Beste app om te stoppen met roken

Beste app om te stoppen met roken

Laatst bijgewerkt: 22 augustus 2018

“Morgen stop ik écht.” of “Ik maak dit pakje nog even op en dan koop ik geen nieuwe meer.” of “Net toen ik wilde stoppen kreeg ik gezeik op werk…” of “Stoptober is een goed moment om te stoppen!” of “Zo erg is het ook weer niet, mevrouw X is ook 98 geworden terwijl ze echt een kettingrokker was.” Herken je deze uitspraken? Je bent niet de enige. Heel veel Nederlandsers willen graag stoppen met roken. Net als jij lukt het (nog) niet om de sigaretten definitief weg te leggen. Gelukkig zijn er steeds meer (gratis) apps die jou helpen in de strijd tegen sigaretten! Wil jij weten wat de beste is? In dit artikel presenteren we de beste apps om te stoppen met roken. 


Wat is de beste app om te stoppen met roken?

Er zijn meerdere apps die jou helpen om te stoppen met roken. De meeste apps doen redelijk goed hun werk. Toch zal je altijd een persoonlijke voorkeur behouden wat betreft de beste apps. Hieronder beschrijven we in ieder geval een paar criteria waarop je een app kunt beoordelen:

Score in de appstore

Dit is een beetje een inkoppertje, maar toch een van de belangrijkste criteria waar jij normaal gesproken apps op uitzoekt. Er zijn een aantal verschillende dingen waar je op kunt letten als je de app in de app-store bekijkt:

  • Aantal keer gedownload: dit is een goede indicatie van de populariteit van de app. En een app die niet werkt wint nooit populariteit.
  • Recensies: wat zeggen andere rokers (of ex-rokers) over de app? Uit de recensies van een app kun je goed afleiden wat de reacties zijn. Vaak zijn het wel uitersten (bijvoorbeeld heel positief of heel negatief), maar alsnog is het nuttig om er even doorheen te scrollen.
  • Positie in de appstore: wie staat er op nr. 1, 2 en 3 in de categorie stoppen met roken? Dat geeft een goede indicatie van de apps die het beste werken om te stoppen met roken.

Mogelijkheden van de app

Los van de score, is het ook goed om te kijken naar de mogelijkheden van de app. Er zijn een aantal mogelijkheden die een app om te stoppen met roken kan bevatten:

  • Informatie over roken: sommige apps verschaffen je extra informatie over de nadelen die zijn verbonden aan het stoppen met roken. En de voordelen waar je van geniet als je bent gestopt. Heb jij behoefte aan dit soort informatie? Dan moet je een app kiezen die hier informatie over verschaft.
  • Statistieken over het roken: wil jij graag statistieken zien over je eigen voortgang in het stopproces? Of ben je benieuwd hoeveel geld, koolstofmonoxide of iets anders je hebt bespaard door een sigaret links te laten liggen? Kies dan een app die jou voorziet van motiverende statistieken.
  • Gratis of betaald: heb jij voor het stoppen met roken een (klein) geldbedrag over? Dan raden we je aan om een betaalde app te kopen. Deze zijn over het algemeen iets geavanceerder, waardoor ze jou nog beter kunnen helpen met het stoppen met roken. Er zijn overigens ook een paar gratis apps, of apps waarvan je gratis de ‘light’ versie kan gebruiken.
  • Cold turkey of stapsgewijs: wil jij in een keer stoppen met roken of wil je liever stapje voor stapje afbouwen? De meeste apps gaan ervanuit dat je van de een op de andere dag alle sigaretten links laat liggen. Dat is uiteindelijk ook de beste methode voor veel mensen, maar niet voor iedereen. Je kunt dus ook kiezen voor een app die samen met jou ‘afbouwt’.
  • In-app aankopen. Heb je €1.99 betaald voor een app en wordt je alsnog opgescheept met in-app aankopen? Daar zit je vast niet op te wachten. Kijk dus goed of een app naast prijs voor downloaden ook nog additionele kosten vraagt.

Wat is de beste app om te stoppen met roken?

Natuurlijk hebben wij al wat vooronderzoek gedaan om te achterhalen wat de beste apps zijn om te stoppen met roken. Nogmaals willen we benadrukken dat het aan jou is om te beoordelen welke app het beste bij jou past. Ten eerste presenteren wij wat volgens ons de beste app om te stoppen met roken is. Daarna geven wij een aantal hele goede alternatieven:

Beste app om te stoppen met roken: Quit (Smoking) Buddy (beschikbaar op Android en IOS)

Met Quit Buddy heb je letterlijk een digitaal maatje die jou door het moeilijke proces ‘stoppen met roken’ heen helpt. De app is ontwikkeld door een ervaringsdeskundige die zelf al talloze apps had geprobeerd, zonder succes. Na een eenvoudig aanmeldingsproces bij Quit Buddy krijg je een persoonlijke coach (hoewel dit natuurlijk een digitale coach is). Je kunt aangeven hoeveel steun je nodig denkt te hebben en krijgt vervolgens dagelijkse support. Maar dat is nog niet alles. Want wat Quit Buddy vooral leuk maakt, is het spelelement. Je kunt zelf challenges en gezondheidsdoelen toevoegen, waardoor je op een leuke manier wordt uitgedaagd. Daarnaast houdt Quit Buddy bij hoeveel sigaretten je hebt overgeslagen en hoeveel geld je hiermee hebt bespaard! Dat werkt behoorlijk motiverend.

Beste app voor iPhone: Rookvrij Pro (beschikbaar op IOS)

blank

iPhonebezitters kunnen in hun handjes knijpen met de geavanceerde app ‘Rookvrij Pro’. De app is heel erg uitgebreid en laat je voortdurend statusrapporten zien. Hierin zie je hoe je het doet en hoever je de voornemens om te stoppen met roken nakomt. Zo zie je exact hoeveel geld, tijd en sigaretten je hebt bespaard door te stoppen met roken. Ook zie je gedetailleerde informatie over alle giftige stoffen (zoals nicotine, teer en koolmonoxide) die je niet hebt geïnhaleerd. Terwijl je dat anders wel zou doen, bij iedere sigaret. De app Rookvrij Pro is dus heel leuk als je van statistieken houdt. Het enige nadeel van de app is dat je €1.99 moet betalen voor de download. Maar laten we eerlijk zijn: dat is 1/3e pakje! Als deze app jou echt helpt om te stoppen met helpen, dan verdien je dit bedrag snel genoeg weer terug.

QuitNow! (beschikbaar op iPhone en Android)

blank

Op moment van schrijven is QuitNow alleen beschikbaar voor Android, maar wij verwachten dat de app op korte termijn ook wordt uitgebracht voor IOS. De Nederlandstalige ‘stoppen met roken-app’ QuitNow! houdt bij hoeveel dagen je bent gestopt, hoeveel sigaretten je niet hebt gerookt en hoeveel geld en tijd dit je heeft opgeleverd. De app motiveert je regelmatig door mijlpalen te laten zien. Zoals “50 sigaretten bespaard” of “al 24 uur van je leven bespaard”. Als je tussendoor motiverende statistieken wilt zien, moet je op het knopje ‘gezondheid’ klikken. Hier zie je direct het ‘herstel’ van jouw gezondheid. Een ander, heel waardevol onderdeel van deze app is de community chat. Daar zijn duizenden stoppers op aangesloten. Je kunt hier meelezen met de struggles van anderen of je juist laten motiveren. Voor Quitnow betaal je €4.99.

Voor jongeren: Stopstone (beschikbaar op Android en IOS)

blank

Deze stopapp is speciaal bedoeld voor jongeren, zodat zij met een beetje hulp nog een rookvrij leven tegemoet kunnen zien. Het is een Nederlandstalige app die is ontwikkeld door het Trimbos Instituut. Dit maatschappelijke instituut doet onderzoek naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Terug naar de app Stopstone: deze geeft informatie over de voordelen van stoppen met roken. Ook is er een speciale ‘noodknop’. Heb je het moeilijk? Wil je naar een sigaret grijpen? Druk op deze knop en je krijgt een ‘motivator’. Wat dat inhoudt, bepaal je zelf. Er zijn bestaande motivators (bijvoorbeeld voordelen van stoppen, foto’s o.i.d.) maar je kunt zelf ook materiaal toevoegen. Helaas houdt de app niet bij hoelang je gestopt bent en/of je geld hebt bespaard.

Stapsgewijs stoppen met roken: Smoke Revoke (beschikbaar op IOS, binnenkort op Android)

blank

Krijg jij al de kriebels bij het woord ‘cold turkey’? Voor rokers die niet in één keer kunnen of willen stoppen, is er de IOS app Smoke Revoke. In tegenstelling tot een heleboel andere stoppen met roken app, kun je hier stapsgewijs stoppen met roken. Je begint op je ‘normale’ tempo en de app verandert de interval tussen de ene en de andere sigaret steeds een beetje meer. Zodra je weer een sigaret mag opsteken, krijg je een melding. Daarna zie je een klokje waarop staat hoelang je moet wachten op de volgende sigaret. Gaat het je te snel? Of juist te langzaam? De app geeft de mogelijkheid om zelf aan te geven wat jouw doelen zijn en welk tempo je wilt aanhouden. Je krijgt overigens ook statistieken te zien om je extra te motiveren. De app is gratis te downloaden in IOS (verwacht in Android). Je haalt echter het meest uit de betaalde versie, en die is wel relatief duur in vergelijking met andere stoppen met roken apps (namelijk €12.99).foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag