Loont het om je keuken in Duitsland te kopen?

Loont het om je keuken in Duitsland te kopen?

Laatst bijgewerkt: 22 mei 2018

In Nederland hebben we het goed, maar daar betalen we over het algemeen ook voor. Terwijl sommige goederen in het buitenland goedkoper zijn. Er zijn dan ook veel Nederlanders die ergens in Duitsland boodschappen doen, simpelweg omdat ze daarmee geld besparen. Datzelfde geldt voor keukens: veel mensen zoeken over de grens hun nieuwe droomkeuken. En de meningen zijn verdeeld. Eindigt het in een grote financiële meevaller, of is er veel sprake van oplichting en miscommunicatie? In dit artikel zoeken we het uit. 


Waarom zou je een keuken kopen in Duitsland?

Over het algemeen zijn de keukens er goedkoper. Dus ja, wat dat betreft loont het om je keuken in Duitsland te kopen. Maar dat is niet de enige reden dat mensen omrijden voor hun nieuwe keuken. Veel Nederlanders beweren dat het verkopende personeel in Duitsland vriendelijker en beleefder zijn, met veel meer oog voor service. Daarnaast staat Duitsland natuurlijk bekend om een goede, degelijke kwaliteit. En natuurlijk wil jij dat je keuken heel erg lang mee gaat. Laten we nog eens dieper ingaan op de verschillende voordelen.

Financieel voordeel

Toch wel de meest gehoorde reden om een keuken in Duitsland aan te schaffen: het lagere prijskaartje. Of, beter gezegd, de prijs-kwaliteitverhouding is beter. Je kunt het bij IKEA misschien voor een vergelijkbare prijs op de kop tikken, maar dan heb je een eenvoudiger design en een slechtere kwaliteit. Wat ook een grappig verschil is met Nederland, is dat je in Duitsland niet uren gaat onderhandelen over de prijs van een keuken. De Duitsers weten heel goed wat de keuken waard is (wat zij vinden dat ‘ie waard is), en jij koopt ‘m – of je koopt ‘m niet. Maar wat betaal je dan voor een Duitse keuken?

 • Goedkope keuken: een relatief eenvoudig model, met alles erop en eraan, maar geen toeters en bellen en luxe onderdelen. Hiervoor betaal je ongeveer €1400, waarvan €1100 aanschafkosten en €300 montagekosten. In dit segment loont het absoluut om je keuken in Duitsland in plaats van in Nederland te kopen.
 • Gemiddelde keuken: voor een gemiddelde, semi-luxe keuken leg je algauw €4500 neer. Waarvan €4000 voor de aanschaf, en €600 voor de montage. Hierbij heb je nog steeds een redelijk rendement ten opzichte van Nederlandse keukens.
 • Dure keuken: om maar met de deur in huis te vallen: voor luxe, grote en bovenal ‘relatief’ dure keukens behaal je het minste financiële voordeel. Het loont nog steeds om de keuken in Duitsland te halen, maar je hebt relatief weinig voordeel ten opzichte van gemiddelde en goedkope keukens. Voor een dure keuken (zoals wij die definiëren) betaal je €15.000, waarvan ongeveer €900 aan montagekosten.

Waarom zijn de kosten in Duitsland dan zo laag? In ieder geval omdat er in Duitsland niet zo veel wordt geïnvesteerd in dure showrooms. In Nederland kun je bijna ‘wonen’ in een keukenwinkel, omdat er overal zitjes zijn en er urenlang met je gepraat wordt door het personeel. Over wat je zoekt, waarom je het zoekt, wat je ervoor wilt betalen et cetera. In Duitsland doen ze niet echt aan dure showrooms, waardoor de kosten voor de keukens laag gehouden kunnen worden. Fijn eigenlijk, want je komt niet per se voor de ervaring, wèl voor een goede keuken!

Keuken met een Duitse kwaliteit

Het is al even kort genoemd, maar Duitse keukens staan vooral goed bekend om hun prijs-kwaliteitverhouding. Wat is er dan zo goed aan de kwaliteit van de Duitse keukens? Ze zitten gewoon erg stevig in elkaar. Het ziet er robuust uit, kan wel tegen een stootje en zal niet snel vervangen hoeven te worden. Er is echter wel een addertje onder het gras als je van plan bent om vanwege de kwaliteit een keuken in Duitsland te kopen. Het is namelijk zo dat veel Nederlandse keukens in Duitsland worden gekocht. Dus hoewel er hier misschien een (iets) hoger prijskaartje aan hangt, is het wel degelijk te krijgen.

Duidelijke afspraken

Duitsers hechten relatief veel waarde aan punctualiteit. In Nederland vindt het winkelpersoneel het ook belangrijk dat een bestelling op tijd komt, maar dat lukt lang niet altijd. Denk maar eens aan de IKEA. Er is een speciaal callcenter opgezet om mensen te bellen wiens keuken vertraagd is. Dat geeft wel weer aan dat je in Nederland soms echt even moet kijken hoe het loopt. Dus kan het zomaar zijn dat je een week langer zonder keuken zit. Daar word je natuurlijk niet echt blij van. Gelukkig zijn ze in Duitsland een stuk strikter. Als zij zeggen dat de keuken er over twee weken op een donderdag is, dan is dat ook zo. Er zijn natuurlijk enkele uitzonderingen, maar over het algemeen zal alles gewoon volgens afspraak verlopen.


Waar moet je de Duitse keuken kopen?

Net als in Nederland, telt Duitsland meerdere plaatsen waar je een keuken kan kopen. Je kunt het beste naar een Duitse plaats gaan die relatief dicht bij je huis ligt. Het is vanzelfsprekend en misschien zelfs een beetje flauw om hier te benoemen, maar je gaat niet helemaal naar Berlijn voor een nieuwe keuken (überhaupt moet je uitzoeken of de keuken goedkoper is als je de autorit + benzine erbij op telt).

Goed, je koopt je keuken dus op plekken die relatief dichtbij ons land liggen. De plaats die – wat betreft keukens – het beste bekend staat, is: Nordhorn. In Nordhorn heb je diverse keukenwinkels, waar je naar hartenlust rond kunt kijken. Om hopelijk, aan het eind van een lange dag, jouw droomkeuken te bestellen. In Nordhorn zijn ze ook redelijk gewend aan hun Nederlandse buren, dus met wat geluk spreken ze nog een woordje Engels of Nederlands.


Tips als je een keuken in Duitsland gaat kopen

Als jij na het lezen van dit artikel voor jezelf hebt besloten dat het loont om je keuken in Duitsland te kopen, dan raden we je ook zeker aan om onderstaande tips eens door te lezen.

 • Meet je keuken op. Straks zit je drie uur in de auto om vervolgens een dag in een keukenzaak te spenderen. Vervolgens wil je een keuken bestellen, en twijfel je over de maten… Ai, vervelend. Meet daarom altijd van te voren je keuken op! Dan weet je precies wat er wel en wat er niet in past. Ook is het handig om de aansluitingen (voor bijvoorbeeld een kraan of koelkast) alvast even te noteren. Want hoe beter jij je wensen (en beperkingen) kent, des te beter ze jou in de winkel kunnen helpen.
 • Neem de tijd. Een keuken is echt een duurzame investering. Je wilt geen overhaaste beslissingen nemen en jezelf verwijten dat je die €5000 toch net even anders had willen uitgeven. Bekijk dus van te voren goed alle winkels en het aanbod. Vergelijk rustig welke winkel (of zelfs al welke keuken) goed bij je past, en wat voor budget je voor ogen hebt. Als het niet in één keer lukt is dat niet erg: de keukens lopen echt niet weg!
 • Verdiep je in de keukenwinkel. In Nederland hoor je nog wel eens van die ‘cowboyverhalen’. Vooral Nederlandse verkopers hebben er een handje van. Logisch ook, want zij willen liever dat je de keuken bij hen koopt, in plaats van bij de Oosterburen. De spookverhalen gaan vaak over garantieproblemen, betaalproblemen of een foutieve levering. Wij kunnen je verzekeren dat dit allemaal heel erg mee valt. Zolang je van te voren goed de referenties van de keukenwinkel natrekt, komt het vast helemaal goed.

Overige tips om te besparen op een keuken

We willen dit artikel graag afsluiten met een aantal tips om te besparen op je keuken. Allereerst loont het dus om naar Duitsland te gaan voor een keuken, maar er zijn nog meer manieren om je portemonnee te plezieren.

 1. Bespaar op keukendeurtjes. Er gaat vaak veel geld zitten in het materiaal van de keukendeurtjes. De vraag is: wil je echt hout, of wil je materiaal dat lijkt op hout? Zulk soort keuzes kunnen de keukenprijs behoorlijk beïnvloeden.
 2. Bespaar op het keukenblad. Hetzelfde geldt voor het materiaal van het keukenblad.
 3. Kies voor dezelfde opstelling. Het is het goedkoopste om je nieuwe keuken in dezelfde positie als de oude keuken te plaatsen. Op die manier voorkom je dat je de leiding en afvoer moet verplaatsen, iets dat een duur grapje is.
 4. Koop eenvoudige lades. De keukenwinkels bieden de meest fancy keukenlades aan. De vraag is, ga je het verschil met een degelijke, reguliere lade echt merken in het dagelijks leven? Wij denken van niet.
 5. Plaats de keuken zelf. Er gaan vaak enkele honderden euro’s zitten in het plaatsen en monteren van de keuken. Als je een fanatieke doe-het-zelver bent, kun je overwegen om deze taak zelf op je te nemen. Scheelt je een hoop geld, en je hebt er een leuk project bij!


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag