Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je nieuwe mensen leren kennen? 12 tips

Hoe kun je nieuwe mensen leren kennen? 12 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als kind lijkt niets zo makkelijk als nieuwe vrienden maken. Klasgenootjes, andere kinderen op school, kinderen uit de buurt, haast iedereen speelt met elkaar, waardoor je als kind vaak genoeg mensen om je heen hebt. Naarmate je ouder wordt, wordt het leren kennen van nieuwe mensen echter steeds lastiger.

Misschien ben je in een vreemde stad gaan wonen waar je niemand kent. Of misschien heb je wel vrienden, maar wil je ook graag nieuwe mensen leren kennen. Of misschien zoek je gelijkgestemden die een bepaalde interesse met je delen, omdat je die aansluiting bij niemand in je huidige omgeving vindt.

Om nieuwe mensen te leren kennen zal je naar plekken moeten gaan waar je mensen kunt ontmoeten. Dat kan de sportschool zijn, een café of restaurant, maar ook online kun je mensen leren kennen als je dat een fijnere manier vindt. Hieronder hebben we 10 tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij het ontmoeten van nieuwe mensen.


1. Leer online mensen kennen

Misschien vind je het lastig om zomaar mensen aan te spreken of houd je niet zo van drukke omgevingen of sport, waardoor het ontmoeten van mensen soms wat lastig is. Voor wie het om wat voor reden dan ook fijner vindt om online op zoek te gaan naar nieuwe mensen, zijn er gelukkig ook een hoop opties. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een forum.

Door online met mensen te praten over dat wat je leuk vindt, kun je gemakkelijk contact met mensen leggen. Wat je ook kunt doen is een blog starten over iets wat je leuk vindt, bijvoorbeeld een boekenblog, of een blog over eten of series. Op die manier kun je met mensen in contact komen die dezelfde interesse delen. Ook het aansluiten bij een Facebookgroep of het gebruiken van Instagram, kan ervoor zorgen dat je mensen leert kennen die dezelfde interesses delen.


2. Ga sporten

goedkoop sporten

Wanneer je graag nieuwe mensen wilt leren kennen en van sporten houdt, kan de sportschool of een sportvereniging daar een heel geschikte plek voor zijn. Vooral wanneer je het leuk vindt om aan een teamsport te doen, is dit een goede tip.

Door je aan te sluiten bij een vereniging leer je snel en gemakkelijk nieuwe mensen kennen. Maar ook op de sportschool kun je nieuwe mensen leren kennen. Drink iets aan de bar na het sporten om een praatje te maken met anderen, of doe mee met groepslessen om op die manier nieuwe mensen te leren kennen.


3. Eet buiten de deur

Het kan misschien wat ongemakkelijk voelen om in je eentje uit eten te gaan, maar vaak is dit een zeer geschikte manier om nieuwe mensen te leren kennen. Er zijn namelijk veel meer mensen die alleen gaan eten, dan je denkt.

Vooral in eetcafés knoop je gemakkelijk een gesprek aan met anderen die alleen eten, of met de mensen die naast je aan tafel zitten. Door een praatje te maken met anderen over bijvoorbeeld het eten, zouden zomaar eens hele leuke gesprekken kunnen ontstaan.


blank

4. Ga vaker ergens (mee) naartoe

Misschien ben je iemand die regelmatig ‘nee’ zegt tegen dingen. Bijvoorbeeld tegen die verjaardag van dat nichtje dat je eigenlijk nooit spreekt, of tegen een uitnodiging voor een netwerkborrel, of misschien tegen die ene vriendin die al een paar keer heeft gevraagd of je een keer naar haar zangoptreden komt kijken.

Laat je een keer verrassen en zeg ‘ja’. Door naar die verjaardag van dat nichtje te gaan, of naar de voorstelling van die vriendin, zou je zomaar eens ontzettend leuke nieuwe mensen kunnen leren kennen. En natuurlijk moet je geen dingen gaan doen waar je absoluut geen zin in hebt, maar af en toe iets doen waar je anders ‘nee’ tegen zegt, zou hele leuke gevolgen kunnen hebben.


5. Doe een cursus of workshop

Een andere manier om mensen te leren kennen is om eens een cursus of workshop te doen. Houd je bijvoorbeeld van koken (of ben je er juist helemaal niet goed in), schrijf je dan eens in voor een kookworkshop. Of ga een keer iets creatiefs doen.

Een fotografieworkshop, een keertje haken, of doe een keer mee aan iets actiefs of sportiefs. Door je te mengen met mensen die (vaak) ook alleen deelnemen aan een workshop of cursus, kun je op een leuke manier nieuwe mensen leren kennen, die (in het geval van een hobby) ook nog eens dezelfde interesses hebben.


6. Sluit je aan bij een club

Ben je gek op lezen en wil je die passie graag delen? Sluit je dan eens aan bij een boekenclub. Of is er een taal die je altijd al heb willen leren spreken? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een taalklasje. Misschien lijkt het je superleuk om toneel te spelen, of zou je graag in een koor willen zingen.

Wat het ook is dat je leuk vindt om te doen: het in groepsverband doen, zorgt ervoor dat je een hoop nieuwe mensen kunt leren kennen. Het fijne aan een club is dat je allemaal dezelfde interesse deelt, wat ervoor zorgt dat je toch net iets makkelijker een gesprek aan kunt gaan, of aansluiting kunt vinden.

Voor wie op zoek is naar een leuke club: bekijk eens de website van Meetup. Daar kun je op een superleuke manier mensen met dezelfde interesses vinden.


7. Ga alleen op vakantie

Alleen op vakantie gaan is iets wat veel mensen toch wel een beetje eng vinden. Misschien ben je bang dat je de hele vakantie alleen door zult moeten brengen en dat je je daardoor gaat vervelen of eenzaam zult voelen.

Het fijne aan alleen reizen is dat heel veel mensen dat doen, en dat je dus ook heel veel mensen leert kennen die ook alleen in een vreemd land zijn. Dat schept een band, en op die manier kun je dus hele leuke en interessante mensen leren kennen.


8. Ga mee met een groepsreis

blank

Is het idee om alleen op vakantie te gaan toch een beetje eng? Dan zou je ook kunnen overwegen om mee te gaan op een groepsreis.

Het leuke is dat haast iedereen die meegaat met een groepsreis alleen is, waardoor je binnen de kortste keren leuke gesprekken hebt en nieuwe mensen leert kennen. Doordat je een aantal dagen met elkaar optrekt, zouden daar zomaar eens hele leuke vriendschappen uit kunnen ontstaan.


9. Ga het gesprek aan

Klets eens wat vaker met mensen die je tegenkomt. Bijvoorbeeld als je op de trein staat te wachten, in de bus zit, in de supermarkt staat te bedenken wat je wilt eten, of wanneer je in een café iets zit te drinken. Wat ‘small talk’ met vreemden kan uitmonden in superleuke en interessante gesprekken.

Heb je een hond en kom je tijdens het uitlaten van de hond vaak andere mensen met honden tegen? Dan is dat een goede mogelijkheid om eens een gesprekje aan te gaan. Vraag eens iets over de hond van de ander om het gesprek aan te gaan. Hetzelfde geldt trouwens voor mensen met kinderen. Door over iets te praten wat jullie met elkaar gemeen hebben, kun je vaak vrij simpel een gesprekje starten.


10. Doe vrijwilligerswerk

Door vrijwilligerswerk te doen, kun je op een makkelijke manier gelijkgestemde mensen leren kennen. Zoek werk wat je leuk lijkt om te doen, of waar je zelfs een passie voor hebt. Ben je gek op dieren? Ga dan vrijwilligerswerk doen bij een asiel of sluit je bijvoorbeeld aan bij de dierenbescherming.

Draag je ouderen een warm hart toe? Ga dan vrijwilligerswerk doen in een bejaardenhuis of bij een organisatie die iets voor oudere mensen doet. Er zijn veel plekken waar je vrijwilligerswerk kunt doen, dus zoek vooral iets uit wat je leuk vindt.


11. Geen hoge verwachtingen

Aan de hand van bovenstaande tips moet het zeker lukken om nieuwe mensen te leren kennen. Wat belangrijk is wanneer je als volwassene op zoek gaat naar nieuwe mensen, is dat je er vooral niet te veel van verwacht.

Natuurlijk is het leuk als je een leuk gesprek hebt met iemand in een café, of wanneer je een interessant gesprek met iemand hebt gehad via Instagram, Facebook of je blog, maar verwacht niet gelijk dat je daar een vriend of vriendin aan overhoudt.


12. Conclusie: Geniet!

Probeer te genieten van het contact met nieuwe mensen op zich, zonder daar gelijk allerlei verwachtingen aan vast te maken. Vind je het eng om mensen aan te spreken? Dan is het deelnemen aan een club of online contact leggen wellicht de beste optie. Doe vooral iets wat je zelf prettig en leuk vindt, en wat bij je past, wanneer je op zoek gaat naar nieuwe mensen. Het leren kennen van nieuwe mensen moet immers vooral leuk zijn.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag