Hoe kun je de snelheid van je internet meten? 4 manieren

Hoe kun je de snelheid van je internet meten? 4 manieren

Laatst bijgewerkt: 22 april 2019

Wil je er achter komen hoe snel of traag jouw internet is? Dan hebben we goed nieuws! Je internetsnelheid meten is namelijk zeer gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een computer en een internetbrowser. Er zijn namelijk talloze websites die jouw internetsnelheid binnen een minuut betrouwbaar kunnen meten. Je hoeft dus geen extra software te downloaden om er achter te komen hoe jouw router/modem presteert. Naast deze simpele manieren zijn er ook nog andere geavanceerde manieren om de snelheid van je internet te meten. In dit artikel lees je hoe je de snelheid van je internet meet en waar je op moet letten.


 

Internetsnelheid meten

Nu je de meeteenheden weet en weet wat je kunt verwachten is het tijd om tips te geven hoe je de snelheid betrouwbaar kunt meten. Spoiler: het is zeer gemakkelijk en betrouwbaar. Er zijn verschillende websites die je na één druk op de knop kunnen vertellen wat je download- en uploadsnelheid is. Er zijn ook geavanceerdere manieren, bijvoorbeeld door je computer aan de router te linken. In dit hoofdstuk lees je alle manieren om je internetsnelheid te meten.

1. Speedtest.net

De makkelijkste en meest onafhankelijke manier om je internetsnelheid te achterhalen is door te surfen naar speedtest.net. Dit kan zowel op pc als op tablet en smartphone. Eenmaal aangekomen op deze website zie je een grote knop met ‘GO’. Het enige wat je hoeft te doen is daar op klikken. Vervolgens gaat de website met je internet verbinden en starten met meten. Tijdens de test kun je, net als een snelheidsmeter in een auto, meekijken hoe snel het gaat. De test meet zowel upload- als downloadsnelheid. Komt het overeen met het abonnement van je provider?

2. Ziggo Speedtest

Ziggo.nl/speedtest is een betrouwbare manier om de snelheid van je internet te meten. De website werkt vergelijkbaar als Speedtest.net. Ziggo raadt echter aan om je internetsnelheid te meten met een internetkabel vanaf je computer aangesloten naar het modem. Dit raden wij af als je dit anders ook nooit doet. Je wil immers de internetsnelheid van je draadloze internet weten omdat je dat vaak gebruikt. Mocht je nou altijd met kabelinternet werken is het wel logisch om te meten met een aangesloten kabel op het modem. Ook kun je dit doen als je de maximale internetsnelheid in je huis wil weten. Houd daar dus goed rekening mee.

3. KPN Speedtest

Ook KPN heeft zijn eigen snelheidsmeter. Op deze website kun je zien wat jouw internetsnelheid is. De test laat zien wat jouw download- en uploadsnelheid is en toont jouw ping aan. Het is raadzaam om een snelheidstest op verschillende websites uit te voeren. Zo kun je zien of de resultaten overeen komen. Meestal is dit het geval, behalve als een website veel tegelijkertijd gebruikt wordt.

4. Google test

Een zeer onafhankelijke manier om je internetsnelheid te testen is door te Googelen op ‘internet speed check’. Je krijgt direct een knop voorgeschoteld met ‘snelheidstest uitvoeren’ zonder dat je naar een website hoeft te surfen. Deze test is dus in de gewone website van Google geïmplementeerd. De manier van meten is gelijk aan alle andere testen en hopelijk het resultaat ook.


Weet wat je meet

Voordat je daadwerkelijk je internetsnelheid gaat testen is het eerst zaak om te weten wat de meeteenheden zijn. Bovendien kun je in jouw internetpakket van je provider zien welke internetsnelheid jouw WiFi en/of kabelinternet dient te hebben. Zo weet je ook waar je naar moet kijken als je gaat meten.

Wat is internetsnelheid?

‘Internetsnelheid’ is de snelheid van de doorvoer van je internet. De snelheid hangt van verschillende factoren af, zoals het gekozen internetpakket bij je provider, het aantal gebruikers van je netwerk en de sterkte van je router als je draadloos internet gebruikt. De internetsnelheid en downloadsnelheid wordt uitgedrukt in Mbit/s en kB/s.

Uploadsnelheid

De uploadsnelheid van je internet wordt gemeten in megabits per seconde. Hoe meer megabits de test aangeeft hoe sneller je bestanden kunt uploaden op internet zoals video’s, foto’s en muziek. Hoeveel mbit/s per seconde je kunt verwachten hangt af van je internetpakket. Gemiddeld is dit tussen de 10 en 20. De meeste mensen vinden dit het minst belangrijke deel van de internetsnelheid. Het gaat de meesten puur om de downloadsnelheid.

Downloadsnelheid

Naast de uploadsnelheid wordt ook de downloadsnelheid in veel internettesten aangegeven in megabits per seconde. Veel mensen vinden dit het belangrijkste gedeelte. De downloadsnelheid zorgt er namelijk voor dat filmpjes snel geladen worden, je sneller kunt Netflixen, sneller muziek kunt luisteren en foto’s eerder geladen worden. Als internetgebruiker ben je constant aan het downloaden, zonder dat bestanden daadwerkelijk op je harde schijf terecht komen. Hoe sneller dat gaat hoe zorgelozer je kunt internetten. Ook de downloadsnelheid hangt af van je gekozen internetpakket bij je provider. Het gemiddelde ligt ongeveer op 50 Mbit/s. Hoe hoger het aantal Mbit/s hoe sneller internetten over het algemeen gaat.

PING

Een begrip dat ook regelmatig voorbij komt op internetsnelheidsmeters is PING. Dit houdt in dat je computer data uitwisselt met de server. Je wilt het liefst dat dit snel gebeurt, vooral bij online gaming. Daarom is het belangrijk dat dit getal laag is. Bij de meeste standaardinternetverbindingen is dit ook zo.

Wat heb je nodig?

Als je niet weet wat de internetsnelheden inhouden is de kans groot dat je een pakket koopt dat niet bij je past. Daarom hanteren wij de volgende richtlijnen in downloadsnelheden om te laten zien welke snelheden bij jouw gebruik past. Bij miniem internetgebruik van één apparaat, zoals uitsluitend mailen en af en toe naar een website surfen, heb je ongeveer 8 Mbit/s nodig. Mensen die soms tot regelmatig internetten en ook filmpjes kijken, online muziek luisteren en meerdere apparaten in huis hebben raden we aan om een abonnement met minimaal 20 Mbit/s te kopen. Bij intensief gebruik zoals veel Netflixen en gamen is minimaal 50 Mbit/s gewenst.

Snelheid vaak lager dan providers claimen

Je draadloze internet is bijna nooit precies zo snel als in je abonnement staat. Vooral als je wat afgelegen woont is de kans groot dat je trager internet hebt. Je zit dan namelijk ver van de zogenoemde ‘wijkcentrale’ af. Dit is een plek waar alle internetverbindingen van de wijk samenkomen. Het wordt gezien als grote factor van de snelheid van je internet. Wanneer je daar zeer dichtbij woont heb je geluk, je internet is dan vaak op de top van z’n kunnen. Ook als je kabelinternet of glasvezel internet hebt zul je genieten van maximale internetsnelheden.


Meettips

Zoals je hebt kunnen lezen werken vrijwel alle snelheidstesten hetzelfde, op welke website je ook komt. Het fijne is dat het zeer gemakkelijk werkt en de uitkomsten betrouwbaar zijn. Toch zijn er nog een aantal zaken waar je extra op kunt letten om er zeker van te zijn dat je goed meet. Het volgende rijtje helpt jou een eind op weg!

  • Meet wat je wil meten. Bijna alle providers raden aan om alle apparaten uit te doen, alle websites af te sluiten en je computer aan te sluiten aan je modem voor een betrouwbaar resultaat. Dit is absoluut een goed idee als je de maximale snelheid van je internet wil testen. Als je echter de ‘normale’ snelheid wil testen is het raadzaam om gewoon de apparaten aan te laten die normaal ook aan staan (bijvoorbeeld spelcomputer of tablet). Zo weet je ten minste hoe snel je internet gaat bij normaal gebruik.
  • Je kunt voor de zekerheid het modem en je computer opnieuw opstarten voor de beste resultaten.
  • Voer meerdere testen op meerdere momenten van de dag uit. Zo krijg je de betrouwbaarste resultaten.
  • Test bij voorkeur met het nieuwste apparaat in huis.
  • Zorg dat je niet download tijdens de test. Dit zorgt voor onbetrouwbare resultaten.
  • Internetsnelheid veel lager dan je pakket aangeeft? Neem dan direct contact op met je provider. Het kan namelijk veel oorzaken hebben.
  • Zorg ervoor dat je modem/router niet in een klein kastje staat en/of is omgeven met veel elektrische apparaten.
  • Gebruik je kabelinternet? Zorg dan voor een goede internetkabel.
  • Pas op voor programma’s die claimen jouw internet sneller te maken. Dit betreft veelal software met virussen. Download dat dus nooit. Als je internet langzaam is moet je altijd contact opnemen met de klantenservice van je provider.

Conclusie

De snelheid van je internet meten is gemakkelijk en betrouwbaar. Wel is het zaak om te weten wat je gaat meten. Zo raden we je aan om je in te lezen over upload- en downloadsnelheid. De belangrijkste informatie daarover heb je in dit artikel kunnen lezen. Wanneer je de begrippen weet kun je testen op verschillende websites. De meetinstrumenten zijn allemaal hetzelfde dus het maakt niet uit welke website je gebruikt. We raden je wel aan om verschillende testen te doen op verschillende momenten. Houd bovendien rekening met de handige meettips!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag