Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het sluiten van vriendschappen

8 tips voor het sluiten van vriendschappen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Echte vrienden zijn goud waard. Ze zijn er om leuke dingen mee te doen, om verdriet mee te delen, om goede gesprekken mee te hebben. Ze maken een deel uit van jou en jouw leven.

Als kind gaat het eigenlijk een beetje vanzelf; vrienden maken. Je hebt je klasgenootjes, kinderen uit de buurt of van school, kinderen die je kent van een (sport)vereniging of van een andere club. Daarom heb je eigenlijk altijd wel mensen om je heen, vrienden met wie je iets leuks kunt gaan doen. Maar naarmate je ouder wordt, is het lastiger om nieuwe mensen te leren kennen. Vooral wanneer je niet meer in de stad of het dorp woont waar je bent opgegroeid, of waar je naar school ging, kan het heel lastig zijn om nieuwe mensen te ontmoeten.

Goede vrienden zijn dus eigenlijk onmisbaar. Maar hoe ontmoet je mensen waarmee je mogelijk vrienden kunt worden? In dit artikel geven we je 8 handige tips voor het sluiten van vriendschappen.


1. Online Vriendschap websites

Nieuwe vrienden komen natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Wanneer je op zoek bent naar nieuwe vrienden, of meer vrienden met wie je bepaalde interesses kunt delen, dan kun je deze ook online vinden. Omdat je misschien niet weet waar je dan precies terecht kan, hebben we hierbij de leukste 5 vriendschap websites opgenoemd:


Badoo

Badoo

Één van de grootste (internationale) vriendschap sites is het platform Badoo. Hoewel je hier ook terecht kan voor bijv een date, zijn er echt duizenden mensen ingeschreven om vrienden te maken. Je kunt gewoon eenvoudig een account aanmaken met je Facebook account, en het is volledig gratis. Geef in je profiel aan wat je precies zoekt. Dat maakt het allemaal erg laagdrempelig waardoor je snel contact hebt met andere leden.

Bezoek datingsite Badoo
MetJou

MetJou

Zoek je iets meer dan een vriendschap, en zoek je meer een levensmaatje? Dan is de populaire datingsite MetJou perfect voor jou. Je kunt direct aangeven of je het liefst contact het met een vrouw of man. Ook hier is inschrijven gratis. En het is niet voor niets dan al meer dan 100.000 Nederlanders staan ingeschreven. Wie weet ontmoet je wel jouw nieuwe liefde.

Bezoek MetJou
Chisple

Chisple

Speciale vriendschap website om gelijkgestemden te ontmoeten. Onder andere voor activiteiten. Redelijke nieuwe website nog maar timmert aardig aan de weg om je een hele leuke ervaring te geven. Je kan gratis lid worden en inschrijven met Facebook. Zeker eens het proberen waard!


2. Doe wat je leuk vindt

Ben je gek op wandelen? Of doe je niets liever dan koken? Zoek dan een manier om dit samen met andere mensen te doen. Dit kun je doen door (online) te zoeken naar bijvoorbeeld een eetclub bij jou in de buurt. Of door mee te doen aan kookworkshops, waarbij je nieuwe mensen leert kennen. Of ga op zoek naar een wandelclub waarbij je je kunt aansluiten. Ben je gek op lezen?

Zoek dan bijvoorbeeld naar een boekenclub in de buurt. Of ga eindelijk eens die nieuwe taal leren in een taalklasje. Het fijne aan zo’n clubje is dat het allemaal mensen zijn met dezelfde interesse, wat het makkelijker maakt om contact te leggen. Je bent immers allemaal iets aan het doen wat je leuk vindt. Zorg dat je vooral iets gaat doen wat jij écht leuk vindt. Dat je daarbij dan mensen kunt ontmoeten die mogelijk nieuwe vrienden zouden kunnen zijn, is een bijkomend voordeel, geen doel op zich.

Tip: wanneer je op zoek bent naar een club om je bij aan te sluiten, kun je gebruikmaken van social media. Op Facebook zijn bijvoorbeeld verschillende groepen te vinden. Ook op de website www.meetup.com kun je zoeken naar verschillende clubs of uitjes waarbij je je kunt aansluiten.


blank

3. Ga sporten

Een andere manier om vrij makkelijk mensen te leren kennen, is je aansluiten bij een sportvereniging. Vooral teamsporten zijn hiervoor heel geschikt, omdat je direct in contact bent met je teamgenoten. Mocht je niet zoveel met teamsporten hebben, dan is dat natuurlijk geen ramp. Ook in de sportschool kun je mensen leren kennen. Drink bijvoorbeeld eens iets aan de bar, in plaats van dat je direct na het sporten naar huis gaat. Wellicht dat je op die manier nieuwe mensen kunt leren kennen. Of doe eens mee met een groepsles, in plaats van dat je alleen je oefeningen op de fitnessapparaten doet. Wie weet zitten er ontzettend leuke mensen in zo’n groep, waarmee je een vriendschap zou kunnen opbouwen. Ook hardloopgroepjes zijn een leuke manier om mensen te leren kennen.


4. Haal oude contacten aan

Iedereen heeft wel verwaterde vriendschappen. Mensen met wie je een ontzettend leuke band had, maar die om wat voor reden dan ook uit je leven zijn verdwenen. Vaak is die reden simpelweg dat jullie allebei een andere kant op zijn gegaan, soms letterlijk door bijvoorbeeld een verhuizing, maar soms ook onopgemerkt.

Misschien kun je een van die vrienden of vriendinnen met wie je zo goed kon opschieten eens een berichtje sturen? Vraag ze bijvoorbeeld of ze zin hebben om een keer een drankje te drinken, of om een hapje te eten, om bij te kletsen. Het kan natuurlijk zo zijn dat er niets meer over is van de band die jullie hadden, en dat jullie te veel veranderd zijn om nog vrienden te zijn.

Het kan ook zo zijn dat de klik die jullie toen hadden er meteen weer is, en dat het net is of jullie elkaar gisteren nog voor het laatst zagen. Zo kunnen oude vrienden weer een deel van je leven uit gaan maken.


blank

5. Zeg vaker ‘ja’

Om nieuwe mensen te ontmoeten, kan het handig zijn om eens wat vaker ‘ja’ te zeggen. Ga bijvoorbeeld eens mee met die ene collega die je al een paar keer heeft gevraagd om mee te gaan naar een voetbalwedstrijd. Of zeg eens ja tegen dat familielid dat je ieder jaar opnieuw uitnodigt voor het jaarlijkse feestje dat hij of zij organiseert.

Zeg eens ja tegen die moeder op het schoolplein die al meerdere keren heeft voorgesteld om eens samen een kop koffie te drinken. Door iets vaker uit je comfortzone te stappen, en door dingen te doen die je anders niet doet, zou je zomaar eens hele leuk contacten op kunnen doen.


6. Laat jezelf zien

Om nieuwe mensen te leren kennen, zul je gezien moeten worden. Ga daarom eens wat vaker buiten de deur eten, bijvoorbeeld bij dat ene gezellige eetcafé om de hoek. En voor wie bang is om alleen uit eten te gaan: nergens voor nodig.

Je zult zien dat er veel meer mensen zijn die in hun eentje zitten eten. Juist daar ligt een mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Is die stap je toch te groot? Dan kun je ook gewoon eens een kop koffie buiten de deur gaan drinken. Of een borrel ergens in een gezellig café.

Door het gesprek aan te gaan met andere mensen, en dat kan gewoon over iets simpels als het weer gaan, zou je zomaar eens in een heel leuk gesprek kunnen belanden.


7. Word vrijwilliger

Een andere manier om (gelijkgestemde) mensen te vinden, is door vrijwilligerswerk te gaan doen. Zoek een vrijwilligersbaantje dat jou leuk lijkt om te doen, zodat je zeker weet dat je iets doet waar je zelf blij van wordt, en wie weet kom je daar ontzettend leuke mensen tegen. Ga bijvoorbeeld als vrijwilliger aan het werk bij de lokale sportclub, of in het bejaardenhuis. Of bij het dierenasiel in de stad, of voor een stichting die je een warm hart toedraagt.


blank

8. Vriendschap sluiten

Mensen die je leert kennen door middel van een club, sport of het café om de hoek, zijn natuurlijk niet automatisch ook ineens vrienden. Onthoud dat het opbouwen van een vriendschap tijd kost, en dat het vinden van iemand met wie je een klik hebt niet altijd even makkelijk is.

Daarnaast is het zo dat als je té hard je best doet om van die nieuwe mensen ook vrienden te maken, dat het dan waarschijnlijk alleen maar heel moeizaam zal gaan. Vriendschap kun je immers niet afdwingen (of opdringen).

Goede vriendschappen ontstaan namelijk niet van de een op de andere dag, maar groeien vaak langzaam. Probeer daarom om de tijd die je met anderen doorbrengt vooral als leuk te zien, en probeer niet uit elk contact direct een goede vriendschap te slepen.

Neem in plaats daarvan de tijd om mensen te leren kennen, en zorg dat je doel niet per se is om een nieuwe vrienden te maken, maar om nieuwe mensen te ontmoeten. En wie weet ontstaat uit die ontmoetingen dan wel een hele mooie en hechte vriendschap.


Conclusie

Nieuwe vriendschappen sluiten, wordt vaak lastiger naarmate je ouder wordt. Waar je als kind nog omringt bent met allerlei verschillende mensen, wordt dat vaak minder als je wat ouder bent. Daarom is het aan te raden om iets te gaan doen waarbij je nieuwe mensen kunt leren kennen. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een sportvereniging of sportschool.

Of neem deel aan een workshop of cursus over iets wat je zelf heel erg leuk vindt of graag wilt leren. Zeg wat vaker ‘ja’ tegen dingen waar je anders ‘nee’ tegen zegt, en laat jezelf wat meer zien. Op die manier kun je mensen leren kennen die je anders waarschijnlijk niet was tegengekomen.

De beste tip die we je kunnen geven als je graag nieuwe vriendschappen wilt sluiten is: doe niet té veel je best om nieuwe vrienden te maken, maar geniet gewoon van het gezelschap van anderen. Op die manier schrik je niemand af, leg je de verwachtingen niet te hoog, en zou er zomaar eens een hele mooie vriendschap met iemand kunnen ontstaan. En zo niet, dan doe je in ieder geval dingen die je zelf heel erg leuk vindt in het gezelschap van anderen, wat ook gewoon gezellig is.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag