Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Welke producten zijn goedkoper in Duitsland dan in Nederland?

Welke producten zijn goedkoper in Duitsland dan in Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Doe jij wel eens boodschappen bij onze oosterburen? Veel Nederlands rijden met een lege kofferbak naar Duitsland en keren met een propvolle auto weer terug. Zij zijn slim bezig, want veel producten zijn in Duitslands veel goedkoper dan in Nederland. Benzine en alcohol bijvoorbeeld, maar ook shampoo, vlees en cosmetica. Wij zetten graag voor je op een rijtje welke producten je voordelig in Duitsland kunt kopen.

Shoppen in Duitsland; De moeite waard

Ik hoor het je denken: het kost natuurlijk wel iets meer moeite om producten in Duitsland te kopen in plaats van bij de plaatselijke super. Je moet, tenzij je vlakbij de grens woont, toch een eindje rijden en dat kost weer benzine. Toch is het boodschappen doen in Duitsland ook dan voordeliger: sommige producten zijn wel de helft goedkoper dan in Nederland. Maak er een gezellig dagje uit van met vrienden of familie en deel samen de benzinekosten. Op die manier heb je écht voor een prikkie je voorraadkast gevuld met goedkopere producten uit Duitsland.


Levensmiddelen en alledaagse producten

Het kan behoorlijk lucratief zijn om je voorraadkast te vullen met producten uit de Duitse supermarkt. Op de dagelijkse boodschappen kun je zo heel wat geld besparen.

Vlees

Vlees is gemiddeld zo’n vijftien procent goedkoper in Duitsland. Gehakt en lekkere Duitse worst scheelt bijna de helft op de kassabon, maar ook luxere vleessoorten zoals varken of kalkoen zijn prima te betalen en het vlees is van een goede kwaliteit. Tip: neem een koeltas mee naar Duitsland, zodat je het vlees op de reis naar huis goed gekoeld kunt houden.

Diervoeding

Als je het beste wil voor je viervoeter, maar niet de hoofdprijs wilt betalen, is een trip naar Duitsland ook een goed idee. Blikken en zakken diervoeding zijn gemiddeld zo´n vijftig cent goedkoper bij de oosterburen.

Frisdrank

Als je in grote hoeveelheden frisdrank inslaat in Duitsland, kan je winst al snel oplopen. Dit geldt voor onbekende merken, maar ook A-merken als Coca Cola en Fanta. Let op: in Duitsland betaal je wel statiegeld voor plastic flessen, die je alleen in Duitsland terug kan brengen.

Chocolade, snoep en andere zoetigheden

Heerlijk, chocolade! Milka, LU en verschillende repen van Duitse merken zijn minder duur in Duitsland. Een goed excuus om een grote stapel repen mee te nemen. Ook andere zoetigheden zijn zachter geprijsd, zoals taart, koek en snoep.

Wasmiddel en wasverzachter

Ook wasmiddel en wasverzachter zijn een stuk gunstiger geprijsd dan in Nederland. Merken als Persil (dit wasmiddel wordt ook in Duitsland gefabriceerd) kun je voor een paar euro minder scoren.

Bak- en kookingrediënten

Ben jij gek op bakken? Dan kan het zeker lonen om naar Duitsland te rijden om inkopen te doen. In de Duitse supermarkten kun je kiezen uit een enorm assortiment van bak- en kookingrediënten. Broodbakmixen, pijnboompitten en kruiden zijn hier aanzienlijk lager in prijs. Denk aan amandelmeel, in Nederland (vaak alleen bij de ecologische supermarkt) kost dit ongeveer 4,99 voor 200 gram, in Duitsland betaal je gemiddeld 2,99 voor 500 gram. Katsjing!

Biologische producten

Verantwoord eten hoeft niet duur te zijn, als je boodschappen in Duitsland doet. Waar je in Nederland voor speciale ecologische producten al gauw naar een natuursupermarkt moet, vind je de bioproducten in Duitsland in de normale supermarkt. Fijn voor mensen met glutenallergie of lactose intolerantie: glutenvrije crackers zijn in Nederland rond de drie euro, in Duitsland een euro. Dit prijsverschil geldt ook voor vele andere biologische producten.

Wijn, bier en andere alcoholische dranken

Heb je binnenkort een feestje? De prijs van Duits bier scheelt in vergelijking met het assortiment in Nederlandse supermarkten gemiddeld zo’n vier euro. Ook wijn en champagne zijn aanzienlijk goedkoper bij de buren. De likeurliefhebber kan hier zijn hart ophalen: je koopt bij onze buren sterke drank in alle soorten en maten voor een prikkie. Een fles Bacardi is in Duitsland bijvoorbeeld rond de acht euro, waar het hier in ons land al gauw rond de achttien euro kost. In Duitsland koop je sterke drank gewoon in de supermarkt of een naastgelegen Getränkemarkt. Je hoeft dus niet op zoek naar een slijterij. Wel zo handig, als je ook voor andere producten de Duitse supermarkten opzoekt.


Benzine

Ook benzine is in Duitsland een stuk goedkoper dan in Nederland. Het is dus handig om tijdens een bezoek naar de Duitse supermarkt je auto in dit land vol te tanken. Tank vooral niet bij een pomp aan de snelweg of vlakbij de grens, maar in een dorp of stadje. Dat scheelt al gauw een paar cent. Ook dalen de Duitse benzineprijzen in de namiddag, dus tank op de terugweg je auto pas vol. Wil je van tevoren de actuele prijzen van brandstof in Nederland en Duitsland vergelijken? Kijk dan op www.clever-tanken.de. Let op: voor het tanken van diesel is het prijsverschil maar klein.


Verzorgingsproducten en cosmetica

In Duitsland heb je meerdere grote drogisterijketens: bijvoorbeeld de Rossman, dm en Müller. Vergelijkbaar met de Etos en de DA, maar dan een stuk voordeliger. Producten die iedereen nodig heeft, zoals tandpasta, deodorant en shampoo, zijn al snel een paar euro goedkoper in deze (vaak enorme) winkels. Je hoeft ook stuk minder af te rekenen voor bijvoorbeeld shampoo en conditioner, douchegel en bodylotion. Douchegel van het merk Badedas is in Nederland rond de twee of drie euro, bij de Duitse drogisterij koop je een pak met drie flacons voor €1,79. Ook producten van het A-merk Nivea zijn in Duitsland standaard de helft goedkoper.

Voor de prijsbewuste dames: ook producten als tampons en maandverband zijn aanzienlijk voordeliger in ons buurland. Je kunt hier dus met een gerust hart een voorraad van inslaan. Daarbij scoor je haarverf en dagcrème van merken als L’Oreal Paris voor de helft van de Nederlandse prijs. Mannen vinden in de Duitse drogisterij scheermesjes en scheerschuim van A-merken voor een fractie van de Nederlandse prijs.

Huismerken

Geef je niet zo veel om merknamen? Kijk dan ook zeker naar de huismerken van de drogisterijen, zoals dm. Producten met dit huismerk worden door de Duitse consumentenbond hoog aangeschreven: de prijs-kwaliteitsverhouding is erg goed. Een douchegel van het huismerk dm koop je al voor €0,49.

Extra tip: in de Duitse drogisterijen kun je spotgoedkoop cadeauverpakkingen van verzorgingsproducten inslaan. Zo heb je altijd iets achter de hand voor een verjaardag.

Elektronica

Als je naast boodschappen ook elektronica aan wilt aanschaffen, kan het handig zijn om langs de Duitse Media Markt en Saturn te rijden. Je hoort vaak dat ook elektronica is Duitsland altijd goedkoper is dan in Nederland De prijzen zijn bij deze winkels niet standaard lager dan in Nederland, maar producten in de aanbieding kunnen inderdaad stukken goedkoper zijn. Op zoek naar nieuwe oordopjes, een dvd-speler of een wasmachine? Wij raden je aan om voor je vertrek naar Duitsland goed de (online) folders van deze ketens te bekijken.


Producten voor je baby

Ook voor je kleintje kun je in Duitsland goed(koop) winkelen. Essentiele zaken als luiers, billendoekjes en spenen zijn in Duitse drogisterijen zeer redelijk geprijsd in vergelijking met Nederland. Zo kun je voor een spotprijs de lades van je commode aanvullen. Ook babyvoeding is voordeliger in de Duitse supermarkt: ook heb je veel meer keuze in potjes met voeding voor je kleintje dan in Nederland.


Keukens, badkamers en doe-het-zelf

Bouwmarkten en keukenboeren zijn doorgaans ook een stuk goedkoper dan in Nederland. Daarnaast wordt de kwaliteit van Duitse producten vaak geroemd om zijn duurzaamheid en stevigheid. We hebben hier zelfs een apart artikel over geschreven. Let er wel op dat Duitse smaak vaak afwijkt van wat er te verkrijgen is bij de Nederlandse keukenhandelaar.


Waarom zijn de producten goedkoper?

Het prijsverschil van sommige Duitse en Nederlandse prijzen is te wijten aan een btw-verschil: in Nederland is de btw 21%, in Duitsland 19%. Ook de marketing strategie van bijvoorbeeld drogisterijen is anders. In Nederland koop je vaak 1+1 gratis, in Duitsland kiezen winkels voor een vaste lage prijs. Niet alles is goedkoper in Duitsland: voor producten als koffie, medicijnen als paracetamol en zuivel kun je beter naar de plaatselijke supermarkt.

Bepaalde producten zijn dus een stuk goedkoper in Duitsland. Voor verzorgingsproducten als shampoo, haarverf, scheermesjes en douchegel is een ritje naar de buren een heel goed idee. Ook essentiële producten als tampons en tandpasta zijn goedkoper in Duitsland. Voor voedingsmiddelen kun je goed in de Duitse supermarkt terecht: vlees en sterke drank is hier soms wel de helft goedkoper. Omdat ook de benzine zachter geprijsd is, maak je met een autorit naar Duitsland bijna altijd winst. Duitsland: beter een goede buur, dan een verre vriend!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag