Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een nieuwe keuken?

Wat kost een nieuwe keuken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De keuken is een essentiële ruimte in een huis of een appartement. Zonder keuken kunnen we namelijk niet koken. Of althans, niet eenvoudig. Je kunt natuurlijk ook gewoon een vuurtje maken in de achtertuin, maar dat kan – met name in de winter – bijzonder onprettig zijn. Liever dus een (gas)fornuis, oven en magnetron in een daarvoor bestemde ruimte binnenshuis. Wanneer je keuken aan vervanging toe is of wanneer je zelf iets nieuws wilt, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Ook het prijskaartje. Een nieuwe keuken kost in Nederland gemiddeld rond de €9.000, maar ook voor een kleiner budget (min. €2,000) kun je al een keuken kopen. In dit lichten we daarom toe wat een nieuwe keuken kost en waar je rekening mee moet houden.


Tijd voor een nieuwe keuken

Of je nu veel of weinig in de keuken staat; er komt een tijd dat deze aan vervanging toe is. Vanwege ouderdom of omdat men het design niet meer mooi vindt. In beide gevallen weet je één ding zeker: het gaat geld kosten. Net zoals met de aanschaf van een auto kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen alleen het blad of de kastjes te vervangen, maar dat levert in veel gevallen geen consistent geheel op. En dat – het esthetische aspect – wordt over het algemeen wel belangrijk gevonden wanneer het draait om de keuken. Naast functionaliteit natuurlijk, want dat is uiteraard ook belangrijk.

Wie voedsel bereidt in de keuken, wilt dat doen zonder al teveel moeite. Binnen het budget willen we zoveel mogelijk van alle gemakken voorzien zijn. Soms betekent dit dat je die super-de-luxe ingebouwde vaatwasser even moet laten schieten en voor wat minder prijzige inbouwapparatuur moet gaan.


Thuisverdiener


Geen kant-en-klaar product

Wat belangrijk is om in het achterhoofd te houden, is dat een keuken geen product is dat uit een magazijn komt, kant-en-klaar is en direct in jouw woonruimte geplaatst kan worden. Dat is een illusie. Een keuken is namelijk maatwerk en hoe het uiteindelijk eruit komt te zien is sterk afhankelijk van de keuzes die men maakt.

Ook moet men rekening houden met afmetingen: de keuken moet immers uiteindelijk wel passen in de daarvoor bestemde ruimte. Om die redenen is een keuken in de showroom zelden de keuken die daadwerkelijk in iemands woning geplaatst wordt. Veel mensen vergissen zich daarin en krijgen uiteindelijk een rekening gepresenteerd waar een paard de hik van krijgt. Om dat te voorkomen, lees je nu zeer waarschijnlijk dit artikel. Of gaat het je uiteindelijk helpen bij het maken van een prijsgunstige keuze, zonder concessies te doen op jouw persoonlijke wensen en behoeften.

Om inzicht te verkrijgen in wat een keuken precies kost, zul je eerst moeten weten waaruit de kosten voor een keuken opgebouwd zijn. We lichten dit graag nader toe.


Keukenkasten

De kasten in een keuken zijn essentieel om je servies, potten, pannen en andere benodigdheden een plekje te geven zonder dat alles op het aanrecht blijft staan. Vaak heb je meer keukenspullen dan je denkt en daar kom je met name achter wanneer je alle kasten uit gaat mesten. Natuurlijk wil je genoeg ruimte hebben voor al je spullen zodat er niets blijft slingeren.

De kasten in de keuken kun je opdelen in twee categorieën: de bovenkasten en de onderkasten. Welke look & feel deze moeten krijgen, bepaal je helemaal zelf. De keuzemogelijkheden zijn namelijk eindeloos.

Ook kun je kiezen voor lades in je kasten of voor planken. Zelfs qua deurtjes heb je verschillende opties, zoals een kiep- of een zwenkdeur. Belangrijk om mee te nemen in het kostenplaatje is dat het niet alleen gaat om de keukenkastjes an sich, maar ook om de frontjes en plinten. Over het algemeen kun je stellen dat ongeveer 40% van de keukenprijs bestaat uit de kosten van de door jou gekozen kastjes en de bijbehorende onderdelen. De uiteindelijke kostprijs van de nieuwe keuken kun je dus behoorlijk inperken naar gelang de kastjes die je kiest voor in de keuken.


Apparatuur

Wat is een keuken zonder apparatuur? Een nieuwe keuken zonder (inbouw)apparatuur is niets meer en minder dan een veredelde opslagruimte voor je keukenspullen. Zo zul je niet kunnen koken wanneer je geen fornuis hebt en zul je voedsel niet lang kunnen bewaren zonder koelkast of diepvries. Keukenapparatuur geeft betekenis aan het begrip “keuken”.

Natuurlijk zijn er ook apparaten te benoemen die niet zozeer per se benodigd zijn, maar ons leven gemakkelijker maken zoals een ingebouwde vaatwasser. Voor wanneer je écht geen zin hebt om elke dag handmatig de afwas te doen. Verder zul je rekening moeten houden met overige apparaten zoals bijvoorbeeld een fatsoenlijke afzuigkap die ervoor zorgt dat etensluchtjes zich geen weg banen door je woonruimte.
Een onderdeel van een nieuwe keuken dat vaak over het hoofd wordt gezien is keukenverlichting. Degelijke keukenverlichting is wenselijk, omdat je ook in de wintermaanden wilt zien wat je aan het koken bent. En zonder problemen moet kunnen checken of dat lekkere stukje vlees dat in de pan ligt te badderen, al bijna klaar is.

Aanvullend is ook de kraan – iets ogenschijnlijk simpels – eveneens iets om over na te denken. Niet alleen over het design van de kraan, maar ook over de functionaliteit. Kies je voor een tweeknops kraan? Of heb je toch liever een kraan die het water voor je kan koken, zodat je geen waterkoker meer nodig hebt? De keuze is reuze en zal van invloed zijn op de prijs die je uiteindelijk betaalt voor de nieuwe keuken. Over het algemeen bestaat wederom een dikke 40% van de totaalprijs van je nieuwe keuken uit de kosten van je keukenapparatuur.


Werkblad

Bij een keuken hoort natuurlijk ook een werkblad. Een degelijk vlak waarop je overige apparatuur zoals de waterkoker en je koffiemachine neer kunt zetten en waarop je voedsel kunt voorbereiden alvorens je het kookt of bakt. Een werkblad voor je keuken is – net zoals de gehele keuken – een kwestie van maatwerk. Men dient namelijk rekening te houden met de uitsparingen in het werkblad (voor de wasbak) en de ruimte die nodig is voor het plaatsen van de kraan. Het werkblad dat je in een showroom hebt gezien zal dan ook nog toegespitst moeten worden op de situatie bij jou thuis.

Belangrijk om rekening mee te houden bij de aanschaf van het werkblad is niet alleen de look van het blad, maar vooral ook het materiaal, het onderhoud dat je er aan moet plegen en de aanvullende eigenschappen. Je wilt tenslotte dat het werkblad van je nieuwe keuken jaren meegaat, zonder hier zelf al te veel onderhoud aan te hoeven plegen. Het materiaal dat je kiest voor je werkblad zal in ieder geval van grote invloed zijn op je uiteindelijk prijs. Een kunststof werkblad is bijvoorbeeld veel prijsgunstiger dan een keramiek werkblad. Over het algemeen omvat het werkblad 20% van de totaalprijs van je keuken.


Thuisverdiener


Aanvullende kosten

Wanneer je klaar bent met het uitzoeken van je keuken en je een offerte hebt gekregen, dan ben je er qua kosten helaas nog niet. De keuken dient nog geplaatst en gemonteerd te worden. Dat kun je zelf doen in het geval dat je een echte handyman bent, maar meestal is het zodanig complex of veel werk dat men ervoor kiest het aan een vakman over te laten. En dat brengt – aangezien voor niets de zon opgaat – natuurlijk ook weer kosten met zich mee. Ook zal er rekening gehouden moeten worden met de kosten voor meerwerk, zoals het verleggen van leidingen wanneer dit nodig is. Er zijn aanbieders van nieuwe keukens die montage en installatie inbegrepen hebben in de totaalprijs, maar dit zul je vooraf goed moeten checken.


De gemiddelde prijs van een nieuwe keuken

Zoals je tot nu toe hebt kunnen lezen brengt het uitzoeken van een nieuwe keuken veel haken en ogen met zich mee en zul je vele knopen moeten doorhakken. Dat maakt het ook moeilijk om aan te geven wat een nieuwe keuken precies kost. Dat is namelijk sterk afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen en behoeften. Als er al een gemiddeld bedrag genoemd kan worden, dan zou dat rond de € 9000,- zijn. Dat wilt echter niet zeggen dat je niet voor een lager bedrag een keuken aan kunt schaffen. Zoek en gij zult vinden. De bovengrens van een keuken is lastig te bepalen; vaak kun je de opties en mogelijkheden zo ver doorvoeren als je zelf wilt.


Als je op zoek gaat naar een nieuwe keuken

Alvorens je gaat shoppen voor een nieuwe keuken kan het handig zijn de beschikbare ruimte op te meten. Hiermee kan de verkoper een betere schatting maken van de uiteindelijke kosten. Over verkopers gesproken: vele keukenbedrijven geven hun werknemers provisie op basis van de verkopen en dus zijn deze verkopers erop gebrand jou te voorzien van een gloednieuwe keuken met veel winstmarge voor het keukenbedrijf. Laat je dus niet gek maken door eenmalige aanbiedingen die slechts één dag geldig zijn. En laat je al helemaal geen keuken aanpraten waarvan je niet 100% zeker bent. Uiteindelijk ben jij degene die er jarenlang tevreden mee moet zijn. Investeer daarom in iets waar jij je goed bij voelt in een winkel met medewerkers die naar je luisteren en je begeleiden. Kost misschien wat tijd om deze te vinden, maar het is absoluut geen verkwisting van je tijd.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag