Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom kiezen voor slimme stekkers?

Waarom kiezen voor slimme stekkers?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een slimmer huis of slimmer wonen. Energieleveranciers gooien graag met deze termen in reclames op de tv of advertenties op YouTube. Het is daarom aantrekkelijk om meteen naar de webshop, website of plaatselijke winkel te gaan en direct over te gaan op het kopen van allerlei slimme apparaten, zoals de slimme stekker. Voordat we direct tot in de details en de werking van de slimme stekker ingaan, gaan we eerst kort in op de achterliggende maatschappelijke redenen voor het ontstaan van het slimme wonen en de slimme stekker.


Waarom Slim wonen?

Slimme stekkers passen in het totaalbeeld van ‘Slim wonen’. Slim wonen is ontstaan, doordat de energieprijzen de afgelopen jaren alsmaar meer zijn gaan stijgen. De maandelijkse lasten gaan omhoog door hogere energierekeningen van leveranciers. Het prijsargument is argument nummer één. De oorzaak van de stijgende prijzen ligt hem in het feit dat de wereld in een energie-transitie zit. Nieuwe technologieën worden geïntroduceerd en dat kost in de beginfase meer dan dat het wat oplevert. Slim wonen is daarbij een verzamelnaam voor allerlei soorten slimme gadgets, waaronder een slimme verlichting , een slimme thermostaat en de slimme stekker. Vaak wordt ook de term ‘domotica’ genoemd. Om niet in verwarring te komen, leggen we deze term nog even uit.

Wat is en waarom domotica?

Kom je wel eens bij een webshop het woord domotica tegen? Grote kans namelijk dat je dit woord de laatste jaren steeds meer tegenkomt, want ‘domotica’ oftewel huisautomatisering (smart homes) komt steeds vaker voor. Om een volledige definitie te geven: ‘de integratie van technologie en diensten, voor een betere kwaliteit van wonen en leven’. Mocht je de volgende keer bij het zoeken naar een slimme toepassing via internet dit woord tegenkomen of je hoort op een verjaardag de term domotica dan weet je de volgende keer dat dit gaat over slim wonen.
Het veelgehoorde en ook al bovengenoemd argument is het bespaar-argument. Met verschillende toepassingen, zoals de slimme stekker, kun je gaan besparen op kosten, of in ieder geval inzicht krijgen in het verbruik van je energiehuishouding. Andere redenen om over te stappen op slimme apparaten is dat het meer wooncomfort oplevert, een hogere waarde van je huis genereert en je bent bewust bezig met het milieu. Dit artikel zoomt specifiek in op de slimme stekker en waarom je als consument kiest voor een slimme stekker.


Wat zijn slimme stekkers?

https://nl.pinterest.com/pin/429953095672858859/

Op het plaatje hierboven is een slimme stekker te zien. Een slimme stekker gebruik je als verbinder tussen het stopcontact en het apparaat waarin je wilt inpluggen. Als je bijvoorbeeld een smartphone wilt opladen, een koffieapparaat wil aanzetten of de accu van je laptop wilt opladen, dan doe je deze stekker voortaan in de slimme stekker. Hiermee kun je het desbetreffende apparaat besturen vanaf je smartphone en maak je niet-draadloze apparaten ook een beetje ‘slim’. Je kunt ze aan en uit zetten op tijd die je zelf wenst. Zo hoef je niet eens meer uit je stoel, bank of bed te komen als je bent vergeten een lamp aan te doen.

Waarom een slimme stekker? (+ voorbeelden)

De eerste aanleiding om voor een slimme stekker te kiezen is een stukje wooncomfort toevoegen aan je dagelijkse leven. Welke redenen zijn er nu nog meer te noemen om voor een slimme stekker te kiezen?

1. Ochtendroutine stroomlijnen

Opstaan is af en toe lastig, want je hebt net een hele tijd in één houding gelegen. De welbekende ochtendchaos waarin ieder stel of gezin vast en zeker bekend mee is kan nogal voor wat irritaties zorgen. Er zijn niet veel slechtere dingen, dan een dag geïrriteerd beginnen. De radio van de wekker schudt je wakker, iemand is vergeten het tosti-ijzer uit te zetten of je komt er op het werk achter dat de lampen nog aanstaan in de woonkamer. Met een slimme stekker is het mogelijk om hier meer stroomlijn en regulatie in te brengen. Wanneer een apparaat, zoals een broodrooster langer dan tien minuten aanstaat, dan kun je deze met een slimme stekker automatisch uitschakelen. Ditzelfde geldt voor een apparaat, zoals een waterkoker of koffiezetapparaat, die je juist wilt inschakelen op een bepaald tijdstip. Na een paar dagen uitvogelen van een juist schema kun je hierin routine creëren, zodat je de ochtendchaos verkleind. Voor dames is het een aangename toevoeging wanneer je niet wil wachten op de opwarmtijd van een stijltang voor het haar.

2. Een veilige woonplek

Een strak schema in de ochtend is wel zo fijn om je dag goed te beginnen, maar het is helemaal een ramp als je er op je werkplek achter komt dat je bent vergeten een apparaat uit te zetten. Zoals een krul- en stijltang, de verwarming of welk apparaat dan ook dat bij een lang gebruik warm of heet kan worden. Je zult niet de eerste zijn die het overkomt. Slimme stekkers kunnen hierin helpen door ze op afstand uit te schakelen.

Ook kun je aan zogenaamde simulatie creëren, waardoor het lijkt alsof je thuis bent. Stel je gaat op vakantie, dan is de kans altijd aanwezig dat inbrekers je huis binnen kunnen dringen. Met een applicatie op je smartphone kun je lampen inschakelen, de televisie of muziek aanzetten op bepaalde tijdstippen, zodat het lijkt alsof het huis bewoond is.

3. Balans in het gezinsleven

Binnen een gezin heeft tegenwoordig ieder lid wel een aantal apparaten tot zijn of haar beschikking. In de woonkamer staat een televisie, een stuk of vier smartphones liggen dagelijks aan de lader, een spelcomputer zoals een Xbox of Playstation staat aan en zonder tv kan het leven ook geen doorgang meer vinden. Vader en moeder komen thuis van het werk en willen niet steeds de kinderen erop wijzen dat ze uren en uren achter de spelconsole zitten. Andersom geldt misschien hetzelfde, de kinderen willen ook wel eens iets anders dan een hele avond achter de tv te moeten hangen. Hierin kan de slimme stekker een rol spelen als het gaat om het tijdstip dat je samen afspreekt om te beginnen of stoppen met een activiteit achter een scherm. Wanneer je bijvoorbeeld afspreekt om je kind van 19:00 tot 20:30 te laten gamen, dan zorgt de slimme stekker ervoor dat het apparaat exact op dat tijdstip wordt afgesloten.

4. Kostenbesparend

Door middel van het instellen van een schema kun je bepalen wanneer je bepaalde apparaten aan doet en wanneer je ze weer uit doet. Met de slimme stekker van Fibaro (zie ook het één na laatste kopje) kun je zien aan de kleuren van de LED ring wat je nu aan stroom verbruikt met een apparaat. Heb je energie slurpende apparaten, zoals een elektrische verwarming of een airconditioner de hele dag onnodig aanstaan? Dan ben je met de slimme stekker bewust van het verbruik van deze apparaten. Kijk ook goed naar de specificaties van wat de slimme stekker aankan.


Hoe werken ze?

Voor degene die ’s avond nog wel eens het licht van de overloop vergeet uit te doen of gewoon gek is op technische gadgets is een slimme stekker een handig en leuk speeltje om te gebruiken. Ook zijn de stekkers erg makkelijk te installeren voor mensen die minder geïnteresseerd zijn in techniek. In de slimme stekkers zit een ingebouwd stroomverbruiker. Wanneer je de slimme stekker in het stopcontact hebt gedaan kun je vervolgens een lamp, waterkoker of ander apparaat inpluggen. Download de applicatie voor je smartphone of tablet, die bij het merk van de slimme stekker hoort. In deze app krijg je een overzicht van het energieverbruik per apparaat, kun je een apparaat aan en uitzetten of een tijdschema instellen. Dit zijn de meest voorkomende functionaliteiten. Een extra dingetje is dat je een e-mail alert kan instellen waar je per tijdseenheid een rapport krijgt van het verbruik van het apparaat. Een erg leuk en handig apparaat dus! Wil je een overzicht van meerdere apparaten? Dan dien je meer slimme stekkers aan te schaffen. We hebben de beste nog even op een rijtje gezet met de prijs en specificaties.

De beste slimme stekkers

1.Fibaro Wall Plug (vanaf € 64,-) Compatibel met: Apple HomeKit, Fibaro en Toon
De Fibaro Wall Plug is de slimme stekker die bij het kopje ‘wat is een slimme stekker?’ de revue passeerde. Met een 9,5 is dit de beste slimme stekker. De gebruiksvriendelijkheid van de applicatie is erg hoog en de draadloze verbinding is zeer goed. Aan de kleuren van de LED-verlichting is te zien hoeveel het apparaat dat is gekoppeld verbruikt. De reactiesnelheid van dit apparaat is zeer snel en wordt als betrouwbaar beoordeeld.

2. Somfy (€ 24,99 en 59,99,-) Compatibel met: Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, TaHoma, IFTTT
Voor de Somfy heb je een TaHoma basisstation nodig anders kun je de slimme stekker niet gebruiken. Via de TaHoma app kun je het apparaat erg goed gebruiken. Met andere merken, zoals Phillips Hue en Sonos zijn Somfy apparaten goed te gebruiken.

3. KlikaanKlikuit Schakelaars (vanaf € 16,99) Compatibel met KlikaanKlikuit, Google Assistant, Amazon Alexa
Vergeleken met de Fibaro Wall Plug is deze vele malen goedkoper en consumenten beoordeelden deze slimme stekker met een 9,5. Helaas is het niet mogelijk om het energieverbruik te meten met deze stekker en om de app te gebruiken heb het basisstation van KlikaanKlikuit nodig.


Conclusie

Al met al is te concluderen dat het een stap voorwaarts is om je huis ‘slimmer’ te maken door middel van technologische toepassingen. Je wordt er zelf slimmer door, omdat je inzicht krijgt in je eigen leefpatronen en energiehuishouding. Zo kan het je helpen bij het verminderen van je ochtendstress, het vergroten van het veiligheidsgevoel, hoef je niet meer voor politieagent te spelen voor je kinderen en ben je bewust bezig met het milieu. Door het aanschaffen en goed gebruik van een slimme stekker kun je bij (de meeste) slimme stekkers inzicht krijgen in het verbruik van het apparaat, en dat is een hele vooruitgang vergeleken met de ‘ouderwetse’ manier, die van de stekker en het stopcontact. Op naar een slimmer jij!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag