Hoe kun je vrienden maken via het internet? 6 tips

Hoe kun je vrienden maken via het internet? 6 tips

Laatst bijgewerkt: 13 september 2019

Men zegt wel eens dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn, zeker niet wanneer je vrienden via het internet hebt gemaakt.

Sinds de komst van het internet is het niet alleen gemakkelijker geworden om op afstand met anderen te communiceren, het is ook eenvoudiger geworden om gelijkgestemden te vinden. In dit artikel leggen we uit hoe je vrienden maakt via het internet.


1. Vrienden ontmoeten op dating of vriendschap websites

blank

Hoewel datingsites in de meeste gevallen gebruikt worden voor – je raadt het al – het vinden van een date of liefde, zijn ze ook geschikt voor het vinden en maken van vriendschappen.

Een online datingsite maakt het namelijk eenvoudig om mensen met dezelfde voorkeuren of interesses te vinden, vaak via een uitgebreid matchingsysteem. Ook heeft het gros van de datingsites een uitgebreide zoekfunctie, waarmee je gericht kunt zoeken op een bepaalde voorkeur of interesse.

Sites waar je vrienden kunt maken

Er zijn verschillende sites waarmee je aan de slag zou kunnen gaan. Badoo bijvoorbeeld, een internationaal platform dat zich in in de basis richt op het maken van vriendschappen. Of MetJou, een snelgroeiende site waarmee je eenvoudig vrienden via het internet kan maken.

Wanneer je van plan bent online datingsites te gebruiken om vrienden via het internet te maken, dan zul je er wel rekening mee moeten houden dat het gros van de gebruikers op zoek is naar een date of liefde.

Heb je iemand gevonden waarmee je gemeenschappelijke interesses deelt (en dus een kandidaat is voor een vriendschap), maak dan vroeg in het gesprek je wensen en verwachtingen kenbaar. Zo voorkom je misverstanden.


blank

2. Vrienden ontmoeten via online gaming

Ben je een gameliefhebber en speel je graag een online spelletje via de pc, de smartphone of de console? Dan is het vrij eenvoudig om via die weg vrienden te maken. Veel spellen bieden namelijk een chatmogelijkheid aan of hebben een chatruimte op een algemene app (zoals Discord).

Ja, zelfs mobiele games! Vaak gaat het chatten via bepaalde kanalen. Je doet er dus goed aan – als je vrienden wilt maken – op zoek te gaan naar deze kanalen door ernaar te vragen of door deze op te zoeken via Google of forums.

Gemeenschappelijke interesse; gamen

Het mooie van het zoeken van vrienden via games is dat je in ieder geval al één gemeenschappelijke interesse hebt: de game die gespeeld wordt.

Vaak is dat een goede basis voor een vriendschap, die niet gebonden is aan locatie, cultuur of geslacht. Heb je met een bepaald persoon gespeeld en heb je hier plezier aan beleefd? Dan bieden online games je vaak de mogelijkheid om diegene toe te voegen aan je vriendenlijst.

Zodoende kun je vaak verder gamen met diegene of met diegene praten. Wellicht dat je naast de game an sich ook nog andere gemeenschappelijke interesses met elkaar deelt. Daar kom je dan natuurlijk weer achter door met elkaar te chatten.


Lees ook:


blank

3. Vrienden ontmoeten via Facebook

Sociale media zijn dé manier om vrienden via het internet te maken. Via media als Facebook en Instagram kun je namelijk vrij eenvoudig veel mensen tegenkomen die dezelfde interesses hebben als jij.

Heb je een Facebookprofiel, dan kun je op zoek gaan naar pagina’s die in het teken staan van je hobby of datgene wat jij leuk vindt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel op Facebook te vinden. Eenmaal de pagina leuk gevonden, dan verschijnt de content van die pagina (vaak) automatisch op je tijdlijn.

Plaats reacties

Het mooie is dat iedereen die de betreffende pagina leuk heeft gevonden (en iedereen die de content voorbij ziet komen op zijn of haar tijdlijn, indien publiek toegankelijk), een reactie kan plaatsen op de content. Zie je tussen deze reacties een reactie die je aanspreekt, dan kun je daarop reageren.

Daarop volgt vaak een gesprek, dat je kunt vervolgen door een privébericht te sturen over het betreffende onderwerp. Zo kun je de basis leggen voor een vriendschap, mits de ander ook geïnteresseerd is om met jou verder te praten natuurlijk. Het delen van een interesse kan in ieder geval al voldoende gespreksstof bieden.


blank

4. Hashtags gebruiken op Instagram

Een andere manier om vrienden te maken via sociale media, is door hashtags te gebruiken en te bezoeken. Een hashtag is een woord met daarvoor een hekje. Wanneer een hashtag gebruikt wordt op bijvoorbeeld Instagram of Facebook, dan linkt deze door naar berichten waarin hetzelfde woord geplaatst is.

Plaats je bijvoorbeeld #lamborghini achter je bericht of bij je foto en klik je daar na publicatie op, dan kom je terecht bij alle berichten die recentelijk (of wat langer geleden) dit woord of dezelfde hashtag bevatten.

Zo kun je vrij eenvoudig gericht zoeken naar mensen met dezelfde interesse. Heb je een post gevonden met als onderwerp datgene waar jij zo verzot op bent? Plaats dan eens een reactie op de content in kwestie. Wellicht dat dit uitnodigt om elkaar toe te voegen en eventueel verder te praten (en dus de basis te leggen voor een vriendschap).


blank

5. Vergeet de klik niet

Zoals je in de bovenstaande alinea’s hebt kunnen lezen, zijn er verschillende manieren om via het internet vrienden te maken. Welke manier voor jou het beste werkt, zul je zelf moeten ontdekken.

Het internet biedt in ieder geval genoeg mogelijkheden om in contact te komen met gelijkgestemden of mensen waarmee je interesses of voorkeuren deelt.

Vaak zul je zelf het initiatief moeten nemen. Door een reactie te plaatsen op bepaalde content bijvoorbeeld of door een bericht te versturen.

Voel aan of je een klik hebt met een potentiële vriend(in)

Het zijn echter natuurlijk niet alleen de gemeenschappelijke interesses die belangrijk zijn bij het maken van vrienden via het internet. Ook zul je een klik moeten hebben. En om erachter te komen of je een klik hebt, zul je moeten communiceren.

Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat je bijvoorbeeld iemand tegenkomt die net zo veel gebruik maakt van Netflix als jij, maar dat je totaal niet gezellig met de persoon in kwestie kunt praten. Laat het dan vooral lekker varen. Want ook wanneer het gaat om potentiële vrienden; er zwemmen genoeg vissen in de zee die het internet heet. Zoek en gij zult ze vinden!


blank

6. Vriendschap in het digitale tijdperk

Het is in het digitale tijdperk waarin we leven moeilijk voor te stellen dat vriendschappen een aantal decennia geleden voornamelijk ontstonden door fysieke ontmoetingen. Op school, bij de sportclub of in de discotheek.

Begrippen als “appen” of “liken” bestonden toen nog niet en men moest met iemand praten, spelen of sporten om de basis te leggen voor een vriendschap. Vrienden kwamen meestal uit de directe omgeving, want in die situatie was het makkelijker een vriendschap te onderhouden (iets dat belangrijk is voor het voortbestaan van de vriendschap).

Tegenwoordig is dat wel anders, want veel vriendschappen worden voornamelijk onderhouden middels digitaal contact. Via Whatsapp-berichten, reacties op foto’s op Instagram of een Facetime-sessie bijvoorbeeld.

Contacten onderhouden

Het mooie van het internet is dat het ons de mogelijkheid biedt om snel en eenvoudig contact te onderhouden met meerdere vrienden tegelijk. En daar maken we met zijn allen gretig gebruik van.

Wellicht zul je dit zelf herkennen aan de hand van het aantal groepsconversaties in je Whatsapp-account. Het nadeel van de digitale manier van communiceren is dat er steeds minder sprake is van fysiek contact.

Voordeel is dat we juist dat contact niet meer nodig hebben om een vriendschap tijd en aandacht te geven. Althans, zo lijkt het. Want het vele digitale contact zal in de meeste gevallen leiden tot een afspraak of ontmoeting. Of niet.

Het is allemaal afhankelijk van hoe men een vriendschap bekijkt en hoe men deze wenst te onderhouden. Wat voor de één niet werkt, kan voor de ander juist fantastisch zijn.

Laten we in ieder geval zeggen dat het internet het gemakkelijker maakt vriendschappen te onderhouden door de vele mogelijkheden om op afstand te contact te leggen.

Niet gebonden aan locatie

Doordat het internet het zo makkelijk maakt om op afstand contact te leggen en je de wereld binnen handbereik hebt, ben je niet meer gebonden aan je lokale omgeving als het gaat om het maken van vrienden.

Zo is het niet ondenkbaar dat je via het internet een vriend zult maken in Brazilië, als er sprake is van gemeenschappelijke interesses, visies of opvattingen. Want dat is wel een randvoorwaarde: er moet sprake zijn van iets dat je met de ander gemeen hebt.

Wanneer dat het geval is, dan biedt dat stof tot conversatie of de mogelijkheid samen een activiteit te ondernemen. In ieder geval iets dat nut heeft voor beide partijen. Iets waarmee een waarde nagestreefd wordt.

Plezier, troost of mentale ondersteuning zijn daar voorbeelden van. Het is vrij eenvoudig vrienden te maken via het internet, maar dan moet je – afhankelijk van je interesses – natuurlijk wel weten waar je moet beginnen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde & Dating

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag