Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom koken met een snelkookpan?

Waarom koken met een snelkookpan?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kook je vaak en veel en baal je ervan dat je er telkens zoveel tijd aan kwijt bent? Misschien is dan tijd voor een nieuwe investering in jouw keuken: de snelkookpan. Hiermee bespaar je algauw 60-70% van je kooktijd, waardoor je meer tijd over houdt voor andere leuke dingen. Toch is snelheid niet het enige voordeel van een snelkookpan! In dit artikel introduceren we alle voor- en nadelen van een snelkookpan en leggen we uit hoe je deze gebruikt.


Wat is een snelkookpan?

Een snelkookpan wordt ook wel een hogedrukpan genoemd. In deze pan wordt de druk heel erg opgevoerd, waardoor gerechten sneller bereid kunnen worden. De temperatuur in deze pan wordt een stuk hoger dan in andere pannen. Daardoor bespaar je algauw 2/3e van de kooktijd, in vergelijking met een ‘gewone’ kookpan.


Waarom zou je koken met een snelkookpan?

Sommige mensen vinden de snelkookpan onmisbaar in hun keuken. Hieronder lees je de vele voordelen van een snelkookpan:

Sneller je eten op tafel!

Eén van de grootste voordelen van een snelkookpan kon je waarschijnlijk al vermoeden: het kookt sneller. Deze handige pan ontleend z’n naam dus aan z’n grootste voordeel! Zo kun je een stoofpotje met een snelkookpan in één uur bereiden, terwijl dit in een normale pan algauw 3 uur duurt. Wat veel mensen niet weten, is dat een snelkookpan nog veel meer voordelen heeft:

Energiebesparend koken

 De snelkookpan heeft een lager energiegebruik dan andere pannen (tot 90% zuiniger). Dat doet jouw portemonnee en de energierekening veel goeds!

Behoud van vitaminen en mineralen

Ben je ook altijd bang dat het eten smaak verliest als je het te lang kookt? Of dat belangrijke vitaminen en mineralen verloren gaan? Door te koken met een snelkookpan behoud je smaak, kleur, vitaminen en mineralen.

Multifunctionele pan

Sommige snelkookpannen zijn multifunctioneel. Met behulp van meerdere roostertjes kun je meer dan één voedinsstof tegelijk koken. Handig voor de keukenprins(es) met weinig tijd. Ook is dit een handige functie voor als je groenten wilt stomen in plaats van koken. Het enige nadeel van de verschillende ‘mandjes’ is dat smaken zich soms kunnen vermengen…


De nadelen van een snelkookpan

We willen jou graag onafhankelijke informatie geven over het koken met een snelkookpan, dus daarom is het op z’n plaats om je in te lichten over de nadelen van een snelkookpan. De volgende zaken worden soms als nadeel van een snelkookpan ervaren:

Snelkookpannen zijn vrij duur

Snelkookpannen zijn erg handig, maar relatief duur in vergelijking met andere pannen. Ze gaan over het algemeen iets minder lang mee dan andere pannen. Gelukkig geven de meeste fabrikanten 10 jaar garantie op een snelkookpan.

Zware, logge pannen

Snelkookpannen zijn een stuk ‘lomper’ en dikker dan andere pannen. Dat komt omdat er in de pan een hoge druk wordt opgebouwd. De deksel is ook een stuk dikker. Op zich hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn, want het gaat erom dat de pan snel kookt. Niet dat deze er mooi uit ziet.

Genoeg alternatieven om ‘snel te koken’

De laatste jaren heeft de snelkookpan veel concurrentie gekregen van andere methoden om snel te koken. Bijvoorbeeld de oven en de magnetron. Wie een snelle maaltijd wil, is niet langer aangewezen op de snelkookpan. Toch is dit wel een van de gezondste manieren om snel te koken!

Gevoeliger voor aanbranden

Ben jij iemand die regelmatig het eten aan laat branden? Dan moet je bij een snelkookpan nog extra alert zijn. Aangezien de kooktijd versnelt wordt, kan het ook sneller ‘mis gaan’. Als je niet oplet verbrandt je eten voor je ogen… Oeps! Om dit te voorkomen raden we je aan om een kookwekker te gebruiken en waar nodig te roeren.


Hoe moet je een snelkookpan gebruiken?

Om te beginnen moet je de deksel van de snelkookpan afhalen. Vul vervolgens de pan met alle ingrediënten die je snel wil koken. Hieronder staat een stappenplan van wat je vervolgens moet doen:

1. Juiste hoeveelheid water

Zorg ervoor dat je genoeg water gebruikt om alle ingrediënten te bedekken, maar stop je pan niet te vol! De pan zit al ‘vol’ als deze voor 2/3e gevuld zit. Anders kookt het water over… Voor de juiste hoeveelheden water kun je de volgende hoeveelheden aanhouden:

  • 2.5 liter water voor 1 tot 2 personen
  • 3.5 tot 4.5 liter water voor 2 tot 3 personen
  • 6.0 liter water voor 3 tot 4 personen
  • 8.0 liter water voor 4 tot 5 personen
  • 10 liter water voor meer dan 5 personen

Voor hoeveel mensen kook je over het algemeen? Alleen voor jezelf, voor jezelf en je partner of hebben jullie ook nog een aantal kinderen? Dat heeft consequenties voor de snelkookpan die je aanschaft. Er moet namelijk wel genoeg water in passen!

2. Plaats de deksel nauwkeurig op de pan

Een hogedrukpan werkt pas als de druk vanbinnen echt goed kan worden opgevoerd. Om dat proces zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft een snelkookpan een extra dikke deksel die de pan volledig moet bedekken. Als je de deksel verkeerd plaatst, gaat het hele effect verloren. Gelukkig hebben de meeste pannen een systeem waaraan je kunt zien of de deksel goed zit. Ook hoor je over het algemeen duidelijke ‘klik’.

3. Kies de juiste kookstand

Sommige hogedrukpannen zijn erg luxe en hebben meerdere kookstanden. Zo heb je – bijvoorbeeld- een stand voor stomen, een stand voor fijne producten die kort moeten koken en een algemene stand. Heeft jouw snelkookpan geen speciale stand? Geen zorgen! Dat is ook echt niet nodig om goed en snel te kunnen koken.

4. Verwarm de pan

De meeste snelkookpannen zijn geschikt voor alle soorten warmtebronnen. Het maakt dus niet uit of je elektrisch kookt, of op een gasstel. Het is belangrijk dat je de warmtebron op de maximale stand zet, zodat de hogedrukpan onder druk komt te staan. Op den duur komt er stoom uit de pan, een proces dat ongeveer 3o seconden aanhoudt. Daarna stopt de stoom en is de pan vanbinnen voldoende opgewarmd. Dat is voor jou het signaal om het gas (of andere warmtebron) weer zacht (of in de gewenste stand) te zetten. We hebben een indicatie van de kooktijd voor je:

  • Stoofvlees bereiden (bijvoorbeeld hachee): 40 tot 45 minuten in de snelkookpan
  • Risotto bereiden: 6 tot 9 minuten in de snelkookpan
  • Soep bereiden: 15 tot 20 minuten in de snelkookpan
  • Aardappelen: 6 tot 8 minuten in de snelkookpan
  • Groenten bereiden: 2 tot 3 minuten in de snelkookpan

Er zijn natuurlijk nog veel meer gerechten die je kunt maken met de snelkookpan. Kijk van tevoren even hoelang een product gekookt moet worden in deze pan, want je wilt voorkomen dat je eten aanbrandt.

5. Haal het eten uit de snelkookpan

Let een beetje op met het openmaken van een snelkookpan! Zodra je de deksel open doet ontsnapt er veel stoom, dit moet je niet in je gezicht krijgen. Er zijn daarom twee veilige manieren om de snelkookpan open te maken en het eten eruit te halen:

  • Handmatig afstomen. Als je een pan met steel hebt, kun je het water handmatig laten afstomen. Dit doe je door de steel van de pan naar je toe te draaien en rustig te wachten tot de stoom door de zijkanten van het deksel ontsnapt is. Daarna kun je het deksel voorzichtig openen.
  • Afstomen met verkoelend water. Dit is een tweede manier om een pan te openen. Vooral handig voor pannen die geen steel hebben, of voor pannen waarbij de stoom niet aan de zijkant maar aan de bovenkant van de pan ontsnapt. Door koud water over het deksel te laten stromen, bevorder je het stoomproces en koelt de pan af. Zodra de pan voldoende is afgekoeld (sommige pannen geven een signaal!) kun je het deksel van de pan afhalen.

6. Snelkookpan schoonmaken en opbergen

De snelkookpan blijft in de beste staat als je deze met de hand afwast. Kun je jouw snelkook pan ‘uit elkaar halen?’. Dat wil zeggen, kun je de onderdelen van de pan zoals de rubberen band losmaken? Dan kun je de onderdelen het beste stuk voor stuk schoonmaken. Dat hoeft niet iedere keer, maar wel eens in de zoveel tijd. Er blijven namelijk eenvoudig restjes eten hangen achter de losse onderdelen. Voor het schoonmaken van de snelkookpan kun je het beste afwasmiddel of een ander mild sopje gebruiken.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag