Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Review Picnic online boodschappen

Picnic is van meet af aan al een online supermarkt. Heel veel traditionele supermarkten maken langzaam de overstap naar een digitale omgeving, maar bij Picnic kennen ze niet anders dan ‘digitaal’. Omdat ze zich volledig specialiseren in het aanbieden van online boodschappen, zijn ze hier heel erg goed in. In deze review beschrijven we hoe boodschappen doen bij Picnic in z’n werk gaat en wat de plus- en minpunten hiervan zijn.

Download Picnic

Pluspunten

 • Goedkoopste online supermarkt (zowel qua boodschappen als qua bezorgkosten)
 • Gratis bezorging
 • Nauwkeurige bezorgtijd
 • Uitstekende bezorgservice
 • Overzichtelijke app

Minpunten

 • Lage dekkingsgraad (wordt wekelijks uitgebreid)
 • Bestellen is alleen mogelijk via Picnic app
 • Wachtlijst

Wat kun je lezen in deze review?


Beloftes

Op de homepagina van Picnic staat deze tekst met koeienletters. “Al je boodschappen voor de laagste prijs thuisbezorgd. Helemaal gratis!” Op zichzelf is dat al een unique selling point. Er is op moment van schrijven geen enkele andere supermarkt die de boodschappen gratis thuisbezorgt. Tenzij je een aantal actieproducten koopt, maar dat beperkt je weer in de keuze van boodschappen. Picnic doet drie grote beloftes omtrent het online boodschappen doen. Deze beloften zijn als volgt:

 1. Gratis bezorging. Dat kan omdat Picnic bespaart op kosten voor het pand. Het enige dat ze geld kost, zijn de schattige elektrische auto’s waarmee ze de boodschappen bezorgen (nog duurzaam ook!).
 2. Alle boodschappen, laagste prijs. Volgens Picnic is elk supermarktproduct in hun app verkrijgbaar. Tegen de laagste prijs. Voor ons is het heel moeilijk om te achterhalen of deze claim feitelijk klopt.
 3. Nooit wachten op je boodschappen. Je boodschappen bestel je eenvoudig vanuit je luie stoel. Vervolgens hoef je geen seconde te lang te wachten op je boodschappen. In de app kun je de bestelling namelijk op de voet volgen, vergelijkbaar met een Track & Trace code van PostNL. Heel fijn, je hoeft namelijk niet thuis te blijven om boodschappen in ontvangst te nemen.

Dat klinkt allemaal veelbelovend. In de onderstaande alinea’s ontdekken we of Picnic aan deze beloftes kan nakomen.


Hoe werkt het?

Bij Picnic moet je de boodschappen via een app bestellen, dit kan dus niet via de website. Deze app is gratis te downloaden via de App Store of Play Store. Dat is wel een groot verschil ten opzichte van andere supermarkten die boodschappen bezorgen. Bij de meeste ‘concurrenten’ is het namelijk mogelijk om de producten via de website te bestellen. Het is opvallend, maar niet echt een probleem. Tegenwoordig heeft iedereen namelijk een mobiele telefoon. Bovendien is de app volledig geoptimaliseerd voor het online boodschappen doen via je telefoon.

Registreren voor Picnic

Als je de app hebt gedownload wordt je door het registratieproces geleid. Hier vul je je e-mailadres en adres in en kies je een wachtwoord.

Wachtlijst

Op dit moment geldt er voor nieuwe registraties van Picnic een wachtlijst. Dit betekend dat er grofweg 3.000 mensen voor je zijn die eerder gebruik mogen maken van Picnic. Hierdoor moet je enkele maanden wachten voordat je voor het eerst je bestelling kunt plaatsen.

Laag minimaal bestelbedrag + gratis bezorging

Picnic hanteert een minimaal bestelbedrag van €25. Dat is heel laag in vergelijking met traditionele supermarkten. Daarnaast is bezorging gratis, terwijl je hier bij andere supermarkten voor betaalt. Daarom is de bezorgservice van Picnic op dit moment de goedkoopste van Nederland.

Tot hoelaat kan je bestellen?

Bij Picnic kun je tot 22:00 uur ‘s avonds bestellen. Dan heb je de boodschappen gegarandeerd de volgende dag in huis.

Nauwkeurig bezorgtijdstip

Bij Picnic kun je de boodschappen laten bezorgen op een tijdstip dat jou goed uitkomt. Meestal is dit een tijdspanne van een uur. Vervolgens krijg je een exacte inschatting, die op 10 minuten nauwkeurig is. Als de chauffeur eenmaal onderweg is naar jouw huis, kun je het busje zelfs ‘live’ volgen. Spannend!


Service

Picnic’s bezorgers worden Runners genoemd. Deze jongens en meisjes komen altijd precies op tijd. Tijdens jouw eerste bezorging zullen ze je haarfijn uitleggen hoe alles werkt. Hoe werkt het met statiegeld, wat kun je allemaal wel en niet mee teruggeven.. En alle vragen die je verder nog hebt. Bovendien zijn ze niet te beroerd om je te helpen sjouwen als je erg zware boodschappen hebt. Wat verder heel fijn is aan Picnic, is dat de boodschappen onderverdeeld zijn in categorieën. Diepvriesproducten en koelkastproducten zitten bijvoorbeeld in een apart tasje.

Ten slotte kun je lege flessen gratis meegeven aan Picnic. Het statiegeld wordt vervolgens naar je overgemaakt. Ook dat scheelt je weer een ritje naar de supermarkt. En wist je al dat je zelfs retourzendingen mee kan geven aan de Runners? Deze nieuwe service lichten we hieronder toe.

Unieke samenwerking met Sandd

Halverwege 2018 werd bekend dat Picnic een samenwerking met Sandd aangaat. Wat houdt dat precies in? Heel simpel. Als Picnic de boodschappen komt bezorgen, nemen ze gratis al jouw retourzendingen van webshops mee. Sandd zorgt er vervolgens voor dat deze pakketjes weer veilig bij de winkel belanden. Deze service is gratis voor iedereen die gebruikmaakt van de diensten van Picnic. Met deze service laat Picnic opnieuw zien dat het een innovatief bedrijf is dat altijd op zoek is naar nieuwe manieren om het klanten nóg gemakkelijker te maken.


Gebruiksvriendelijkheid

De app van Picnic is erg gebruiksvriendelijk. In een mum van tijd vind je de boodschappen. Of via de zoekfunctie, of doordat je door categorieen bladert. Er is een divers assortiment met A-merken en huismerken, zoals g’woon (te vinden bij Coop en Emté, en ook de vervangende naam voor de producten Markant en Perfekt). De app ziet er als volgt uit:

Het is ontzettend eenvoudig om boodschappen te bestellen via de Picnic app. Het is enorm gebruiksvriendelijk. Daardoor is bestellen ‘leuk’ in plaats van ‘frustrerend’. Je kunt alles vinden, hebt handige filters die je toe kunt passen en krijgt – indien gewenst – extra informatie over een product. is het in de aanbieding? Is het vegetarisch? Bevat het veel eiwitten? Bij Picnic kun je gedetailleerd bekijken wat je precies bestelt.

Minder ruim assortiment

In vergelijking met gigantische supermarkten zoals Jumbo en Albert Heijn, is het assortiment van Picnic vrij karig. Toegegeven, je komt een hoop producten tegen. En eigenlijk alles wat je nodig hebt (dus elk product wordt verkocht). Het is alleen de vraag tegen welke prijs je dit product koopt. Want, zoals eerder gezegd, hebben de meeste producten ook een huismerk. Maar niet allemaal! Als je bijvoorbeeld een potje kruiden wilt kopen, ben je soms aangewezen op een A-merk (circa €2.20) terwijl de dichtstbijzijnde Albert Heijn een huismerk aanbiedt (circa €1.50). Dus hoewel je elk product terug kunt vinden, zijn er bij Picnic minder soorten per product verkrijgbaar.

Daarnaast ‘stoeit’ Picnic op dit moment met de grootte van verpakkingen. Sommige producten zijn alleen in grootverpakkingen. Bijvoorbeeld 6 appels of 1.5 kilogram, in plaats van een paar losse appels. Als alleenstaande kan dit best wel onhandig zijn…


Regio dekking

Picnic is natuurlijk begonnen als een innovatieve, kleine start-up. De pilots draaiden in enkele steden en breidden geleidelijk uit naar andere steden. Op moment van schrijven bezorgt Picnic op 59 verschillende plekken in heel Nederland. De organisatie werkt hard om dit aantal zo snel mogelijk uit te breiden. In vergelijking met andere online boodschappenservices, is deze dekkingsgraad erg laag. Er is dan ook een grote kans dat Picnic momenteel niet op jouw postcode bezorgt.

Ben je geïnteresseerd in de Picnic dienst en wil je direct weten of ze bij jou bezorgen? Via de website kun je eenvoudig een postcodecheck doen. Als de bezorging momenteel nog niet mogelijk is, dan kun je je gratis aanmelden om een alert te ontvangen zodra Picnic in jouw regio actief wordt.


En… Is Picnic echt zo goedkoop?

Er zijn meerdere steekproeven geweest, waarbij onderzoeksbureaus de prijzen van Picnic producten vergeleken met die van Albert Heijn en Jumbo. Daaruit blijkt dat Picnic inderdaad de goedkoopste aanbieder is. Albert Heijn is zonder meer de duurste, daarna volgt Jumbo. Picnic volgt op de voet. Laat je dus niet afschrikken door ons voorbeeld met de kruiden (onder kopje ‘assortiment’). Een enkele keer is een product duurder, maar over het algemeen ben je bij Picnic goedkoper uit.


Bezoek Picnic
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag