Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Laptop kopen op afbetaling: hoe werkt het?

Laptop kopen op afbetaling: hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je een nieuwe laptop wilt kopen, moet je daar vaak flink voor in de buidel tasten. Vooral wanneer je een goede laptop van een bekend merk wil, kan je makkelijk duizend tot tweeduizend euro kwijt zijn. Het is niet zo vreemd als je dat niet in één keer kunt betalen. Wanneer dat zo is, kun je er ook voor kiezen om een laptop op afbetaling te kopen. Iedere maand betaal je dan een stukje af aan de winkel. In dit artikel leggen we uit hoe het kopen van een laptop op afbetaling werkt, hoeveel rente je betaalt en welke alternatieven je hebt.


Hoe werkt een laptop kopen op afbetaling?

Stel dat je heel graag een nieuwe laptop wil hebben. Je hebt hem daarnaast hard nodig voor bijvoorbeeld een schoolvak of voor thuiswerk. Je hebt alleen het probleem dat je niet genoeg geld hebt en de volgende maand waarschijnlijk ook niet. In dat geval kun je hem kopen op afbetaling. Dat kan met auto’s, scooters, elektrische fietsen, maar dus ook met laptops. Je betaalt dan voor een bepaalde looptijd een vast bedrag per maand, in plaats van het totaalbedrag in één keer te hoeven betalen.

Het is dus in feite een lening die je afsluit bij de verkoper van het product. Het grootste voordeel van kopen op afbetaling is dat je direct gebruik kunt maken van het product, zonder dat je eerst maanden of jaren hoeft te sparen. Over het bedrag dat je betaalt, wordt wel een rente geheven. Dit wordt in het maandelijkse bedrag verwerkt dat je moet betalen. Het maximale bedrag waarvoor je een laptop op afbetaling kunt kopen is vrijwel overal 1.000 euro. Bij een duurder product zal je dus zelf een deel moeten aanbetalen.


Hoeveel rente moet je betalen?

Hoeveel rente je moet betalen hangt af van de aanbieder van de laptop, van de looptijd van de lening en van de prijs van het product. Het rentepercentage kan hoog oplopen en je zult zien dat je bij koop op afbetaling vaak 13-14% rente betaalt. Om je een idee te geven van de hoogte van de rente, hebben we hier twee voorbeelden. We gaan twee keer precies dezelfde laptop kopen, maar sluiten twee verschillende looptijden af. De rente is met 13,5% en 14% vrijwel identiek.

Voorbeeld 1: Mediamarkt

We gaan een Windows laptop kopen van het merk Acer. De prijs hiervoor bedraagt 1.000 euro. We selecteren een betalingstermijn van drie jaar (36 maanden), omdat we inschatten dat we wel dertig euro per maand kunnen missen. In totaal moet je voor deze koop op afbetaling € 32,68 per maand betalen. De rekensom ziet er dan als volgt uit:

1) 36 maanden x € 32,68 per maand = € 1.176,48

2) In totaal betaal je dus (€ 1.176,48 – 1000 =) € 176,48 rente.

Dat is geen astronomisch bedrag, maar het is meer dan 17% van de totale waarde van de laptop die je extra moet ophoesten op lange termijn.

Voorbeeld 2: Wehkamp

We gaan dezelfde laptop kopen bij Wehkamp. Dat doen we omdat zij de langste terugbetalingstermijn hanteren, namelijk 73 maanden. Op die manier hebben we maar liefst twee keer zo lang de tijd om het totale bedrag van 1.000 euro terug te betalen. Maar dat het maandbedrag daardoor niet halveert, zien we terug in de berekening. Voor een bedrag van 1000 euro voor de laptop, betaal je namelijk nog 20 euro per maand met een slottermijn van € 18,11. De berekening ziet er als volgt uit:

1) 73 x € 20 + 18,11 = € 1458,11

2) In totaal betaal je dus (€1458,11 – 1000 =) € 458,11 rente.

Dat is een enorm bedrag, want het verhoogt de prijs van laptop met bijna 50%. Over een looptijd van 6 jaar, betaal je dus eigenlijk voor anderhalve laptop.


Waar kun je een laptop kopen op afbetaling?

Het was jaren geleden nog vrij moeilijk om een laptop op afbetaling te kopen, maar vandaag de dag is het bij veel grote elektronica zaken mogelijk. De reden daarvoor is simpel: er is vraag naar, en de winkel kan meer winst maken op een product. Niemand zou normaal gesproken een laptop kopen als deze 50% duurder was dan in de winkel ernaast. Maar door koop op afbetaling is dat wel wat er dagelijks gebeurt. De kans dat je niet alles terugbetaalt is klein, waardoor een winkel een enorme marge kan maken op jouw laptop. Ondanks dat ze 3-6 jaar moeten wachten op hun geld, houden ze er uiteindelijk meer aan over dan wanneer ze je de laptop in één keer hadden laten betalen.

Je kunt een laptop op afbetaling kopen bij onder andere de volgende winkels:

– Mediamarkt
– BCC
– Wehkamp
– Laptops4all
– Only Mac
– Direct Sale

Let er bij het kiezen van een verkoper wel op dat ze allemaal andere voorwaarden kunnen hanteren. Kies niet direct voor het laagste maandbedrag, want de uiteindelijke looptijd van die aanbieder kan langer zijn, waardoor je uiteindelijk meer betaalt. Het beste is om naar het eindbedrag te kijken wat je uiteindelijk betaalt. Kijk vervolgens naar het geldbedrag dat je maandelijks maximaal kunt missen en kies de aanbieder die die termijn aanbiedt, in combinatie met het laagste rentebedrag.


Waarom een laptop op afbetaling kopen?

Hoewel er op de lange termijn veel rente wordt berekend over de aankoop van de laptop, heeft het kopen op afbetaling ook enkele voordelen. Hieronder enkele belangrijke voordelen:

Direct gebruik

Wanneer je een laptop op afbetaling koopt, dan kun je direct gebruik maken van de laptop. Had je er een nodig met spoed, dan ben je door deze afbetalingsregeling niet in de problemen gekomen. Soms is de rente die je erover betaalt namelijk minder belangrijk dan de termijn waarbinnen je het product kan gebruiken.

Inzicht

Ondanks dat je het bedrag volledig moet betalen, creëert kopen op afbetaling wel mogelijkheden om inzicht in je financiën te krijgen. Je weet namelijk precies wanneer je hoeveel moet uitgeven aan je laptop, zodat je niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen. Dit kan stress wegnemen omdat je niet bang hoeft te zijn dat je geen nieuwe laptop kunt kopen wanneer deze stuk gaat.

Hoger segment

Een koop op afbetaling kan ervoor zorgen dat je een laptop uit een hoger segment kunt betalen. Bijvoorbeeld een MacBook van Apple, waarvan je 1000 euro op afbetaling laat zetten en de rest zelf aanbetaalt. Die laptops zijn namelijk vrij duur als je ze in één keer wilt kopen, maar zodra ze op afbetaling te kopen zijn, kun je het veel makkelijker betalen. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een laptop kopen met een betere videokaart om te gamen, of zwaardere programma’s te draaien op een betere processor.


Waar moet je op letten bij het kopen op afbetaling?

Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten, voordat je de eerste de beste laptop op afbetaling aanschaft. Het is namelijk geen eenmalige uitgave, maar een commitment voor de toekomst.

Rente

Zoals in het voorbeeld te zien is, betaal je altijd rente. Die rente is op een looptijd van enkele maanden niet zo groot, maar wanneer je meer dan een jaar lang terug moet betalen, dan loopt die rente flink op. Soms betaal je uiteindelijk meer dan de helft aan rente. Een laptop van tweeduizend euro kost je dan dus drieduizend euro. Een flink bedrag, ondanks dat je ook dat bedrag uitspreidt over enkele jaren.

De toekomst

Je weet nooit wat er in de toekomst op je afkomt. Dan kan het lastig zijn om structureel 20-50 euro per maand te betalen als je heel even krap zit. Zeker bij de langere betalingstermijnen, die gaan tot 6 jaar, is het moeilijk om vooruit te kijken. Het is dus aan te raden om even in de toekomst te kijken om te zien hoe je er over één of meerdere jaren financieel bijstaat.

Kapot product

Stel dat je een koop op afbetaling doet van 6 jaar. Tegenwoordig gaan de meeste laptops 2-4 jaar mee en ben je binnen die 6 jaar waarschijnlijk wel toe aan een nieuwe. Wanneer je die nieuwe laptop ook op afbetaling koopt, dan moet je dus een dubbele maandlast betalen. Gebeurt dat al na drie jaar, dan betaal je de laatste drie jaar dus voor twee laptops. Een maandbedrag van 40 euro wordt dan 80 euro. En dan moet je nog hopen dat dit tweede product niet ook al na twee jaar kapot gaat, want dan betaal je straks drie producten af. Zorg dat je nooit langer terugbetaalt dan de gemiddelde levensverwachting van je laptop. Zo voorkom je dubbele kosten. Je kunt er ook voor zorgen dat je een goede laptopverzekering afsluit.

Hoge rente bij negatieve BKR-registratie

Heb je een negatieve BKR-notering en wil je alsnog een laptop op afbetaling kopen? In dat geval moet je goed opletten. Veel kredietverstrekkers willen niets te maken hebben met mensen die een negatieve BKR-registratie hebben, waardoor je soms wanhopig op zoek gaat naar die ene partij die het wél aanbiedt. Die zijn er gelukkig ook wel, maar er wordt in dit geval soms misbruik gemaakt van die schaarsheid. Je betaalt soms enorme rentes, extra kosten en er zijn andere addertjes onder het gras. Wil je een laptop op afbetaling kopen terwijl je een negatieve BKR-notering hebt, controleer dan eerst de voorwaarden en de rentepercentages die horen bij deze aanschaf. Dit kan je behoeden voor een enorme kostenpost die jaren voortduurt.


PayIn3

Kun je op redelijk korte termijn je betalingsverplichtingen voldoen, dan kun je ook een laptop kopen bij één van de aanbieders die is aangesloten bij PayIn3. Dit is een organisatie die het mogelijk maakt om in drie termijnen te betalen. Daarmee wordt het voor veel mensen een stuk makkelijker om de laptop te kopen. Een groot voordeel van deze optie is dat je binnen 60 dagen het hele bedrag moet voldoen, dus genoeg tijd hebt om het volledige bedrag bij elkaar te krijgen. Je betaalt 1/3 direct bij de aanschaf, 1/3 na dertig dagen en het laatste deel op de 60e dag. In het lijstje hierboven, met winkels waar je op afbetaling kunt kopen, staan ook enkele winkels waar je laptops kunt kopen via het PayIn3 systeem. Dit zijn Laptops4all, Only Mac en Direct Sale.


Alternatieven voor kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is dus een uitkomst wanneer je even geen geld hebt voor een grote uitgave. Maar de hoge kosten voor een lening zijn juist weer een keerzijde van deze betaalmethode. Het beste kun je dan even nalopen of je gebruik kunt maken van de volgende alternatieven:

Minilening

Veel producten die je op afbetaling kunt kopen mogen maximaal 1000 euro kosten. Met een minilening kun je eenzelfde soort bedrag lenen, maar vaak voor een fractie van de prijs. Dit komt omdat je de minilening vrijwel direct weer moet terugbetalen, vaak binnen 60 dagen. Hierdoor blijft de rente laag en kun je voor een laptop van 1000 euro soms maar een paar tientjes rente betalen. Als je de maandelijkse lasten van deze lening kunt betalen, is dit een betere keuze dan kopen op afbetaling.

Tweedehands laptop

Hoewel het soms wordt afgeraden om een tweedehands laptop te kopen, kan je er vaak prima mee uit de voeten. Met name de zogenaamde refurbished laptops, die zijn opgeschoond door professionals, zijn erg in trek en gaan vaak nog jaren mee. Vaak kun je een tweedehands model kopen voor 30-60% korting van de winkelwaarde, waardoor je misschien net het bedrag in één keer kunt betalen. Dat scheelt je dan een flink bedrag dat je anders aan rente was kwijt geweest.

Laptop huren

Er zijn ook partijen die laptops te huur aanbieden. Je huurt dan voor bijvoorbeeld twintig euro per maand een laptop, inclusief verzekering en reparaties. Na zes maanden kun je de huur weer opzeggen en de laptop teruggeven. Heb je bijvoorbeeld een jaar lang een goede studentenlaptop nodig, of doe je een korte cursus, dan kun je wellicht beter een laptop huren. Je bent voor een half jaar dan 120 euro kwijt, terwijl eenzelfde laptop in de winkel vijf keer zoveel had gekost.

Overige opties

Je kunt er ook voor kiezen om een laptop van iemand te lenen, bijvoorbeeld van vrienden, familie of iemand die net is afgestudeerd. Daarnaast kun je ook gratis gebruik maken van een computer in de bibliotheek en is het mogelijk om particulier geld te lenen via een onderhandse lening met een lage of zelfs geen rente.


Koop op afbetaling is dus een interessante manier om een product te kopen, maar is niet voor iedereen weggelegd. Het kan enorm veel gemak opleveren op de korte termijn, inzicht geven in je financiën en stress om geld laten verdwijnen. Maar op de lange termijn kan het juist lastig zijn om iets af te betalen wat al jaren stuk is. Wil je meer weten over kopen op afbetaling? Lees ook ons artikel met voordelen en nadelen over kopen op afbetaling.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag