Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een slaapbank?

Waar let je op bij de aanschaf van een slaapbank?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een slaapbank is een handige oplossing wanneer je zo nu en dan een logé hebt. Ingeklapt neemt zo’n bank namelijk haast geen ruimte in én kan hij gewoon gebruikt worden als bank om op te lezen of te gamen, terwijl hij uitgeklapt perfect functioneert als logeerbed. Maar ook voor mensen die niet zo groot wonen, bijvoorbeeld studenten, kan een slaapbank een hele fijne oplossing zijn. Als je op zoek gaat naar een geschikte slaapbank is het wel zo handig als je een idee hebt waar je naar moet kijken. Om je op weg te helpen, vertellen we je in dit artikel precies waar je op moet letten bij de aanschaf van zo’n bank.


De slaapbank

Een slaapbank is ideaal voor wanneer er af en toe iemand blijft logeren. Afhankelijk van wat voor soort bank je kiest, kan deze ingeklapt namelijk erg weinig ruimte innemen. Daarom is het een goed alternatief voor bijvoorbeeld een logeerbed. Maar ook voor mensen die erg klein wonen, kan een slaapbank dé ideale oplossing zijn. Overdag heb je een mooie bank waarop je voor de buis kunt hangen, en ’s avonds klap je hem gemakkelijk uit, waardoor je erop kunt slapen. Maar ook voor bijvoorbeeld pubers kan een slaapbank perfect zijn. Bijvoorbeeld als kleine bank voor een tv, waarop ze kunnen gamen met vrienden, die vervolgens ook zouden kunnen blijven slapen. Of voor pubers die graag op de bank kruipen met een boek, en op die manier ook direct een logeerbed hebben voor wanneer er een vriend of vriendin komt logeren. Een slaapbank kan in veel gevallen een slimme oplossing zijn.


Een slaapbank kopen

Als je op zoek gaat naar een slaapbank zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om tot een juiste keuze te komen. Hoe vaak ga je de slaapbank bijvoorbeeld gebruiken? En hoe groot moet hij zijn? Voor wat voor soort bekleding kies je? En welke uitklapmechanisme is handig? Hieronder gaan we dieper in op de dingen waar je rekening mee kunt houden bij het uitkiezen van een slaapbank om een miskoop te voorkomen.


Voor hoeveel personen?

De eerste vraag die je zult moeten beantwoorden wanneer je op zoek gaat naar een slaapbank is voor hoeveel personen de bank moet zijn. Of met andere woorden: hoe groot moet de bank zijn? Door te kijken naar het aantal personen dat erop zou moeten (kunnen) slapen, heb je ook direct een idee naar wat voor bank je dan moet gaan zoeken. Gebruik je de slaapbank voornamelijk als ‘gewone’ bank en zal er maar af en toe iemand op slapen? Dan is het vooral belangrijk dat je op zoek gaat naar een bank die je mooi vindt en die bij je past. Ga je bijvoorbeeld voor een strakke tweezitsbank? Of kies je voor een hoekbank met een landelijke uitstraling? Zoek je een slaapbank voor een of meerdere logés, dan is het slim om te kijken op welke slaapbank je bijvoorbeeld ook met z’n tweeën comfortabel kunt liggen.


De ruimte

Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is de ruimte waarin de slaapbank geplaatst zal worden. Om te bepalen welke afmetingen qua slaapbank het beste zijn voor de ruimte waar hij in zal komen te staan, is het ten eerste handig om te weten hoe groot die ruimte is. Vervolgens kun je kijken naar hoe groot de slaapbank dan eventueel kan en mag zijn. Houd er daarbij ook rekening mee dat de uitgeklapte slaapbank ook nog goed in de ruimte past. Om een idee te krijgen van hoe groot de bank is, kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld kranten. Door de kranten zo aan elkaar te plakken dat ze de afmetingen van de slaapbank hebben, kun je precies zien hoeveel ruimte de bank in beslag zal nemen, en of je daar tevreden over bent.


Incidenteel of regelmatig gebruik

Als je op zoek gaat naar een slaapbank is het ook belangrijk dat je kijkt naar hoe vaak die slaapbank gebruikt zal worden. De kwaliteit van slaapbanken is tegenwoordig vrij goed, maar toch is het belangrijk dat je kijkt naar hoe vaak jij (of een ander) erop zult slapen. Kijk bijvoorbeeld naar het systeem dat gebruikt wordt om het bed uit te klappen, en hoe het comfort van de slaapbank is. Voor incidenteel gebruik zijn dit soort vragen niet zo heel belangrijk, maar wanneer je de slaapbank regelmatig of zelfs iedere nacht zult gebruiken, is dit zeker iets om op te letten.

Uitklapmechanisme

Er bestaan veel verschillende manieren om een bank om te toveren tot een bed. Vooral wanneer je de slaapbank regelmatig zult gebruiken, is het handig om hier wat aandacht aan te besteden. Hoe is de kwaliteit van dit systeem? Is het geschikt om elke dag te gebruiken? En hoeveel tijd en moeite kost het om de bank te veranderen in een bed? Als je elke dag een hoop moeite moet doen om je bank om te toveren tot bed, dan is de lol er natuurlijk al snel af.

Comfort

Ook is het belangrijk om te kijken naar het comfort van de slaapbank; hoe lekker ligt hij? Vooral wanneer de slaapbank veel gebruikt zal worden, is dit toch wel belangrijk. Kies je voor een slaapbank met lattenbodem en matras? Of voor een slaapbank waarbij je op de kussens van de bank komt te liggen? Een goede lichaamsondersteuning tijdens de slaap is zeer belangrijk, dus wanneer je de slaapbank dagelijks zal gaan gebruiken, is het goed om te zoeken naar een slaapbank die die ondersteuning biedt.


Bekleding

Voor wat voor soort bekleding je kiest voor je slaapbank is voornamelijk een persoonlijke keuze, maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Zullen er kleine kinderen op de bank slapen, of heb je huisdieren die erop zullen gaan liggen? Dan is het misschien wel handig als je voor een bekleding kiest die gemakkelijk schoon te maken is, zoals bijvoorbeeld leer of kunstleer. Je kunt er ook voor kiezen om een stoffen bank te impregneren met een vuil- en waterafstotend middel als Protexx, om hem optimaal te beschermen. Stof voelt natuurlijk warmer aan dan leer, maar is ook minder makkelijk om schoon te maken. Je kunt er ook voor kiezen om een hoes om de bank te doen wanneer erop geslapen wordt, of om voor een bank met een matras te kiezen, zodat je niet op de bankbekleding ligt.


Kleur en stijl

Wanneer de slaapbank op zolder komt te staan en enkel en alleen dient voor die sporadische logé, dan is dit waarschijnlijk helemaal niet belangrijk, maar wanneer de slaapbank in een ruimte komt te staan die veel gebruikt wordt, dan wil je waarschijnlijk wel dat de bank bij jou en/of de ruimte past. De kleur van de bank is hierin natuurlijk heel belangrijk, maar ook het ontwerp doet ertoe. Kies je voor een strak model? Of ga je juist voor een zachte uitstraling? Slaapbanken zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten, dus kijk vooral goed rond om te bepalen wat bij jou en de ruimte past, om zo tot een goede keuze te komen.


Prijsklasse

De prijzen voor slaapbanken lopen erg uiteen. Zo kun je bij diverse winkels een simpele slaapbank voor incidenteel gebruik kopen voor slechts een paar tientjes. Deze banken zullen je niet voorzien van een heerlijk slaapcomfort, maar zijn wel zeer geschikt voor wanneer je af en toe een logé hebt. Prijzen voor banken die niet alleen mooi zijn, maar ook nog eens heel fijn slapen, liggen vaak iets hoger. De prijzen voor slaapbanken zijn natuurlijk mede afhankelijk van de afmetingen, het mechanisme dat gebruikt wordt, de mate van slaapcomfort, en waar je de slaapbank koopt. Het goede nieuws is dat er voor ieder budget wel een slaapbank te vinden is, waardoor je ongeacht je budget een slaapbank zult kunnen vinden die helemaal bij jou, de situatie en de ruimte past.


Een slaapbank aanschaffen

Zowel online als in woonwinkels zijn veel verschillende soorten slaapbanken verkrijgbaar, wat het makkelijk maakt om een slaapbank te vinden die bij je past. Kijk vooral naar hoe vaak je de slaapbank zult gebruiken om er daadwerkelijk op te slapen, om zo te bepalen hoe goed de kwaliteit van de slaapbank moet zijn. Houd ook rekening met de bekleding van de bank, het uitklapmechanisme en de afmetingen. Niet alleen moet de bank ‘opgeklapt’ goed in een kamer passen, maar ook wanneer hij uitgeklapt is, moet er voldoende ruimte zijn. Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee kunt houden, voordat je gaat kijken naar een slaapbank. Het fijne is dat slaapbanken in alle prijsklassen verkrijgbaar zijn, waardoor er zeker een slaapbank te vinden valt die bij jou, jouw situatie, de ruimte én jouw budget past.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag