Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Keuken renoveren of een nieuwe keuken kopen?

Keuken renoveren of een nieuwe keuken kopen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De keuken is voor veel gezinnen het centrale punt in huis. De keuken is niet alleen een plek om te koken en te eten, maar ook om gezellig samen te zijn. Maar wat nu als die keuken zijn langste tijd heeft gehad? De kastdeurtjes zijn bijvoorbeeld lelijk geworden of het keukenblad is beschadigd of wordt niet meer goed schoon. Dat doet al snel afbreuk aan je woonplezier dus er moet wat aan gebeuren. Wat zijn je opties?

Je kunt dan in de eerste plaats kiezen voor een keukenrenovatie. Daarbij worden de grootste knelpunten aangepakt en wordt je hele keuken weer lekker opgefrist. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een geheel nieuwe keuken. Welke keuze je maakt is voor een groot deel een financiële beslissing, maar er kunnen ook andere factoren meespelen. Daarom hebben we hier voor je op een rijtje gezet hoeveel beide opties je ongeveer zullen kosten en waar je zelf het beste jouw keus op kunt baseren.


Is de bestaande keuken nog in redelijke staat?

De voornaamste factor om te kiezen tussen nieuw of renoveren is de staat waarin de huidige keuken zich bevindt. Dat bepaalt namelijk hoeveel het zal kosten om de bestaande keuken weer op het gewenste niveau te krijgen. Komt dat bedrag in de buurt bij de kosten voor het plaatsen van een nieuwe keuken? Dan is een nieuwe keuken laten plaatsen vaak een beter idee. Een nieuwe keuken gaat normaal gesproken weer een stuk langer mee dan een keuken die alleen op de meest kritieke punten is opgeknapt.

Wanneer is het een goed idee om voor een keukenrenovatie te kiezen? We geven hier enkele voorbeelden:

  • Alleen het keukenblad is versleten en moet vervangen worden. (Je kunt er dan ook voor kiezen om meteen de spoelbak en wellicht ook direct de keukenkraan te vervangen.)
  • Je wilt wat kleine irritaties oplossen zoals andere handgrepen voor de kastjes wanneer je daar telkens achter blijft haken of een door kalkaanslag aangetaste keukenkraan vervangen.
  • De keukenkastjes zelf zijn nog goed maar de panelen zijn aan vervanging toe. Loslatende folie is vaak het eerste signaal dat een keuken op leeftijd begint te raken en lastig te repareren. De kastdeurtjes vervangen is niet goedkoop maar dan wel de beste oplossing.
  • Een enkel apparaat, zoals de koelkast of de vaatwasser, is niet meer in goede staat en is aan vervanging toe.

De kosten van een keuken renoveren

Hoeveel het kost om een keuken te renoveren is volledig afhankelijk van wat je allemaal wilt laten vervangen. Het scheelt ook een hoop of je veel zelf wilt doen of een extern bedrijf in zal huren. Wanneer je een keuken door een professional laat opknappen kost dat ongeveer 1.000 tot 4.000 euro. Stijgt de prijs nog verder, dan is het vaak een veel betere keus om voor een nieuwe keuken te kiezen. Gemiddeld kiezen mensen er bij een bedrag van rond de 2.500 euro het vaakst voor een renovatie i.p.v. een volledig nieuwe keuken. Ook omdat een keuken renoveren minder tijd in beslag neemt dan een volledig nieuwe keuken plaatsen, want de renovatie neemt vaak maar 1 werkdag (of zelfs nog minder) in beslag.


Hoe wordt een keuken gerenoveerd?

Een keuken wordt meestal gerenoveerd door de deurtjes van de keukenkastjes te vervangen of van een nieuwe laag vinyl te voorzien. Aanvullend kan er ook voor een nieuw keukenblad worden gekozen, kunnen er nieuwe handgrepen op de kastjes worden aangebracht of bijvoorbeeld een nieuwe spoelbak met kraan worden geïnstalleerd. Dit zijn geen heel ingrijpende werkzaamheden en vaak kost het daarom slechts 1 werkdag om de renovatie af te ronden. Er hoeft normaal gesproken bijvoorbeeld niets gesloopt te worden. Maar een keukenrenovatie is wel een goede manier om je hele keuken een verdiende opfrisbeurt te geven.


De prijs van een nieuwe keuken

Net zoals een keukenrenovatie kun je ook een nieuwe keuken zo duur maken als je zelf wilt. Dat is afhankelijk van het formaat, de gebruikte materialen, het aantal apparaten (en de producent daarvan). Ook arbeidskosten zijn een grote factor in hoe duur je keuken zal zijn, want als je hem zelf kunt installeren bespaar je veel geld. Op die manier kan de prijs van een keuken uiteenlopen van 1.500 euro wanneer je een eenvoudig uitgevoerde keuken zelf plaatst, tot wel 25.000 wanneer je een grote keuken met alleen de beste materialen door een andere bedrijf laat plaatsen.

De gemiddelde prijs voor een keuken met standaard materiaalgebruik ligt ongeveer tussen de € 5.000,- en € 7.500,-. Het plaatsen alleen kost bij een keuken gemiddeld tussen de € 500,- en € 750,-. Dat komt dus neer op zo’n 10% van de totale kosten. Mocht je niet twee rechterhanden hebben dan is het dus vaak het beste om het plaatsen van je nieuwe keuken uit te besteden. Gewoonlijk is dat de leverancier van de keuken maar je kunt uiteraard ook een extern klusbedrijf inschakelen.


Redenen om toch een nieuwe keuken te kopen

Is het in jouw geval nu beter om te renoveren of om een nieuwe keuken te kopen? Dat is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De eerste en meestal belangrijkste factor is het verschil in prijs. Hoe duurder de keukenrenovatie uit zou vallen, hoe aantrekkelijker het wordt om voor een nieuwe keuken te kiezen. Maar er spelen ook nog een aantal andere zaken mee die de keuze voor een geheel nieuwe keuken logischer maken:

Een heel ander ontwerp

Wanneer je veel meer wilt doen dan alleen maar nieuwe deurtjes in de keukenkastjes zetten en/of enkele apparaten vervangen dan is een nieuwe keuken kopen vaak de beste optie. Dat is met name het geval wanneer je ook het ontwerp van de keuken nog wilt veranderen. Je hebt dan nieuwe kastjes nodig, moet je vaak ook de vloer aanpassen en waarschijnlijk moeten er ook nieuwe leidingen en afvoeren worden gelegd. Als je die grotere werkzaamheden wilt laten uitvoeren kun je vaak net zo goed voor een gloednieuwe keuken kiezen.

Geen standaard afmetingen

Wanneer de keukenkastjes of apparaten zoals vaatwasmachine en koelkast afmetingen hebben die niet vaak gebruikt worden dan kan het lastig zijn om hier vervangingen met standaardmaten voor te vinden. Daar wordt een renovatie sowieso duurder van, helemaal wanneer de frontjes zelfs speciaal op maat gemaakt moeten worden. Dat kost meestal zoveel extra dat een nieuwe keuken al snel de betere optie is.

Keuken is in slechte staat

Een oude keuken voorzien van nieuwe kastdeurtjes en een nieuw werkblad is een mooie manier om deze nog een aantal jaar mee te laten gaan. Maar wanneer de keuken verder ook niet zo in goede staat is moet je je afvragen of je voordelige oplossing op de lange termijn toch geen weggegooid geld is. Als de keuken maar korte tijd langer te gebruiken blijft kun je toch beter een nieuwe keuken uitkiezen.

Je eigen voorkeur

Alle factoren in ogenschouw genomen blijft de keuze tussen renoveren van je keuken of een nieuwe laten plaatsen ook nog steeds heel persoonlijk. Het is namelijk ook gewoon heel leuk om een moderne keuken te kunnen plaatsen die aan al je wensen voldoet. Wanneer je voldoende spaargeld hebt om de keuken helemaal naar je wens te maken voegt dat ook veel toe aan je woongenot. En mocht je overwegen om binnen enkele jaren je huis te gaan verkopen, dan doet een moderne keuken niet alleen veel voor de waarde van je woning, maar draagt deze ook bij aan de aantrekkingskracht op potentiële kopers. Maak van al deze zaken een goede afweging dan kies je altijd de beste optie voor jouw situatie!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag