Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe en waar kun je een TV huren, leasen of op afbetaling kopen?

Hoe en waar kun je een TV huren, leasen of op afbetaling kopen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je graag een nieuwe tv maar heb je op dit moment niet het geld om er eentje te kopen? Of is je oude tv plotseling kapot gegaan en zoek je een snelle oplossing om toch te kunnen genieten van je favoriete serie, game of tv-programma? Dan kan het leasen of huren van een tv een goede oplossing zijn. Wil je liever een tv hebben die direct ook jouw eigendom is? Dan is het kopen op afbetaling wellicht een beter idee. Wil je alles weten over het leasen, huren of op afbetaling kopen van een tv? In dit artikel vertellen we je hoe en waar je dat kunt doen.


Een nieuwe tv

Het aanschaffen van een nieuwe tv is vaak een behoorlijk duur grapje. Vooral als je ook nog wilt dat die tv over een goede beeldkwaliteit beschikt en voorzien is van allerlei handige snufjes. Als je geen spaargeld achter de hand hebt, kan het stukgaan van je huidige tv daarom extra vervelend zijn. Want hoe kom je nu aan een nieuwe tv waarop je evengoed je games kunt spelen en in de beste kwaliteit kunt genieten van je favoriete series? Wanneer je een nieuwe tv nodig hebt of wilt hebben, maar daar niet direct het geld voor hebt, dan heb je eigenlijk drie opties, namelijk:

  • Tv huren
  • Tv leasen
  • Tv op afbetaling kopen

Hieronder gaan we dieper op deze opties is en vertellen we je wat het precies inhoudt.


Tv huren

Als we het over een tv huren hebben, dan hebben we het eigenlijk over hetzelfde als leasen. Huren en leasen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Huren is een term die vaak wordt gebruikt in een zakelijke context. Bijvoorbeeld bedrijven die voor een paar dagen (of een paar maanden) een tv willen huren voor bijvoorbeeld een evenement. Toch zie je deze term ook voor particulieren voorbijkomen. Vaak gaat het dan om korte huurperioden van bijvoorbeeld een jaar. Het woord leasen wordt echter vaker gebruikt.


Tv leasen

Bij het leasen van een tv betaal je een bepaald bedrag per maand en in ruil daarvoor heb jij een tv naar wens in je huiskamer staan. In principe is het leasen van een tv dus eigenlijk hetzelfde als het huren van een tv. In de praktijk zie je dan ook dat deze termen door elkaar heen gebruikt worden. In het geval van het leasen van een tv heb je echter soms de mogelijkheid om de tv aan het einde van het leasecontract over te nemen. In het geval van huur is dit eigenlijk nooit het geval. Om het overzichtelijk te houden, gebruiken wij de termen ‘leasen’ en ‘huren’ ook in dit artikel voor hetzelfde begrip, namelijk: tegen (maandelijkse) betaling gebruikmaken van een tv die niet jouw eigendom is.

Tv leasen wel of niet handig?

Of het leasen van een tv in jouw geval wel of niet handig is, hangt van een aantal zaken af. Wanneer je bijvoorbeeld in een studentenhuis woont en met zijn allen een tv voor in de gezamenlijke woonkamer wilt aanschaffen, dan kan het leasen handig zijn. De prijs die maandelijks betaald zal moeten worden, kun je met zijn allen betalen en in ruil daarvoor heb je een prachtige tv in de woonkamer staan. Het fijne is dat ook eventuele reparatiekosten bij de prijs inbegrepen zit. Daarnaast komen ze het toestel tot in de woonkamer brengen en vaak ook weer ophalen als de periode van leasen voorbij is.

De voordelen van leasen

Het voordeel van leasen is dus eigenlijk dat je geen grote uitgave hoeft te doen om gebruik te kunnen maken van een nieuwe tv. Door te leasen kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om voor een nieuwer exemplaar te gaan zodra de leaseperiode is afgelopen. Op die manier kun je bijvoorbeeld elke 3 of 5 jaar een nieuwe televisie in huis hebben staan. Voor mensen die geen spaargeld hebben kan het leasen van een tv vooral fijn zijn omdat ze dan tóch gelijk een nieuwe tv in huis neer kunnen zetten.

De nadelen van leasen

Toch kleven er ook een aantal nadelen aan het leasen van een tv. Zo is de prijs die je er maandelijks voor moet betalen soms behoorlijk hoog. En als je dat maandbedrag en de contractduur dan tegenover de nieuwprijs van een toestel zet, kom je er vaak achter dat je aan het einde van de rit een stuk meer geld kwijt bent als je voor het leasen van een tv kiest. Hieronder vind je daar een voorbeeld van.

Voorbeeld

Een van de bedrijven waar je een tv kunt leasen, biedt een LG Ultra HD 4K LED TV aan. Dit toestel kun je leasen voor een bedrag van 44,95 euro per maand. Hierbij zit je vast aan een contract van 3 jaar.

3 x 12 = 36 maanden.
36 x 44,95 = 1618,20 euro.

Voor 3 jaar gebruikmaken van deze televisie betaal je dus maar liefst 1618,20 euro. Dit terwijl de nieuwprijs van dit toestel slechts 469 euro is. Dit betekent dus dat je ongeveer 3,5 keer zoveel betaalt als je het toestel leaset.

Waar kun je een tv leasen?

Online zijn een hoop bedrijven te vinden waar je een tv kunt leasen. Zo kun je bijvoorbeeld bij het bedrijf Skala terecht. Voor studenten is de website smartstudentendeals.nl erg handig. Wanneer je online op zoek gaat naar een tv om te leasen, dan doe je er goed aan om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk goed naar de kosten per maand en de contractduur, en vergelijk deze met andere aanbieders. Zo weet je zeker dat je een bedrijf kiest waarbij je niet meer betaalt dan nodig. Ook slim: lees van tevoren even de reviews (en/of klachten) van andere klanten.


Tv op afbetaling kopen

Als je een tv op afbetaling koopt, dan betaal je het aankoopbedrag van het toestel in termijnen. Het aantal termijnen en het bedrag dat daarbij hoort, hangt van verschillende factoren af. Het fijne aan het kopen op afbetaling is dat de tv wél direct van jou is, maar dat je er níét direct het volledige aankoopbedrag voor neer hoeft te leggen. Het nadeel is echter dat je rente zult moeten betalen. Het bedrag dat je nog niet hebt betaald, is immers een vorm van een lening.

Voorbeeld kopen op afbetaling

Om je een duidelijk voorbeeld te geven van het verschil tussen kopen op afbetaling en het leasen van een tv, gebruiken we in dit voorbeeld dezelfde tv als hierboven. Ook houden we voor de duidelijkheid dezelfde duur (36 maanden) aan.

De tv kost nieuw 496 euro. Je wilt deze tv graag op afbetaling kopen, waarbij je er 36 maanden over wilt doen om het toestel af te betalen. Omdat je dus eigenlijk een lening afsluit voor het kopen van de tv, zul je rente moeten betalen. Deze rente bedraagt in dit geval 13,50%.

469 + 13,5% = 552,25 euro.
552,25/36 = 15,34 euro.

Als je deze tv op afbetaling koopt, betaal je daar dus €15,34 per maand voor. Nadat je 3 jaar lang €15,34 per maand hebt betaald, is de tv afbetaald.

Kan je altijd op afbetaling een tv kopen?

Nee. Of het voor jou mogelijk is om een tv op afbetaling te kopen, hangt van een aantal dingen af. Zo moet je bijvoorbeeld voldoende inkomen hebben om aan je betalingsverplichting te kunnen voldoen. Wil je weten of het voor jou mogelijk is om een tv op afbetaling te kopen? Dan kun je op de website van de winkels die deze optie aanbieden vaak van tevoren een berekening maken. Je vult daarbij je inkomen (en dat van een eventuele partner) in, geeft op of je in een huur- of koopwoning woont en geeft aan wat je daar maandelijks voor moet betalen. Ook zul je op moeten geven of je nog andere leningen hebt en of je bijvoorbeeld alimentatie moet betalen. Als je alles netjes hebt ingevuld, kun je zien of het bedrag dat je wilt lenen in jouw geval mogelijk is.

Waar kun je een tv op afbetaling kopen?

Een tv op afbetaling kopen is tegenwoordig in heel veel winkels mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld bij winkels als MediaMarkt en Expert terecht. Maar ook bij bijvoorbeeld Wehkamp is het betalen in termijnen mogelijk. Op de websites van de meeste winkels kun je alles lezen over het kopen op afbetaling en de voorwaarden daarvan.


Tweedehands toestel kopen

Kun je geen tv op afbetaling kopen en vind je het leasen van een toestel toch echt te duur? Dan zou je er eventueel ook voor kunnen kiezen om een tweedehands toestel te kopen. Op deze manier is het aankoopbedrag een stuk minder hoog dan wanneer je een nieuw toestel koopt. Wel moet je vaak genoegen nemen met een iets ouder model als je voor een tweedehands exemplaar gaat. Het voordeel is daarentegen dat het je een stuk minder kost en dat je evengoed snel weer een ‘nieuwe’ tv in huis hebt staan.


Tv huren, leasen of kopen

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over het huren, leasen of (op afbetaling) kopen van een tv. Wat in jouw situatie het meest handig is, hangt helemaal af van wat je wilt, hoeveel je wilt betalen en hoe jouw (financiële) situatie eruitziet. Houd er rekening mee dat je met het leasen van een tv vaak een hoop geld kwijt bent, en dat het dus verstandiger kan zijn om een tv op afbetaling te kopen. Is dit niet mogelijk? Dan zou je wellicht voor een tweedehands tv kunnen gaan. Heb je vragen over het leasen of over het kopen op afbetaling? Dan kun je alle informatie vinden op de websites van de verschillende aanbieders of even langsgaan in een winkel die deze optie aanbiedt.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag