Wat is de beste waterdichte telefoon?

Wat is de beste waterdichte telefoon?

Laatst bijgewerkt: 28 mei 2019

Vrijwel elke telefoon die je tegenwoordig koopt kan prima tegen een paar regendruppels. Maar wat nu als je zeker wilt weten dat het toestel niet onherstelbaar wordt beschadigd als je hem per ongeluk in het water laat vallen? Dan kies je het beste voor een volledig waterbestendige smartphone, die ook op andere vlakken natuurlijk aan al je wensen eisen voldoet. Gelukkig zijn steeds meer geweldige telefoons volledig waterdicht en de beste van deze toestellen hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet.


Wanneer is een telefoon waterdicht?

Om aan te geven hoe waterdicht een telefoon is wordt een zogenaamde IP-code gebruikt. IP staat hierbij voor International Protection. De IP-code bevat altijd twee getallen. Aan het eerste getal kun je aflezen hoe goed een telefoon bestand is tegen stof, waarbij 6 de beste bescherming biedt. Aan het tweede getal kun je zien hoe goed een toestel beschermd is tegen water. Op dit moment is een 8 daarbij het hoogst haalbare.

Wanneer je een toestel zoekt dat zo goed mogelijk beschermd is tegen water en stof kies je daarom het liefste voor eentje met een IP68-certificering. Dit is op dit moment namelijk de hoogst mogelijke waterbestendigheid voor telefoons. Ook IP67 is een optie, want ook die toestellen zijn al heel goed beschermd (maar dus minder goed dan IP68). IP66 en lager kun je beter niet voor kiezen, want in het beste geval is je telefoon daarmee alleen beschermd tegen water dat erop spettert. Daar heb je dus niets aan als je telefoon per ongeluk een keer in het water valt.

Wat betekenen deze verschillende codes in de praktijk?

  • Een IP66 telefoon kun je besproeien met maximaal 12 liter water per minuut zonder dat die daar schade van zal ondervinden.
  • Een IP67 toestel is een half uur bestand tegen water tot een diepte van 1 meter. Dit biedt dus al goede bescherming.
  • Een IP68 telefoon tenslotte kan een half uur overleven op een diepte van maar liefst 1,5 meter.

Omdat er tegenwoordig zoveel mooie telefoons zijn met een IP68- certificering hebben we in dit overzicht alleen die apparaten opgenomen, en niet de toestellen met een IP67 code of lager.


Waar moet je nog meer op letten?

Alhoewel een telefoon heel goed tegen waterschade beschermt kan worden is het nog altijd geen optie om ze echt onder water te gebruiken. De telefoons met een IP68 code zijn namelijk alleen optimaal beschermd, maar het is nog altijd het beste om je telefoon gewoon droog te houden. Het is namelijk wel zo dat de tests met waterdichte telefoons altijd in een laboratoriumsituatie worden gedaan en dat de werkelijkheid vaak anders is. Ook eventuele gebruikssporen kunnen een telefoon namelijk na verloop van tijd toch minder sterk of waterbestendig maken. Het wordt daarom nog altijd aangeraden om zelfs de beste geteste IP68 telefoons zo goed mogelijk droog te houden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.


1. Sony Xperia XZ2 Compact

Prijs: € 475,-

Beschermingscode: IP68

De Sony Xperia XZ2 is weliswaar geen heel populair toestel, maar hij is wel heel geschikt als je een robuuste, stofdichte en waterdichte telefoon zoekt. Daarbij is hij ook nog gewoon heel comfortabel, want dankzij de ronde vormen in het nieuwe design voor dit jaar ligt hij heel prettig in de hand. Dat komt ook doordat het een redelijk compacte telefoon is. De Xperia XZ2 heeft een goede camera met een resolutie van 19 megapixels en een leuke Super Slow Motion functie erop die in Full HD met maar liefst 960 beeldjes per seconde kan filmen. Het apparaat is voorzien van 4 Gb geheugen en 64 Gb opslag. Het langwerpige 5 inch scherm met een resolutie van 2160×1080 pixels geeft een mooi helder en scherp beeld. Bovendien is er ondersteuning aanwezig voor HDR waardoor je optimaal kunt genieten van video en bijvoorbeeld games.


2. Samsung Galaxy S10e

blank

Prijs: € 525,-

Beschermingscode: IP68

Net zoals de andere telefoons in dit overzicht is de nieuwe Samsung Galaxy S10e optimaal beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals stoten, vallen, stof en water. Ook dit mooie toestel is namelijk voorzien van een IP68 certificering. Dat gaat niet ten koste van een fraai uiterlijk, want de afgeronde vormen ogen heel mooi en het toestel heeft ook aan de achterkant een luxe glazen plaatje. Maar dat is niet de enige reden waarom je juist voor deze smartphone zou moeten kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de handige vingerafdruksensor in de zijkant van het apparaat waarmee je snel toegang hebt. De prestaties van de Galaxy S10e zijn ook uitstekend, want de telefoon beschikt onder meer over 129 Gb opslagruimte en een riant werkgeheugen van 6 Gb. Voor al zijn kracht en mogelijkheden is deze smartphone helaas wel voorzien van een redelijk beperkte accu, want die is slechts 3100mAh. Je zult dus redelijk snel je telefoon alweer op moeten laden. Wanneer je binnen het assortiment van Samsung wilt blijven is ook de Galaxy S9 (op dit moment vergelijkbaar in prijs met de S10e) een goede optie. Ook die telefoon heeft namelijk een IP68 classificatie meegekregen.


3. Huawei Mate 20 Pro

blank

Prijs: € 595,-

Beschermingscode: IP68

Ook al is het Chinese telefoonmerk Huawei de laatste tijd nogal in opspraak, toch vonden we dat de Huawei Mate 20 Pro niet mocht ontbreken in dit overzicht. Deze mooie telefoon biedt met zijn IP68 certificering namelijk ook volledige bescherming tegen water en stof. Het apparaat is voorzien van een adembenemend mooi AMOLED scherm met een resolutie van maar liefst 3120×1440 pixels. De vingerafdrukscanner zit in het scherm verwerkt en is dus onzichtbaar. Op de achterkant van de Huawei Mate 20 Pro zitten drie verschillende camera’s zodat je in elke situatie de perfecte foto kunt nemen. De processor in het toestel is ook heel bijzonder, want de HiSilicon Kirin 980 is niet alleen heel snel maar is zelfs voorzien van kunstmatige intelligentie. Al die rekenkracht en het mooie scherm vergen natuurlijk nogal wat van de accu, daarom zit er een accu van 4200mAh in de Mate 20 Pro. Die batterij is ook draadloos op te laden.


4. CAT S61

blank

Prijs: € 795,-

Beschermingscode: IP68

CAT is een bekende fabrikant van allerlei machines en elektronische apparaten die een serieus stootje moeten kunnen verdragen. Het bedrijf produceert ook telefoons die zonder problemen op de werkvloer of in de bouw kunnen worden ingezet. Zelfs militairen worden om die reden vaak van een toestel van CAT voorzien. Niet voor niets kan de CAT S61 een val van bijna 2 meter op een betonnen vloer moeiteloos doorstaan. Dat betekent natuurlijk wel dat deze telefoon wat minder elegant is dan andere toestellen in dit overzicht, want hij is absoluut wat logger dan gemiddeld. Natuurlijk heeft deze smartphone ook een IP68 certificaat ontvangen. Heel handig is daarnaast dat je het scherm met handschoenen of met natte vingers kunt bedienen. Ook heel leuk is dat er een infraroodcamera op zit die live warmtebeelden kan tonen op het scherm. Dat de telefoon in de eerste plaats is bedoeld voor vakmensen blijkt ook wel uit enkele aanvullende sensoren die bij het toestel zijn ingebouwd: een lasermeter en een luchtkwaliteitsmeter. De extra grote 4500mAh accu ondersteunt snel opladen, maar let op, het opladen kan niet draadloos plaatsvinden bij deze telefoon.


5. Apple iPhone XS

blank

Prijs: € 995,-

Beschermingscode: IP68

Wanneer je het liefste kiest voor Apple producen hoef je niet in de kou te blijven staan wanneer je op zoek bent naar een volledig stof- en waterdichte telefoon. Ook de mooiste en nieuwste iPhones beschikken namelijk vrijwel allemaal over een IP68 certificaat, zo ook de Apple iPhone XS. Het OLED scherm van deze iPhone is 5,8 inch groot en beslaat het grootste deel van de telefoon waardoor die er natuurlijk heel mooi uitziet. Een snelle processor, 4Gb werkgeheugen en een opslag van 64 Gb zorgen ervoor dat je tal van apps snel op kunt starten en zonder een enkele hapering kunt gebruiken. De dubbele camera in de iPhone XS zorgt ook bij slecht licht voor mooie foto’s. Het ontgrendelen van de telefoon gebeurt niet met een vingerafdrukscanner, maar doordat het apparaat een scan maakt van je hele gezicht. De telefoon is tot slot ook volledig draadloos op te laden.


Conclusie

Alhoewel het nog wel even wachten zal zijn op de eerste telefoons met een IP69 certificering zullen de IP68 toestellen in dit overzicht in vrijwel elke situatie prima voldoen. Omdat die classificatie altijd dezelfde mate van bescherming biedt tegen stof en vocht is dit in onze lijst geen reden om de ene telefoon boven een andere te verkiezen. Welke je zelf kiest ligt dus niet zozeer aan de IP-code maar puur aan de andere eisen die je aan je nieuwe toestel stelt, zoals batterijduur, het scherm, de camera, het werkgeheugen en natuurlijk de prijs. Zolang je zeker weet dat de telefoon voldoet aan de criteria voor IP68 maak je dan altijd de juiste keuze.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag