Wat is de beste afstandsbediening app?

Wat is de beste afstandsbediening app?

Laatst bijgewerkt: 24 december 2018

Je hebt een filmavondje georganiseerd voor vrienden. De snacks staan klaar, drankjes in de koelkast en iedereen zit er klaar voor. Maar, waar had je ook alweer de afstandsbediening gelaten? Die van de airco, dvd speler, radio en versterker kun je wel vinden, maar daar heb je nu niets aan. Iedereen is weleens zijn afstandsbediening kwijt, of de batterijen zijn net leeg en je hebt geen reserve. Een afstandsbediening app lijkt misschien een beetje overbodig, maar met de huidige technische ontwikkeling blijft het tegenwoordig niet alleen bij het kunnen zappen op je tv. In dit artikel ontdek je de vijf beste afstandsbediening apps voor jouw smartphone.


Waarom een afstandsbediening app gebruiken?

Het design is vaak niet om aan te zien, je hebt er meerdere van in huis en je bent ze om de haverklap kwijt. Zo zijn er nog diverse andere redenen om over te stappen van een plastic versie naar een digitale afstandsbediening. Deze apps zijn namelijk in staat om je gehele verzameling aan afstandsbedieningen in één keer te vervangen.

Deze afstandsbediening apps werken via een IR blaster op je telefoon, wat je in staat stelt de apparaten met infrarood straling de besturen. Dit is dezelfde straling die uit je huidige afstandsbediening komt, alleen is die speciaal afgestemd op de bijbehorende TV of stereo-installatie. De afstandsbediening app heeft vaak honderdduizenden frequenties opgeslagen, zodat deze te gebruiken is op bijna alle slimme apparaten in huis. Omdat je telefoon ook met Wifi verbonden kan worden, net als diverse slimme apparaten in huis, kun je met een app dus een bijna onbeperkt aantal apparaten bedienen. En omdat jij je smartphone altijd dichtbij hebt, hoef je nooit meer bang te zijn dat je filmavondje een flop wordt.


De 5 beste afstandsbediening apps

Er zijn tientallen afstandsbediening apps te vinden. Deze top vijf is samengesteld op basis van de hoeveelheid standaardfuncties, extra opties en gebruikerservaringen.

1. Peel Universal Smart TV Remote

De app van Peel is geschikt voor een enorm aantal smart TV’s van Samsung, LG, Sony, Panasonic en Toshiba. Daarnaast kunt je de app ook verbinden met diverse satellietboxen en media streaming diensten zoals Apple TV, Roku, Xbox en Chromecast.

De app heeft een ingebouwde IR blaster, maar kan eventueel ook overschakelen op Wifi als je die mogelijkheid niet in je telefoon ingebouwd hebt zitten. Het signaal wordt dan via de Wifi naar je apparaten verstuurd, die dan ook verbonden moeten zijn met Wifi.

De app heeft een aantal interessante extra opties, waaronder de mogelijkheid tot het instellen van herinneringen. Mocht je bijvoorbeeld volgende week graag een bepaald programma willen zien, maar ben je bang dat je het vergeet, kun je de app een herinnering laten sturen vlak voor het programma begint. Zo mis je nooit meer je favoriete shows op live televisie.

De app zorgt er daarnaast voor dat je ook met enkele andere apparaten in huis kunt verbinden, waaronder een airconditioning of verwarming. Deze apparaten moeten dan wel smart zijn, omdat je een onderlinge verbinding dient te maken.

De Peel Universal Smart TV remote app is gratis te downloaden, en biedt te optie om advertenties te verwijderen tegen betaling. De app kun je gebruiken op zowel iOS als Android.


2. Sure Universal Smart TV Remote control

blank

De Sure Universal Remote app heeft de mogelijkheid om meer dan een miljoen verschillende apparaten te bedienen. Ook door het gebruik van een IR blaster en een actieve Wifi verbinding met slimme apparaten. Je kunt er dus bijna vanuit gaan dat de app een verbinding kan maken met jouw favoriete satellietbox, streamingsdienst of smart TV. Je kunt na installatie van de app heel eenvoudig de complete lijst doorzoeken en jouw apparaten verbinden met je telefoon.

De Sure Universal Remote app is niet alleen goed als afstandsbediening voor je TV. Je kunt er namelijk ook bestanden van en naar een lokale schijf mee sturen. Zo ben je altijd in staat je documenten in te zien zodra dat nodig is. Of als je bijvoorbeeld foto’s van je vakantie wilt delen en ze eenvoudig van je telefoon op je tv kan laten afspelen. Dan hebben de foto’s toch iets meer impact dan op een klein telefoonschermpje.

Daarnaast is de app van Sure ook uitgerust met de Amazon Alexa assistent. Hierdoor heb je de mogelijkheid om via stem commando’s gebruik te maken van meer dan tienduizend skills die Alexa voor je kan uitvoeren, waaronder het bedienen van al je slimme apparaten in huis.

Deze app van Sure is gratis te downloaden. Voor het verwijderen van advertenties is een kleine vergoeding van ongeveer vier euro nodig. De app is verkrijgbaar op iOS en Android, hoewel de Android versie een stuk betere reviews ontvangt.


3. Anymote Universal

blank

De app van Anymote heeft ook de beschikking over een miljoen verschillende apparaten in de database, waardoor jij waarschijnlijk eenvoudig je gehele huis kan verbinden met deze app. Maar de Anymote app blinkt niet alleen daarin uit. De lijst met opties en extra’s is erg indrukwekkend.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Amazon’s assistent Alexa die voor jou diverse taken eenvoudig kan uitvoeren, zoals het op afstand aan- en uitschakelen van apparaten of het geven van informatie over die apparaten. Daarnaast kun je de Anymote app ook op je Apple watch zetten. Dan heb je helemaal geen telefoon meer nodig en kun je zelfs alles bedienen vanaf je pols. Zo heb je altijd de controle over al je apparaten.

Daarnaast zit de app boordevol andere mogelijkheden. Zo kun je diverse opdrachten geven die gelinkt zijn aan bepaalde momenten gedurende de dag. Wil je bijvoorbeeld in slaap vallen met de tv en het volume langzaam zachter laten gaan, kun je daar eenvoudig een timer voor zetten. Daarnaast is de gehele app naar jouw smaak aan te passen zodat je er precies mee kunt doen wat jij wilt. De app hoeft ook niet altijd geopend te worden. Omdat de app op de achtergrond draait kun je gewoon tussen je notificaties de app gebruiken, zonder je telefoon te ontgrendelen en de app te openen. Dat is lekker snel schakelen!

De app van Anymote is gratis te downloaden, maar biedt binnen de app de optie tot upgraden. Je kunt hem downloaden voor iOS en Android.


4. Galaxy Universal remote

Deze app staat echt bovenaan als het gaat om het aantal te verbinden apparaten. Niet alleen kun je de app een verbinding laten maken tussen je TV en telefoon, maar ook je DSLR camera, Playstation, projector en blu-ray speler kunnen worden bediend met de app. Dat betekent dat je in één keer afstand kunt doen van een handjevol afstandsbedieningen die je nooit meer hoeft te gebruiken.

De app is geweldig door een aantal exclusieve opties. Zo is het mogelijk om alle apparaten op de slaan en daar een back-up van te maken. Dan hoef je niet bang te zijn dat je telefoon ooit stuk gaat, omdat je eenvoudig de back-up kunt activeren op je nieuwe telefoon.

Ook de Galaxy Universal remote app is volledig aan te passen en te personaliseren. Je kunt hem volledig instellen op een manier waarop jij je apparaten snel kunt vinden, waardoor het gebruiksgemak enorm verbeterd ten opzichte van minder duidelijke apps.

Een interessante functie is de mogelijkheid tot het instellen van macro acties. Dit zijn opeenvolgende handelingen die de app uitvoert, zonder dat jij daar nog iets voor hoeft te doen. Je kunt bijvoorbeeld een actie instellen waarbij de app met slechts een druk op de knop de TV aanzet, vervolgens de satellietontvanger, twee tellen wacht en daarna het kanaal verandert naar je favoriete muziekstation en het volume omhoog gooit. Deze acties zijn volledig zelf aan te maken, waardoor TV kijken nog persoonlijker wordt.

Hoewel de app alleen werkt met telefoons die een ingebouwde IR blaster hebben, is de kans vrij groot dat je dat hebt. Sinds 2017 zit dit als standaard optie op de meeste telefoons van bekende merkten.

De Galaxy Remote app kost je ongeveer vier euro en is alleen te downloaden voor Android.


5, Unified Remote app

blank

Deze app wijkt het meeste af van de voorgaande apps, voornamelijk vanwege de extra opties die het biedt. Zoals de voorgaande apps heeft ook de Unified Remote app de mogelijkheid tot het verbinden met een ongelooflijk groot aantal apparaten. Maar daarnaast heeft het nog enkele andere interessante functies.

Zo is de app ook te installeren op je Windows, Mac of Linux computers. Na installatie van het computerprogramma, biedt de app op je telefoon toegang tot maar liefst meer dan honderd computerprogramma’s op je telefoon. Dat betekent dat je nooit meer toegang nodig hebt tot je laptop tijdens bijvoorbeeld een Powerpoint presentatie, maar gewoon de bediening op je telefoon kunt doen.

Het grootste gebruiksgemak komt voort uit de optie om je telefoon te veranderen in een touch pad, waardoor je de muis kunt bedienen op je computer. Ook kun je een key pad activeren en eenvoudig websites bezoeken en zelfs teksten typen voor op je computer. De lijst met programma’s bevat onder andere namen zoals Spotify, Itunes, Skype, Netflix en XBMC.

Overige mogelijkheden van de app zijn de delen van gegevens binnen een lokaal netwerk, het weergeven van je computerscherm op je telefoon en de mogelijkheid om apparaten aan of uit te zetten of te vergrendelen.

De app is gratis, maar voor de Full Version zul je ongeveer vijf euro moeten betalen. De app is te installeren op alle Apple, Android, Windows en Linux apparaten.


Er zijn tientallen aanbieders op de markt die een afstandsbediening app hebben gemaakt, maar er zijn slechts enkele die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Afhankelijk van het besturingssysteem van je telefoon, kun je met bovenstaande lijst een goede beslissing maken. Met de juiste afstandsbediening app tover je jouw telefoon namelijk binnen no-time om in een technologisch hoogstandje waarmee je controle krijgt over bijna alle apparaten in je huis.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag