6 tips om een houten tafel op te knappen

6 tips om een houten tafel op te knappen

Laatst bijgewerkt: 7 februari 2019

Heb je een houten tafel in huis staan die wel een opknapbeurt kan gebruiken? Of ben je van plan om een houten tafel aan te schaffen en deze helemaal naar je eigen zin op te knappen? Als je een oude houten tafel goed opknapt, ziet hij er vaak weer als nieuw uit en kun je er zomaar weer een aantal jaar van genieten. Maar hoe kun je dat eigenlijk het beste doen? In dit artikel hebben we 6 tips om een houten tafel op te knappen voor je verzameld.


Een houten tafel opknappen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe eettafel of salontafel, of wanneer je je eigen tafel graag nieuw leven in wilt blazen, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Het voordeel van een oude tafel opknappen is niet alleen dat de tafel er weer als nieuw uitziet, maar je kunt dit vaak ook met een klein budget doen. Ideaal dus voor mensen die niet zoveel te besteden hebben of geen zin hebben om veel geld uit te geven aan een nieuwe tafel.


Een oude tafel kopen

Als je zelf nog geen oude tafel hebt die je kunt opknappen, maar er naar een op zoek bent, dan kun je deze op verschillende plekken vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kringloopwinkel of aan websites als Marktplaats. Kijk bij de aanschaf van de tafel wel goed of je met echt hout te maken hebt. Een tafel van fineer is namelijk haast niet (of moeilijk) op te knappen. Daarnaast is een tafel van echt hout ook een stuk duurzamer. Een tafel met fineer herken je zo:

  • Kijk naar de kop van de tafel. Bij echt hout zullen hier jaarringen te zien zijn. Bij fineer zie je nerven.
  • Kijk naar het patroon van het hout. Herhaalt dat zich? Dan heb je met fineer te maken.

Vaak is fineer ook glad. Dit in tegenstelling tot hout, waarin vaak (niet altijd) ribbels en putjes te voelen zijn. Heb je een geschikte houten tafel gevonden? Dan kun je deze zo opknappen:


1. Bekijk hoe de tafel is behandeld

Voordat je ook maar iets kunt gaan doen met de tafel, is het belangrijk dat je weet waarmee de tafel behandeld is. Zit er een waslaag op? Of is hij behandeld met olie of verf? Die oude laag zal vaak verwijderd moeten worden als je de tafel op wilt knappen. De manier waarop je de laag kunt verwijderen, is afhankelijk van het soort laag. Door met een schuurpapiertje over de tafel te wrijven of door even met je nagel of de tafel te gaan, kun je herkennen waar je mee te maken hebt. Raakt het schuurpapier ‘verstopt’ door een vettige laag? Dan heb je waarschijnlijk met was te maken. Dit geldt ook als je een vettige substantie van de tafel af kunt schrapen met je nagel.


2. Verwijder de oude laag

Verf, olie en lak kun je door middel van schuren verwijderen. Bij was is het handiger om dit met een oplosmiddel als thinner of ammoniak of met een staalborstel te doen, voordat je gaat schuren. Verf of lak die bladdert kun je met een verfkrabber verwijderen, waarna je de tafel kunt schuren. Ook kun je ervoor kiezen om de verf te verwijderen met een afbijtmiddel. Voordat je gaat schuren is het afnemen van de tafel met een ontvettend middel (bijvoorbeeld ammoniak) aan te raden, zodat je het vet niet in het hout kunt schuren.


3. Schuur de tafel

Het is belangrijk om de tafel goed te schuren voordat je hem gaat voorzien van een nieuwe afwerking. Het schuren kun je met de hand doen of met een schuurmachine. Zitten er diepe scheuren of gaten in de tafel? Dan kun je deze eventueel vullen met een houtvulmiddel, voordat je de tafel gaat schuren. Zorg er eerst voor dat het middel goed uithardt en schuur de tafel daarna. Schuur je met de hand? Dan kun je een schuurblokje gebruiken waar je het schuurpapier omheen vouwt of in bevestigt. Het gebruik van een schuurmachine spreekt voor zich. Kies voor het schuren voor een korrel die niet te grof is (tussen 80 en 100).

Tips voor het schuren:

  • Ventileer de ruimte goed
  • Dek andere meubels af als je binnen gaat schuren
  • Schuur met de houtnerf mee

4. Maak de tafel schoon

Na het schuren is het belangrijk dat je de tafel goed schoonmaakt. Veeg eerst alle stof van de tafel af met een zachte handstoffer of borstel. Daarna kun je de tafel met een vochtige doek en een sopje afnemen. Gebruik in je sopje een scheut ammoniak om direct eventuele vetvlekken (van je handen) van de tafel te verwijderen. Kijk uit dat je de tafel niet te nat maakt.

Tip: Maak ook de omgeving waarin de tafel staat goed schoon, voordat je verdergaat. Zo voorkom je dat je er stof (van het schuren) in je lak of verf terechtkomt.


5. Werk de tafel af

Zodra de tafel schoon en droog is, kun je hem gaan afwerken op een manier naar keuze. Hieronder hebben we een aantal manieren voor je verzameld, waarmee je de tafel een compleet nieuwe look kunt geven. Komen ze:

Een nieuwe dekkende kleur

Een van de manieren om je tafel nieuw leven in te blazen, is door deze te voorzien van een nieuwe kleur. Hiervoor kun je natuurlijk gaan voor een veilige kleur als wit of grijs. Maar je kunt ook kiezen voor een kleur die opvalt. Denk bijvoorbeeld eens aan groen of geel. Of misschien blauw of rood.

https://nl.pinterest.com/pin/156429787028112669/

Een transparante lak

Vind je de kleur van het hout eigenlijk precies mooi zoals-ie is? Dan kun je ervoor kiezen om een doorzichtige lak op de tafel aan te brengen. Hierbij kun je uit diverse afwerkingen kiezen. Bijvoorbeeld mat, hoogglans of zijdeglans. Ook leuk: voorzie het blad van een transparante lak en geef de poten een kleur.

https://nl.pinterest.com/pin/63894888448630854/

Een subtiele kleur met behoud van de houtstructuur

Vind je het mooi als de structuur van het hout te zien blijft, maar wil je het hout wel graag voorzien van een andere kleur? Dan kun je ervoor kiezen om een gekleurde lak, beits of olie aan te brengen op de tafel. Hierbij heb je de keuze uit veel verschillende kleuren en tinten. Zo kun je het hout bijvoorbeeld iets donkerder of bruiner maken. Of je kunt het voorzien van een grijzige of roodachtige tint.

https://nl.pinterest.com/pin/432064157996107721/

Krijtverf

Als er een interieurtrend is die het de laatste jaren erg goed doet, dan is het wel het gebruik van krijtverf. Het mooie aan deze verf is dat hij mat is, waardoor de meubels een hele bijzondere look krijgen. Daarnaast is krijtverf ook nog eens in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, waardoor je ongetwijfeld een kleur kunt vinden die bij de rest van het huis past. Denk bijvoorbeeld aan lichtgrijs, leemgroen, wit of ijsblauw.

https://nl.pinterest.com/pin/220535712982685757/

Antiek look

Ben je dol op brocante meubels en wil je jouw tafel graag in die stijl maken? Dan kun je dit doen door hem eerst te schilderen. Breng hierbij meerdere lagen van de verf aan. Vervolgens kun je bepaalde delen doorschuren. Hiervoor kun je onder andere staalwol gebruiken. Er zijn ook verschillende soorten antiekwas verkrijgbaar, waarmee je je meubels een antiek look kunt geven.

https://nl.pinterest.com/pin/419679259010595803/

White wash

Het gebruik van white wash is een manier om hout te voorzien van een witte laag, zonder dat deze volledig dekt. Doordat de oorspronkelijke kleur en structuur van het hout nog door de white wash heen komt, krijg je de kenmerkende gebleekte uitstraling. White wash is overigens ook in het grijs (grey wash) verkrijgbaar.

https://nl.pinterest.com/pin/493144227939367961/


6. Vervang de poten of knoppen

Het uiterlijk van een tafel kan volledig veranderen als je simpelweg de poten, of de knoppen op de lades, verandert. Door de houten poten te vervangen voor een stoer metalen onderstel geef je je tafel direct een hele andere uitstraling. Losse poten kun je onder andere in de bouwmarkt, op Marktplaats en in diverse webshops vinden.

https://nl.pinterest.com/pin/341288478001578897/


Oude houten tafel opknappen

Een houten tafel opknappen is niet alleen een leuke manier om je interieur te veranderen, maar ook (vaak) een goedkope manier. Door de tafel eerst goed kaal te schuren en schoon te maken, kun je er in principe mee doen wat je wilt. Voorzie de tafel van een nieuwe olie- of waslaag, of ga voor een totaal nieuw uiterlijk door er een nieuwe kleur op te smeren. Ga bijvoorbeeld voor legergroen of een mooie grijstint, of kies juist voor een lichte kleur voor meer rust en ruimte. Je kunt dit invullen zoals jij wilt. Schilder bijvoorbeeld alleen de poten en werk het blad af met een white/grey wash. Of voorzie de tafel van een mooie antiek look. Online zijn voor iedere manier van afwerken wel een aantal stappenplannen te vinden. Voor advies over welke verf, lak of olie en welke kwasten en/of verfrollers je het beste voor jouw project kunt gebruiken, kun je terecht bij de bouwmarkt of een speciaalzaak.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag