Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Friends with benefits: 12 belangrijke tips & regels

Friends with benefits: 12 belangrijke tips & regels

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De lusten, niet de lasten. Zo kun je friends with benefits (vaak afgekort als FWB) het beste omschrijven. Je bent bevriend met elkaar, en deelt daarnaast ook de lakens. Maar een echte relatie: nee. Het is puur de fysieke klik die een friends with benefits verhouding drijft.

Wil jij weten of zo’n soort verstandhouding iets voor jou is? Of heb je iemand op het oog voor een friends with benefits verhouding? In dit artikel zetten we alles wat jij moet weten op een rijtje. Wat is het, wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen, wat zijn de regels, hoe kom je aan een geschikte friend with benefits en wanneer wordt het tijd om er weer een einde aan te breiden? Je komt er lezenderwijs achter.


blank

1. Past “Friends with benefits” wel bij je?

Een friends with benefits relatie is de ideale manier om een relatie met ‘no strings attached’ te hebben. Je geniet van elkaars gezelschap en elkaars lichaam, zonder dat je verder op romantisch vlak iets van elkaar verwacht. Perfect eigenlijk, maar het moet wel bij je passen.

Niet iedereen is in staat tot casual sex

Allereerst is niet iedereen in staat om casual sex te hebben. Wetenschappers beweren bijvoorbeeld dat vrouwen automatisch een emotionele band aangaan met degene met wie ze naar bed gaan. Dus ook al willen ze het niet; gaandeweg is er een grote kans dat er toch gevoelens ontstaan. Simpelweg bepaald door de biologie en evolutietheorie. Dat geldt niet voor elke vrouw, en mannen kunnen hier ook ‘last’ van hebben. Al met al kan dit een friends with benefits relatie heel erg in de weg staan.

Je stelt een ‘echte relatie’ uit

Daarnaast moet je je realiseren dat een friends with benefits relatie van tijdelijke aard is. Je hebt niet de intentie om met elkaar te eindigen en een gezin te stichten, maar tegelijkertijd investeer je wel tijd in een ander. Als je de 30 passeert en graag kinderen wil, om maar een voorbeeld te noemen, dan is het misschien beter om je niet te focussen op lang leve de lol maar op zoek te gaan naar een partner waar je iets mee op kunt bouwen.

En zo zijn er nog een aantal andere zaken die onlosmakelijk verbonden zijn aan het hebben van een friends with benefits relatie. Om een en ander duidelijk te categoriseren, zullen we deze aspecten bespreken aan de hand van voordelen en nadelen van FWB. Daar lees je in onderstaande alinea’s meer over.


2. Hoe vind ik een “friend with benefits”?

Als je geschikt bent voor een “friend with benefit” dan komt de volgende vraag. Waar tover je die zomaar vandaan? Het ideale scenario is dat een friends with benefits relatie organisch ontstaat; bijvoorbeeld als tijdens het daten blijkt dat er vooral seksuele aantrekkingskracht is. Of als je het bed in duikt met een kennis of vriend(in). Maar wat nou als jij dat succes niet hebt? Dan zijn er een paar plekken waar je een friends with benefits relatie kunt vinden. Het toverwoord is: ‘online’.

Zoektocht naar friends with benefits

In de kroeg kun je niet aan iemands uiterlijk zien of iemand single is. Laat staan of hij of zij openstaat voor een seksuele verhouding. Daarom is het efficiënter om online op zoek te gaan naar je seksbuddy. Er zijn een aantal datingsites en apps die specifiek gericht zijn op ‘lusten, niet de lasten’. Hieronder zetten we de drie goede opties voor jou op een rij:


NovaMora

NovaMora

Novamora is dé datingsite voor iedereen die op zoek is naar spannende dates zonder verplichtingen. Dit geldt zowel voor vrijgezellen, als voor stellen. Dus je kunt hier niet alleen een friend with benefits opscharrelen, maar wie weet ook deelnemen aan een trio of andere spannende ervaring. Aanmelden is gratis en de site is uitermate populair.

Bezoek NovaMora
Seksbuddy

Seksbuddy

De naam zegt het eigenlijk al. Seksbuddy is dé plek om een seksbuddy, oftewel friends with benefits partner, te vinden. Je kunt je gratis aanmelden op Seksbuddy.nl om te kijken of er iemand voor je tussenzit! Het fijne is dat iedereen op de website op zoek is naar een avontuurtje, en niet per se voor iets serieus.

Bezoek Seksbuddy
Ondeugend Daten

Ondeugend Daten

Zoek je een “ondeugende date” zonder verplichtingen. Dan is deze derde website perfect geschikt. Er wordt niet gesproken over relaties maar het gaat allemaal om snel een date regelen. Je kunt hier geheel kosteloos een account aanmaken.

Bezoek Ondeugend Daten

3. Herken een FWB’er

Als iemand op zijn/haar profiel aangeeft op zoek te zijn naar wat plezier, of seks of iets dergelijks, dan weet jij meteen. Aha. Friends with benefits materiaal. Maar je kunt pas echt bepalen of je iemand een geschikte kandidaat is, als je hem of haar in het echt hebt gezien. Je moet niet zomaar in de chat vragen of iemand openstaat voor een FWB-relatie.

Spreek eerst eens met elkaar af en bekijk of er een klik (en seksuele aantrekkingskracht!) is. Geef aan dat jij niet per se op zoek bent naar een relatie, maar wel open staat voor casual dating. Als de ander daar goed op reageert, zou je een balletje kunnen opgooien over friends with benefits. Wees vanaf het begin duidelijk over jouw intenties, en begin er niet pas over op de 5e date. Tegen die tijd heeft de ander wellicht al gevoelens voor jou en kwets je hem/haar onnodig.


blank

4. Wat zijn de voordelen?

Denk jij eraan om een friends with benefits relatie te starten? Of heb je een vriend(in) plus en vraag je je af of dit wel iets voor je is? Hieronder zetten we een aantal veelgehoorde voordelen en nadelen van friends with benefits relaties op een rij. Dat zet je wellicht aan het denken.

Geen vervelende verplichting

Relaties zijn tot op zekere hoogte leuk. De vriendschap, de seks, samen leuke dingen doen: daar teken je wel voor. Maar er zijn ook een heleboel dingen die je liever aan jezelf voorbij laat gaan. Bijvoorbeeld: schoonouders, verantwoording afleggen aan elkaar, afspraken maken over het huishouden, plannen maken voor de toekomst en ga zo maar door. Met een FWB-relatie ben je niemand iets verplicht, en kun je de vervelende aspecten van een relatie skippen.

Altijd iemand voor een booty call

Als je regelmatig seks wilt hebben, moet je óf een goede relatie hebben, of een meesterversierder zijn op Tinder of in de kroeg. Maar wat nou als je geen van beiden wil? Dan zou een FWB-relatie een uitkomst kunnen zijn. Je kunt namelijk vaak en vrijblijvend seks hebben, zonder dat je een relatie hebt of telkens met een ander naar bed moet. Bovendien is het zo dat  je nooit meer een vervelende reactie krijgt als je seksueel getinte berichten stuurt. Dus geen: “Oh, typisch dat je om 01.00 langs wil komen, dat zal zeker allemaal om seks draaien!”. In plaats daarvan, “Gezellig dat je langs wil komen, ik heb m’n pyjama al aan…”

Minder seksuele remmingen

In een relatie heb je vaak een vriendschappelijke/ liefdevolle basis, waardoor het soms lastig is om seksuele grenzen op te zoeken. Je wil namelijk niet dat de ander afschrikt van je wensen. Bovendien kan het zijn dat jullie beiden een andere seksuele voorkeur hebben, maar dat je wel van elkaar houdt. Bij een FWB-relatie kun je kiezen voor iemand die helemaal bij jou past op seksueel vlak. Je kunt dan ook makkelijker zeggen wat je wilt, en hebt minder seksuele remmingen.

Je houdt grip op je vrije tijd

Relaties slokken veel tijd op. Om elkaar echt goed te leren kennen, moet je meerdere keren per week afspreken, soms zelfs een heel weekend. Dit kan een behoorlijke druk leggen op jouw social en werkende leven. Gelukkig ben je niet veel tijd kwijt aan een friends with benefits. Je ziet elkaar af en toe voor de seks, maar hoeft niet allerlei dates te plannen tussendoor. Bovendien is het niet verplicht om te blijven slapen. Dus hop, lekker weer naar je eigen bed!


blank

5. Wat zijn de nadelen?

Je kunt een vriendschap verpesten

Sommige friends with benefits verhoudingen waren vanaf de eerste dag al seksueel van aard, terwijl anderen vanuit een vriendschap zijn ontstaan. Twee maatjes, allebei single, waarom niet gewoon het bed induiken? Daar is niets mis mee, maar je moet wel voor ogen houden dat jullie vriendschappelijke relatie daarna nooit meer hetzelfde zal zijn. Er bestaat een reële kans dat je de vriendschappelijke basis verpest.

Je kunt je leeg en gebruikt gaan voelen

Mensen die de film Friends with Benefits met Justin Timberlake en Mila Kunis hebben gezien, hebben waarschijnlijk een geromantiseerd beeld van de friends with benefits relatie. Maar de realiteit is meestal anders. De realiteit is vaak dat je seks met elkaar hebt maar hier verder niks van hoeft te verwachten. Sommige mensen komen er gaandeweg achter dat een dergelijke verhouding niets voor hun is. Ze voelen zich gebruikt en leeg (en alsof ze de ander gebruiken), want de diepgang en de emotionele band ontbreekt. Vaak kun je dit soort gevoelens niet voorspellen, maar is het iets dat je ervaart als je er eenmaal middenin zit.

Drama ligt op de loer

Een veelgehoord voordeel van een friends with benefits relatie is dat je geen drama hebt. Als je een goede FWB-verhouding hebt waar duidelijke regels zijn en waar geen van de twee gevoelens heeft, dan ga je inderdaad een fantastische tijd tegemoet. Maar de waarheid is dat wij mensen geen controle kunnen hebben over de ander, of over onze eigen gevoelens. Bovendien blijken regels in de praktijk best wel lastig toe te passen. Er is als het ware een groot ‘grijs gebied’. Door deze twee factoren, gebeurt het regelmatig dat een FWB-relatie alsnog op een drama uitloopt. Dat is vervelend, want dat trachtte je juist te voorkomen door voor een friend with benefits te kiezen.

Je hoeft weinig te verwachten

Als je ‘slechts’ een seksbuddy bent, dan mag je niet teveel verwachten van de ander. De ander overigens ook niet van jou. Dus je kan niet verwachten dat de ander minstens twee avonden per week voor jou vrijmaakt. Of dat hij/zij je verrast op je verjaardig, of attent doet, of je voorstelt aan vriend(inn)en). Dat is allemaal onderdeel van het vrijblijvende karakter van een FWB-relatie.


blank

6. Wat zijn de regels?

Als je eenmaal iemand hebt gevonden waarmee het vriendschappelijk en fysiek klikt, zonder dat een van jullie een relatie wil, dan zou je een friends with benefits constructie kunnen overwegen. Maar om dit in goede banen te leiden, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder beschrijven we de gouden regels om een friends with benefits relatie werkend te maken en werkend te houden.


7. Schep duidelijke verwachtingen

De meeste friends with benefits maken een soort afspraken met elkaar. Dat is wel aan te bevelen, want zo voorkom je zo veel mogelijk dat dat een van de twee teleurgesteld raakt. Voer een open gesprek over wat je wil; alleen seks, of ook seks en leuke dingen, of iets anders?

Ben je op termijn op zoek naar liefde of zit er nooit meer in dan fysieke aantrekkingskracht? Wil je exclusief met elkaar naar bed gaan of wil je vrij kunnen zijn om met anderen te daten? Deze vragen moeten jij en je partner beiden beantwoorden. Oordeel niet, maar kom tot afspraken en verwachtingen waar jullie je beiden in kunnen vinden.


blank

8. Hoop niet op een ‘echte’ relatie

Het uitgangspunt van friends with benefits is dat jullie seks met elkaar hebben, en meer niet. Er kan wel een romantische basis zijn, maar dat zit de relatie doorgaans alleen maar in de weg in plaats van deze beter te maken. Vooral als een van de FWB-partners gevoelens heeft en de ander niet. Dat kan zorgen voor nare situaties, waarin de een hoopt dat het op een dag een volwaardige relatie is, terwijl dit nooit zal gebeuren.

Op den duur voelt diegene zich gebruikt, terwijl de ander geen idee had dat er gevoelens in het spel waren. Dit was toch puur om de seks?! Als je een friends with benefits relatie begint, dan moet je dus accepteren dat het een seksuele relatie is en niet stiekem hopen op ‘meer’. Het kan wel zo zijn dat er op den duur gevoelens ontstaan, maar daar kun en mag je niet van uit gaan, want de kans is groot dat je teleurgesteld wordt.


9. Blijf continu evalueren

In het begin is elke FWB-relatie ‘makkelijk’. Je ziet elkaar af en toe, hebt goede seks en geniet van elkaar. Maar wat nou als je inmiddels al tientallen keren met elkaar naar bed bent geweest?

En voor en na de daad met elkaar praat? Je leert elkaar op den duur beter kennen, en het kan best wel zijn dat er toch iets opbloeit. Daarom is het verstandig om af en toe te evalueren hoe jullie in de relatie staan.

Allebei nog steeds zonder gevoelens, of begint er toch een emotionele band te ontstaan? Vinden jullie dat de FWB-constructie nog steeds bij jullie past, of zijn jullie eruit gegroeid? Door op tijd te constateren als er iets verandert, kun je de relatie op zo’n manier bijsturen dat het niet uitloopt op een drama.


blank

10. Behandel de ander niet als je partner

Als je een friends with benefits maatje hebt, dan moet je onthouden dat het puur om de seks draait. Als de ander je tijdens de seks op een speciale manier aankijkt, betekent dat niet per se dat hij/zij van je houdt.

Waarschijnlijk betekent het eerder dat degene opgewonden is. Denk dus niet dat jullie een emotionele band aan het opbouwen zijn. Dat betekent ook dat je de ander moet behandelen als een lustobject, en niet als je beste vriend(in) of zelfs als je partner.

Spreek vooral af in de slaapkamer, en verwacht niet dat de ander op je verjaardag komt of je helpt met verhuizen of iets dergelijks. Als je een probleem hebt, bel dan een goede vriend of vriendin en niet je seksmaatje. Zo blijven de lijnen tussen een FWB-relatie en een romantische relatie goed bewaakt.


11. Gebruik voorbehoedsmiddelen

Het klinkt misschien ontzettend kinderachtig, maar toch willen we het even benoemen. Afhankelijk van de afspraken die jullie hebben gemaakt, kan het maar zo zijn dat een van jullie met meerdere mensen het bed deelt. Een seksueel overdraagbare aandoening ligt op de loer als dat het gevoel is. Daarnaast zijn de voorbehoedsmiddelen ervoor bedoeld dat de vrouw onverhoopt zwanger raakt (in het geval van een heteroseksuele relatie). Niet echt een stabiele basis om een kind op de wereld te zetten…


blank

12. Bespreek alvast het einde

Alle FWB-relaties zijn van tijdelijke aard. Tenzij je voor de rest van je leven casual seks wilt hebben zonder je te settelen, maar daar gaan we niet van uit. Als je aan een friends with benefits verhouding begint, dan moet je je dit realiseren. Dat betekent tevens dat je afspraken moet maken over hoe en wanneer de relatie zal eindigen.

Hier hoef je geen datum voor uit te stippelen, maar je kunt wel bepaalde afspraken maken. Wat doe je bijvoorbeeld als een van de twee iemand anders wilt daten op romantische basis?

Als een van de twee ineens geen zin meer heeft in de oppervlakkige seksrelatie? Of als jullie de grens tussen lust en liefde dreigen te overschrijden? Zorg dat jullie altijd open kunnen communiceren over dit scenario, en wijs een punt in de tijd aan wanneer het ‘over’ zou zijn tussen jullie.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag