Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een showroomkeuken?

Waar let je op bij de aanschaf van een showroomkeuken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedereen heeft een keuken nodig, dus er zijn er tienduizenden van in omloop. Keukens zijn daarom ook één van de meest interessante producten om te kopen, omdat je ze dagelijks gebruikt, alle opties mogelijk zijn en je er soms flinke kortingen op kunt krijgen. Bijvoorbeeld bij een showroomkeuken. Maar bij het kopen van een showroomkeuken moet je wel goed opletten, net als bij het onderhandelen. Wil je weten hoe ook jij thuis kunt kopen met een prachtige keuken voor een spotprijsje, lees dan dit artikel.


Waar moet je op letten bij het kopen van een showroomkeuken?

Zoals bij alle producten geldt, moet je ook bij het kopen van een showroomkeuken goed opletten. Je hebt vast weleens mensen horen praten over hun aankoop en die waren dolblij over hun aankoop. Maar op internet circuleren ook horrorverhalen over kapotte onderdelen, hoge prijzen en vage afspraken over de garantie. We starten dit artikel dan ook eerst met een lijstje voordelen en nadelen van een showroomkeuken, waarna we vervolgens enkele punten uitgebreid behandelen. Zo weet je zeker dat je voor de beste prijs een showroomkeuken in huis hebt, waar je nog jaren plezier van zal hebben.

Voordelen showroomkeuken

  • Een groot voordeel van een showroomkeuken is dat je precies weet wat je gaat kopen
  • De prijs van een showroomkeuken kan soms erg voordelig zijn
  • Het showroommodel is vaak het meest uitgebreid, waardoor je huis aantrekkelijker wordt voor kopers.
  • Vaak een beter alternatief dan een tweedehands keuken, door de gunstige prijs ten opzichte van de slijtage.

Nadelen showroomkeuken

  • Wat je ziet is ook wat je krijgt. Je kunt geen aanpassingen meer maken aan de keuken, want hij is kant en klaar.
  • De keuken is misschien beschadigd omdat hij een tijd lang is bekeken of zelfs gebruikt voor een kookdemonstratie.
  • De ‘verborgen’ kosten, bijvoorbeeld voor het huren van een busje, of de leveringskosten die niet inclusief de prijs zijn. Soms moet je zelf de keuken demonteren, wat veel tijd of geld kan kosten.

7 tips voor het kopen van een showroomkeuken

Hieronder geven we 7 tips die het eenvoudiger kunnen maken om een showroomkeuken te kopen. Zo voorkom je dat je een verkeerde keuken koopt, maar ook dat je verkoper aan jouw kant krijgt.

Meet de ruimte

Het spreekt voor zich dat de keuken een geschikt formaat moet hebben om in de woning te passen, maar vooral bij een showroomkeuken moet je goed opletten. Deze kunnen misschien iets afwijken van de standaardvariant van de keuken en dat is vervelend om achter te komen als de keuken al in je huis staat. Meet dus de maten van de ruimte én van het showroommodel op. Kijk daarbij of een muur recht loopt, of niet helemaal haaks op een andere muur staat. Let daarbij ook op dat het aanrechtblad niet hoger is dan bijvoorbeeld een vensterbank.

Gunfactor

De gunfactor is één van de belangrijkste dingen bij het onderhandelen over een showroomkeuken. Je moet als het ware ‘vrienden’ worden met een keukenverkoper. Hierdoor gunt hij jou een betere prijs, waardoor je naar huis gaat met een luxe keuken voor een vriendschappelijke prijs. Verderop in het artikel geven we nog specifieke tips over het onderhandelen bij een showroomkeuken.

Korting in procenten

Als het om keukens gaat, worden er vaak flinke bedragen betaald. Een keuken van 7.000-20.000 euro is geen uitzondering. Wanneer je korting krijgt op een showroomkeuken, laat je dan niet afschepen met een bedrag van bijvoorbeeld 2.000 euro. Dit kan veel lijken, maar op een keuken van 20.000 euro is dat maar 10%. Zorg er dan ook voor dat je altijd zoekt naar een aanbod in procenten, of precies weet hoeveel de keuken oorspronkelijk zou kosten als deze nieuw was geweest.

Verdiep je in de kortingen

De kortingen tussen verschillende showroomkeukens kan sterk verschillen. Waar je de grootste korting krijgt op goedkope en middenklasse modellen, vind je de kleinste kortingen op luxe keukens. Een showroomkeuken moet gemiddeld 10-40% goedkoper zijn dan een standaardkorting op een keuken. Bij de Mandemakers Groep kun je daarnaast ook nog eens een goede korting bedingen op de inbouwapparatuur. Zij bieden de partners namelijk een hoge korting op de inkoop van inbouwapparatuur, dus die kunnen ze prima aan jou doorberekenen. Is een model ouder dan 1-2 jaar, dan kun je er ook van uitgaan dat je meer korting krijgt dan bij een nieuw model.

Kies een kant en klare keuken

Sommige mensen kiezen een showroomkeuken en laten deze vervolgens aanpassen naar een keuken die past bij hun wensen. Dat kan natuurlijk, maar de kosten zijn dan wel aan de hoge kant. Het is dan ook alleen aan te raden om een showroomkeuken aan te laten passen als de korting heel hoog is, of als je deze keuken beslist wilt hebben en deze nergens anders te verkrijgen is.

Bepaal de risico’s van de aankoop

Het grootste risico van een showroomkeuken is dat deze niet past in de keukenruimte. Daarna is het grootste risico dat je uiteindelijk toch meer betaalt dan dat je uiteindelijk had gewild. Dat kan komen omdat je nog aanpassingen wilt laten maken, maar ook omdat je niet goed hebt voorbereid op de daadwerkelijke waarde van de keuken. Ga er bij het kopen van een showroomkeuken niet vanuit dat je een eerlijke korting krijgt. Bekijk eerst het aanbod van de keukenaanbieder en zoek vervolgens op internet uit of je een vergelijkbare of misschien zelfs dezelfde keuken kunt kopen. Bekijk dan het verschil tussen de prijs die je zelf hebt gevonden en de prijs die de keukenaanbieder jou biedt voor het showroommodel.

Wie betaalt demontage en vervoer?

De showroomkeuken heeft vaak iets andere voorwaarden dan een standaard nieuwe keuken bij de keukenaanbieder. Ze willen ervan af en omdat ze een korting bieden, zit demontage, vervoer en montage er niet altijd bij inbegrepen. Zorg dat je deze voorwaarden weet voordat je de onderhandelingen van start gaat, omdat dit ervoor kan zorgen dat je nog enkele honderden euro’s meer kwijt bent als je dit zelf moet (laten) doen of ook de keukenverhuurder moet inhuren.


Onderhandelen bij een showroomkeuken

Heb je een keuken gezien die je wilt hebben? Heel mooi. Het belangrijkste is dat je op een leuke manier de onderhandelingen in gaat. Maar om het leuk te houden én met de beste deal naar buiten te stappen, moet je met een aantal dingen rekening houden. Hieronder de beste tips voor de onderhandeling bij een showroomkeuken.

Houd het doel van de keukenverkoper in gedachten
Een keukenverkoper wil een keuken verkopen, dat is logisch. Maar bij een showroomkeuken is dat nog net iets belangrijker. Ze willen namelijk af van die ene keuken, omdat hij plaats moet maken voor een nieuwer model. Ze willen er dus eigenlijk van af. Als je dat in je achterhoofd houdt tijdens de onderhandelingen, sta je al een stuk sterker.

Je hebt niets te verliezen
Ga niet in onderhandeling met de gedachte dat je die keuken beslist moet hebben. Onderhandelen is en blijft een spel, wat vooral leuk moet blijven. Wanneer je de onderhandling ingaat met de gedachte dat je er mogelijk een goedkope keuken aan over kunt houden, haal je de druk van de ketel en kun je ook gewoon weglopen als de onderhandelingen niet gunstig verlopen.

Bel later nog eens
Was de verkoper niet bereid om je een flinke korting te geven? Bel een week later nog eens op en vraag naar dezelfde keuken. Misschien begint de tijd voor hen te tikken en willen ze hem nu wel graag weg hebben. Dan kan je die korting misschien ineens wel krijgen.

Begin met een lager bod dan je eigenlijk wilt betalen
Wanneer je een eindbedrag in gedachten hebt, dan is het altijd verstandig om daar 10-25% onder te gaan zitten met je eerste bod. De verkoper zal namelijk altijd een tegenbod doen, waardoor je automatisch omhoog zal gaan met de prijs. Ook zorgt het lagere tegenbod ervoor dat het onderhandelen leuk blijft. Als je vast blijft houden aan één bedrag zal het onderhandelen namelijk al snel afgelopen zijn.

Laat zien dat je de keuken business begrijpt
Een keukenverkoper je er zo uit als je het kortingsprincipe van de keuken business niet begrijpt. Zorg dat je gelijk bekend maakt dat je een stevige onderhandelaar bent. Als de verkoper je vraagt wat je ergens van vindt, kun je bijvoorbeeld antwoorden met “prima keuken, maar voor die prijs zou ik hem nooit kopen” of “Ik denk dat dit het beste bij ons past. Daar kunnen we straks dus nog wel even over onderhandelen”. Op die manier bereid je de verkoper vast voor dat hij straks de onderhandeling in moet en zal hij extra hard zijn best doen om jou de keuken te verkopen.


Waar kan je een showroomkeuken kopen?

Er zijn diverse plekken waar je een keuken op de kop kunt tikken voor een lage prijs. Hieronder een opsomming van enkele keukenaanbieders met showroommodellen.

Grando. Bij Grando vind je vooral keukens uit het middensegment. Deze worden aangeboden met kortingen van 30 tot maar liefst 70%. Hierbij is goed onderhandelen dus belangrijk.

Keller. Keller is een Nederlandse keukenfabrikant met mooie keukens in het midden en midden-hoog segment. Regelmatig bieden ze interessante kortingen.

Bulthaup. De luxere keukens van Bulthaupt krijgen vaak kortingen van 30-40% op een showroommodel.

Bruynzeel. Biedt soms interessante kortingen van soms wel 75% op keukens met inbouwapparatuur.


Betaling en garantie showroomkeuken

Wanneer je een keuken koopt uit de showroom, dan is dat een kant en klaar product. Het is dan ook vaak de norm om dit bedrag in één keer te betalen. Maar dat is niet altijd nodig. Sommige keukenbedrijven accepteren ook een afbetalingstermijn van enkele weken.

Bij een keuken uit de showroom is het wel heel belangrijk dat je de garantie controleert. Veel keukenverkopers willen niet te veel garantie geven omdat het een showroommodel betreft en daardoor kleine beschadigingen zichtbaar kunnen zijn. Check dus altijd even wat de garantie voor jouw keuken inhoudt. Soms is er een beperkte garantie op bijvoorbeeld de inbouwapparatuur mogelijk. Zorg dat je dit zwart op wit laat zetten als je de aankoop doet.


Het kopen van een showroomkeuken is dus niet zo eenvoudig als dat het misschien lijkt. De onderhandelingen zijn cruciaal, maar ook de garantievoorwaarden en het uiteindelijke vervoer van de keuken moet je ook meenemen. Wil je een nieuwe keuken kopen, en haal je die misschien liever bij de Oosterburen, bekijk ook of het loont om een keuken in Duitsland te kopen.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag