurmuseum neemt je mee door de hele wereld, compleet met noorderlicht, verschillende landschappen en een echt werkende luchthaven. Veel mensen denken bij dit museum gelijk aan kinderen, maar juist ook voor volwassenen is dit een bijzondere ervaring. In de gedetailleerde landschappen ontdek je steeds iets nieuws. Dit miniatuurmuseum is realistisch en tegelijkertijd fantasievol.

Praktische informatie en tips.

Een kaartje voor dit museum kost voor volwassenen 15 euro, en voor kinderen onder de 16 jaar 7,50 euro. Vanwege de populariteit van dit museum raden we aan om vooraf kaartjes te reserveren. Het is ook mogelijk om dit museum ’s avonds te bezoeken. Een extra bijzondere ervaring.
In het museum zit een restaurant waar heerlijk vers eten geserveerd wordt.


Haus der Berge, Berchtesgade, Beieren

Het Haus der Berge is een knus, intereractief museum waarin je de bergachtige streek van Beieren goed kan leren kennen. Het museum ligt bij de Duitse Alpen en laat alles zien over de dieren die er leven. In de bergen is het leefgebied van dieren erg divers (water, bos, lucht en veld) en in het Haus der Berge kan je ontdekken hoe elk dier leeft. In dit interactieve museum is van alles te doen (interessant voor elke leeftijd) en er worden diverse natuurfilms gedraaid.
In het restaurant bij Haus der Berge kan je typische Alpen specialiteiten eten.
Als je op vakantie bent in Beieren, dan is het Haus der Berge absoluut de moeite waard! Kijk op de website https://www.haus-der-berge.bayern.de/ Helemaal mooi is om een natuurwandeling te maken na een bezoek aan dit museum. Je hebt er dan meer oog voor.


Tot slot

Zoals we bij sommige musea al aangaven, is het handig om van tevoren (online) toegangskaartjes te kopen. Dit scheelt wachten in de rij, wat met name in de grotere steden kan voorkomen. Houd wel in de gaten dat het bij het kopen van een kaartje de bedoeling is om op de desbetreffende dag het museum te bezoeken. Je zit er dan wel aan vast en dat moet wel bij je vakantie of stedentrip passen.
Ben je nieuwsgierig naar kunst maar zie je op tegen een halve dag rondlopen in een museum, begin dan eens met een kleiner museum. Het is verrassend leuk wat je allemaal ontdekt en je zal zien dat de tijd erg snel gaat.

 foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag