Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 manieren om je laptop te beschermen tegen diefstal

5 manieren om je laptop te beschermen tegen diefstal

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Laptops zijn gemakkelijk mee te nemen omdat ze licht en klein zijn. Laat dat nou nét het grote gevaar zijn. Vaak liggen ze in openbare gebouwen letterlijk voor het oprapen. Zowel in huis, als op universiteiten, kantoren, luchthavens en cafés is het voor dieven kinderspel om Macbooks en andere laptops mee te nemen. Volgens de FBI wordt in de VS iedere minuut een laptop gestolen. Het vervelende is dat je niet alleen door diefstal materiële schade hebt, maar je bent vaak ook al je foto’s, video’s en documenten kwijt. Zorg dus in ieder geval altijd voor een back-up van je laptopbestanden. Daarnaast zorgen de volgende tips ervoor dat jouw laptop beschermd is tegen diefstal.


1. Laptopslot

Het klinkt niet al te elegant, maar het werkt uitstekend: een laptopslot. Bijna iedere laptop is uitgerust met een kleine slotsleuf waar een slot aan bevestigd kan worden.  Het mechanisme is vergelijkbaar met een fietsslot. Je wikkelt de stalen kabel om iets heen, bijvoorbeeld een paal of bureau en vervolgens steek je het slot in de sleuf van je laptop en klaas is kees. Mocht je het slot niet aan je laptop vast kunnen maken zijn er altijd tussenstukjes te koop. Al met al ben je voor een gedegen laptopslot rond de 35 euro kwijt.

Het hoeven geen grote dure staalkabels te zijn, als je het voor de dief maar onmogelijk maakt het apparaat zonder schade te stelen. De meeste inbrekers verwachten namelijk niet dat een Macbook/laptop vastgeketend zit aan een object. Bovendien zijn het geen fietsendieven en hebben dus meestal geen grote tang mee. Zet je laptop niet alleen thuis ‘op slot’, maar vooral in openbare gelegenheden zoals op universiteiten of in een werkcafé. Het komt vaak voor dat er op zulke plekken flink wordt gestolen. Maak dus altijd je laptop vast al je ‘m in een openbare ruimte gebruikt.


2. Volgsoftware

Mocht je laptop met slot alsnog op miraculeuze wijze gestolen worden kun je ‘m met volgsoftware altijd zelf opsporen. Er zijn veel verschillende software beschikbaar dat zeer effectief is bevonden bij het terugvinden van je laptop. Zo is het mogelijk om IP-adreslocaties te achterhalen en zelfs de laptop van een afstand aan of uit te zetten. Allemaal om jouw laptop weer in jouw handen te krijgen. Vergelijk deze soort software met de alom bekende ‘Find my Iphone’ op Apple smartphones. Macbooks hebben ‘Find my mac’ software.

Op Windows laptops dien je volgsoftware zelf te installeren, maar ook voor Macbooks kan het geen kwaad om een extra software te installeren voor betere zoekfuncties. Voor zowel Mac als Windows is LoJack een betrouwbare en zeer uitgebreide software dat jouw laptop terug kan halen als deze gestolen is. Naast het bijhouden van de locatie laat LoJack jouw laptop bevriezen, zodat de dief niet kan inloggen. Daarnaast kun je op afstand documenten wissen. Dit is zeer handig voor mensen die privégevoelige content op hun laptop hebben staan. Tot slot kun je ook een bericht op het scherm toveren om de dief ‘aan te spreken’.

De software kost nog geen dertig euro per jaar en heeft er voor gezorgd dat er wereldwijd meer dan 45.000 laptops zijn teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar. Een goedkopere en ook betrouwbare software is GadgetTrak (twintig euro per jaar). Deze kan op afstand foto’s maken, zodat je de dief recht in de ogen kijkt. Wees voorzichtig met het downloaden van gratis volgsoftware. Het maakt je kwetsbaar voor virussen en digitale inbrekers.


3. Koffer of kluis

Niet alleen op openbare plekken worden laptops gestolen, ook thuis. Een laptop is namelijk een vrij simpel te stelen kostbaar voorwerp. Maak het dieven daarom zo moeilijk mogelijk om je laptop te vinden. Vooral als je op vakantie gaat doe je er goed aan je laptop en andere waardevolle spullen achter slot en grendel te zetten. Een kluis werkt daarvoor het best. Nog beter is om je spullen op te slaan bij kennissen die niet op vakantie zijn. Wees niet gemakzuchtig door je laptop in een kast te doen of tussen je kleding. Dieven kennen deze veelgebruikte maniertjes.

Als je op reis bent is het slim om een koffer met slot mee te nemen voor je laptop. Uiteraard kan ook die koffer worden gestolen, maar je maakt het de dieven een stuk lastiger om de boel te kraken. Die tijd kun jij nuttig gebruiken om je volgsoftware te activeren en er wellicht achteraan te gaan of de politie in te lichten. Als je meer wilt investeren in de veiligheid van je laptop tijdens het reizen is het ook mogelijk om speciale autokluizen te kopen. Deze kluizen vormen een inbouw van je laadruimte en fungeren als veilige opslag voor zowel laptop als andere kostbare spullen.


4. Voorkom overmoedigheid

Voor jou vertrouwde omgevingen zoals de bibliotheek, de universiteit of het café waar je altijd zit, zijn hotspots voor dieven. Kijk maar eens twintig minuten goed in het rond en je zult verbaasd staan van hoeveel mensen hun laptop uit het oog verliezen als ze bijvoorbeeld koffie halen of naar de wc gaan. Ook tassen op de grond zijn aas voor dieven. Deze zijn gemakkelijk mee te nemen als jij aan het werk bent met muziek in je oren. Zorg daarom altijd dat je goed oplet en niet te overmoedig raakt. Het gaat tien keer goed, maar als het die ene keer tóch mis gaat, heb jij flinke financiële en immateriële schade. Neem je laptop en tas dus altijd mee als je een broodje gaat halen of even naar het toilet moet. Als je je plaats niet wilt afstaan aan een ander, laat dan niet-kostbare spullen liggen zoals een schrift, etui of sjaal.

In deze video is te zien hoe acteurs laptops stelen voor het oog van gasten. Hoe zou jij reageren?


5. Wees geen makkelijk doelwit

Het klinkt simpel om geen gemakkelijk doelwit te zijn voor dieven, maar vanzelfsprekend is het voor velen nog niet. Studies tonen namelijk aan dat ongeveer 45 procent van de gegevensinbreuken in de Amerika wordt veroorzaakt door gestolen of verloren laptops. Dieven focussen zich op het gemakkelijkste doelwit en op spullen die makkelijk doorverkocht kunnen worden. Oude laptops zullen ze waarschijnlijk niet snel stelen. Maar bijvoorbeeld een Macbook is als goud voor dieven.

Voorzichtig met laptoptas

Iets wat handig is, maar eigenlijk te veel opvalt is een speciale laptoptas. Wanneer je bijvoorbeeld naar de luchthaven gaat of in een drukke trein staat, kijken dieven maar naar één tas: de laptoptas. Verlies deze dus nooit uit het oog en houd hem altijd vast. Als het niet hoeft, stop je laptop dan in een rugtas of weekendtas. Er zijn genoeg dunne beschermhoezen op de markt in plaats van een speciale laptoptas. Nogmaals, het is handig maar het maakt je ook een gemakkelijke prooi.

Graveer je laptop

Dieven zoeken laptops de ze kunnen doorverkopen. Als jouw naam, adres of andere gegevens op je laptop staan gegraveerd is het voor dieven veel minder aantrekkelijk om te stelen. Veel bedrijven doen dat al met bedrijfsapparatuur zoals laptops. Maar ook particulieren doen er goed aan om hun laptop te laten graveren of het zelf te doen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het graveren van smartphones en laptops. Naast simpele gegevens kun je er ook voor kiezen om mooie patronen te laten graveren.

Encryptie

Zorg naast fysieke manieren om je laptop tegen diefstal te beschermen ook voor de juiste basisbeveiliging op je computer. Voorbeeld daarvan is een wachtwoord voordat je kunt inloggen. Laat bovendien nooit onbeveiligde Word-bestanden achter met daarin vertrouwelijke gegevens, zoals wachtwoorden of bankgegevens. Mocht je tóch privé-informatie op je computer willen laten staan, zorg dan altijd voor encryptie beveiliging.


Conclusie

Je Macbook of Windows laptop beschermen tegen diefstal is essentieel om geen materiële en immateriële schade te lijden. Voor dieven zijn laptops ideaal om te stelen, omdat ze vaak klein en licht zijn. Bovendien duiken laptops overal op en liggen ze vaak voor het oprapen. Zowel in huizen als veel verschillende openbare ruimten. Zorg daarom altijd dat je je laptop vergrendeld met een fysiek slot én een digitaal slot in de vorm van een wachtwoord. Wees bovendien niet overmoedig en zorg dat je geen doelwit wordt. Vermijd daarom indien mogelijk laptoptas en graveer je apparaat. Laatste en belangrijkste tip: download volgsoftware. Dit maakt de kans een stuk groter om je laptop terug te halen als deze gestolen is.



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag