Je keuken laten spuiten, waar let je op?

Je keuken laten spuiten, waar let je op?

Laatst bijgewerkt: 7 januari 2019

Ben je toe aan een verandering in de keuken? Misschien is je huidige keuken nog in een hele goede staat, maar ben je de kleur van de keukenkastjes toch wel een beetje zat. Of vind je het leuk om eens in de zo veel jaar de look van je keuken te veranderen – een goede keuken gaat immers heel wat jaren mee! Het kan ook zo zijn dat je graag een nieuwe keuken wilt, maar niet de financiële middelen of de tijd hebt om een nieuwe keuken te plaatsen, of dat je jouw huis wilt verkopen en de makelaar je adviseerde je keuken in een neutrale kleur te veranderen. In deze gevallen is het een goed idee om je keuken te laten spuiten. Maar waar let je dan op? Dat leggen we je in dit artikel uit!


Wat is het spuiten van je keuken eigenlijk?

Ben jij een beetje uitgekeken op je keuken, maar zijn de materialen nog wel in orde? Als je jouw keuken laat spuiten, dat geniet je van een gloednieuwe feel in je keuken, zonder dat je moet betalen voor een renovatie. Als je jouw keuken laat spuiten, dan komen er experts jouw keuken demonteren en vervolgens spuiten ze de onderdelen over met een water- en krasvaste laag. De keukenkastjes zien er weer als nieuw uit, eventuele beschadigingen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen en jouw keuken is nu in een kleur naar keuze. De werkmannen monteren de keuken weer en hoppa, je bent klaar! Het spuiten van de keuken is duurzaam (want er hoeft geen nieuwe keuken in: je doet langer met het materiaal), mooi én de goedkoopste optie voor een ‘nieuwe’ keuken.


Let op het materiaal waarvan je keuken is gemaakt: niet elke keuken kan gespoten worden

Helaas is niet elke keuken geschikt om over te spuiten. Misschien heb je in jouw keuken wel keukenkastjes met folie, wat voor heel wat problemen kan zorgen. Ook bepaalde houtsoorten zullen de verf niet naar wens absorberen. Let er daarom op dat je een vakman inhuurt die verstand van zaken heeft: er zijn bijvoorbeeld verschillende bedrijven gespecialiseerd in het overspuiten van keukenfolie. Wel zo fijn, als iemand ervaring heeft met het over spuiten van het materiaal van jouw keuken. Let er ook op hoelang je garantie hebt: zo weet je zeker dat je keuken mooi blijft!


Gebruik het spuiten van de keuken niet om grotere problemen te verdoezelen

Misschien heb jij wel schade aan de keukenkastjes en is dat de reden om je keuken te laten spuiten. Bij kleine beschadigingen is dat geen probleem: het is zelfs een prima oplossing om de sfeer in de keuken weer te verbeteren. Als je echte problemen in de keuken hebt, is het echter geen goed idee om de keuken te laten spuiten. Als het hout van de keukenkastje aan het rotten is, de scharnieren verroest zijn of als jij je ergert aan de grootte van de keukenkasten, gaat het overspuiten niets helpen. De echte problemen blijven, ook onder een laag verf – sparen voor een renovatie is dan een beter idee.


Ga niet zelf aan de slag met het spuiten van je keuken

Om kosten te besparen, lijkt het misschien een goed idee om (een gedeelte van) je keuken zelf te spuiten. Het is alleen minder eenvoudig dan dat het er uit ziet: je hebt bepaalde materialen nodig, een zeer vaste hand en een goede kwaliteit primer en lak. Ook is het belangrijk dat je een zeer goed geïsoleerde en stofvrije ruimte tot je beschikking hebt om te spuiten. Wij raden je aan om een professional in te huren om je keuken te spuiten, omdat je dan gegarandeerd een mooi resultaat hebt. Het zou heel vervelend zijn als je investeert in dure lak of een nieuwe schuurmachine en dat je keuken toch niet zo mooi wordt als verwacht. Dan kun je dat geld beter in de garantie voor een goed gespoten keuken stoppen, als je het ons vraagt.


Kijk ook goed naar het gehele financiële plaatje

Het over spuiten van de keuken is vandaag de dag erg populair. Er zijn talloze bedrijven die het over spuiten van de keuken doen, en daardoor zijn er verschillende prijzen op de markt. Kijk daarom goed wat je bij een bedrijf krijgt voor je geld en vergelijk verschillende keukenspuiters met elkaar. De meeste keukenspuiters berekenen een prijs per onderdeel van de keuken, maar sommige maken ook een offerte aan de hand van een vierkante centimeter. De grootte van jouw keuken is dus vaak erg belangrijk bij het bepalen van de uiteindelijke prijs: bij een wat grotere keuken kun je dus beter kiezen voor een bedrijf dat een prijs zal berekenen per onderdeel van je keuken.

Breng ook goed in kaart wat er precies nodig is om je weer een fijn gevoel in je eigen keuken te geven. Wil je een compleet nieuwe kleur? Of hoeven bijvoorbeeld alleen de onderste rij kastjes in een andere tint wat jou betreft? De keuze is reuze: je kunt ook de ladefrontjes en andere objecten uit je keuken laten spuiten om zo één mooi geheel te creëren. Hoe minder je laat spuiten, hoe lager de prijs natuurlijk is. Vergelijk daarom aan de hand van jouw wensen verschillende keukenspuiters, om zo tot de perfecte match te komen. Als je goed op bovenstaande zaken let, heb je voor een paar honderd euro in een oogwenk een nieuwe, frisse en duurzame keuken. Wat wil je nog meer?


Voorbeelden voor het laten spuiten van je keuken

Je weet nu waar je op moet letten als je jouw keuken wilt laten spuiten. Wij inspireren je graag met wat mooie voorbeelden voor het spuiten van je keuken.

Voor en na

https://nl.pinterest.com/pin/471118811017242010/

Op bovenstaande afbeelding zie je hoe veel verschil het spuiten van je keuken kan maken: het lijkt wel een gloednieuwe keuken, toch.

Verschillende kleuren

https://nl.pinterest.com/pin/444237950734328751/

Wil je niet te veel geld uitgeven, maar je keuken wel een nieuwe feel geven? Overweeg dan eens om een aantal keukenkastjes te laten spuiten. Zo creëer je een speelse sfeer in je keuken. Op de afbeelding hierboven zie je hoe tof dat kan staan: door de donkere kleur dicht bij de grond te houden en de bovenste keukenkastjes licht te houden, lijkt de keuken ook veel ruimer.

Van ouderwets naar modern

https://nl.pinterest.com/pin/110338259608455868/

Heb jij een houten keuken en vind je het wat ouderwets? Upgrade je keuken door (een gedeelte van) de keukenkastjes te laten spuiten in een moderne kleur. Zo zit je keuken er binnen no time hartstikke hip uit.


Het spuiten van je keuken is een relatief goedkope, duurzame en mooie manier om het gevoel van een compleet nieuwe keuken te krijgen. Niets renovatie of een nieuwe keuken, je laat vakmannen gewoon je keukenkasten spuiten! De harde laag zorgt ervoor dat beschadigingen niet meer te zien zijn – hoewel grote keukenproblemen als schimmel of roest natuurlijk niet op te lossen zijn door het spuiten. Let bij het spuiten van je keuken wel goed op het materiaal dat overgespoten moet worden: niet elk materiaal is geschikt, huur daarom een expert in. Zelf aan de slag gaan lijkt misschien een stuk goedkoper, maar kan voor heel wat teleurstelling en weggegooide euro’s zorgen. Als je verschillende vakmannen met elkaar vergelijkt – de prijs wordt namelijk af en toe anders opgebouwd, per cm2 of per onderdeel – kun je jouw keuken laten overspuiten voor een paar honderd euro. Zo kun je weer genieten van je keuken!

Ga je toch liever voor een geheel nieuwe keuken? In dit artikel van Dik.nl lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag