Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de leukste bos activiteiten?

Wat zijn de leukste bos activiteiten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ze zeggen wel eens dat Nederland vol is. Het is er druk en de natuur is vervangen door een betonnen jungle. Alhoewel dat deels natuurlijk waar is, zijn er ook nog genoeg plekken in Nederland waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan en waar je eventjes kunt ontsnappen uit de waan van de dag. Heerlijk wandelen door een zee van groen in het voorjaar en in de zomer of in de herfst juist genieten van alle herfstkleuren die de bomen en struiken tentoonspreiden. Het bos is dan ook een welkome plek voor eenieder die rust zoekt in een wereld die sneller lijkt te draaien dan ooit. Om je van inspiratie te voorzien hebben we een aantal leuke bos activiteiten voor je op een rijtje gezet.


Een dagje naar het bos

Het allermooiste van een bos is misschien nog wel dat geen dag hetzelfde is. De 4 seizoenen zorgen ervoor dat er in elke periode van het jaar weer andere zaken zijn te bewonderen. Zodra de eerste lentezonnestralen zich aandienen hoor je de vogeltjes volop fluiten en kort daarna zullen de takken groen kleuren. De zomer is bij uitstek geschikt voor een dagje bos. Waar het op het strand of in de stad soms bloedheet kan zijn in de warmere maanden van het jaar, zul je in het bos verkoeling vinden in de schaduw van het bladerdak. Picknickmandje en dekentje mee en genieten maar. De herfst staat weer garant voor 1001 kleuren. Niet voor niets dat veel mensen dit het mooiste seizoen vinden om een dagje naar het bos te trekken. Het zorgt voor inkeer. De realisatie dat alles vergankelijk is. Van de prachtige bloemen die je in het voorjaar kon bewonderen is niets meer over. De herfst en de winter maken er korte metten mee. Maar zodra die eerste lentezonnestralen weer opduiken is de cirkel rond en begint het spelletje weer van voren af aan.


Activiteiten in het bos

Activiteiten in het bos zijn er genoeg, maar het seizoen is uiteraard bepalend hoe geslaagd de betreffende activiteit zal zijn. ‘s Winters met een dekentje en een goed gevulde picknickmand het bos in duiken is op z’n zachts gezegd niet het meest slimme plan dat je kunt bedenken natuurlijk. Om die reden vind je hieronder uiteenlopende activiteiten zodat je genoeg inspiratie hebt voor het gehele jaar.

Picknicken

We hebben hem al twee maal benoemd, simpelweg omdat het zo’n geslaagd uitje is. In het voorjaar en de zomer (maar ook op een mooie herfstdag) is het heerlijk om met een dekentje en wat lekkere hapjes en drankjes het bos in te trekken. Kies een mooi plekje uit, spreid het kleedje en geniet van de zon en de frisse lucht die je tot je neemt. Een goed boek maakt het plaatje compleet en mocht je met de kids op pad gaan, zorg dan dat ze iets hebben om mee te spelen. Een bal, badminton-setje of frisbee is vaak meer dan genoeg om ze uren zoet mee te houden.

Wandelen

De grootste open deur in dit hele artikel, maar zeg zelf: wat is er nu fijner dan je verstand op 0 zetten en lekker door het bos banjeren? Niets toch? Laat de smartphone in de broekzak of de tas zitten en leg de focus volledig op het hier en het nu. Zeker weten dat het je goed doet!

Mountainbiken

Liever wat actiever? Stap op de mountainbike en cross over de smalle bospaadjes. Niet elk bos is hier natuurlijk geschikt voor, maar als er een bos bij jou in de buurt is met wat heuveltjes en mooie bospaadjes is het een geweldige activiteit. Zelf geen mountainbike? Doorgaans geen probleem. Op tal van plekken in Nederland kun je een MTB huren voor een dagje.

Speurtochten

Erg leuk om te doen als verjaardagsfeestje voor de kids. Maak een heuse speurtocht door het bos waarbij ze raadsels moeten oplossen en van hot naar her gestuurd worden. Spelenderwijs leren ze op die manier veel over de vegetatie in het bos en wordt het uitje dus tevens een educatief dagje.

Verzameldrift

Geweldig om met kinderen te doen in de herfst. Maak (of koop) een plakboek waar bomen en vruchten in staan vermeld en laat de kinderen de betreffende bladeren en vruchten zoeken in het bos. Zorg voor een passende beloning als ze alle ‘objecten’ hebben weten te verzamelen. Zeker weten dat ze naar hartenlust op zoek zullen gaan naar eikels, dennenappels en kastanjes.

Huifkartocht

Helaas niet in elk bos mogelijk, maar als het te vinden is bij jou in de buurt een absolute aanrader. In een langzaam tempo trek je met paard en wagen door het bos waarbij er dus alle tijd is om de omgeving te verkennen. Het mooie is dat je tussendoor eenvoudig kunt stoppen om zaken aan een nadere inspectie te onderwerpen. Een eekhoorntje hier, een mooie bloem daar. Vooral voor (kleine) kinderen een prachtige belevenis.

Paardrijden

Als je over de skills beschikt is het natuurlijk ook heerlijk om de huifkar achterwege te laten en een ritje met enkel de edele viervoeter te maken. Je hoeft hiervoor niet altijd per se over je eigen paard te beschikken. Op veel plekken kun je een tochtje met een paard boeken waarbij je met een instructeur en overige geïnteresseerden samen op pad gaat.

Boottocht

Een boottocht door een bos? Dat klinkt inderdaad als een tegenstrijdigheid, maar op sommige plekken in Nederland kan het. In Overijssel kun je bijvoorbeeld met een boswachter op pad gaan door de Weerribben. Onderweg vertelt de boswachter honderduit over de flora en fauna die je om je heen ziet. Niet alleen ontspannend dus, maar ook nog eens bijzonder leerzaam.

Kanoën

In navolging van de vorige activiteit kun je natuurlijk ook zelf het water op gaan. In diverse bossen in Nederland kun  je een kano huren om zodoende zelf de omgeving te gaan verkennen. Neem daarbij vooral wat lekkers voor onderweg mee. Vanaf het water kom je soms prachtige plekjes tegen waar je te voet niet bij kunt komen. Reden genoeg om er aan te meren en te genieten van een lekker hapje en/of een verfrissend drankje.

Dieren spotten

Nu de wolf weer zijn intrede in Nederland heeft gemaakt hebben we weer een écht roofdier onder ons. Andere roofdieren zoals de vos, de das, de bunzing en de hermelijn zijn nooit weggeweest. Zorgen hoef je je niet zo zeer te maken. De meeste dieren zijn schuw en dus niet zo eenvoudig te spotten. Afhankelijk van het bos waar je in gaat wandelen kun je nog tal van andere dieren tegenkomen. Op de Veluwe kun je bijvoorbeeld zomaar oog in oog komen te staan met een edelhert of zelfs een wild zwijn, terwijl je aan de Westerplas op Schiermonnikoog de zeldzame lepelaar kunt spotten. Eén ding is zeker: daar waar de natuur ongestoord zijn gang kan gaan, daar vind je dieren. Aan jou de taak om er zoveel mogelijk te spotten.

Vogels spotten

We hadden deze activiteit ook onder kunnen brengen bij de vorige, maar sommige bossen beschikken nu eenmaal over speciale vogel-spot-hutjes waar je perfect uitkijkt op een meertje vol verschillende vogels. Neem de verrekijker mee en spot de diverse vogels in hun natuurlijke habitat. Extra tip: schaf een boekje aan met alle vogelsoorten die voorkomen in Nederland. Ideaal om de verschillende vogels allemaal bij naam te leren kennen en daarmee een bijzonder geschikte activiteit om de kleintjes wat bij te leren.

Klimpark

Helaas niet in elk bos te doen, maar absoluut een leuke uitdaging als de mogelijkheid er is. Over veiligheid hoef je je geen zorgen te maken. Je klimt en klautert tussen de boomtoppen middels kabels en een gesp. Mocht er dus een misstap plaatsvinden is er niets aan de hand en dit maakt deze activiteit tevens geschikt voor de kleinste klauteraars.

Ontdek (eeuwen)oude geheimen

Verwijzingen naar vervlogen tijden vind je overal, maar niet overal lijkt de tijd stil te hebben gestaan. In sommige bossen in Nederland kun je (eeuwen)oude schatten ontdekken. Hunebedden in Drenthe of een oude vuursteenmijn in het Savelsbos in Limburg bijvoorbeeld. Vlakbij Utrecht kun je een heus fort bezoeken (Fort bij Rijnauwen) en iets verderop op het Leersumse Veld komen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven middels de opgravingen die er in het gebied zijn gedaan.

Sterrenkijken

Een bos activiteit die misschien minder geschikt is voor de allerjongsten in verband met het tijdstip, maar wel eentje waarbij je van de ene verbazing in de andere valt. Sterren komen tot leven op plekken waar het donker is. Woon je in de randstad, dan zul je maar weinig sterren kunnen zien. Zelfs niet als de lucht helemaal helder is. In het bos is het perfect sterren kijken. Je hebt praktisch geen last van omgevingslicht waardoor de sterrenhemel zich optimaal aan je zal ontvouwen. Je kunt deze activiteit op eigen houtje uitvoeren, maar er worden op diverse plekken in Nederland ook speciale sterren-kijk-tochten georganiseerd.

Overnachten in het bos

De laatste activiteit is misschien nog wel de leukste. Je kunt tenslotte diverse voorgaande tips combineren als je ook nog eens blijft slapen in het bos. In Nederland kan dit op diverse plekken en in diverse accommodaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van overnachten in een heuse boomhut? Of in een safaritent misschien? Een ouderwetse plaggenhut in Drenthe dan? Of toch liever in een vakantiehuisje in een bosrijke omgeving waarbij je geniet van je eigen privésauna? Opties zijn er genoeg en omdat Nederland niet al te groot is; ook altijd wel in een bos bij jou in de buurt!

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag